zabanowany_hanys_hans 05.08.05, 22:26 www.gollys.de/cms/front_content.php?client=1&lang=1&idcat=3&idart=3 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szwager ze Laband Re: Dziyn´ Doby IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.05, 22:28 piyknie od Francika a mie tysz zabanowali pieronske Gorole Odpowiedz Link Zgłoś
zabanowany_hanys_hans Re: Dziyn´ Doby 05.08.05, 22:34 Gość portalu: szwager ze Laband napisał(a): > piyknie od Francika > > a mie tysz zabanowali pieronske Gorole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwager ze Laband Re: Dziyn´ Doby IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.05, 22:35 no chyba byda musiou se faktycznie jake nowe miano obsztalowac :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zabanowany1 Re: Dziyn´ Doby 05.08.05, 22:46 Ino niy chytej mamlasoow bo zabanowanych nickoow moge rous dwa zabraknyc´ Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Suchejciy,Wy Zabanowane, 05.08.05, 22:54 mógby ftoś s Wós do mje na kastla naszkryflać? Odpowiedz Link Zgłoś
zabanowany1 Re: Suchejciy,Wy Zabanowane, 05.08.05, 23:04 rico-chorzow napisał: > mógby ftoś s Wós do mje na kastla naszkryflać? To niy je nigdy zicher bo jak cie zabanujoom to mosz potym kastla jak kooukastla Jak chcesz doomie szkryfnoonc´ to na hanys@schlesien.nwgw.de Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Suchejciy,Wy Zabanowane, 05.08.05, 23:12 zabanowany1 napisał: > rico-chorzow napisał: > > > mógby ftoś s Wós do mje na kastla naszkryflać? > > To niy je nigdy zicher bo jak cie zabanujoom to mosz potym kastla jak kooukastl > a Ja,kastl uostanie,a reszt je hasie. > Jak chcesz doomie szkryfnoonc´ to na hanys@schlesien.nwgw.de Moges być pewny,yno cobyś siy niy uobalou;))),lepi bancniy siy zaro, to na Dobrë Rano. Odpowiedz Link Zgłoś
blank_zabanowany_hanys_hans Re: Suchejciy,Wy Zabanowane, 05.08.05, 23:16 rico-chorzow napisał: > zabanowany1 napisał: > > > rico-chorzow napisał: > > > > > mógby ftoś s Wós do mje na kastla naszkryflać? > > > > To niy je nigdy zicher bo jak cie zabanujoom to mosz potym kastla jak koo > ukastl > > a > > > Ja,kastl uostanie,a reszt je hasie. > > > > Jak chcesz doomie szkryfnoonc´ to na hanys@schlesien.nwgw.de > > Moges być pewny,yno cobyś siy niy uobalou;))),lepi bancniy siy zaro, > > to na Dobrë Rano. Noo ino dej jaki inkszy @-adres niy z gazety.pl Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Dziyn´ Doby 06.08.05, 02:02 Gość portalu: szwager ze Laband napisał(a): > no chyba byda musiou se faktycznie jake nowe miano obsztalowac > > :))) OBERSCHLESIER bydzie dobry?, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Zaprasschoom!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 09:00 Bryna sie huodzi!!!! -- Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Zaprasschoom!!!!!! 06.08.05, 09:05 Gość portalu: ballest napisał(a): > Bryna sie huodzi!!!! zadziyrom kiece i jusz lece Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Dziyn´ Doby 06.08.05, 02:01 Gość portalu: szwager ze Laband napisał(a): > piyknie od Francika > > a mie tysz zabanowali pieronske Gorole Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Dziyn´ Doby 05.08.05, 23:34 Kiedy walczące oddziały zaczęły się zbliżać do miasta, zabrałam czwórkę dzieci i uciekłam do buszu – mówi Fosca, młoda kobieta przebywająca w obozie dla uchodźców Aero Camp niedaleko Buni. – Nie wiem, co się dzieje z moim sześcioletnim synem, mógł trafić w ręce jednego z oddziałów. Jeśli żyje, jest szansa, że będzie go można wykupić z rąk porywaczy. Fosca jest w obozie od dwóch lat. Aby przeżyć, wraz z innymi zbiera w lesie owoce i próbuje wymienić je na inne dobra. Ostatnio nie wychodzi samotnie z obozu, bo zrobiło się zbyt niebezpiecznie, czasem tylko wysyła do miasta córki – po żywność, którą później można sprzedać na miejscu. Beznadziejna sytuacja panuje w obozach na granicy kongijsko-burundyjskiej. W sierpniu ubiegłego roku na blisko dwustu Kongijczyków z obozowiska w Gatumbie po stronie Burundi napadli uzbrojeni w maczety bandyci. Oprawcy mordowali głównie kobiety i dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Dziyn´ Doby 05.08.05, 23:36 Na wielu osobach duże wrażenie zrobiła także reklama nadawana w brytyjskiej telewizji. Wystąpili w niej m.in. Bono, Paul McCartney, Kate Moss, Kylie Minogue, P.Diddy czy Bob Geldof. W czarno-białym klipie artyści strzelali palcami, co miało przypominać wszystkim, że co trzy sekundy z powodu biedy umiera dziecko. Tymczasem w naszych domach marnowane jest wiele żywności. Odpowiedz Link Zgłoś
builder Re: Dziyn´ Doby 06.08.05, 02:11 sloneczko1 napisała: > Na wielu osobach duże wrażenie zrobiła także reklama nadawana w brytyjskiej > telewizji. Wystąpili w niej m.in. Bono, Paul McCartney, Kate Moss, Kylie > Minogue, P.Diddy czy Bob Geldof. W czarno-białym klipie artyści strzelali > palcami, co miało przypominać wszystkim, że co trzy sekundy z powodu biedy > umiera dziecko. Tymczasem w naszych domach marnowane jest wiele żywności. czy ty wiesz po co oni to wszystko robia?, to sa milionerzy!, jakby kaz`dy z nich dal po 1mil osobis`cie i zrobil to prywatnie bylo by wiecej poz`ytku jak strat, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwager ze Laband niy ma tego mostu/do Margotki IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.05, 23:38 www.gliwiczanie.pl/Ee/mosty_2/mosty2.htm no to kaj je tyn most o kerym my godali??? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: a Ty sie Hanys niy łom yno chyć za szokolada 06.08.05, 08:24 Ja i czekolada "Wszystkiemu mogę się oprzeć, z wyjątkiem pokusy" - O.Wilde Leży przede mną czekolada, którą uwielbiam się zajadać. Leży przede mną na sreberku, pełna od laskowych orzeszków. Wiedząc, że czekolada tuczy, jeść jej mniej staram się nauczyć. Kluczem do tego jest silna wola, którą przezwyciężyć chce ochota. Gdy pomyślę o tej słodyczy, słyszę jak mój żołądek krzyczy! Tak bardzo pragnę jej skosztować - jednak wiem, że muszę się opanować. Kawałek mały przecież nie zaszkodzi, a sprawi mnóstwo u mnie radości. Gorzej jak się nie powstrzymam wcale i zniknie cała tabliczka, nie mały kawałek. Choć schowałam ją z widoku - wiem, że leży w szafce z boku. Korci mnie, by jej spróbować, lecz wiem, że będę tego żałować. Gdybym tę czekoladę zjadła, naszłaby mnie sumienia męczarnia. Pomimo, że pełna dobroci ta przekąska z bólem serca muszę innych oprócz siebie poczęstować... :) Napisany 2005.07.12 Autor: .AnnAngel. 1 z 12 poziomów Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Dziyn´ Doby 09.08.05, 06:11 Ym Pycha! Piękny dzień, słoneczny dzień, cudny dzień, Słodki dzień. Bo kupiłam dziś całe kilo cukierków. I wszyscy się cieszyli bo cukierki są pyszne mniam,mniam. Dobrze jest sprawić komuś przyjemność nawet małym cukierkiem. Napisany 2005.07.05 Autor: Bunia Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Dziyn´ Doby 10.08.05, 06:29 Lato bez lodów to nie lato! Zawsze,kiedy jest upał Szukam czegoś dla ochłody A na plaży rozlega się krzyk Lody,lody,komu lody Lody mają mleczny smak I pyszną polewę o różnych smakach Mmm......... Takie lody są u Brody Do tego plaża i morze Po prostu kocham takie życie! Napisany 2005.08.02 Autor: Grażyna5555 6 z 12 poziomów Odpowiedz Link Zgłoś
annak12 Re: Dziyn´ Doby 10.08.05, 15:28 Dzień dobry Nawet dobrze ,że są dwa takie same wątki. W tamtym setka,do gospodyni należy otwarcie następnej. Od rana problemy z serwerem:((,a za oknem słońce, dlatego odpuszczę tym...!! Odpowiedz Link Zgłoś
blank_zabanowany_hanys_hans Re: Dziyn´ Doby 13.08.05, 19:37 www.dd.pl/pub/wydania_do_pobrania/fala/fala_3.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Dziyn´ Doby 13.08.05, 22:25 Raduja sie, że juzaś zech jest z Wami i moga zaś pisać. Pozdrowiom Wszystkich, kerzi w tym miejscu piszom z własnyj, niyprzimuszonyj woli. "Jest tako lauba, kero co nocy odwiedzo mie, W naszyj laubeczce, starka nom bojki bojała. Jest tako lauba, kero co noc mi sie śni, Bo ta laubeczka dziecinstwo wraco mi. Bo to laubeczka, naszyj młodości dni. Utopkowo uczta" Co się u Was dzieje ? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Dziyn´ Doby 13.08.05, 22:59 – Szczęść Boże, farorzyczku. Witom wos piyknie... Ale, pieronie nie łotrzepujcie tak tego śniegu z butów, ino wchodźcie! – Gospodarzu, nie przeklinajcie – zauważył ksiądz – Przeca jo, pierona nie klna... Odpowiedz Link Zgłoś
blank_zabanowany_hanys_hans Re: Dziyn´ Doby 13.08.05, 23:05 Rous w jednyj wsi byua wielko susza. baby zebrauy piynioondze i poszuy do farorza, coby dac´ na Msza s´wiynto i prosic´ o dyszcz. Farorz im pado: - A wielascie to nazbiyrali tych piniyndzy? - A ze sto zuotych bydzie! - Co? Sto zuotych? Za tela to ani niy pokropi! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Dziyn´ Doby 13.08.05, 23:08 Kiej już ta tesciowo umarła (a była pieronowo heksa), majster w robocie pyto sie Ecika - Chopie, ty niy na pogrzebie??? - Poleku, tesciowo zowdy godala: "nojpiyrw obowionzki, a potym uciechy!" Odpowiedz Link Zgłoś
blank_zabanowany_hanys_hans Re: Dziyn´ Doby 13.08.05, 23:09 - Farorzuczku, to wasze kozanie to do koon´ca zycio niy zapoomna! - A co, tak woom do serca przemoowiyuech? - Niy, ino jak zes´cie tak ryknyli, toch sie akurat przebudziyu i jak dugi wyrznoou gowoom w kant lawki. Cauy tydziyn´ mie w lazarecie cuciyli. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Dziyn´ Doby 13.08.05, 23:14 takie małe jeszcze pytanie :) poszukuję - co może oznaczać slowo - "Gumiędzianka" ? Jeszcze jedna piosenka z powiatu łeckiego, do śpiewania przy wyszywaniu. Jest za miastem gajecek, W tym gajecku domecek, A w tym domecku slicna gumiędzianka Srebrem, złotem wysywa. Król się o niej dowiedział I sam do niej przyjechał; Wysyj, wysyj, ślicna gumiędzianko, Imię króla samego. Nie mam srebra ni złota, Ja uboga sierota, Daj mi pokój, najjaśniejszy krolu, Mię ubogiej sierocie! Król się na nią rozgniewał I po kata posłać dał; Wysyj, wysyj, ślicna gumiędzianko, Imię kata samego! Nie chciałam być królową, Nie chcę być i katową; Daj mi pokój, najjaśnieszy kacie, Mię ubogiej sierocie! Ona idzie w zieleni, A kat za nią w cerwieni, Płyńze, płyńze, slicna gumiędzianko! Cisnął w dunaj głębocki. Przypłynęła do brzega I westchnęła do Boga; Dzięki Bogu, Panu wsechmocnemu, Zem ja się tu dostała! Gdyby ktoś przypadkiem wiedział, kim była 'gumiędzianka' proszę dać mi znać. kladzianki :)czyli dobryjnocki Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: Dziyn´ Doby 14.08.05, 10:14 niystety nic niy znoduech i piyrszy roz suysza - najprzod myslouech ize to od jakysj nazwy miejscowosci, ale i takyj miejscowosci niy znoduech ... Odpowiedz Link Zgłoś
vitalia Re: Dziyn´ Doby 14.08.05, 10:31 Czy Gumiędzianka to nazwisko ?? czy co ? Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: Dziyn´ Doby 14.08.05, 10:33 pieron wiy, i ta mysl mi przeszua przez gowa ... pytom sie tera na forum Zakopanego, ciekawe eli oni co wymyslom ... Odpowiedz Link Zgłoś
blank_zabanowany_hanys_hans Re: Dziyn´ Doby 14.08.05, 10:43 szwager_ze_laband napisał: > pieron wiy, i ta mysl mi przeszua przez gowa ... > > pytom sie tera na forum Zakopanego, ciekawe eli oni co wymyslom ... Spyte lepi na forum cieszyn´skim! Gumna soom pszeca zaro wele cieszyna ino niy wiym jak sie mianuje tam tyn potok co tam pszepuywo Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: Dziyn´ Doby 14.08.05, 10:54 to mi zasugerowauo ize to mozno pochodzi od znanego wszyski przinajmiyj ze suownika okreslymia "gumno" - co wy na to??? Odpowiedz Link Zgłoś
zabanowany_hanys_hans Re: Dziyn´ Doby 14.08.05, 11:37 szwager_ze_laband napisał: > to mi zasugerowauo ize to mozno pochodzi od znanego wszyski przinajmiyj ze > suownika okreslymia "gumno" - co wy na to??? Mogoom tysz byc´ Gumniska Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Dziyn´ Doby 14.08.05, 17:38 Niebo w gębie Kochanego ciała nigdy ...... za wiele Tabliczkę kokosowej czekolady. Smak różowej oranżady. Soczystą pychotę. Lody z bakaliami słodkie. W czekoladzie banany. Pucharek bitej śmietany. Tę magię smaków bardzo lubię. W rozróżnieniu ich nigdy się nie zgubię. Są tak pyszne i tak cudne. Dla mnie samej bardzo zgubne. Kocham te moje pyszności. Niech tak będzie do późnej starości. Mniam, mniam … /oklaski/. …Wszystkich krajów „Łączcie się”…. grubaski. * pychotka? marchewka + jabłko utarte na surowo= pychotka Napisany 2005.03.04 Autor: Bella Jagódka 5 z 12 poziomów Odpowiedz Link Zgłoś
borasca0107 Re: Dziyn´ Doby 14.08.05, 18:26 ano dzień doberek:) O Boże, Sloneczko!! Miejże litość nad moimi śliniakami!!!! ;)))) Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: Dziyn´ Doby 14.08.05, 18:33 ale konsek fajny - mie sie naprowdy tysz podobou :))) Odpowiedz Link Zgłoś
borasca0107 Re: Dziyn´ Doby 14.08.05, 18:36 ja jeszcze w sprawie śliniaków:) które po przeczytaniu tej listy pyszności buzują przynajmniej jak wodospady Niagara.... a jeśli o Niagarę chodzi to może macie ochotę pusluchać olsztyńskiej? :))) Niestety, potrzebny do tego QuickTime, kto ma to zapraszam! www.sklodowski.pl/panoramix/0000003.html a tu link pomocniczy:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=708&w=27703747 Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: Dziyn´ Doby 14.08.05, 19:56 jak niy mocie tego QuickTime'a, to zainstalucjcie - to je ino 5 minut i fertik Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Dziyn´ Doby 14.08.05, 19:53 Raduje sie, że może kiedyś rozszyfrujemy to znaczenie :) dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: Dziyn´ Doby 14.08.05, 19:58 mie sie wydowo ize juz to momy rozszyfrowane :))) abo? Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband ps 14.08.05, 20:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=27702764&a=27711311 Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: ps 14.08.05, 20:39 Wszystkim podziękuje jak wróci Tralala i stanowczo zadecyduje :) Ale to niby takie proste było, ale nikt tego nie skojarzył - od gumioków i prawidłowo, chyba trafiliście. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 ach,jak ja lubię cukierki.................... 18.08.05, 05:50 Ym Pycha! Piękny dzień, słoneczny dzień, cudny dzień, Słodki dzień. Bo kupiłam dziś całe kilo cukierków. I wszyscy się cieszyli bo cukierki są pyszne mniam,mniam. Dobrze jest sprawić komuś przyjemność nawet małym cukierkiem. Napisany 2005.07.05 Autor: Bunia1 z 12 poziomów Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: ach,jak ja lubię cukierki.................... 19.08.05, 11:40 jak my to za bajtla godali do smiychu(?) "dej no trocha pocyckac" Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: ach,jak ja lubię cukierki.................... 19.08.05, 21:03 szwager_ze_laband napisał: > jak my to za bajtla godali do smiychu(?) > > "dej no trocha pocyckac" ;) niy mom landrynek............a może mosz ochota na lizoka? Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: ach,jak ja lubię cukierki.................... 19.08.05, 21:04 moge byc, ale taki fajny ze suoneczkym dryny, abo ze kwiotkym aby :))) a kopalnioki mosz?, bo tych zech we Glywicach nikaj niyznod ... Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: ach,jak ja lubię cukierki.................... 19.08.05, 21:46 ;) Cyckejcie Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: ach,jak ja lubię cukierki.................... 19.08.05, 21:54 kopalniaki - to cukierki , ale jakie ? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: ach,jak ja lubię cukierki.................... 19.08.05, 21:57 rita100 napisała: > kopalniaki - to cukierki , ale jakie ? takie czorne kisz tego godali my na nie kopalnioki Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: ach,jak ja lubię cukierki.................... 19.08.05, 21:55 ballest napisała: > ;) > Cyckejcie ;) jednego akurat cyckom ale sie podziela Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: ach,jak ja lubię cukierki.................... 19.08.05, 21:56 szwager_ze_laband napisał: > moge byc, ale taki fajny ze suoneczkym dryny, abo ze kwiotkym aby :))) > > a kopalnioki mosz?, bo tych zech we Glywicach nikaj niyznod ... kopalnioki to historia,jo ich od downa niy widziaua Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: ach,jak ja lubię cukierki.................... 19.08.05, 22:03 widziałam je, tylko nie wiem jaki miały smak - taki specyficzny - czy nie anyżkowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: ach,jak ja lubię cukierki.................... 19.08.05, 22:20 już wiem, ten kopalniak to o smaku grilazowym :) Odpowiedz Link Zgłoś