Dodaj do ulubionych

nowe miejsca pracy

26.05.05, 22:02
Kirchhoff w Gliwicach

Inwestycję wartą 40 mln zł rozpocznie w czerwcu w Gliwicach spółka Kirchhoff
Polska Assembly, dostawca podzespołów metalowych, głównie do samochodów Opla.
Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych podała, że budowa zakładu
ma związek z zamówieniami złożonymi przez General Motors w związku z produkcją
modelu Zafira w zakładach Opla w Gliwicach. W fabryce zatrudnienie znajdzie
ponad 140 osób. Niemiecka Kirchhoff Automotive GmbH & KG ma w Polsce dwa
zakłady: w Mielcu oraz w Gliwicach.
Obserwuj wątek
    • ballest Re: nowe miejsca pracy 27.05.05, 14:45
      sloneczko1 napisała:

> Kirchhoff w Gliwicach
      >
      > Inwestycję wartą 40 mln zł rozpocznie w czerwcu w Gliwicach spółka Kirchhoff
      > Polska Assembly, dostawca podzespołów metalowych, głównie do samochodów Opla.
      > Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych podała, że budowa zakładu
      > ma związek z zamówieniami złożonymi przez General Motors w związku z produkcją
      > modelu Zafira w zakładach Opla w Gliwicach. W fabryce zatrudnienie znajdzie
      > ponad 140 osób. Niemiecka Kirchhoff Automotive GmbH & KG ma w Polsce dwa
      > zakłady: w Mielcu oraz w Gliwicach.

Wlasnie suoneczko, zapominamy, ze Niemcy w Polsce duzo inwestujom, ale
      najgorsze jest to, ze u nas sie traca miejsca pracy, ktore do Polski, Czech,
      czy Slowacji i innych krajow przenoszone zostaja!
      • ser_euchenio Re: nowe miejsca pracy 27.05.05, 21:51
        Cóż... brutalne prawa ekonomii.
        Tak długo jak niemiecki robotnik będzie zarabiał 10 razy więcej od polskiego
        (tak jest obecnie), wykonując tę samą pracę, w tym samym koncernie
        motoryzacyjnym, tak długo miejsca pracy będą uciekały "od was".
        • aqua Re: nowe miejsca pracy 27.05.05, 21:56
          Tak słoneczko, balest wolałby żebyś ty bez pracy była, byle niemce ją miały.
          ale ja chcę, żebyś i ty i ja mieli pracę w Polsce.
        • ballest Re: nowe miejsca pracy 27.05.05, 21:58
          Jak dlugo niemiecki czytej europejski koncern , za kazde miejsce pracy dotacje
          z UE otrzyma a do tego koszty przeniesienia zakladu moze z podatkiem rozliczyc,
          tak dlugo my problemy miec bedziemy !
          • aqua Re: nowe miejsca pracy 27.05.05, 22:07
            Problemy niemieckie nie sa problemami Polski. My zyjemy w Polsce i chemy mieć
            pracę w Polsce.
            • ballest Re: nowe miejsca pracy 27.05.05, 22:11
              wiem o tym , ale my na wasze miejsca pracy placimi !
              • aqua Re: nowe miejsca pracy 27.05.05, 22:16
                Ty na pewno nie płacisz, nie pisz bzdur. Kazdy niemiecki biznesmen inwestując w
                Polsce zyskuje za darmo zysk wynikający z różnicy płac między pracownikiem
                polskim, w Polsce, a niemieckim w Niemczech.
              • ser_euchenio Re: nowe miejsca pracy 27.05.05, 22:17
                Płacicie? Niebardzo rozumiem. Czy to znowu jakaś "ballestowa demagogia"?
              • Gość: Anton Re: nowe miejsca pracy IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.05, 07:14
                ballest tym ludziom tego nie wytlumaczysz, umiesz te slowa od nich odwrotnie
                czytac ? " bele jo sie dobrze mom " ale jakbys ty im te prace zabral, to by
                bylo znowu biadolenie np.jakby Polskie zaklady na zachod przeniesli,oni jeszcze
                nie wiedza jak to szybko moze wszystko plajta isc, my wiemy , ze oprocz Polski
                China,Korea , Philipinien jeszcze mniej zarabiaja. Ale co tu duzo pisac Polacy
                sa w UE poczekaj jak dostana Eurony to za 2-3 lata sie sami przekonaja na
                wlasnej skorze , to bede ciekawy czy dalej beda tak madrowac i sie
                wysmiewac .Juz mi dzisiaj lzy w oczach siedza, ale nie wiem czy do smiechu czy
                do placzu.
                • laband Re: nowe miejsca pracy 29.05.05, 08:28
                  pod tom wypoeiedziom moga sie i jo poszkryfnonc - swiynto prowda!
                • sloneczko1 Re: nowe miejsca pracy 29.05.05, 12:03
                  Anton wiysz Ty wiela ludzi od nos jeździ do wos i innych krajow do roboty?i
                  wiela im tam płacom ,bez składek na emerytura?i po wiela godzin oni tam
                  robiom?niekiere sam majom robota i jeszcze tam jeżdżom dorobić,niekiere majom
                  emerytura abo renta i tyż tam jeżdżom do roboty,nie powiym młodzież na wakacje
                  abo Ci co som bezrobotne-ale te inksze to zabiyrajom wom miejsca pracy bo Waszym
                  za te pieniondze niy chce sie iść do roboty,i to som małe firmy co to robiom,i
                  wielkie firmy ,przejdź sie po polach co tam som za ludzie,po budowach,tam kaj
                  remontują,i niy byda wymieniać dali bo to i tak nic niy do--pozdrowiom --wiym
                  jak tam je bo moja dziołcha tysz tam miyszko i tam robi
    • sloneczko1 Re: nowe miejsca pracy 28.05.05, 09:58
      GLIWICE. Części do nowego opla zafiry będą montowane w.... łabędzkim Bumarze.
      Kojarzący się z produkcją czołgów zakład uruchomił właśnie w tym celu nowoczesne
      centrum logistyczne. Znalazło w nim zatrudnienie 200 osób. Kiedy we wrześniu
      produkcja zafiry w Oplu ruszy pełną parą, potrzebnych będzie kolejnych 100.

Kiedy w ubiegłym roku postanowiono przenieść produkcję nowego modelu zafiry do
      Gliwic, okazało się, że niezbędne jest powstanie centrum logistycznego, w którym
      można by zmagazynować potrzebne do produkcji samochodu części z europejskich
      fabryk koncernu General Motors. Oferta Bumaru dysponującego odpowiednią halą
      okazała się na tyle atrakcyjna, że motoryzacyjny koncern zdecydował się na
      nawiązanie współpracy.
      Do centrum codziennie będzie do niego trafiać 36 wagonów z częściami do nowego
      Opla. Pracownicy będą je segregować i montować. Gotowe elementy zostaną
      przewiezione do fabryki Opla. Każdego dnia kilkanaście kilometrów dzielących
      Bumar od fabryki Opla pokonywać będzie ponad 100 ciężarówek. Aby ułatwić
      transport miasto zadeklarowało chęć wyremontowanie starej tzw. drogi czołgowej.

Inwestycje związane z fabryką Opla i nowym modelem zafiry realizowane są w
      ramach tzw. programu offsetowego.
      • ballest Re: nowe miejsca pracy 28.05.05, 10:31
        Jak nie wiecie, ja wiem najlepiej bo czesc naszego zakladu przeniesiono do
        Wroclawia, za tych 600 nowych miejsc pracy dostalismy dotacje z Unii, a
        koszty przeniesienia rozliczylismy z podatkiem.
        To nie byly tylko miejsca pracy, przeniesione zostaly cale linii montazowe z
        naszym Know how , nasze patenty wlacznie.
        To jest tkzw. globalizacja, ktora tylko dla wlasnego zysku jednych co cos
        wymysleli karze, a drugich czyms obdarza, na co wlasciwie nie zasluzyli!
        • Gość: sss Re: nowe miejsca pracy IP: *.pc.tek.pl 28.05.05, 10:38
          "To jest tkzw. globalizacja, ktora tylko dla wlasnego zysku jednych co cos
          wymysleli karze, a drugich czyms obdarza, na co wlasciwie nie zasluzyli!"
          - ballest.

sobota , rano. i już takie głupoty ?
          : )))
        • ser_euchenio Re: nowe miejsca pracy 29.05.05, 00:36
          Masz rację "ktoś" obdarzył nas Tobą. A na to nie zasłużyliśmy
      • ser_euchenio Re: nowe miejsca pracy 29.05.05, 21:58
        Anton ma niestety rację. To co dzieję się teraz w Niemczech za jakiś czas będzie
        problemem i u nas. Nie widzę jednak powodów dla których my, małe trybiki w
        wielkich machinach przemysłu mielibyśmy się tym martwić już dziś. Trzeba
        wykorzystać ten czas i szansę, która się przed nami otwiera - zdobyć dobrą
        pracę, podnosić kwalifikacje, uczyć się, rozwijać, by za tych parę lat nie być
        szarakiem ale kimś, kogo warto zatrudnić. Wtedy zawirowania na rynku pracy nie
        będą tak bardzo bolały.
        Co do Bumaru - nieprawdą jest to, że będzie dostarczał cokolwiek do Opla (pardon
        - General Motors Manufacturing Polska) - Bumar tylko wynajął hale.
    • Gość: olaB Re: nowe miejsca pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 08:26
      Słoneczko, a może jakieś namiary na firmę rekrutującą lub coś, co pomoże chętnym
      do pracy złożyć dokumenty. Gdzie można to zrobić?
      • sloneczko1 Re: nowe miejsca pracy 29.05.05, 11:51
        OlaB może zapytać w biurze pracy albo bezpośrednio w firmie,jak bedę cos
        więcej wiedzieć napiszę tutaj--pozdrawiam--myślę,że lepiej od razu w danej firmie
      • myha1 Re: nowe miejsca pracy/ do Oli 29.05.05, 12:37
        Olu , wiekszośc pracowników do duzych zagranicznych firm inwestujących w
        Gliwicach ( np. Opel..) jest zatrudniana przez Agencje Pracy ADECCO z Warszawy
        majacą swoją siedzibe w Gliwicach na ul. Daszyńskiego ( naprzeciw kościoła i
        dawnego kina Apollo ).
        Słoneczko , jak juz cos podajesz to nie przepisuj z gazety informacjj, ale
        zainteresuj sie czymś więcej( to taka mała uwaga na bezmyslne wklejanie).
        Adecco prowadzi też nabór do bardzo wielu innych firm i ma dość dużo ofert
        pracy.
        Olu trzeba sie do nich zgłosic i na miejscu wypełniasz Ankietę( na ich
        formularzu) i czekasz na telefon od nich na rozmowe .
        Bywa , jednak że juz po informacji w ankiecie nie dzwonia w ogóle.

Pozdrawiam
        MyHa
        • sloneczko1 Re: do Myhy 29.05.05, 12:48
          ja nie piszę ogłoszeń ani nie robię reklam----to była tylko informacja o nowych
          miejscach pracy--------a czym ja się mam zainteresować ?to co mnie interesuje
          to moja sprawa i o tym piszę--chyba widzisz moje posty---nie piszę na wątkach na
          których sie nie znam i które mnie za bardzo nie interesują----pozdrawiam
          • laband Re: do Myhy 29.05.05, 17:08
            u nos np je tako mozliwosc roboty (ale niy na staue i niy zawsze, ino okresowo)
            do rodzin naszych robotnikow kere majom jeszcze familie we Oberschlesien - mogom
            przijechac i jak majom niymiecke paszporty to mogom robic i zarabiajom blank
            normalnie/zodne mynsze stawki!/

No i do uczniow i sztudyntow niymieckego pochodznia tysz!!! Ale szczerze
            godajonc to niywia jak to je we inkszych firmach (???)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka