Gość: Zibi IP: *.clubnet.pl 16.06.07, 10:01 Gdzie są dostępne w Internecie ..dokładne mapy tras rowerowych w Gliwicach i w powiecie Gliwickim ?:) wszędzie gdzie byłem tylko jakieś ogólniki ,mapy mało szczególowe ...daremne to :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rita Re: trasy rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 22:26 Nie ma map,bo też praktycznie takowe w Gliwicach nie istnieją Na taką nazwę zasługują jedynie trasy wzdłuż ulic Korfantego,Orlickiego,Portowej,Sikornik.Cała reszta tras opatrzonych tabliczkami UM to albo karkołomne wertepy albo jezdnia z pędzącymi samochodami.Komu życie miłe nie powinien z nich korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
uruk-hai Re: trasy rowerowe 18.06.07, 10:03 Proponuję jednak zakupić normalną mapę na której naniesione są szlaki rowerowe (+ turystyczne) - być może uda ci się taką złowić w księgarni specjalistycznej 'u Pawła' (chyba tak się nazywa) - boczna Lutyckiej sieć takich dróg oparta jest na drogach polnych zniszczonych czesto przez maszyny rolnicze i drogach lesnych szczęśliwie się składa że mieszkamy w rejonie gdzie istnieją setki kilometrów takich dróg - zwłaszcza w kierunku na Rybnk i Racibórz (Pilchowice, Stanica, Rydy Raciborskie) . Bliżej miasta istnieją rewelacyjne trasy przez Kozłów na Rachowice , Bojszów, Łączę, Rudno i Rudziniec - Trasy te można dołączyć do innego kierunku: Toszek - przez Taciszów, Niewiesze. Po drodze znajdują się Pławniowice i Bycina jest gdzie jeździć - wystarczy nawet mapa 1:50 000 od biedy 1:100 000 - dodatkowo bedziesz ją miał przy sobie co ułatwia znacznie nawigację moja wczorajsza wycieczka to: Ostropa, Wilcze Gardło, Leboszowice, Pilchowice, Cześniówka, Ochojec (prawie) Rudy, 'Magdalenka', Sierakowice, Rachowice, Łany W., Kozłów i powrót 'za POCHEM' jak ktoś nie lubi jazdy terenowej to niech jedzie do ... Austrii - tam już wszystko wyasfaltowali - ja wolę naszą naszość z sarenkami, dzikami, krukami i myszołowami - a czasem i bielika można 'złowić' :D www.gliwiczanie.pl/aktual/rajd.html Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: trasy rowerowe 18.06.07, 10:32 uruk-hai napisał: > moja wczorajsza wycieczka to: Ostropa, Wilcze Gardło, Leboszowice, Pilchowice, > Cześniówka, Ochojec (prawie) Rudy, 'Magdalenka', Sierakowice, Rachowice, Łany > W., Kozłów i powrót 'za POCHEM' a moja to : Zabrze przez Pawłów ( wydłużona przez lasy ) do Chudowa....powrót już krótszy przez Przyszowice :) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: trasy rowerowe 18.06.07, 11:09 uruk-hai napisał: > być może uda ci się taką złowić w księgarni > specjalistycznej 'u Pawła' (chyba tak się nazywa) - boczna Lutyckiej "U Piotra" - Arkońska 8 Odpowiedz Link Zgłoś
uruk-hai Re: trasy rowerowe 18.06.07, 14:20 chyba juz sobie tego Pawła nigdy w życiu nie zlikwiduję w głowie, cały czas zapominam :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: trasy rowerowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 00:49 Dobra rada z tą Austrią,tylko,że moje podatki lądują w magistracie gliwickim, a nie austriackim.Jeszcze lepiej wybierzcie się do Val Venosta np(www.vinschgau.is.it) Przestaniecie wtedy bredzić, ze wertepy z potłuczonymi cegłami i śmieciami wytyczone wzdłuż śmietników, w tumanach kurzu mają coś wspólnego z trasami ROWEROWYMI. Gratuluję zmysłu estetycznego Odpowiedz Link Zgłoś
h_unter76 Re: trasy rowerowe 19.06.07, 20:21 no cóż, cieżko sie niezgodzić z ritą.....ścieżki rowerowe wokół Gliwic to właśnie jazda wsród śmieci niestety.....tez szukałem w necie jakiś mapek z trasami ale niemożliwością jest coś wyszukać ciekawego....jeźdżimy razem z moja dziewczyną co weekend robiąc średnio po 70-80 kilometrów spokojnej jazdy bo w tygodniu pracujemy i na rowerek nie pozostaje nam za wiele czasu.....tylko ile razy mozna jezdzic do plawniowic???ile czasu atrakcyjne beda te same znane nam sciezki bez mozliwosci poznania nowych szlkow tylko dlatego że nikt nie umieścił je w sposób czytelny na mapach?...pozdrawiam gorąco wszystkich amatorów dwóch kółek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gunter w Gliwicach nie ma tras rowerowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 17:33 W Gliwicach nie ma sciezek rowerowych. Sa tylko polne drogi zrobione przez chlopow. Odpowiedz Link Zgłoś
uruk-hai Gliwicach nie ma tras rowerowych - ok, ale po co? 19.06.07, 20:23 no nie ma - ale ja nie biadolę tylko wsiadam na rower i jadę sobie np do Rud nie widze żadnego sensu w tym by jeździć w Gliwicach w tym całym smrodzie i hałasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Gliwicach nie ma tras rowerowych - ok, ale po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 22:57 uruk-hai napisał: > no nie ma - ale ja nie biadolę tylko wsiadam na rower i jadę sobie np do Rud > > nie widze żadnego sensu w tym by jeździć w Gliwicach w tym całym smrodzie i > hałasie A ja po pracy nie mam czasu na wycieczkę do Rud, tylko mam ochotę na krótką przejażdżkę i chciałabym skorzystać z tras między polami figurującymi w statystykach UM jako "ścieżki rowerowe".I nie biadolę,tylko żądam,żebym za moje podatki miała zapewnione warunki do życia i odpoczynku na przyzwoitym poziomie. Kłamstwem,fikcją i propagandą sukcesu już wystarczająco długo karmiła nas KOMUNA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: Gliwicach nie ma tras rowerowych - ok, ale po IP: *.clubnet.pl 19.06.07, 23:02 no trasy w Gliwcach potrzebno po to chiciażby wudsotac sie z miasta do np Rud :) nie che byc rozjechany przez tira Odpowiedz Link Zgłoś
uruk-hai Re: Gliwicach nie ma tras rowerowych - ok, ale po 20.06.07, 08:25 Żeby było jasne - nie jestem piewcą doskonałych i jedynie słusznych decycji UM Gliwice :) Też chciałbym żeby było pięknie i gładko i żeby się wszędzie dało dojechać rowerem bez wkraczanie rowerem na ulice - teren zagrabiony całkowicie przez samochody Nie wiem czy pamiętacie ale trasy/drogi/scieżki rowerowe powstały w związku z histerią zwiazaną z przyjazdem JanemPawłem II Otóż napomknął On coś miłego o rowerach no i zaczęło się - właśnie wtedy jeśli mnie nie myli pamięć 'przekonwertowano' polne drogi rozjeżdżone przez sprzęt rolniczy w 'drogi rowerowe'. A i żeby było śmieszniej część tabliczek opewniających nas że to na pewno droga rowerowa, została sporządzona nie przez nasze rodzime Gliwice tylko towarzystwo miłośników rowerowania z ... Pyskowic :D Pomijając - uważam że zaopatrując się w mapę w odpowiedniej podziałce (j/w) można nie zwracać uwagi na problem i samemu wyszukac sobie takiej trasy żeby było miło i przyjemnie - bo po raz kolejny do Pławniowic to chyba nie jest rzeczywiście najlepsze rozwiązanie, no chyba ze odkryje się nowy dojazd do Pławniowic, jak mi się to ostatnio przydarzyło w związku z obserwacją nowej mapy i experymentu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Gliwicach nie ma tras rowerowych - ok, ale po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 00:33 uruk-hai napisał: > Pomijając - uważam że zaopatrując się w mapę w odpowiedniej podziałce (j/w) > można nie zwracać uwagi na problem i samemu wyszukac sobie takiej trasy żeby > było miło i przyjemnie A po drodze pozbierać butelki,potłuczone szkła, wszelkiej maści rupieci,to będzie jeszcze przyjemniej Byle do wakacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk Re: Gliwicach nie ma tras rowerowych - ok, ale po IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 12:28 Ale kto ci kaze jechac do rud po asfalcie? Jest super szlak przez pilchowice, moze kilometr po asfalcie, a tak sciezki w lasach i polach Odpowiedz Link Zgłoś
uruk-hai Re: trasy rowerowe 20.06.07, 08:30 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=372&w=64460187 Odpowiedz Link Zgłoś