Dodaj do ulubionych

Teodor-co to za imię dla Ślonzoka?

02.08.05, 20:42
Rozumiem: Alois, Erwin, Teofil, ale Teodor???
Tego nigdy na Slonsku nie bywało, tylko Hadziaje i inne Gorole dawali swoim
dzieciom na imie Władek, Włodek, Wiesiek i właśnie Teodor.
Zresztą Teodor to imie dobre dla żuka kulającego gnój (jak w Pszczółce Maji).
Obserwuj wątek
    • ballest Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 02.08.05, 20:54
      Wiem, ze Ty nic nie wiesz, juz kiedys pisalem, ze pochodze z zolnierskiej
      rodziny stad moje imie, zreszta nikt do mnie Theodor nie mowi, tylkom mnie
      bogiem zwia, czyli Theo!
      "Teodor
      Pochodzenie: greckie
      Znaczenie: "dar Boga"
      Liczba: 2
      Znak zodiaku:
      Planeta:
      Imieniny: 7 Lutego, 26 Marca, 15 Kwietnia, 4 Lipca, 5 Września, 19 Września, 24
      Września, 9 Listopada, 11 Listopada

Imię Teodor znnaczy po grecku "dar Boga", czyli to samo, co po polsku Bogdan i
      w jezyku hebrajskim Mateusz. Święty Teodor był rzymskim legionistą i czczono go
      jako patrona wojska. Dziś w naszym języku to imię brzmi wielce dostojnie i
      szlachetnie; zapewne jest nadawane męskim potomkom przez wzgląd na sławnych
      przodków i rodzinną tradycję.

Liczbą imienia Teodor jest dwa. Wynika stąd, że dzisiejsi Teodorowie raczej są
      zręcznymi dyplomatami niż groźnymi wojownikami, wielce liczą się z opinią
      otoczenia, są dobrymi opiekunami - i dążą raczej do zgody i kompromisu niż do
      tego, by twardo postawić na swoim. Mają skłonność do współczucia i wrażliwość
      artystów. Tak więc Teodor jest raczej darem łagodnej bogini Wenus niż
      wojowniczego boga Marsa.

Które znaki zodiaku ucieszy to imię? Przede wszystkim znaki podległe Wenus,
      czyli Wagę i Byka. Ale również Koziorożca i Pannę."
      • typowy_januszek Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 02.08.05, 20:55
        ballest napisała:
        >>Imieniny: 7 Lutego, 26 Marca, 15 Kwietnia, 4 Lipca, 5 Września, 19 Września,
        24<<

No proszę, a kto obchodzi imieniny jak nie Hadziaje i Gorole? Ballest, ja nie
        wiem jak ty się nazywasz, ale jak ci dali Teodor to się nie przyznawaj nawet,
        albo od razu zmień imię - ja bym się wstydził nazywać jak Hadziaj!
        • ballest Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 02.08.05, 21:01
          Od kiedy Slonzok imieninina obchodzi, naucz sie czytac wtedy zobaczysz co
          ballest napisal a co cytowane jest!
          Skonczyles tez byc moze studia a prostego wpisu zrozumiec nie potrafisz!
          Jou by wom wszystkim te dyplomy odebrou i z powrotem zwami do podstawowki!!
          takie podstawowe rzeczy sie w podstawowce kiedys uczylo!
          • typowy_januszek Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 02.08.05, 21:03
            No właśnie ja też się nad tym zastanawiam ballest, nie dość ża masz imię
            hadziajskie to jeszcze obchodzisz imieniny ....
            Oj cięzko z Tobą, ciężko ... Uważaj, żeby ci czasem obywatelstwa nie zabrali za
            tyle chadziajstwa.
            • ballest Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 02.08.05, 21:11
              Januszeczku, a kto Tobie kupil ten dyplomeczek, ze Ty o niczym pojecia nie masz!
        • anahella Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 02.08.05, 21:11
          typowy_januszek napisał:

> No proszę, a kto obchodzi imieniny jak nie Hadziaje i Gorole?

Ja tu przejazdem z Mazowsza, wiec prosze o wyjasnienie kim jest Hadziaj? Bo
          Gorol to wiem - nie Slazak.
          • typowy_januszek Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 02.08.05, 21:14
            Hadziaj to ballest, ballest to Hadziaj
            Obchodzi biedak imieniny więc jest Hadziajem (czytaj gorolem zza Buga :-)))
            • atkako Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 02.08.05, 22:55
              nie wiem ,dlaczego robicie problem z imionami .....a tak w ogole to stare
              imiona sa w modzie
          • ballest Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 02.08.05, 21:14
            Hadziaj to polski bauer z Ukrainy albo z Kresow
            tu link do tego teodora ;)

shangri-la.radiozet.wp.pl/imiona.html
            • anahella Dziekuje obu panom za odpowiedzi 02.08.05, 22:42
              Czyli skoro jestem z Warszawy, to znaczy ze jestem zwykla Gorolka a nie
              Hadziajka:)
              • atkako Re: Dziekuje obu panom za odpowiedzi 02.08.05, 22:52
                nie przejmuj sie tymi panami oniiii chyba starej date saaa
                • anahella Re: Dziekuje obu panom za odpowiedzi 03.08.05, 08:15
                  Ale ja naprawde lubie takie regionalne gadki:) gdybym sie przejmowala, to
                  pewnie nigdy bym tu nie zajrzala ani nie zapytala o co chodzi!

Gdy bylam mala, bywalam na Slasku u mojej cioci. Nie byla Slazaczka, ale
                  swietnie sie wtopila w slaska rzeczywistosc: wujek pracowal w kopalni na dole,
                  zadawali sie ze starymi Slazakami i za kazdym razem gdy tam przyjezdzalam
                  chlonelam jezyk i tradycje, ktore przenikaly do ich domu i pod koniec zycia
                  byli bardza slascy (przynajmniej dla mnie, dla Slazakow pewnie do konca zycia
                  byli Gorolami). Wiec ten watek to dla mnie podroz sentymentalna.
            • myha1 Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 03.08.05, 07:40
              ballest, dzięki za ten link do imion ...dowiedziałam się też i o swoim co nieco.
              • ballest Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 03.08.05, 08:37
                Zaroz uobejrzam, co tam szkryflajom uo Ciebie!
                ;)
                • ballest Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 03.08.05, 08:39
                  "byli bardza slascy (przynajmniej dla mnie, dla Slazakow pewnie do konca zycia
                  byli Gorolami). Wiec ten watek to dla mnie podroz sentymentalna.

To uoni byli juz krzokami, takich my ale bardzo powazomy.
    • olab1 Januszko 03.08.05, 08:50
      Tys chyba nie jest Januszek typowy - dla mnie wzorem był ten z Ballady o
      Januszku, wyjątkowy smród.
      Skończ wyśmiewać imiona, tylko małutki człowieczek tak robi. Co dziecko może za
      decyzję rodziców. Ciesz się, że nie jesteś Georgiem czy Rogerem, dopiero by cie
      wyśmiewali - już nie pamiętasz jakie dzieci potrafią być okrutne? Co dopiero
      dorośli...
      A tak w ogóle to zejdź ze swojego ulubieńca i podaj jakiś mądry wątek.
      • ballest Re: Januszko 03.08.05, 09:02
        Mondry wontek, oj Olu, tego se nie doczekosz, ale dobrze, ze do akcji
        wkroczouas, bo jak napisou
        Mikołaj Gogol:
        Gdyby Bóg nie wkraczał niekiedy sam do akcji, ludzie ginęliby od własnej
        głupoty.
        Nom ale juz cysarzowou wystarczy, bo napewno nikt nie chce , zeby SSS many i
        januszki nom umarly.

• olab1 Balest 03.08.05, 09:10
          Ja się włąśnei dziś dowiedziałam, że górników nie szanuję, że durna jestem. To,
          że chcę żyć w normalnym kraju to jest durnota. No fajnie. Super. A
          najmądrzejszy jest ten, kto to napisał. Tak mądry, że nawet się nie zalogował.
          Krzycześ, rzucać kamieniami, wyzwiskami to każdy głupiec potrafi. Do mądrej
          dyskusji próżno ich jednak zaprosić. masz rację, Ballest, tu niestety
          spoleczeństwa zachodnie nas biją na głowę.
          • ballest Re: Balest 03.08.05, 09:14
            Wiesz, co jest najwieksza bolaczka polskiego spoleczenstwa, ze oni nie potrafia
            dyskutowac na temat u nich sie tylko polemika liczy i osbiste ataki, taka jest
            niestety prawda.
            Jak na zachodzie jest cos nie tak, to szukaja przyczyn a nie winnego!
            • olab1 Re: Balest 03.08.05, 09:19
              Otóż to. I dlatego wybierają Lepperów.
              Zobaczysz Ballest, "juz za chwileczkę juz za momencik Polska z Leperem zacznie
              się kręcić".
              • ballest Re: Balest 03.08.05, 10:24
                Slogan, jestem dumny, ze Polakiem jestem, swiadczy o wszystkim!
                Nacjonalizm, nacjonalizm i jeszcze raz nacjonaliznm, a my musimy pasa
                zaciaskac, zeby zaniedbana Polske odbudowywac, ale nie bojcie sie, podnieslismy
                Hiszpanie, podnieslismy Iralandie tak, ze polskou kara tysz z marasu
                wyciongniymy.
                • jme2 Re: Balest 03.08.05, 12:11
                  ballest napisała:

> Slogan, jestem dumny, ze Polakiem jestem, swiadczy o wszystkim!
                  > Nacjonalizm, nacjonalizm i jeszcze raz nacjonaliznm, a my musimy pasa
                  > zaciaskac, zeby zaniedbana Polske odbudowywac, ale nie bojcie sie,
                  podnieslismy
                  >
                  > Hiszpanie, podnieslismy Iralandie tak, ze polskou kara tysz z marasu
                  > wyciongniymy.

???? No ja nie mogę, ballest dobroczyńca wszechświata :-)))
    • eichendorff Teodor Erdman Kalide 03.08.05, 12:37
      Teodor to złe imię dla Ślązaka? Hmmm... Ciekawe.
      Tym bardziej, że najwybitniejszy śląski rzeźbiarz, urodzony w Królewskiej Hucie
      w 1801 r. nosił właśnie to imię.

um.gliwice.pl/index.php?id=10758/1
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35022,1837387.html
      "Lwy spod Palmiarni w Gliwicach.
      Autorem rzeźby jest Teodor Erdmann Kalide, urodzony w 1801 r. w Królewskiej
      Hucie (dziś Chorzów). Uczył się w gimnazjum w Gliwicach, jednocześnie pracując
      w modelarni odlewów artystycznych w gliwickiej hucie, która już wówczas
      cieszyła się renomą w całej Europie. W 1819 r. Kalide wyjechał na studia do
      Królewskiej Akademii w Berlinie. Dziesięć lat zajęło mu zgłębianie tajników
      rzeźby i odlewnictwa. Załamanie kariery Kalidego nastąpiło prawie na jej
      początku. Rzeźbiarz stworzył na zamówienie spokrewnionej z nim, bogatej rodziny
      katowickich przemysłowców Winklerów marmurową "Bachantkę na panterze".
      Rozpętała się burza. Dzieło uznano za zbyt wyzywające. Winklerowie zapłacili za
      rzeźbę, ale odesłali ją Kalidemu. Od tej pory Kalide był powszechnie kojarzony
      jako ten, który "wyrzeźbił pijaną kobietę". Zmarł w 1863 r."
      www.raslaska.org/ras/pol/oslasku/02a/0208vonReden.htm
      "Idea budowy znalazła uznanie w oczach króla Prus Fryderyka Wilhelma IV. Władca
      wyasygnował 2500 talarów na wykonanie modelu rzeźby. Znany rzeźbiarz Teodor
      Kalide, sam pochodzący z Królewskiej Huty, wyrzeźbił postać Redena w górniczym
      mundurze, wspierającego lewą rękę na rozwiniętej mapie, prawą na górniczym
      oskardzie, prawą stopę zaś na bryle rudy. Artysta ukończył pracę w 1850 r."
      www.chorzow-online.pl/index.php?strona=zabytki
      "Osiedle robotnicze przy ul. Kalidego należy do najstarszych zabudowań
      mieszkalnych na terenie dzisiejszego Chorzowa i jest jednym z pierwszych
      osiedli robotniczych na terenie Górnego Śląska. Obecne zabudowania stanowią
      część osiedla robotniczego wzniesionego razem z uruchomieniem Huty Królewskiej.
      Możemy je datować na lata ok. 1800. Zachowało się 11 domów z około 27. Domy te
      zlokalizowane zostały na wąskich działkach należących pierwotnie do Huty
      Królewskiej,
      ustawionych w układzie kalenicowym w stosunku do ulicy. Budynki posiadają
      proste bryły, są dwukondygnacyjne, nakryte płaskim dachem, murowane i tynkowane
      na gładko. Posiadają dwutraktową dyspozycję wnętrza z wejściem i sienią na osi
      budynku. Przewidziane były dla dwóch rodzin. Na zapleczu znajdowały się
      drewniane zabudowania gospodarcze, dalej ogrody. W domu pod nr l urodził się
      rzeźbiarz Teodor Erdman Kalide. Na tym budynku pierwotnie znajdowała się
      tablica pamiątkowa Teodora Kalide."

P.S. Znam conajmniej kilkanaście starych, śląskich wiców, w których występował
      Theo (czyt. po śląsku "Tyjo").
    • georgenberg Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 04.08.05, 17:23
      Teodor Christopf , był świętobliwym księdzem w parafii NMP w Miasteczku Śląskim
      a w zasazdie w Georgenbergu, bo było to ponad 100 lat temu! Ksiądz ten napewno
      był Ślązakiem urodzonym w Sobótce na Dolnym Śląsku. Po plebiscycie polacy
      obrócili tablicę na cmentarzu i wykonali napisy w języku polskim.
    • Gość: zibi Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? IP: *.AM.osi.pl 04.08.05, 17:35
      a co masz do TEodora ?? co cie pojebało ?? by do imion sie
      czepiać ..Januszku ? :) wku..wiasz mnie i tyle
    • sloneczko1 Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 05.08.05, 23:55
      typowy_januszek napisał:

> Rozumiem: Alois, Erwin, Teofil, ale Teodor???
      > Tego nigdy na Slonsku nie bywało, tylko Hadziaje i inne Gorole dawali swoim
      > dzieciom na imie Władek, Włodek, Wiesiek i właśnie Teodor.
      > Zresztą Teodor to imie dobre dla żuka kulającego gnój (jak w Pszczółce Maji).
      a jo jestym ślonzaczka i moj oupa miou na imie Teodor
      kisz tego bardzo sie dziwia takiymu pisaniu
      • sloneczko1 Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 06.08.05, 00:00

Dzieci uważają, że gdyby zabrać im imiona, przestałyby być sobą. Dorośli na
        pytanie: „Kim jesteś?”, często odpowiadają, podając swoje imię.

Krystyna Doroszewicz

To imiona powodują, że dla otoczenia stajemy się konkretnymi osobami. Ale źle
        dobrane, mogą narazić nas na ośmieszenie, a nawet na poważne zaburzenia
        psychiczne.

Ewa, bohaterka książki Doroty Terakowskiej „Ono”, myśli o sobie tak: „Gdybym
        miała na imię Andżelika, od razu byłabym kimś innym. Andżelikę na pewno
        spotykałyby w życiu romantyczne przygody, Sandra byłaby bogata, a Patrycja
        powinna być elegancka. (...) Dostajesz imię i stajesz się kimś konkretnym.
        (...). A kim jest Ewa? Nikim w tłumie Ew”. Człowiek obdarzony imieniem staje
        się kimś konkretnym, określonym – najpierw dla otoczenia, a później dla samego
        siebie. Zanim w dzieciństwie imię nabierze dla niego emocjonalnego znaczenia i
        stanie się częścią jego tożsamości, jest wizytówką rodziców czy opiekunów.
        Świadczy o ich aspiracjach i oczekiwaniach wobec dziecka, a często także o
        pozycji społecznej rodziny. Nadawanie imion to nie tylko indywidualna decyzja
        matki i ojca – jest ono uwarunkowane także społecznie. Socjologowie Jurgen
        Gerhards i Stanley Lieberson wykazali, że wybór imion zależy od przynależności
        do określonej warstwy społecznej. I tak imiona pochodzenia obcego lub imiona
        idoli kultury masowej są typowe dla warstw niższych. Rodzice lepiej
        wykształceni, stojący wyżej w hierarchii społecznej unikają ich. Zdaniem
        Gerhardsa i Liebersona pragną oni w ten sposób podkreślić swoją odrębność od
        warstw niższych. W Polsce nie prowadzono analogicznych badań, ale podobne
        trendy są widoczne. Na przykład wśród inteligencji coraz bardziej popularne są
        imiona tradycyjne, brzmiące nieco staroświecko, na przykład Franciszek, Jan,
        Maria czy Zofia. Natomiast w domu samotnej matki można spotkać małe Andżeliki,
        Sary i Arlety. Być może ich mamy mają nadzieję, że niezwykłe imię oznacza
        niezwykłe, lepsze życie.
        kiosk.onet.pl/charaktery/1235209,1251,artykul.html
    • baga Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 07.08.05, 00:50
      Ciekawe. Jedyny członek naszej rodziny, który miał 100% -towe korzenie śląskie,
      czyli mój pradziadek, urodzony w 1860 roku miał własnie na imię Teodor. Zawsze
      mi się więc to imię kojarzyło ze Śląskiem ( nigdy nie znałam innego Teodora).
    • hermann5 Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 07.08.05, 14:07
      Teodor - piękne imię o praindoeuropejskich korzeniach, które ma wiele
      odpowiedników w językach indoeuropejskich. Jego słowiańskim odpowiednikiem jest
      Bożydar, a indyjskim - Devadatta. Na gruncie germańskim nie doczekał się swojego
      odpowiednika, tak jak np. Teofil-Bogumił-Gottlieb, toteż spotyka się je
      (Theodor) dość często wśród Niemców w niezmienionej, greckiej postaci, również
      wśród Ślązaków - wspomniany Kalide, czy Theodor Schube - wielki obrońca i
      miłośnik śląskiej przyrody (dęby Theodora Schube koło Zaboru).
      • typowy_januszek Teodor to bardzo SCHIKOWNE imię 07.08.05, 14:16
        a Bożydar kojarzy mi się jednoznacznie ze skeczem Kabaretu Moralnego
        Niepokoju ;-)))
        • bartoszcze Re: Teodor to bardzo SCHIKOWNE imię 07.08.05, 15:21
          A mnie Bożydar kojarzy się ze znajomym komentatorem sportowym:-)))
      • sloneczko1 Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 07.08.05, 14:40
        no i moj oupa --tysz bou Theodor
        • rita100 Re: Teodor-co to za imię dla Ślonzoka? 07.08.05, 23:21
          Na Teodora zapełniona komora - przyslowie :)
          • szwager_ze_laband Tyjo abo Tedus' 08.08.05, 10:16
            to bouo kedys popularne miano we Slonsku, jo tysz pamiyntom jednego ujka
            Zakanauym kerymu tak bouo (po slonsku godauo sie abo ujek abo onkel:)
            • myha1 Re: Tyjo abo Tedus' 08.08.05, 10:19
              szwager_ze_laband napisał:

> to bouo kedys popularne miano we Slonsku, jo tysz pamiyntom jednego ujka
              > Zakanauym kerymu tak bouo (po slonsku godauo sie abo ujek abo onkel:)

:)) nawet jest powiedzenie : mów mi Tyjo..:)))
              • szwager_ze_laband Re: Tyjo abo Tedus' 08.08.05, 10:30
                padej my Lyjo :)))
                • hermann5 Re: Tyjo abo Tedus' 08.08.05, 15:56
                  Mój ópa bół Lyjo, a jego kolegóm bół Tyjo, i bóła z tego czasym kómedyjo :)
                  Szwager, kuknij sie na kastla, boch Ci coś tam wciep.
                  • szwager_ze_laband Re: Tyjo abo Tedus' 08.08.05, 15:57
                    zaro kukom :)))
                    • szwager_ze_laband Re: Tyjo abo Tedus' 08.08.05, 16:01
                      nic niyma ???
                      • hermann5 Re: Tyjo abo Tedus' 09.08.05, 18:47
                        Wybocz, ale zaszło z mojij winy niyporozumiynie. Wszysko skuli tego, że Laband
                        podpisuje sie w mailach "szwager ze laband" i żech Cie z nim pomylół. Ta
                        wiadómość poszła, rzecz jasno, do Labanda. Móm nadzieja, że sie na mie ło to,
                        żech sie tak paskudnie szajsnół, niy pogniywosz.

Pzdrowióm ze Starego Chorzowa
                        • szwager_ze_laband Re: Tyjo abo Tedus' 09.08.05, 18:50
                          odszkryfnouech Ci juz na Chorzowie

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka