Dodaj do ulubionych

Czy GLIWICE sie kiedys obudzi???

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.09.02, 21:25
Jak widze, cala nasza praca (napewno nie moja) byla na darmo.
Wspolczuje wszystkim, co sie choc troszeczke starali, ja sie chyba tez stad
strace, choc mi serce peeeeeeeka, ale jak nikogo nie ma, to co mam sam tu
poczac.
Jak widze nikomu na "FORUM GLIWICE GW" nie zalezy, TYPOWA POLSKA cecha ????
Obserwuj wątek
    • hanys_hans Re: Czy GLIWICE sie kiedys obudzi??? 02.09.02, 21:40
      Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Jak widze, cala nasza praca (napewno nie moja) byla na darmo.
      > Wspolczuje wszystkim, co sie choc troszeczke starali, ja sie chyba tez stad
      > strace, choc mi serce peeeeeeeka, ale jak nikogo nie ma, to co mam sam tu
      > poczac.
      > Jak widze nikomu na "FORUM GLIWICE GW" nie zalezy, TYPOWA POLSKA cecha ????

Ballest kajs´to byu jak cie niybyuo!
      • Gość: Ballest Re: Czy GLIWICE sie kiedys obudzi??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.09.02, 23:36
        Tyn post nie bou do Ciebie, bardzo mnie cieszy cos Ty zrobiou,(Fantastico) tysz
        cos przyslam, ale nie zapomnijcie o PUBLICUM, to co wy robicie jest dobre, ale
        nie zegnejcie sie z GW, bo to jest smierc GLIWIC (Czytej Gleiwitz)
      • Gość: Ballest Re: Czy GLIWICE sie kiedys obudzi??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.09.02, 00:01
        Tyn post nie bou do Ciebie, bardzo mnie cieszy cos Ty zrobiou,(Fantastico) tysz
        cos przyslam, ale nie zapomnijcie o PUBLICUM, to co wy robicie jest dobre, ale
        nie zegnejcie sie z GW, bo to jest smierc GLIWIC (Czytej Gleiwitz)
      • psztymucel Re: Czy GLIWICE sie kiedys obudzi??? 07.09.02, 19:34
        Jeżeli komuś się nie podobają polskie cechy - droga wolna. Żyjemy w wolnym
        kraju i nikt, nikogo tutaj nie trzyma. A poza tym Gliwice od 1945 roku nie
        nazywają się już Gleiwitz, podobnie jak w państwie polskim od czasów
        konstytucji 1921 roku nie używa się tytułów hrabioskich i wszelkich innych Herr
        Ballest
    • Gość: asia Re: Czy GLIWICE sie kiedys obudzi??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.02, 01:29
      powiedz mi jaką POLACY mają "typową cechę"???????? co mój kolego?
      • Gość: Ballest Re: Czy GLIWICE sie kiedys obudzi??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.09.02, 12:33
        Gość portalu: asia napisał(a):

> powiedz mi jaką POLACY mają "typową cechę"???????? co mój kolego?
        Wpierw cos zaczac, ale nie dokonczyc.
        • Gość: kidd Re: Czy GLIWICE sie kiedys obudzi??? IP: *.cvx1-b.cam.dial.ntli.net 07.09.02, 19:28
          Zagladajac tutaj ponownie po dlugiej nieobecnosci nie dziwie sie zbyt mocno
          Twoim obawom Drogi Ballescie.Watkow przybylo sporo,jednakze zdecydowana
          wiekszosc z nich przerabia ten sam temat.Ile razy mozna walkowac to samo?
          Spedzilem wiele godzin dzisiaj czytajac dziesiatki watkow i taka jest niestety
          moja impresja.My-Slazacy contra Wy-Polacy i w tym jeszcze bardzo,bardzo malo
          tekstow ciekawych w miare.A teraz ide cos zjesc. -kidd-
        • psztymucel Panie Ballest 07.09.02, 19:37
          Może przestanie Pan wypisywać te bzdury na temat cech narodowych. Wiem, że
          pewna nacja w Europie miała szczególne predyspozycje do interpertowania
          wulgarnego dawrinizmu i przypisywania poszczególnym narodom różnych
          nieciekawych cech, ale te czasy mamy już za sobą. Czyżby był Pan ukrytym
          zwolennikiem poglądów Alfreda Rosenberga ?
          • ballest Re: Panie Ballest 07.09.02, 23:00
            Syneczku !!! na temat cech narodu nie bedziesz mnie pouczou !!! Ja wiem ,ze
            germanskie narody nie tworza systemow mafijnych , mafii typowo angielskiej nie
            ma w W.Brytanii, Niederlandach, Danii, Skandynawii, Niemczech, Szwajcarii itd.
            ale Mafia jest we Wloszech w pewnych krajach azjatyckich i we wschodniej
            Europie, DLACZEGO ???
            Nie ma to z cechami danego narodu do czynienia???
            Byles w Belgii ??? widziales roznice miedzy kiedys baaaardzo bogata Walonia
            (romanska) a uboga Flandria (germanska) ??? Zobacz, przemysl i pogadamy na ten
            temat, ja kiedys tez TWOJEGO ZDANIA BYLEM, dzisiaj juz nie !!!!
            • psztymucel Re: Panie Ballest 08.09.02, 22:58
              Po pierwsze to nie syneczku, bo Twoim synem nie jestem. Po drugie czyżbyś
              uważał, że Germanie są obdarzeni jakimiś szczególnymi cechami, które powodują,
              że są lepszą nacją od innych ? Co za bzdura !!! Teraz, proszę wskaż mi te
              narody czysto germańskie. A co do mafii to o ile mi wiadomo pare organizacji o
              charakterze mafijnym istniało na teranach Niemiec, a jedna z nich sięgnęła
              nawet w 1933 roku po władzę, bo czym innym była NSDAP jak nie mafią prostaków,
              o pardon ! - prawdziwych germanów. Pozdrawiam
              • Gość: Ballest Re: Panie Ballest IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.09.02, 05:44
                Nie widze ani "zdziebka" argumentow w Twej odpowiedzi, wszystko tylko bla, bla,
                bla, a wiec sam zauwazyles ze mam racje.
                Najlepiej to mozesz zabaczyc na Syberii, tam sa wioski roznach nacji i tam
                widac ta roznice cech narodowych.
                • klausberg Re: Panie Ballest 09.09.02, 13:04
                  Ze wzgledow rodzinnych (pogrzeb) bylem tydzien temu w Gelsenkirchen.
                  Po uroczystosciach pogrzebowych, przespacerowalem sie po cmentarzu i o dziwo
                  75 % nazwisk na nagrobkach, to byly nazwiska typowo polskie.
                  Jezeli stwierdzimy, ze Zaglebie Ruhry to typowy przyklad niemieckiej
                  gospodarnosci, to zwykla uczciwosc nakazuje takze stwierdzic, ze ten niemiecki
                  dobrobyt zostal stworzony rekoma tak przez ciebie pogardzanych Polakow.
                  Byc moze tych, ktorych potem w Polsce zabraklo?
                  • psztymucel Widać Pan Ballest ma wybiórczą pamięć 09.09.02, 14:09
                    Widać Pan Ballest ma wybiórczą pamięć. Podziwia rzekomą niemiecką pracowitość i
                    gospodarność i wychwala organizację pracy. Wielka szkoda, że większość
                    historycznych monografii miast i śląskich rodzin kończy się gdzieś ok 1933
                    roku. A przecież właśnie w latach trzydziestych nastąpił renesans
                    owej "niemieckiej gospodarności". Czyżby obozy koncentracyjne nie były
                    wyśmienicie działającymi niemieckimi przedsiębiorstwami, gospodarnie
                    zarządzanymi i przynoszącymi miliony marek zysku. Auschwitz-Birkenau GMBH -
                    wyśmienity przykład niemieckiej gospodarności.
                    • klausberg Re: Widać Pan Ballest ma wybiórczą pamięć 09.09.02, 14:21
                      Pozwol,ze cie poprawie:
                      ...przynoszacymi miliardy marek zysku.

Dodajmy do tego, ze tylko "aryzacja" majatku zydowskiego w latach 1936-1938
                      przyniosla 460 miliardow marek czystego zysku. Nie wspominajac o wywiezionym z
                      krajow okupowanych i do dzisiaj nie odzyskanych 180 milardow dolarow rezerw
                      bankowych w zlocie.
                      • psztymucel Re: Widać Pan Ballest ma wybiórczą pamięć 09.09.02, 14:24
                        Brawo Klausberg - masz rację. Niektórzy jednak traktują historię bardzo
                        wybiórczo. Im się wydaje, że jak wyrzucą "Mein Kampf" na śmietnik, a portet
                        Adolfa zastąpią Fryderykiem Wielkim to wszystko jest po staremu. Można mieć żal
                        o to co się stało po drugiej wojnie światowej, ale należy również pamiętać kto
                        do tej wojny doprowadził
                        • ballest Re: Widać Pan Ballest ma wybiórczą pamięć 09.09.02, 20:45
                          Dyskutujemy na temat , albo wypisujemy bzdury!!!!????
                          Kiedy napisalem, ze pogardzam Polakami ???? pokazcie ten wpis ???
                          Oczywiscie, ze znam polskie bolaczki i nie dam spokoju jak to sie nie zmieni.
                          Kazdy narod, albo grupa narodowosciowa ma swoje cechy, ja tylko odpowiedzialem,
                          na wpis w ktorym stwierdzono przez kwiaty, ze wszystkie narody sa rowne.
                          Ja osobiscie uwazam, ze nawet jednojajeczni blizniacy nie zawsze sa do siebie
                          podobni.
                          Co do Zaglebia Ruhry, to nie Polacy je odbudowali, tak jak nie Turcy dzisiejsze
                          Niemcy, tylko jak brakowalo rak do pracy to sprowadzono ich do Zaglebia Ruhry,
                          tak jak Polakow na Slask.(Korfanty jest potomkiem Polakow, ktorzy za chlebem na
                          Slask przyjechali i tak swoim chlebodawcom podziekowal )
                          To tez nie byly " Arbeitskräfte" co mogly cos innowatywnego wprowadzic.
                          Na Slasku przewaznie Niemcy cos nowego wprowadzali, ale nawet autochtoni ( z
                          malymi wyjatkami jak np. Godullai inni) byli raczej tylko sila robocza.
                          Polacy na Slasku raczej nic nie zdzialali, co najmniej ani jednego sobie
                          przypomniec nie moge.W zaglebiu Ruhry, byc moze, ale wymienic tez nikogo nie
                          potrafie, pomozcie mi, nie zaprzeczam, ze ktos jest co cos wymyslal, ale prosze
                          nie wymieniac Lukasiewicza.
                          Sprawdz w historii Slaska i Zaglebia Ruhry to stwierdzisz, ze mam racje.
                          Prosze, ale bzdur nie wypisywac, ze Hitler to mafijna organizacja, bo z takimi
                          nie dyskutuje, bo to nie moje NIVEAU.
                          Albo uwazacie, ze Japonczycy i Berberzy maja te same geny i potrafia to
                          samo???? ;-)))
                          Przed skresleniem, pomyslcie co piszecie.
                          • psztymucel Re: Widać Pan Ballest ma wybiórczą pamięć 09.09.02, 22:04
                            Jak już to nie Hitler był w moim pojęciu organizacją mafijną, ale NSDAP u
                            swoich źródeł była organizacją bandycką
                            • Gość: Ballest Re: Widać Pan Ballest ma pamięć IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.09.02, 05:53
                              Bandytow jest wszedzie pelno a w Niemczech najwiecej.
                              • klausberg Re: Widać Pan Ballest ma pamięć 10.09.02, 09:24
                                Ballest, ty czytasz podreczniki hitorii wybiorczo, pod katem wyzszosci rasy
                                germanskiej. Zdobadz sie na troche obiektywizmu, nic ci nie zaszkodzi.
                                Zasluga Prus, a zwlaszcza Fryderyka Wielkiego, bylo sciagniecie wlasciwych
                                ludzi na wlasciwe miejsce i wchloniecie setek tysiecy politycznych i
                                religijnych uciekinierow. Swietnosc Prus a zwlaszcza Berlina, rozpoczela sie po
                                osiedleniu sie w Prusach ponad stu tysiecy francuzkich hugonotow, przemysl
                                tekstylny Dolnego Slaska zawdzieczamy tyrolskim kalwinom, rozkwit rolnictwa
                                Mark Brandenburg i Dolnego Slaska, ewangelikom z Salzburga i Salzkammergut.
                                Zulawy na Pomorzu Gdanskim osuszyli i zamienili na urodzajna ziemie,
                                holenderscy i fryzyjscy eksulanci. Dolny i czesciowo Gorny Slask (okolice
                                Opola, Bojkow k. Gliwic) zasiedlono kolonistami z przeludnionej Franonii i
                                Saksonii.
                                Wystarczy Ballest, czy mam dalej cytowac?
                                • Gość: Ballest Re: Widać Pan Ballest ma pamięć IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 10.09.02, 09:33
                                  Klausber napisal:
                                  " Ballest, ty czytasz podreczniki hitorii
                                  wybiorczo, pod katem wyzszosci rasy
                                  germanskiej,"

nie ja nie , ale chyba Ty, bo jak czytam Twoj wpis!!!
                                  ale cytuj dalej, o Polakach jeszcze nic nie napisales, tylko o Germanach a mnie
                                  cos zarzucasz????

• klausberg Re: Widać Pan Ballest ma pamięć 10.09.02, 10:04
                                    Moje posty sa tylko reakcja na twoje wypociny na kilometr pachnace rasizmem i
                                    idologia Herrenvolku! Mam po prostu dosyc ludzi, ktorzy swoja niemieckosc
                                    pragna tym udowodnic, ze gloryfikuja nazizm i opluwaja Polakow. Sa to
                                    najczesciej ludzie ktorzy dzis sa Polakami, jutro Niemcami a pojutrze wymyslaja
                                    narodowosc slaska w zaleznosci od tego co sie oplaca albo kto im nadepnal na
                                    odcisk!
                                    • Gość: relifex Re: Widać Pan Ballest ma pamięć IP: *.eu.ten / 195.212.51.* 10.09.02, 11:08
                                      Chyba trafiles w sedno. Tez tak postrzegam tego typka.

klausberg napisał:

> Moje posty sa tylko reakcja na twoje wypociny na kilometr pachnace rasizmem i
                                      > idologia Herrenvolku! Mam po prostu dosyc ludzi, ktorzy swoja niemieckosc
                                      > pragna tym udowodnic, ze gloryfikuja nazizm i opluwaja Polakow. Sa to
                                      > najczesciej ludzie ktorzy dzis sa Polakami, jutro Niemcami a pojutrze
                                      wymyslaja
                                      >
                                      > narodowosc slaska w zaleznosci od tego co sie oplaca albo kto im nadepnal na
                                      > odcisk!
                                      • psztymucel Re: Widać Pan Ballest ma pamięć 10.09.02, 11:41
                                        Klausberg napisał:

Moje posty sa tylko reakcja na twoje wypociny na kilometr pachnace rasizmem i
                                        idologia Herrenvolku! Mam po prostu dosyc ludzi, ktorzy swoja niemieckosc
                                        pragna tym udowodnic, ze gloryfikuja nazizm i opluwaja Polakow. Sa to
                                        najczesciej ludzie ktorzy dzis sa Polakami, jutro Niemcami a pojutrze
                                        wymyslaja narodowosc slaska w zaleznosci od tego co sie oplaca albo kto im
                                        nadepnal na odcisk!

Klausberg !!! Brawo !!! Moje gratulacje za spostrzegawczość. Mnie też irytują
                                        ludzie, którzy choć rękami i nogami odżegnują się od "ideologii rasy panów", w
                                        gruncie rzeczy czynią to jedynie dla konieczności obowiązującego stylu
                                        political corect. Tak naprawdę to łza im się w oku kręci gdy widzą filmy z
                                        parteitag'ów w Norymberdze, a i fotki z uśmiechniętymi SA-mannami też wywołują
                                        u nich nostalgiczną zadumę. Ich skrytym marzeniem jest znów uczynić
                                        kolejny "Drang nach osten", by kulturę rasy panów zaprowadzić w innych rejonach
                                        globu. Może jednak warto się zastanowić czy syberyjscy chłopi chcą mieszkać w
                                        zadbanych domkach, gdzie krasnal z porcelany strzeże zagrody, oma robi kluski z
                                        modro kaputsa, a w radio lecą niemieckie szlagiery ?
                                    • Gość: Ballest Re: Widać Pan Ballest ma pamięć IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 10.09.02, 13:41
                                      klausberg napisał:

> Moje posty sa tylko reakcja na twoje wypociny na kilometr pachnace rasizmem i
                                      > idologia Herrenvolku! Mam po prostu dosyc ludzi, ktorzy swoja niemieckosc
                                      > pragna tym udowodnic, ze gloryfikuja nazizm i opluwaja Polakow. Sa to
                                      > najczesciej ludzie ktorzy dzis sa Polakami, jutro Niemcami a pojutrze
                                      wymyslaja
                                      >
                                      > narodowosc slaska w zaleznosci od tego co sie oplaca albo kto im nadepnal na
                                      > odcisk!
                                      To tego nie rozumiem, jak Twoje posty sa reakcja na moj wpis, to dlaczego
                                      piszesz , co Germanskie narody dla rozwoju Slaska, Polski itd. zrobili, napisz
                                      co Polacy dla rozwoju Slaska zrobili.Dla mnie to zadna kontrowersyjna dyskusja
                                      jak ja cos napomkne, a Ty to z calej sily podpierasz a piszesz , ze ja Polakow
                                      opluwam.
                                      Nazistow nigdy nie popieralem ,przeciwnie "Ja ich nienawidze", juz z tego
                                      powodu, ze to oni winni sa nieszczesciu jakie nasze narody spotkaly.
                                      • klausberg Re: Widać Pan Ballest ma pamięć 10.09.02, 14:12
                                        Ballest, nie bede ukrywal, ze tutaj juz z toba (pod innym nickiem) i jak widze
                                        bezskuzecznie, polemizowalem. Totez kiedy znowu tu zajrzalem, majac nadzieje,
                                        ze zmienilo sie na lepsze i zobaczylem twoje wpisy w tym samym stylu co przed 6
                                        miesiacami, to mnie krew zalala. Przez takie zakaly jak ty, czlowiek musi sie
                                        wstydzic, ze jest ze Slaska!!!!!!!!!!!!!
                                        • Gość: Karaluch Re: Widać Pan Ballest ma pamięć IP: 217.153.81.* 10.09.02, 14:20
                                          Ten B. niby nazistow nie lubi, nawet twierdzi, ze nienawidzi, ale poglady to ma
                                          rodem z "Volkischer Beobachter". Germanie jako wiodaca nacja Europy, ba...
                                          najlepsi z najlepszych. Oni to Slask rozwijali i glupich "polaczkow" uczyli
                                          gospodarnosci. Szkoda, ze przy okazji wymordowali pare milionow ludzi
                                          • psztymucel Brawo Klausberg i Karaluch !!! 10.09.02, 14:24
                                            Gratuluję riposty - to celny strzał !!!
                                          • relifex Re: Widać Pan Ballest ma pamięć 10.09.02, 15:59
                                            Dokladnie. Wlasnie poczytalem sobie troche wczesniejszych wypowiedzi pana B. w
                                            stylu gniewnego, pryszczatego nastolatka. Oj wstyd!

A Gliwice to takie piekne miasto (czego wcale niestety nie widac na tym forum).
                                            • Gość: Ballest Re: Widać Pan Ballest ma pamięć IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.09.02, 18:41
                                              Cieszy mnie , ze czytacie moje posty, ale jak tak krytykujecie to prosze
                                              dowodami sypac,bo ja sie nie mam czego wstydzic, ja zawsze prawde pisze.Kto za
                                              to potrafi, ze ludzie pochodzenia germanskiego sie do rozwoju Slaska
                                              przyczynili a panstwa germanskie naleza do panstw reprezentujacych najwyzsza
                                              stope zyciowa na swiecie.
                                              • Gość: Ballest Re: Widać Pan Ballest ma pamięć IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.09.02, 18:58
                                                Klausberg, tak z innej strony, dlaczego Nick zmieniles, wstydziles sie Twoich
                                                wpisow???, ja nie mam potrzeby Nicka zmieniac!!!!!!
                                                Zreszta zauwzylem, ze nikt z Was na temat nie pisze, tylko zaczynacie mnie
                                                sobiscie obrazac.Jak podjeliscie sie tematu to piszcie jak ludzie, a nie jak
                                                ktos z pod kiosku po czterech piwach.Etykieta osobista , tez o kulturze narodu
                                                swiadczy.

Re: Widać Pan Ballest ma pamięć adres: 217.153.81.*
                                                Gość: Karaluch 10-09-2002 14:20 odpowiedz na
                                                list odpowiedz cytując

Ten B. niby nazistow nie lubi, nawet twierdzi, ze
                                                nienawidzi, ale poglady to ma
                                                rodem z "Volkischer Beobachter". Germanie jako
                                                wiodaca nacja Europy, ba...
                                                najlepsi z najlepszych. Oni to Slask rozwijali i
                                                glupich "polaczkow" uczyli
                                                gospodarnosci. Szkoda, ze przy okazji wymordowali
                                                pare milionow ludzi

To nie Germanie wymordowali tylko Niemcy, ale dla Was to chyba "wszystko jedno"
                                                Nastepnym razem, prosze o scisle wypowiedzi.

Ballest
                                                • psztymucel Re: Widać Pan Ballest ma pamięć 10.09.02, 20:21
                                                  Etykieta osobista nie świadczy o kulturze narodu, tylko o kulturze danej osoby,
                                                  bez względu na narodowość. Chyba że starym hitlerowsko-stalinowskim zwyczajem
                                                  uznamy, że istnieje odpowiedzialność zbiorowa i za to, że jakiś Zdzisiek nie
                                                  kłania się starszej pani z naprzeciwka, cały naród zaliczymy do chamów.
                                                  • Gość: Ballest Re: Widać Pan Ballest ma pamięć IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.09.02, 21:32
                                                    Jak jeden to zrobi, albo dwoch, to nie ma problemu.
                                                    Tutaj na tym watku cztery osoby ze mna dyskutuja a zadna z nich na temat nie
                                                    pisze do tego obrazaja mnie osobiscie, a to swiadczy juz o kulturze narodu.
                                                    Zreszta popatrz na inne wpisy na innych watkach w Gliwicach, z naszej strony sa
                                                    jednostki (czytaj jednostka i z powodu tej jednostki wyniosly sie metamorfozy)
                                                    z waszej strony tylko jednostki na temat pisza.
                                                  • psztymucel Re: Widać Pan Ballest ma pamięć 10.09.02, 21:38
                                                    Nie rozumiem co masz na myśli pisząc: "wyniosły się metamorfozy". Pozdrawiam P
                                                  • Gość: ballest Re: Widać Pan Ballest ma pamięć IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.09.02, 22:27
                                                    psztymucel napisał:

> Nie rozumiem co masz na myśli pisząc: "wyniosły się metamorfozy". Pozdrawiam
                                                    P
                                                    to mam na mysli:
                                                    www.gliwiczanie.of.pl/
                                                    Mozesz zajrzec, tez ciekawe strony!!!

albo tutaj:

www.glywice.de.tf/
                                                  • Gość: Arnold Re: Widać Pan Ballest ma pamięć - mo dobro IP: 213.186.78.* 10.09.02, 23:24
                                                    Nojlepszy jes tyn ruski tank.
                                                  • Gość: ! Panstwo W juz z uropu wrocili IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 10.09.02, 23:56
                                                    zaczoal sie wrzesiem M&M wrocili z urolpu i juz sie zaczely pojawiac antyslaskie watki.
                                                    stary szowinistyczny chlew po nowymi nikami.
                                                    Co marcinku nudzi ci sie??? idz popucuj troche auto!!!
                                                    Maggi aty sie naucz wkoncu gotowac!
                                                  • klausberg Re: Ballest I Wielki 11.09.02, 09:47
                                                    Gość portalu: Ballest napisał(a):

Klausberg, tak z innej strony, dlaczego Nick zmieniles,
                                                    wstydziles sie Twoich wpisow???, ja nie mam potrzeby Nicka zmieniac!!!!!!

Nick zmienilem, poniewaz poprzedni byl moim nazwiskiem a ja nie lubie kiedy
                                                    moim nazwiskiem wyciera sie gebe.
                                                    I znowu twoja typowa postawa: na podstawie czynow jednostek uogolniasz i
                                                    obrazasz caly narod a potem strugasz wariata i udajesz swietgo naiwniaka. Albo
                                                    jak inaczej nazwac woje posty w stylu; jak w klasie ktos cos ukradl to byl
                                                    Polakiem. Jak wygwizdano Malysza to pelen oburzenia pisales o wrodzonym
                                                    chamstwie Polakow (a czym bylo wygwizdanie przez niemieckich kibicow
                                                    Michalczewskiego?) A szczegolnie doprowadzaja mnie do pasji twoje rasistowskie
                                                    wywody na temat wyzszosci rasy germanskiej! Najlepszym dowodem na twoja
                                                    jednostronna optyke jest twoja reakcja na moj post gdzie pisze o zaslugach
                                                    uciekinierow z calej Europy dla rozwoju Niemiec. Moja teza nie bylo
                                                    podkreslenie zaslug germanskich plemion dla Prus czy Slaska tylko wklad obcych
                                                    dla potegi Niemiec, bez ktorych nie byloby wspolczesnych, bogatych Niemiec.
                                                    Wierz mi Ballest, ty reprezentujesz ten typ Slazaka, za ktory trzeba sie
                                                    naprawde wstydzic! Dzieki Bogu "milczaca wiekszosc" jest inna i dlatego moge
                                                    spac spokojnie, ze mnie ktos wrzuci do jednego worka z takimi typkami jak ty.
                                                  • psztymucel Re: Ballest I Wielki 11.09.02, 19:40
                                                    Dodając do tego co napisał Klausberg, nie piję do Herr Ballesta, gdyż go nie
                                                    znam, ale ciekawi mnie, dlaczego tak się dzieje, że bardzo dużo spośród tych,
                                                    którzy z tak wielką chęcią wygłaszają deklamacje o śląskiej odrębności, jeszcze
                                                    niedawno widząc auto z białą rejestracją i magiczną literką "D" dostawało
                                                    białej gorączki uwielbienia. Cóż powiedzieć - moge zrozumieć sentymenty, ale
                                                    uważam, że twierdzenie, iż wszystko co niemieckie jest najlepsze to gruba
                                                    przesada.
                                                  • Gość: Ballest Re: Ballest I Wielki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.09.02, 19:53

Nie wiem kiedy Malysza wygwizdano, tego nie slyszylem,moze znowu
                                                    udaje "Wariata" o Malyszu pisali u nas w samych superlatywach.Oczywiscie
                                                    widzialem jak sie zachowali Polacy W Zakopanem i Harrachowie i jak sie zachowal
                                                    Michalczewski jak walczyl z Rockim, zasluzyl tylko na gwizdy i nic wiecej JA
                                                    SIE TEZ ZA NIEGO WSTYDZILEM.
                                                    Za to , ze zaczynacie dyskusje ze mna o dorobku Polski na Slasku, a nie ma cie
                                                    argumentow, to ja za to nie potrafie, Wybacz za to mnie obrazac nie musisz.
                                                  • Gość: Arnold Re: Ballest I Wielki IP: 213.186.78.* 11.09.02, 20:33
                                                    Uod kiedy pamiyntom familio przijyzdzala ze Niymiec, jakies 30 lot tymu piyrszi
                                                    roz, i nigdy zech niy czul zodnygo uwiylbiynio do tablic. ???
                                                  • we331 Re: Ballest I Wielki 11.09.02, 20:37
                                                    Gość portalu: Arnold napisał(a):

> Uod kiedy pamiyntom familio przijyzdzala ze Niymiec, jakies 30 lot tymu
                                                    piyrszi
                                                    >
                                                    > roz, i nigdy zech niy czul zodnygo uwiylbiynio do tablic. ???
                                                    A ja pamietam.Ale rozumiem-była to reakcja na polską szarość i beznadzieję.
                                                  • Gość: Arnold Re: Ballest I Wielki IP: 213.186.78.* 11.09.02, 20:43
                                                    Radosc z odwiedzin rodziny to reakcja na otaczajaca szarosc?
                                                  • Gość: Ballest Re: Ballest I Wielki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.09.02, 23:15
                                                    Pisalismy troche na temat cech roznych narodow !!!, przeczytajcie dokladnie te
                                                    wpisy i juz mozecie sobie "obrozek zrobic".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka