Dodaj do ulubionych

trasy rowerowe

IP: *.clubnet.pl 16.06.07, 10:01
Gdzie są dostępne w Internecie ..dokładne mapy tras rowerowych w Gliwicach i
w powiecie Gliwickim ?:) wszędzie gdzie byłem tylko jakieś ogólniki ,mapy mało
szczególowe ...daremne to :(
Obserwuj wątek
    • Gość: rita Re: trasy rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 22:26
      Nie ma map,bo też praktycznie takowe w Gliwicach nie istnieją
      Na taką nazwę zasługują jedynie trasy wzdłuż ulic
      Korfantego,Orlickiego,Portowej,Sikornik.Cała reszta tras opatrzonych tabliczkami
      UM to albo karkołomne wertepy albo jezdnia z pędzącymi samochodami.Komu życie
      miłe nie powinien z nich korzystać.
    • uruk-hai Re: trasy rowerowe 18.06.07, 10:03
      Proponuję jednak zakupić normalną mapę na której naniesione są szlaki rowerowe
      (+ turystyczne) - być może uda ci się taką złowić w księgarni
      specjalistycznej 'u Pawła' (chyba tak się nazywa) - boczna Lutyckiej

sieć takich dróg oparta jest na drogach polnych zniszczonych czesto przez
      maszyny rolnicze i drogach lesnych

szczęśliwie się składa że mieszkamy w rejonie gdzie istnieją setki kilometrów
      takich dróg - zwłaszcza w kierunku na Rybnk i Racibórz (Pilchowice, Stanica,
      Rydy Raciborskie) . Bliżej miasta istnieją rewelacyjne trasy przez Kozłów na
      Rachowice , Bojszów, Łączę, Rudno i Rudziniec - Trasy te można dołączyć do
      innego kierunku: Toszek - przez Taciszów, Niewiesze. Po drodze znajdują się
      Pławniowice i Bycina

jest gdzie jeździć - wystarczy nawet mapa 1:50 000 od biedy 1:100 000 -
      dodatkowo bedziesz ją miał przy sobie co ułatwia znacznie nawigację

moja wczorajsza wycieczka to: Ostropa, Wilcze Gardło, Leboszowice, Pilchowice,
      Cześniówka, Ochojec (prawie) Rudy, 'Magdalenka', Sierakowice, Rachowice, Łany
      W., Kozłów i powrót 'za POCHEM'

jak ktoś nie lubi jazdy terenowej to niech jedzie do ... Austrii - tam już
      wszystko wyasfaltowali - ja wolę naszą naszość z sarenkami, dzikami, krukami i
      myszołowami - a czasem i bielika można 'złowić' :D

www.gliwiczanie.pl/aktual/rajd.html
      • myha1 Re: trasy rowerowe 18.06.07, 10:32
        uruk-hai napisał:

> moja wczorajsza wycieczka to: Ostropa, Wilcze Gardło, Leboszowice,
        Pilchowice,
        > Cześniówka, Ochojec (prawie) Rudy, 'Magdalenka', Sierakowice, Rachowice, Łany
        > W., Kozłów i powrót 'za POCHEM'

a moja to :
        Zabrze przez Pawłów ( wydłużona przez lasy ) do Chudowa....powrót już krótszy
        przez Przyszowice :)
      • meg_s Re: trasy rowerowe 18.06.07, 11:09
        uruk-hai napisał:

> być może uda ci się taką złowić w księgarni
        > specjalistycznej 'u Pawła' (chyba tak się nazywa) - boczna Lutyckiej

"U Piotra" - Arkońska 8
        • uruk-hai Re: trasy rowerowe 18.06.07, 14:20
          chyba juz sobie tego Pawła nigdy w życiu nie zlikwiduję w głowie, cały czas
          zapominam :P
      • Gość: rita Re: trasy rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 00:49
        Dobra rada z tą Austrią,tylko,że moje podatki lądują w magistracie gliwickim, a
        nie austriackim.Jeszcze lepiej wybierzcie się do Val Venosta
        np(www.vinschgau.is.it) Przestaniecie wtedy bredzić, ze wertepy z potłuczonymi
        cegłami i śmieciami wytyczone wzdłuż śmietników, w tumanach kurzu mają coś
        wspólnego z trasami ROWEROWYMI.
        Gratuluję zmysłu estetycznego
        • h_unter76 Re: trasy rowerowe 19.06.07, 20:21
          no cóż, cieżko sie niezgodzić z ritą.....ścieżki rowerowe wokół Gliwic to
          właśnie jazda wsród śmieci niestety.....tez szukałem w necie jakiś mapek z
          trasami ale niemożliwością jest coś wyszukać ciekawego....jeźdżimy razem z moja
          dziewczyną co weekend robiąc średnio po 70-80 kilometrów spokojnej jazdy bo w
          tygodniu pracujemy i na rowerek nie pozostaje nam za wiele czasu.....tylko ile
          razy mozna jezdzic do plawniowic???ile czasu atrakcyjne beda te same znane nam
          sciezki bez mozliwosci poznania nowych szlkow tylko dlatego że nikt nie
          umieścił je w sposób czytelny na mapach?...pozdrawiam gorąco wszystkich
          amatorów dwóch kółek.
    • Gość: gunter w Gliwicach nie ma tras rowerowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 17:33
      W Gliwicach nie ma sciezek rowerowych. Sa tylko polne drogi zrobione przez chlopow.
      • uruk-hai Gliwicach nie ma tras rowerowych - ok, ale po co? 19.06.07, 20:23
        no nie ma - ale ja nie biadolę tylko wsiadam na rower i jadę sobie np do Rud

nie widze żadnego sensu w tym by jeździć w Gliwicach w tym całym smrodzie i
        hałasie
        • Gość: rita Re: Gliwicach nie ma tras rowerowych - ok, ale po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 22:57
          uruk-hai napisał:

> no nie ma - ale ja nie biadolę tylko wsiadam na rower i jadę sobie np do Rud
          >
          > nie widze żadnego sensu w tym by jeździć w Gliwicach w tym całym smrodzie i
          > hałasie
          A ja po pracy nie mam czasu na wycieczkę do Rud, tylko mam ochotę na krótką
          przejażdżkę i chciałabym skorzystać z tras między polami figurującymi w
          statystykach UM jako "ścieżki rowerowe".I nie biadolę,tylko żądam,żebym za moje
          podatki miała zapewnione warunki do życia i odpoczynku na przyzwoitym poziomie.
          Kłamstwem,fikcją i propagandą sukcesu już wystarczająco długo karmiła nas KOMUNA.
          • Gość: Zibi Re: Gliwicach nie ma tras rowerowych - ok, ale po IP: *.clubnet.pl 19.06.07, 23:02
            no trasy w Gliwcach potrzebno po to chiciażby wudsotac sie z miasta do np Rud
            :) nie che byc rozjechany przez tira
            • uruk-hai Re: Gliwicach nie ma tras rowerowych - ok, ale po 20.06.07, 08:25
              Żeby było jasne - nie jestem piewcą doskonałych i jedynie słusznych decycji UM
              Gliwice :)

Też chciałbym żeby było pięknie i gładko i żeby się wszędzie dało dojechać
              rowerem bez wkraczanie rowerem na ulice - teren zagrabiony całkowicie przez
              samochody

Nie wiem czy pamiętacie ale trasy/drogi/scieżki rowerowe powstały w związku z
              histerią zwiazaną z przyjazdem JanemPawłem II

Otóż napomknął On coś miłego o rowerach no i zaczęło się - właśnie wtedy jeśli
              mnie nie myli pamięć 'przekonwertowano' polne drogi rozjeżdżone przez sprzęt
              rolniczy w 'drogi rowerowe'.

A i żeby było śmieszniej część tabliczek opewniających nas że to na pewno droga
              rowerowa, została sporządzona nie przez nasze rodzime Gliwice tylko towarzystwo
              miłośników rowerowania z ... Pyskowic :D

Pomijając - uważam że zaopatrując się w mapę w odpowiedniej podziałce (j/w)
              można nie zwracać uwagi na problem i samemu wyszukac sobie takiej trasy żeby
              było miło i przyjemnie - bo po raz kolejny do Pławniowic to chyba nie jest
              rzeczywiście najlepsze rozwiązanie, no chyba ze odkryje się nowy dojazd do
              Pławniowic, jak mi się to ostatnio przydarzyło w związku z obserwacją nowej
              mapy i experymentu :)
              • Gość: rita Re: Gliwicach nie ma tras rowerowych - ok, ale po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 00:33
                uruk-hai napisał:
                > Pomijając - uważam że zaopatrując się w mapę w odpowiedniej podziałce (j/w)
                > można nie zwracać uwagi na problem i samemu wyszukac sobie takiej trasy żeby
                > było miło i przyjemnie
                A po drodze pozbierać butelki,potłuczone szkła, wszelkiej maści rupieci,to
                będzie jeszcze przyjemniej
                Byle do wakacji!
            • Gość: jackk Re: Gliwicach nie ma tras rowerowych - ok, ale po IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 12:28
              Ale kto ci kaze jechac do rud po asfalcie?
              Jest super szlak przez pilchowice, moze kilometr po asfalcie, a tak sciezki w
              lasach i polach
    • uruk-hai Re: trasy rowerowe 20.06.07, 08:30
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=372&w=64460187
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka