Dodaj do ulubionych

Nazwy miast

07.10.01, 18:19
kto wie jakie jest pochodzenie nazwy Gliwice i Zabrze ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ee Re: Nazwy miast IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.01, 20:04
      Co do Gliwic, to jest kilka wersji np. 1. Gliwice leżą na glinie, co w
      starosłowiańskim nazywa się "gliwia". 2. Nazwa pochodzi naprawdę od Chlewice -
      były tu duże hodowle trzody chlewnej
      Co do Zabrza nie wiem, ale jakoś dźwiekowo kojarzy mi się z "za brzeg"
      • hanys_hans Re: Nazwy miast 07.10.01, 20:14
        SKąD POCHODZI NAZWA GLIWICE?

Toponomastyka to dział językoznawstwa, który zajmuje się badaniem nazw
        geograficznych. Pochodzenie nazw miast czy wiosek wiele mówi nam o ich
        przeszłości, dziejach czy przynależności państwowej. Wgłębiając się w
        etymologię tych nazw jesteśmy w stanie z dużym prawdopodobieństwem określić
        czas powstania i grupę etniczną, do jakiej należeli założyciele interesującej
        nas miejscowości. Warto więc przyjrzeć się nieco bliżej nazwie centrum diecezji
        gliwickiej, dzielnic i miejscowości bezpośrednio z nią sąsiadujących.

Dawne przeświadczenie, iż nazwa Gliwice pochodzi z języka czeskiego i oznacza
        nic innego jak po prostu chlew, straciło już dawno rację bytu. I nie przemawia
        tutaj za nami jakiś lokalny patriotyzm (chociaż w końcu, kto chciałby
        identyfikować się z taką nazwą?), lecz najnowsze badania. Podstawowym członem
        nazwy Gliwice jest słowo "gliw". Tego językoznawcy są pewni. Tutaj jednak
        zaczynają się schody - pochodzenie owego rdzenia "gliw" można bowiem tłumaczyć
        na dwa sposoby: albo od imienia męskiego "Gliwa", zresztą bardzo popularnego
        ongiś na Śląsku, albo od określenia "gliwa", oznaczającego swego czasu teren
        podmokły i gliniasty.

• hanys_hans Re: Nazwy miast 07.10.01, 20:20
          Istnieją dwie teorie, co do pochodzenia nazwy "Zabrze".

Dawniej sądzono, że nazwa miasta pochodzi od określenia "za brzegiem", jako że
          miejscowość znajdowała się na drugim brzegu rzeki Bytomka (oczywiście dla
          mieszkańców sąsiednich miejscowości).

Nowsza hipoteza [1] skłania się natomiast ku poglądowi, iż nazwa miejscowości
          wzięła się z pagórkowatego ukształtowania terenu na którym leży Zabrze. Podobno
          pierwszy zapis z nazwą miejscowości (z ok. 1295 roku) brzmiał "Sadbre", co
          określało położenie osady względem innego obiektu terenowego: "debra", "debrz",
          to po staropolsku "urwiste, zarosłe wzgórza, wśród których płynie potok", a
          więc miejsce za debrami

[1] Kroniki miasta Zabrza, Nr 17-1993, strona 52.
    • Gość: Ee Re: Nazwy miast IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.01, 22:42
      Jeszcze jedno skojarzenie mi się nasunęło: Zabrze - za borze, czyli miejsce za
      borem
      • Gość: mesco Re: Nazwy miast IP: 62.16.172.* 09.10.01, 19:27
        Poprawna nazwa to Hindenburg!
        • Gość: Ee Re: Nazwy miast IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 22:03
          Zabrze nazywało się Hindenburg tylko coś przez 18 lat. Przedtem oficjalną nazwą
          również było Zabrze. Ciekawe skąd takie przywiązanie do nazwy Hindenburg, skoro
          tak krótko była nazwą oficjalną???
          • Gość: mesco Re: Nazwy miast IP: *.ub.uni-leipzig.de 24.10.01, 17:42
            Hindenburg 1915-1945
            Hindenburg byl marszalkiem i po zwycieskiej bitwie zostalo miasto Zabrze przemianowane na Hindenburg.
            Slazactwo chce sie odciac od polskich korzeni i rzuca sie w druga ekstreme w prusactwo. Nazwa Zabrze
            przetrwala w rodzinach slaskich, kazdy w domu mówil Zabrze. A teraz slazactwo zada dopuszczenia swojej
            ohydnej, prymitywnej gwary slaskiej ale i nazwa Hindenburg. Cos mi sie tu nie zgadza.

• ballest Re: Nazwy miast 24.10.01, 21:30
              nie patrz tylko na gorny slask, patrz na dolny gdzie od 1261 roku
              vratislawia sie Braslau nazywalo (dzisiaj sztucznie WROCLAW) za granica nie
              znany.Oprocz Olesnicy wszystkie dolnoslaskie miasta nie maja internetowej
              historii, (Olesnica ma dwie jedna napisana przez urzad miejski,prawdziwa,
              druga napisana przez prof.un.wroclawskiego ktory w Olesnicy mieszkal i tez
              neguje jej germanska przeszlosc, to do zaklamania korzeni historycznych.
              Na Slasku maja prawie wszystkie miasta nazwy morawskie , tak jak Gwara jest
              tego pochodzenia.FAKTEM JEST,ZE POLSKA NA GORNYM I DOLNYM SLASKU ANI JEDNEGO
              MIASTA NIE ZALOZYLA.(Jesli chodzi o prawa miejskie)Co najmniej do dzisiaj nic o
              tym nie wiem.
              MEG chcialbym Cie poprzec , ale nie moge klamac.
              Ale dlaczego to przemilczanie historii??????????????????????ß
              • Gość: meg Re: Nazwy miast IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 25.10.01, 01:49
                ballest napisał(a):

> MEG chcialbym Cie poprzec , ale nie moge klamac.

czy Ty nie masz przypadkiem obsesji? - zadałam proste pytanie,
                oczekując odpowiedzi, a nie poparcia
              • Gość: mesco Re: Nazwy miast IP: 62.16.189.* 25.10.01, 21:54
                Wroclaw nazywa sie po lacinie Wratislavia. Zobacz pieczec miasta z czasów
                okupacji austriacko-niemieckiej.
            • Gość: drach@po Re: Nazwy miast IP: *.tnt10.me2.uunet.de 25.10.01, 01:30
              tfu
              • Gość: Ballest Re: Nazwy miast IP: *.67.164.34.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 25.10.01, 06:04
                Dlaczego zaraz z obsesja , czyzby tez wplyw mephisto.

Pisz na temat a nie atakuj osobiscie.
                • Gość: meg Re: Nazwy miast IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 25.10.01, 08:26
                  Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Pisz na temat a nie atakuj osobiscie.

nauczyłam sie tego od mistrza Ballesta
                  • Gość: Ballest Re: Nazwy miast IP: 10.145.112.* / 212.94.237.* 25.10.01, 10:07
                    Dzieki mistrzyni, ale masz gadane, zaluje Twego meza.
                    • Gość: meg Re: Nazwy miast IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 25.10.01, 14:13

> Dzieki mistrzyni, ale masz gadane, zaluje Twego meza.

hihi :-)))
                      • Gość: Ballest Re: Nazwy miast IP: 10.145.112.* / 212.94.237.* 25.10.01, 15:11
                        Co to za podsmie....i ????
                      • hanys_hans Re: Nazwy miast 25.10.01, 19:10
                        Gość portalu: meg napisał(a):

> Gość portalu: Ballest napisał(a):
                        >
                        > > Dzieki mistrzyni, ale masz gadane, zaluje Twego meza.
                        >
                        > hihi :-)))

• hanys_hans Re: Nazwy miast 25.10.01, 19:18

> hihi :-)))

meg, to jak to wkoncu bydzie hihindenburg abo Zabrze, decyduj sie!
                          Jo je za nazwom Zabrze
                          • Gość: andy Re: Nazwy miast IP: *.stg.tli.de 25.10.01, 19:56
                            a jo zawsze Zobrze
                            • hanys_hans Re: Nazwy miast 25.10.01, 20:37
                              Gość portalu: andy napisał(a):

> a jo zawsze Zobrze

Jusz dobrze, dobrze niych bydzie Zobrze!
                          • Gość: meg Re: Nazwy miast IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 25.10.01, 20:46
                            hanys_hans napisał(a):

> meg, to jak to wkoncu bydzie hihindenburg abo Zabrze, decyduj sie!

ja, ja , ja się nie ją..jąkam :))
                            • hanys_hans Re: Nazwy miast 25.10.01, 21:13

> ja, ja , ja się nie ją..jąkam :))

No to musisz miec´ w takim razie pieronowo ryma :-~)
                              • Gość: Ballest Re: Nazwy miast IP: *.67.168.26.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 25.10.01, 22:37
                                A wiec Hindenburg do zobrzou naprawde nie pasuje.
                                To lepi by juz bylo meg city.
                                • Gość: meg Re: Nazwy miast IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 25.10.01, 23:20

> A wiec Hindenburg do zobrzou naprawde nie pasuje.
                                  > To lepi by juz bylo meg city.

no nareszcie trafiłeś w sedno :-)))
                                  • Gość: Ee Re: Nazwy miast IP: 157.158.202.* 26.10.01, 08:04
                                    E, to co będzie gdy się przeprowadzisz?
                                    • Gość: meg Re: Nazwy miast IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 16:03
                                      to zostanie im pamiątka:-) - obiecuję, że na Gliwice nie będę dybać
                                      • Gość: Ballest Re: Nazwy miast IP: 62.67.80.* 27.10.01, 01:10
                                        Meg , to Ty jeszcze w Gliwicach nie mieszkasz, jak dlugo chcesz je remontowac,
                                        albo cala ulice odziedziczylas?
                                        Jak masz problemy, ja Tobie moja zone posle , ja nauczylem wszystkiego:
                                        • meg_s Re: Nazwy miast 27.10.01, 08:59

> Meg , to Ty jeszcze w Gliwicach nie mieszkasz, jak dlugo chcesz je remontowac,

wzięłam sobie ten remont poleku, na ile starcza finansów, a mieszkam nadal w
                                          Zabrzu dopóki dziecko nie skończy szkoły
                                          • ballest Re: Nazwy miast 27.10.01, 09:12
                                            Z tym dzieckiem jak widze postepujesz bardzo rezolutnie, bravo.
                                            Kiedy liczysz , ze sie przeniesiesz do miasta?
                                            • Gość: meg Re: Nazwy miast IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 27.10.01, 10:11
                                              ballest napisał(a):

> Kiedy liczysz , ze sie przeniesiesz do miasta?

ja mieszkam w mieście - zapomniałeś (hihi :-))
                                              za dwa lata, na razie w Gliwicach część wynajmuję studentom

• Gość: Harry Re: W naszym Hindenburgu IP: *.proxy.aol.com 11.11.01, 16:38
      W naszym Hindenburgu
      smiali sie na kazdym podworku
      a od kiedy jest Zabrze
      to kazdy tu zebrze
      • hanys_hans Nazwy miast 19.11.01, 15:51
        Lwów
        Polskie miasto - Semper fidelis - od 1250 roku. Zdobyte przez Tatarów w 1261
        roku wrociło do Polski w 1340r. Od 1944 r. w wyniku II Wojny Światowej weszło w
        granice ZSRR. Polska i mieszkańcy Lwowa skutecznie walczyli z atakami
        tureckimi, kozackimi, ukraińskimi i ZSRR. Miasto wielonarodowościowe zgodnie
        kultywowało własne kultury pozostawiając wielowiekowe zabytki przetrwało w
        polskich granicach (z wyjątkiem czasu rozbiorów) do 1939 r. kiedy to w wyniku
        układu Niemcy-ZSSR w czasie inwazji na Polskę Niemiec zostało zaatakowane przez
        ZSRR. Ludobójstwo dokonane przez ZSSR, potem przez Niemców a następnie znowu
        przez ZSSR spowodowało kolosalne straty biologiczne materialne i kulturowe
        narodu polskiego i jego mieszkańców.

homepage.interaccess.com/~netpol/POLISH/historia/HERBY/lwow.gif
        • Gość: mesco Re: Nazwy miast IP: 62.16.189.* 19.11.01, 22:50
          nic dodac, nic ujac
          • Gość: DonPedro Re: Nazwy miast IP: *.karlik.ds.polsl.gliwice.pl 20.11.01, 16:12
            A jak sie za Niemca nazywaly Szobiszowice?Tego to nie wiem, pewnie
            jakis ...dorf?
            • hanys_hans Re: Nazwy miast 21.11.01, 10:21
              Gość portalu: DonPedro napisał(a):

> A jak sie za Niemca nazywaly Szobiszowice?Tego to nie wiem, pewnie
              > jakis ...dorf?

Gleiwit-Petersdorf => Gliwice-Sobiszowice

A sam moom tako piykno gyschichta o ty miejscowos´ci, ktoorom napisou "Szwager"

Sobiszowice ( Petersdorf ) a moja tanty Lyjna

Jako Kłodnica płynie to wiycie .Kaj som Gliwice wiycie . A kaj som
              Sobiszowice tyż wiycie . Abo niy wiycie ? No Sobiszowice som na prawym brzegu
              Kłodnicy , kej na lewym brzegu som „ richtik Gliwice ”. O Sobiszowicach idzie
              snalyść już cosik w papiorach ze 15.06.1276 roku . Nazwa Sobiszowice pochodzi od
              imiynia Sobiech , kery je musioł założyć . Tego ale na zicher żodyn niy wiy .
              Zicher je to, co Graf Peter von Slawetaw , właściciel Sobiszowic przekazoł je
              wedug aktu z 1276 roku swojymu „ compater “ Hermannowi na założynie osady na
              frankońskim prawie ( nach fraenkischen Recht ) . Inaczyj idzie pedzieć , co momy
              sam do czyniynio ze lokatom Sobiszowic na prawie czynszowym . Dokumynt lokacyjny
              tyj wsi wymiynio tyż piyrszy roz nazwa Gliwic . Hermann prziszoł
              najprawdopodobniyj ze zachodu i zaprzyjaźnioł sie ze Grafym Peter von Slawetaw ,
              kerymu boł za ojca krzesnego do od niego synka . Compater znaczy na niymiecki
              Pate – krzesny – chrzestny . Hermann dostoł tyż miyndzy inkszymi prawo jako
              Scholze ( szolc – wójt ) . Graf Peter von Slawetaw i szolc Hermann som spomnione
              tyż w jeszcze jednym akcie ze 17.09.1297 roku . Wymiyniony tam Paszko ( z niym.
              Paschko ) to nasz Graf Peter von Slawetaw . Kole 1300 roku spomniane je w
              biskupich papiorach , kere spisane majom podatki majontków , o Novo Sobyssowitz (
              Neu Petersdorf ) . 5.11.1403 r. spomino Katharina ( Katarzyna ) Herzogin von
              Auschwitz und Herrin von Gleiwitz miyndzy inkszymi o wsi Petersdorf , keryj
              czyńść za 150 Marek , kupioł Paschko von Goczesdorf , jako dziedziczne dobro ,
              od Johanna von Konar i od niego cery Kathariny Wynoschkin von Trynek .Te pół
              wsi , terozki Neu Petersdorf , ze patronatym kościoła , nazywano tyż Petersdorf
              Staedtisch . W1447 roku godo sie o Petersdorf i o Sobiszowicze , czyli nowyj i
              staryj wsi . No ale tera bydzie coś od mojyj tanty Lyjny . Tanty Lyjna , kero je
              z „ Zakanału ” ( tak my godali w Łabyndach na dzielnica „ Starych Łabynd ” ,
              kero leży za kanałym , tam kaj boł miyndzy inkszymi „ Majontek ” , „ Kokotek ”
              i „Pasieka ” . Niy byda sam wszystkich eków Łabynd wymiynioł , ale Łabyndzioki
              wiedzom co mom na myśli .) , godała mi , a od niyj mama ( staro Krzonka ) jyj ,
              co stary kościoł we Sobiszowicach , wedug prawie gynau tak starych jak on
              papiorów,postowili rycrze Zakonu Tymplariuszy . Tymplariusze prziszli ku
              Sobiszowicom i wogóle na Górny ślonsk ze Morawów w 1232 roku . Po wyprawach
              krziżowych robiyli za takich choćby strażników , kere pilnowali traktów
              handlowych . Jedyn z tych szlaków szoł bez Toszek i Pyskowice , a stary kościoł
              we Sobiszowicach mioł tako funkcja obronno do tych handlyrzy , kere prawie
              tamtyndy przejyżdżali . Te rycerze Tymplariusze som namalowane we nowym kościele
              ( 14.05.1911. ) , tzw Petersdorfer Dom - Sobiszowicko Katedra . Stoi on ino „
              pora metrów ” od starego oddalony . No to te Tymplariusze dali stowiać kościoł we
              Sobisszowicach jednymu majstrowi , pod warunkym, co kościoł bydzie wartko
              fertik .Tyn zaś chcioł zarobić fajne piniondze i przistoł na to.Wzion sie do
              roboty, ale som widzioł , co tak wartko tego niy szafnie . Na ostatni dziyń
              zostało mu jeszcze cołko wieża stowiać . Pieronioł fest i żol mu boło piniyndzy .
              Ale tyż dzioboł wywonchoł okazjo juzaś cosik nałonaczyć. Przi - szoł do majstra
              i godo , tak jak to dziobły w niydalekyj Polszcze godajom ( pieronym - r -
              słychać ) : „ majsterr ja potrrafię to zrrobić , tylko po śmierrci musisz mi
              twoją duszyczkę oddać , rrr ...” . Majster sie zgodzioł , ino pod jednym
              warunkym , co do dwonostyj wieża bydzie stoć gotowo . A jak niy, to „ po
              ptokach ” ze duszom do dziobła . Dzioboł se myśli , „ toż mom cie duszyczko
              rrr ...” i wzion sie do roboty .Kościoł boł prawie cołki skończony ino ostatnio
              cegła jeszcze została , kero mondry majster poloł przódki świynconom wodom .
              Spocioł sie dzioboł i zrobioł blank czerwony ze złości , a cegły i tak niy umioł
              chycić .Tak tyż dwonosto godzina prziszła .Wieża niy boła gotowo , a dzioboł ze
              złości wzion i kopnoł wielkim kamiyniym we kościoł , ino za dobrze niy trefioł ,
              to tyż kościoł sie ostoł , choć niy całkym taki jaki mioł być. Kamiyń , kery tyn
              dzioboł kopnoł, slecioł we łabyndzkim lesie i idzie jeszcze dzisiej obejrzeć na
              nim ślad nogi od dziobła .Majster żoł dugo, szczyń - śliwie i boł szanowany , a
              ludzie dugo go spominali we cołkich Sobiszowicach , Gliwicach a nawet we Starych
              Łabyndach , skond je pół mojyj familii . Tego dziobła idzie jeszcze dzisiej
              spotkać na cołkim Górnym ślonsku . A poznocie go potym , co dalyj kuleje od tego
              kopniyńcia w kamiyń . To je wszystko żywo prowda . Co sie zaś rozłazi o
              Tymplariuszy , to poszli furt , a od nich zakon rozwionzoł papiyż Klemyns V za
              kara , co z dziobłym konszachty mieli .

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka