Dodaj do ulubionych

na Piasta za darmo !!!

13.08.05, 10:26
Dzisiaj o 17:00 Piast Gliwice gra z Górnikiem Polkowice, decyzją zarządu klubu
wstęp na stadion jest za darmo. Trzeba wesprzeć chłopaków, bo mają do
odrobienia 10 pkt karnych nałożonych im przez PZPN nie wiadomo za co.
Obserwuj wątek
    • szwager_ze_laband Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 10:26
      wiadsomo, wiadomo:)
      • stasiek17 Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 10:28
        co wiadomo szwger, masz jakąś wiedzę o tym, to się podziel :)
        • szwager_ze_laband Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 10:36
          uwazom ze sprawa je na tyle kontrowersyjno ize warto poczekac na jyj
          rozstrzygniyncie, keby sie niy prali to by niy bouo problymu - ale niy dziwia
          sie jaki prezes taki kibic
          • stasiek17 Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 10:40
            a co masz do zarzucenia prezesowi ??
            • szwager_ze_laband Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 10:45
              a cos bawisz sie w detektywa, jo ino czytom prasa :))
              • szwager_ze_laband Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 10:47
                godom oczywiscie o juz bouym prezesie
                • szwager_ze_laband ps 13.08.05, 10:49
                  Były prezes Piasta Gliwice zatrzymany

Wojciech Todur, Artur Brzozowski 04-07-2005 , ostatnia aktualizacja 04-07-2005
                  00:00

Marcin Ż., działacz II-ligowego Piasta Gliwice, został w czwartek zatrzymany
                  przez wrocławską policję. Postawiono mu zarzut wręczenie korzyści majątkowej za
                  ustawienie meczu w II lidze. Piastowi grozi degradacja!

Do zatrzymania doszło w domu Marcina Ż. w Gliwicach. - Część policjantów
                  otoczyło posiadłość, a pozostali zadzwonili do drzwi. Działacz zobaczył ich i
                  natychmiast uciekł na dach, gdzie próbował się schować. Drzwi domu otworzyła
                  żona i stwierdziła, że męża nie ma w domu. Później policjanci zaczęli krzyczeć
                  do ukrywającego się na dachu mężczyzny, aby się nie wygłupiał i zszedł -
                  powiedział Ryszard Zaremba, rzecznik wrocławskiej policji.

Marcina Ż. przewieziono do Wrocławia i tam przesłuchano. - Postawiliśmy mu
                  zarzut wręczenia korzyści majątkowej w zamian za ustawienie wyniku meczu II ligi
                  piłkarskiej jesienią 2004 roku. Do sądu przesłaliśmy już wniosek o aresztowanie
                  zatrzymanego działacza - poinformował prokurator Krzysztof Grzeszczak z wydziału
                  VI wrocławskiej prokuratury, prowadzący śledztwo w sprawie piłkarskiej korupcji.

O zatrzymaniu byłego prezesa piłkarze i trenerzy Piasta Gliwice dowiedzieli się
                  kilka minut po wczorajszym treningu, pierwszym przed nowym sezonem. - Nie jest
                  miłe usłyszeć, że były prezes siedzi w areszcie - wzdychał trener Jacek
                  Zieliński, którego w klubie w grudniu ubiegłego roku zatrudnił właśnie Marcin Ż.
                  - Nie wiem, co o tym sądzić. Ja złego słowa o nim nie powiem - dodał.

Piłkarze Piasta, mimo że po zajęciach mieli mieć wolne, prawie w komplecie
                  przyjechali do siedziby klubu przy ul. Zwycięstwa. Zawodnicy pytali: co dalej?

Józef Drabicki, dyrektor klubu, który współpracował z Marcinem Ż., był blady. -
                  To spadło na nas jak grom z jasnego nieba. Nie znam faktów, nie wiem, na jakiej
                  podstawie został aresztowany. Ubolewam, że do tego doszło - powtarzał.
                  Zaskoczony był również Jacek Krzyżanowski, który od kwietnia jest prezesem klubu.

Trener Zieliński żalił się, że musi odpowiadać na pytania, na które tak naprawdę
                  nie zna odpowiedzi. - Jeden dziennikarz z lokalnego radia zapytał mnie, czy już
                  wiem, że Piast został zdegradowany do IV ligi - denerwował się.

Zieliński podkreślał, że nie bierze pod uwagę, że zespół zostanie zdegradowany.
                  - Dla klubu byłaby to tragedia. Działacze Piasta z takim mozołem podnieśli klub
                  z B-klasy, z takim trudem utrzymaliśmy się w II lidze i teraz wszystko miałoby
                  iść na marne? - pytał Zieliński. - Wokół nas jest wiele złego, medialnego szumu.
                  Mam nadzieję, że na tym się skończy - dodał.

Zatrzymanie Marcina Ż. ma ścisły związek z korupcyjną aferą piłkarską, w którą
                  może być zamieszanych wiele osób. Wcześniej aresztowano już dwóch sędziów
                  piłkarskich - Antoniego F. i Krzysztofa Z. - oraz obserwatora Mariana D.

Przypomnijmy, że Marcin Ż., były piłkarz, przez kilka sezonów był sędzią
                  liniowym Mariana D., potem - na początku lat 90. - został działaczem Piasta (do
                  kwietnia był prezesem klubu, zastąpił go Krzyżanowski) i jest nim do dziś. Jest
                  też biznesmenem, i to w należącym do niego przedsiębiorstwie wielobranżowym
                  Voltex w Gliwicach pracował Marian D. - od 1992 r. był kierownikiem hurtowni.

Kilka tygodni temu Ż. mówił "Gazecie", że nie widzi nic niestosownego w tym, że
                  zatrudniał Mariana D., będąc działaczem Piasta. W tym czasie gliwicki klub
                  awansował z klasy B do II ligi. - Pan D. zaczął pracować u mnie, gdy był jeszcze
                  sędzią, a ja nie działałem w klubie. Rozumiem pańską logikę, ale nie miałem
                  nigdy oporów, żeby go zatrudnić. Nikt też nie zgłaszał mi żadnych wątpliwości.
                  Przecież on nigdy nie był działaczem klubu - mówił Ż. dziennikarzowi "Gazety".

Dodajmy, że w minionym roku inna wrocławska prokuratura postawiła zarzut
                  przekupywania rywali dwóm piłkarzom Piasta Gliwice - Piotrowi U. i Robertowi S.
                  Podobnie jak ich były prezes Marcin Ż., również zostali zatrzymani w nietypowych
                  sytuacjach. Jeden w klubowej szatni, gdy rozbierał się przed treningiem, drugi w
                  nocy we własnym łóżku.

Działacze Piasta nie planowali wczoraj zwoływać nadzwyczajnego posiedzenia
                  zarządu. - Na razie to nie wiemy nawet, o czym rozmawiać. Po co spekulować -
                  wyjaśnił Drabicki.

Jan Tomaszewski

przewodniczący Komisji Etyki Polskiego Związku Piłki Nożnej

- To bardzo miła informacja. Każdy dzień bez zatrzymania kogoś w aferze
                  korupcyjnej, to dzień stracony. Miałem rację, gdy w środę sugerowałem członkom
                  zarządu PZPN-u, aby do 24 lipca wstrzymać się z weryfikacją wszystkich rozgrywek
                  piłkarskich. Chcemy surowo karać kluby zamieszane w korupcję. To bardzo
                  prawdopodobne, że zdegradujemy Piasta Gliwice, a także jeszcze jeden klub, który
                  w minionym sezonie występował w III lidze [nieoficjalnie wiemy, że chodzi o
                  drugoligowego beniaminka Drwęcę Nowe Miasto Lubawskie - przyp. red.]
              • stasiek17 Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 10:50
                dość łatwo wydajesz osądy, a postępowanie w tej sprawie ciągle trwa, na
                oficjalnej stronie klubu piszą, że ciągle czekają na uzasadnienie decyzji od
                PZPN, żeby móc się odwołać. PZPN ma jakieś problemy z uzasadnieniem, a ty nie masz.
                • szwager_ze_laband Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 10:54
                  niy wydouem osondu ino stwierdziouech to co sie stauo, i dopowiedziouech ze
                  sprawa je kontrowersyjno kaj idzie o bojki, ale sprawa bouego prezesa i dwoch
                  fuzbalistow je chyba dosc klarowno, pra?

z niczego niy biere sie nic :)))
                  • stasiek17 Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 10:58
                    były prezes wyciągnął Piasta Gliwice z IV ligi do II, uważasz, że to jest godne
                    potępienia ?
                    • szwager_ze_laband Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 11:14
                      niy o tym godom, przeczytej se jak uciykou przed policjom na dach - w tym synsie
                      padouech jaki prezes taaki kibic - te mode ludzie kere uazom na mecze i
                      idyntyfikujom sie z klubym poczebujom przikuadow postawy sportowyj a niy mafizkyj
                      • stasiek17 Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 11:28
                        nie wiadomo jak było naprawde, to co piszą, to fakty prasowe, do których odnoszę
                        się dość sceptycznie, szczególnie gdy robi to polskojęzyczna prasa niemiecka,
                        dlatego czekam na osteczne wyjaśnienie tej sprawy przez prokuraturę :))
                        • szwager_ze_laband Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 11:42
                          polskojynzyczno prasa niymiecko ???

a tos piyknie pedziou :)))

ps

jak ktos niy je winny to niy uciyko, a dopiyro niy na dach :))))
                          • stasiek17 Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 11:45
                            a może był na dach i naprawiał antenę gdy przyszli po niego niezapowiedziani
                            przecież :))
                        • sss9 Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 11:45
                          hahaha... dobre to było o polskojęzycznej prasie niemieckiej... ; )
                          ale, sam napisałeś stasiek, że to b. prezes wyciągnął drużynę do 2 ligi, a to
                          właśnie wskazuje na fakt, że coś było w tym nieczystego. wkońcu to drużyna miała
                          się sama wyciągnąć. w światku kibiców i sympatyków Piasta od dawna krążyły
                          "historie", więc nie dam wiary w czystość b.prezesa... inna sprawa z PZPN, który
                          mimo wielu zapowiedzi o zamiarze oczyszczenia polskiej piłki z korupcji, na
                          tychże zapowiedziach tylko skończył. w tej chwili lawiruje i zwleka. to nie
                          dziwi, jeśli zauważyć, że to właśnie obecni działacze są "duszą" chorej sytuacji
                          w całym piłkarskim systemie. skoro są za to odpowiedzialni, to jak mieliby coś
                          naprawić ?
                          • stasiek17 Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 11:50
                            wiesz sss9 jak to jest, tak się gra jak przeciwnik pozwala - powiadał legendarny
                            trener Górski, prezes Piasta robił to samo co wszyscy inni, więc dlaczego jego
                            spotkało "wyróżnienie" ?
                            • sss9 Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 11:52
                              eeee, nie przesadzaj, nie tylko jego... : )
                              • stasiek17 Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 11:52
                                ale nie wszystkich przecież :))
                                • sss9 Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 12:03
                                  tak, jak napisałem - trzeba zacząć od PZPN. dopuki ci goście mają być sędziami w
                                  swojej sprawie, nie licz na nic.
                                  tak przy okazji, czytałeś wypowiedzi prokuratorów "w sprawie", którzy wyrażają
                                  zdziwienie brakiem pomocy, czy wręcz banalizowaniem problemu ze strony PZPN ?
                                  dziwne, co ? ; )))
                                  • szwager_ze_laband Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 12:12
                                    zgodzom sie
    • stasiek17 Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 21:55
      Piast zremisował 0:0 - zostało jeszcze 8 pkt do odrobienia.
      • annak12 Re: na Piasta za darmo !!! 13.08.05, 22:20
        Teraz w TYP3 emitują ten mecz.
      • aqua Re: na Piasta za darmo !!! 25.08.05, 09:43
        Dawno przestałem chodzić na mecze, to i na Piasta, nawet za darmo mnie nie
        ściągną:-)
    • szwager_ze_laband Re: na Piasta za darmo !!! 25.08.05, 06:50
      "Rewolucja?!
      Wcześniej miały jednak miejsce inne wydarzenia, które wstrząsnęły naszym
      gliwickim podwórkiem sportowym. Najpierw, razem z sędzią Antonim F. zatrzymano
      byłego gliwickiego arbitra i obserwatora Mariana D. Obaj zostali złapani na
      gorącym uczynku, kiedy chcieli przytulić grubą kasę za ustawianie meczów. Parę
      tygodni później policja zatrzymała Marcina Ż., byłego prezesa Piasta Gliwice, a
      klub z ul. Okrzei ukarano dotkliwą karą minus dziesięciu oczek na starcie nowego
      sezonu, za rzekome kupienie meczu ze Świtem Nowy Dwór w poprzednim sezonie."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka