Gość: gRegor IP: *.gliwice.hyperion.pl 21.06.05, 22:42 Wybieram się jutro albo pojutrze na cmentarz przy Okopowej i Na Piasku. Napisz mi czy to jest cmentarz Żydowski(bo tak mi mówią inni). I czy można tam wejść bez problemów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloneczko1 Re: Do Meg 21.06.05, 22:54 to jest cmentarz żydowski i nie można tam wejść,furtka jest zamknięta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gRegor Re: Do Meg IP: *.gliwice.hyperion.pl 21.06.05, 22:59 jeśli to cmentarz żydowski to czemu tam jest grób Baildona? Przecież nie był Żydem....a w celach turystycznych to ja jeżdże do Zakopanego;) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: 21.06.05, 23:04 GLIWICE Synagoga Pierwsza synagoga została wzniesiona w 1812 roku na miejscu części zamku. Synagoga, ul. Dolne Wały 15 Wzniesiona w sąsiedztwie poprzedniej w roku 1861 według projektu Salomona Lubowskiego. Była to jedna z pierwszych synagog z fasadą dwuwieżową; utrzymana w stylu mauretańskim. Najpiękniejsza na Śląsku. Zniszczona w czasie "nocy kryształowej". Zaniedbana i niszczejąca, pozostała tylko dolna kondygnacja. Synagoga, ul. Dolne Wały 9 Dom modlitwy, urządzona po 1945 roku, w budynku wzniesionym przez miejscową gminę żydowską w 1909 roku. Cmentarz, ul. Na Piasku 9 (wciśnięty pomiędzy budynek mieszkalny a tory kolejowe). Założony w XVIII wieku, powierzchnia 0,6 hektara, ogrodzenie murowane, zachowanych kilkaset nagrobków. Cmentarz zdewastowany, zaśmiecony. Zobacz: zdjęcia cmentarza Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: 21.06.05, 23:05 Zobacz: zdjęcia cmentarza www.gliwiczanie.pl/Respondowski/cmentarze/kirkut_2.htm Cmentarz, ul. Poniatowskiego Założony w XIX wieku, powierzchnia 1,7 hektara, ogrodzenie murowane, zachowanych około 400 nagrobków. Lewa strona to starsze nagrobki, natomiast strona prawa to nagrobki nawet z lat 90-tych. Inskrypcje hebrajskie, niemieckie i w jidysz. Cmentarz zdewastowany, ale ze śladami dawnej świetności. Na cmentarzu zrujnowany dom przedpogrzebowy, witraże ! Czynny we wtorki i piątki. Zobacz: zdjęcia cmentarza www.gliwiczanie.pl/Respondowski/cmentarze/kirkut1.htm * * * Są wzmianki, że Żydzi mieszkali w Gliwicach już w średniowieczu. W 1587 roku wydano zakaz osiedlania się, nie wiadomo jednak, jak długo on obowiązywał. W 1715 roku Żydzi otrzymali przywilej na prowadzenie szynków w mieście, w 1812 roku było tu 178 Żydów, powstała wtedy gmina, otworzono synagogę. W 1905 roku było 1960 Żydów, a w 1921 roku - 2200 (tylko 2 % ludności miasta). Gmina miała synagogę, mykwę, szkołę i bibliotekę żydowska. Na skutek ekscesów antysemickich Żydzi opuszczali Gliwice i w 1932 roku było już tylko 1300 Żydów. W roku 1938 hitlerowcy zburzyli synagogę i aresztowali wszystkich mężczyzn od 18 do 60 lat i deportowali ich do obozu koncentracyjnego w Buchenwaldzie. Pozostałe osoby zamknięto w getcie i zmuszano do ciężkiej pracy. W maju 1942 roku wywieziono 586 osób do obozu zagłady w Oświęcimiu (nikt się nie uratował). W roku 1950 mieszkało w Gliwicach około 200 polskich Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: 21.06.05, 23:08 www.gliwiczanie.pl/Respondowski/cmentarze/kirkut_2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gRegor Re: IP: *.gliwice.hyperion.pl 21.06.05, 23:17 Dziękuję za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Do Meg 21.06.05, 23:31 Meg_s --chyba się nie bedziesz gniewała,że ja zamiast Ciebie odpisałam gRegorowi?co? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Do Meg 21.06.05, 23:47 ależ skąd - za co mam się gniewać :) grób Baildona jest na cmentarzu Hutniczym przu ulicy Robotniczej Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Do Meg 21.06.05, 23:52 mimo że być może sprawiam takie wrażenie - nie śledzę ciągle forum ;)) a tu jeszcze trochę iinych zdjęć z gliwickich cmentarzy żydowskich: www.gliwiczanie.pl/Albumy/kirkuty/index1.html www.gliwiczanie.pl/Albumy/Na_piasku/na_piasku.htm Odpowiedz Link Zgłoś