Dodaj do ulubionych

UM czujny na forach internetowych

10.08.07, 22:28
Jeszcze jeden dowód czujnej obecności UM na forach internetowych:
www.um.gliwice.pl/pub/msi/MSI_32_2007.pdf (str 1 i 3)

Dwie bite strony poświęcone wielokrotnie opiewanemu na wszystkich
gliwickich forach zjawisku wszechobecnego brudu w mieście. Obfite
cytaty z watku "brud, smród i głupota, czyli gliwickie śmieci"
znajdującego się na starym forum Metamorfoz:
www.pirxnet.pl/~gliwiczanie.www/forum/viewtopic.php?t=809
Oczywiście wybrane tylko takie cytaty, które świadczą o tym, że
internauci uważają, że w Gliwicach jest brudno dlatego, że
mieszkańcy paskudzą. Ani słowa o narzekaniach na Remondis i inne
wspaniałe spółki sprzątające...

Jakieś śmieszne informacje, że kosze na Zwycięstwa są opróżniane 3 x
dziennie, a ulice są co rano czyszczone "ulicznicami płaskimi".
Śmiech na sali.

Za to zdjęcia udało się im bardzo ładne zrobić. Wiernie oddają
gliwicką rzeczywistość: brud, smród i głupota.

Nasuwa mi się taka refleksja. Rzecz nie w tym, że ludzie smiecą, bo
na całym świecie ludzie śmiecą, tylko w tym, że nikt nie sprząta. W
dawnych czasach (lata 80-te) byłam pierwszy raz we Włoszech i
zszokował mnie tekst pewnego włoskiego studenta, który rzucjąc
świadomie niedopałek na posadzkę na dworcu w Mediolanie skwitował
to "I fight unemployment" - zwalczam bezrobocie. U nas bezrobotnych
nie brakuje, firmy sprzątające dostają od miasta niezłą kasę, ale
nikt nie pilnuje, jak się wywiązują ze swoich obowiązków. Najwyżej
MSI publikuje listę firm wyłonionych w przetargu i jak ktoś ma
ochotę się użerać, to może sam do tych firm dzwonić i próbować od
nich wyegzekwować to, co powinno wyegzekwować miasto. W zamian za te
pieniądzie, które im płaci, z naszych podatków...
Obserwuj wątek
    • sss9 Re: UM czujny na forach internetowych 11.08.07, 09:19
      w anonsowanych przez magistrat forach internetowych brak tutejszego Forum
      Gliwice, ciekawe dlaczego? ;D

a śmieci i brudu w mieście tak naprawdę nie ma, miasto jest czyste - tak
      wielokroć pisał Mieszko, a on przecież wie najlepiej.
      • stasiek17 Re: UM czujny na forach internetowych 11.08.07, 09:25
        sss9 napisał:

> w anonsowanych przez magistrat forach internetowych brak tutejszego Forum
        > Gliwice, ciekawe dlaczego? ;D
        >

:)))

Dobre pytanie. Może być jakiś powód, że te magistrackie nie lubią naszego forum ???
        • sss9 Re: UM czujny na forach internetowych 11.08.07, 10:24
          może nie lubią. to m.in. to forum przyczyniło się do tego, że w magistracie
          wreszcie zauważono i przyznano, że w mieście jest syf.
          tylko ichnia konkluzja jest tradycyjnie rozbrajająca: to sami mieszkańcy są
          winni i nie powinni mieć z tego powodu pretensji do magistratu.
    • Gość: wlczur Re: brud w mieście IP: *.gwardii.osi.pl 11.08.07, 10:45
      > Za to zdjęcia udało się im bardzo ładne zrobić. Wiernie oddają
      > gliwicką rzeczywistość: brud, smród i głupota.
      słuszne słowa wobec wszystkich tych którzy nie wyrzucają śmieci do śmietników a
      przed siebie.... głupota.

> zszokował mnie tekst pewnego włoskiego studenta, który rzucjąc
      > świadomie niedopałek na posadzkę na dworcu w Mediolanie skwitował
      > to "I fight unemployment"
      i dlatego włosi są we włoszech bo u nas to się nazywa BRAK KULTURY. Ale
      oczywiście Pani może brać sobie takie wzorce z włoszech jak ich dogonimy
      ekonomicznie to też tak będę robił. Nawet pójdę sobie kogoś okraść żeby dać
      pracę strażnikom więziennym-sądom-policji :)))

> Nasuwa mi się taka refleksja. Rzecz nie w tym, że ludzie smiecą, bo
      > na całym świecie ludzie śmiecą, tylko w tym, że nikt nie sprząta.
      a mi nasuwa się inna refleksja - źle napisane wymagania odnośnie obowiązków i
      kar umownych dla firm sprzątających. Nie ma wskaźników "jakościowych" a są tylko
      ilościowe. Co powoduje to co widać. Jeżeli urzędnicy nie byli by pod obstrzałem
      PiSiorów i ABW, CBŚ to może by nie bali się wpisać coś w SIWZ ponad kryterium
      CENY. A tak zawsze ktoś się dowali że widocznie coś kombinują.
      Jeżeli ktoś ma robić coś tanio to musimy być świadomi jakości tego!.
      kółko się zamyka....
      • sss9 Re: brud w mieście 11.08.07, 10:54
        pierniczysz, jedna pani z magistratu z rozbrajającą szczerością przyznała jakiś
        czas temu, że owszem - jest brudno, bo na okres zimy nie podpisuje się umów o
        sprzątanie tylko o odśnieżanie.
        normalka, śnieg ma przykryć śmieci i fajno będzie.
      • Gość: kibic Re: brud w mieście IP: *.adsl.alicedsl.de 11.08.07, 11:36
        Wilczurze mialem nadzieje, ze w temacie brudu jestes znawca i bedziesz trzymal
        fason. A TY znowu robisz w tym watku mlyn, chcac nam udowodnic, ze walke U.M z
        brudem paralizuja PiS, C.B.A.i A.B.W. Gdyby tak bylo, to nie byloby n.p. afery
        gruntowej w Bojkowie. Co do Wloch,nie dajesz nam nadziejei na czystosc w
        miescie, bo brakuje nam okolo 30 lat, zeby im dorownac.
        • Gość: wilczur Re: brud w mieście IP: *.gwardii.osi.pl 11.08.07, 12:22
          nadzieja matką.... wiesz kogo :)

Czy napisałem że się nie zgadzam że jest brud? Jest widać to na zwycięstwa w
          szczególnej mierze to ulotki a nie odchody :) więc niejako mniejszy brud (jeżeli
          to w ogóle można stopniować) nie zmienia to faktu że ten brud jest.

To co napisałem odnośnie przetargów dotyczy się większości dziedzin które muszą
          urzędy spełnić i w większości miast jest ten sam problem - określenie warunków
          udzielenia zamówienia. Które są słabo przygotowane co jest związane z:
          1. brakiem wiedzy osób przygotowujących zamówienie - ale na to można poradzić
          porada u specjalistów co może skutkować pkt2.
          2. podejrzenie o ustawianie przetargu i do paki... w dobrej wierze :)

Zastanów się jak Ty byś miał dbać o czystość ulicy zwycięstwa i nie mógł robić
          tego sam to jak byś zmusił wykonawcę do sprzątania cały czas?. Jeżeli to zrobisz
          możemy później zadzwonić do firm sprzątających z prośbą o ofertę i porównamy
          Twoje wymagania czy w ogóle będą spełnione i ZA ILE.

Rzucać hasło że jest brudno jest bardzo łatwo ale znaleźć z tego rozwiązanie
          sensowne już gorzej.

>Co do Wloch,nie dajesz nam nadziejei na czystosc w miescie, bo >brakuje nam
          okolo 30 lat, zeby im dorownac.
          Nie do końca bo w NY jest syf jeszcze większy aniżeli u nas a są o wiele
          bogatsi. Zresztą nie pierniczcie pojedźcie sobie do jakiegokolwiek zbliżonego
          wielkością miasta w polsce, UK i niemczech i zobaczcie czy tam nie ma syfu...
          szczególnie w Londynie (oprócz metra bo tam sprząta wynajęta armia uchodźców).

p.s.
          proponuję ci zmienić nicka na kibol bo z kibicem masz niewiele wspólnego....
          • sss9 Re: brud w mieście 11.08.07, 12:35
            szczekuś, za to żeby kontrakty na sprzątanie były rozumne biorą pieniądze w
            magistracie i od nich trzeba wymagać. jeśli nie dają sobie rady - fora ze dwora.
            a widać od lat, że nie dają.
            nie proponuj innym zarezerwowanego dla siebie i jeanalesi przydomka, ewentualnie
            zmień własny nick na szczekuś. :)
            • Gość: kibic Re: brud w mieście IP: *.adsl.alicedsl.de 11.08.07, 14:18
              Wilczku a myslalem,ze Twoja watpliwa intuicja Cie nie zawodzi. Ale podratowales
              sie w podskryptum do mnie. "Masz refleks". Sluchaj wiec, brud to
              nie tylko ulotki i odchody na ul. Zwyciestwa. Mozna go robic na tym forum, tylko
              tu posprzatac go nie bedzie Tobie tak latwo. Kolego sss9, zamiast "szczekus"
              proponuje "Wyjec".
              • Gość: wilczur oj oj oj IP: *.gwardii.osi.pl 11.08.07, 14:24
                oj oj oj jeszcze sobie popiszcie a może byś udzielił CHODŹ RAZ odpowiedzi na
                moje pytanie kibolu? Nie cytuj mi tego śmie.... sss9`mana bo dla mnie taki nick
                i osoba która się pod tym kryje nie reprezentuje niczego. Widać trafił swój na
                swego.
                • sss9 Re: oj oj oj 11.08.07, 14:29
                  Gość portalu: wilczur napisał(a):

> oj oj oj jeszcze sobie popiszcie a może byś udzielił CHODŹ RAZ odpowiedzi na
                  > moje pytanie kibolu? Nie cytuj mi tego śmie.... sss9`mana bo dla mnie taki nick
                  > i osoba która się pod tym kryje nie reprezentuje niczego. Widać trafił swój na
                  > swego.

możesz śmiało napisać jak interpretujesz mój nick. śmiechom nie będzie końca -
                  to pewne. :)

przy okazji, twoja praca nad poprawną pisownią jest iście syzyfowa.
                  ale mógłbyś się postarać w CHOĆ jednym poście, tak dla jaj. :D
                  • marta502 Re: oj oj oj 11.08.07, 15:47
                    Według mnie te dyzurne wpisy, potrzebne są jedynie dla naiwnego
                    uprawiania propagandy, że poza "zatrudnionymi" w UM i (równiez) RM
                    oraz zainteresowanym lobby, Frankiewicz ma jeszcze jakieś inne
                    poparcie.
                    Proszę zwróćcie uwagę, ze wilczur jest momentalnie na każde
                    najmniejsze "pierdnięcie", które mozna zakwalifikować jako
                    nieprzychylne prezydentowi Gliwic!
                    To sa ludzie na etacie UM, jeśli nie dosłownie- to na czarno, tak
                    jak wieksza część Polaków wyjeżdżajacych na zachód!
                    Najwyzszy czas tym sie zajać, bo w sumie tak czy ytak, procederten
                    dokonuje się za basze pieniądze.
                    • Gość: wilczur Re: oj oj oj IP: *.gwardii.osi.pl 11.08.07, 16:03
                      > Według mnie te dyzurne wpisy, potrzebne są jedynie dla naiwnego
                      > uprawiania propagandy,
                      Zauważ KTO w większości wypadków ROZPOCZYNA te propagandę.

> że poza "zatrudnionymi" w UM i (równiez) RM oraz zainteresowanym >lobby,
                      Frankiewicz ma jeszcze jakieś inne poparcie.
                      noooo przecież wyborcy go wybrali to chyba się od niego nie odwrócili nie??? tak
                      trudno to pojąć?

> Proszę zwróćcie uwagę, ze wilczur jest momentalnie na każde
                      > najmniejsze "pierdnięcie", które mozna zakwalifikować jako
                      > nieprzychylne prezydentowi Gliwic!
                      Czyli uprawianie wrogiej propagandy i uwstecznianiu tego miasta! Pracujesz
                      przeciw swojemu miastu więc ja go bronię.

> To sa ludzie na etacie UM, jeśli nie dosłownie- to na czarno, tak
                      > jak wieksza część Polaków wyjeżdżajacych na zachód!
                      co?? ludzie wyjeżdżający na zachód są na etacie UM Gliwice???? WHOW ale wywód.
                      Ja jestem tak samo zatrudniony w UM jak i ty. Chociaż może ty bardziej bo ja
                      pracuję...

> Najwyzszy czas tym sie zajać, bo w sumie tak czy ytak, procederten
                      > dokonuje się za basze pieniądze.
                      proszę bardzo, jak zamierzasz się ze mną zająć? wiesz był taki precedens kiedyś
                      - pl.wikipedia.org/wiki/Ku_Klux_Klan -zbliżasz się do nich i nie
                      potrafisz żyć w DEMOKRATYCZNYM kraju. To są uroki demokracji droga paniusiu.
                      • marta502 Nie z Tobą a Toba i Waszym pracodawcą! 11.08.07, 21:15
                        Gość portalu: wilczur napisał(a):
                        > proszę bardzo, jak zamierzasz się ze mną zająć?

A gdzie ja napisałam, że sie chcę z Tobą czymś zajmować?, to po
                        pierwsze.
                        No i wczesniej chodziło mi oczywiscie o to (znów jak krowie na
                        miedzy), że wiekszosc Polaków wyjeżdżajacych na zachód pracuje na
                        czarno. Sądzę ze jest to jasne i oczywiste, dla każdego
                        zameldowanego tu na stałe, ale i z podwójnym obywatelstwem "tysz".
                        • Gość: wilczur ze mnuą?? IP: *.gwardii.osi.pl 11.08.07, 21:25
                          > A gdzie ja napisałam, że sie chcę z Tobą czymś zajmować?,
                          >wilczur jest...To sa ludzie na etacie UM,...Najwyzszy czas tym sie zająć
                          czyli odnosisz swoją wypowiedź bezpośrednio do mnie jako osoby opłacanej z UM (LOL).

> No i wczesniej chodziło mi oczywiscie o to (znów jak krowie na
                          > miedzy), że wiekszosc Polaków wyjeżdżajacych na zachód pracuje na
                          > czarno.
                          aaaaaaaa i że niby pierwsza część twojej wypowiedzi nie odnosi się do mnie ale
                          już pracowanie na czarno nie dotyczy już ludzi pracujących na zlecenie UM ale
                          tylko wyjeżdżających??? dobrze że wytłumaczyłaś.

Jak tam na działce? Ogórki chyba dobrze rosną bo dużo deszczy było??
                      • Gość: kibic Re: oj oj oj IP: *.adsl.alicedsl.de 11.08.07, 23:50
                        Pytasz jak na dzialce? To Ja tez pytam , na ktorej?. Czy tej od mieszko, tej od
                        bizesmena, ktoras w Bojkowie, czy na tej od Prezia? Prawdopodobnie na tych w/w
                        dzialkach zamiast ogorkow, tylko i to znaczaco kasa rosnie, ku rozpaczy bylych
                        wlascicieli. Ale taka jest rzeczywistosc obecnie, naszego miasta.
                        Co do dyzurnych, kolezanka Marta ma racje, i to w 10000%, jak
                        mawia nasz moralista. Co do etatow w U.M. trudno nie zauwazyc niezadowolenia
                        tego klakiera, zostal nie doceniony. Wiec uzupelniam: prostacki styl i arogancja
                        tego kaznodzieja wskazuje, ze jest on z z jednej najwyzszych polek w U.M.
                        "Czyli uprawianie wrogiej propagandy w uwstecznianiu tego miasta! Pracujesz
                        przeciw miastu wiec Ja go bronie" Czyj to cytat, Maotzetunga? Ten zwrot mozna
                        doczepic tylko Tobie, i nie udawadniaj mi, ze ta Twoja obrona stoi 20000 kiboli,
                        tych od "podium"
                        • Gość: wilczur kibic atakuje :) IP: *.gwardii.osi.pl 12.08.07, 09:55
                          > Co do dyzurnych,...nasz moralista...tego klakiera...tego kaznodzieja...

ze jest on z z jednej najwyzszych polek w U.M.
                          noooo przecież jestem ZF, naczelnikiem, prezydentem afryki i czego tam jeszcze
                          sobie wmówisz... LOL
                          • Gość: kibic Re: kibic atakuje :) IP: *.adsl.alicedsl.de 12.08.07, 23:43
                            Widze, ze probujesz sie odemnie czgos nauczyc. Brawo. Ale dlaczego wpadasz od
                            razu w panike ,tego nie rozumiem. Nie rozumiem rowniez, dlaczego utozsamiasz sie
                            ze swoim Preziem stawiajac go na jednej polce "z prezydentem afryki?"i.t.p. Ja w
                            zadnym watku na tym forum nie wpadlem, na taki pomysl. Pisze zawsze jednak, ze
                            "kazdy krol ma swojego blazna". Jeszcze lepiej ujal to, jak sobie przypominasz
                            nijaki Basta w watku "o ogrodkach dzialkowych" w Gliwicach na forum N.Miasta,
                            odpowiadajac Tobie. Nie rozumiem tez, dlaczego starasz sie podwazac i tak juz
                            nadszarpniety autorytet Twojego Prezia stwierdzajac, ze Ty to ZF? Czy ten tytul
                            to alarm do Twoich klonow? Pytam, bo bez echa.
              • Gość: wilczur btw IP: *.gwardii.osi.pl 11.08.07, 14:26
                btw ciekawa odmiana nicka :)
                wilczur - wilczek :))))) polski się skończył dawno co???? może powinieneś pójść
                z martą na działkę?
    • Gość: karrrrramba Re: UM czujny na forach internetowych IP: *.gwardii.osi.pl 11.08.07, 22:18
      zgadzam się z tym, że jest brudno, śmierdzi i głupota się
      panoszy...ale samo sięnie nabrudziło, nie nasmrodziło i na głupotę
      nawet najlepszy poborca podatków nie ma wpływu...
      może zacznijnmy też od siebie - przykąłdy - bierzesz ulotkę? nie
      potrzebujesz jej to wrzuć ja do kosza a nie na ulice; plucie na
      ulicę powibnno być karane i to wysokim mandatem tak jak i śmiecenie
      może te wszystkie osobniki z "klasom" by się nauczyły trochę
      kultury, tak samo do smarkania słuzy chusteczka a nie miesjce na
      chodniku...bleeee...ale niestety takie jest nasze miasto jacy jego
      mieskzańcy i nawet gdyby ktos sprzątał nei wiem jak i ile to dopóki
      sięludzi enie naucza, ze sami powinni dbac o to co mają dookoła to
      będzie jak jest...
      i jeszcze jedno codzinnie widze jak kilka paniuś w centrum miasta
      wyprowadza swoje pieski na skwerki w centrum i główną ulice,
      ale...już po nich nie sprząta - a na zwrócenie im uwagi reaguja
      agresją większą aniżeli rozwścieczony rotweilerr...więc - zacznijmy
      od siebie....oczywiscie zgadzam się, zę miasto powinno tez się
      przyłożyć do tego, ale i my mieszkańcy też, albo przede wszystkim...
      • Gość: majka Re: UM czujny na forach internetowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 01:52
        A ja jestem ciekawa jaki syf ma Frankiewicz w swiom domu skoro nie przeszkadza
        mu brud po urzędem w ktorym urzeduje,przyjmuje gosci zagranicznych, pod ktorym
        pojawiaja sie media.Ciekawe czy im tlumaczy ze to wina nichlujnych mieszkancow.
        Ja jestem zazenowana gdy odwiedzaja mnie goscie zarowno z kraju jak i z
        zagranicy i musze z nimi przejsc przez centrum.
        • Gość: Nu! Re: UM czujny na forach internetowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 05:58
          No właśnie - gości z zagranicy coraz więcej, ale "syf" też jakby i większy a nie
          mniejszy w Gleiwitz.

Wróciłem właśnie z wakacji, i muszę powiedzieć, że nie było mnie tylko 2
          tygodnie, a już się zdążyłem na tyle odzwyczaić od tego "syfu", że widok
          Zwycięstwa o godzinie 15 mnie zszokował: niemal wokół każdego kosza na śmieci
          tyle porozrzucanego wszystkiego, jakby ktoś go opróżnił na chodnik właśnie przed
          chwilą. Śmieci walały się pod nogami przechodniów, ale nawet i pod kołami
          samochodów. Pierwsza myśl to taka, że "coś się tutaj niedawno chyba stało" -
          kibice? chuligani? ale o 15?? Ja rozumiem, że w nocy się dzieją różne rzeczy, i
          młodzież lubi potrenować kopy na tych koszach, ale chyba nie w środku dnia?

Niesamowity kontrast z tym, co widziałem w "Polsce"...

Przykład: Dworzec PKP i teren dookoła w Nowym Targu... Niby dziura zabita
          dechami. Prawie nic tam nie ma. Jeden czynny kiosk i nic więcej. Ludzi wysiadło
          z pociągu dosłownie kilka sztuk. I ku memu zdumieniu (czekając na autobus)
          zaobserwowałem (o bodaj 9 rano) jakiegoś dziwnego faceta w uniformie
          szperającego tu i tam. Myślałem, że to jakiś zbieracz złomu, ale się okazało, że
          przeszukiwał teren za śmieciami, chociaż w zasadzie żadnych śmieci tam nie było.
          Chodził z worem po trawnikach i wyszukiwał te niedobite śmieci tak, jakby
          zbierał grzyby.

Potem Szczawnica - tłumy przewalające się wszędzie... Z PEWNOŚCIĄ "śmiecące",
          tymczasem jakoś nie przypomina sobie, żebym zwrócił uwagę na jakieś "śmieci".
          Ogólnie było czysto po prostu, a tereny do śmiecenia są tam rozległe.

Gliwce pod względem "syfu" czasami zwyczajnie szokują.

Mam taką hipotezę, że rzeczywiście Urząd wybrał najtańszą ofertę firm
          sprzątających, i w ramach umowy stoi tam zapewne, ze firmy te sprzątają tylko
          raz czy dwa razy dziennie o określonej godzinie w takim to a takim zakresie i
          tyle. Zapewne mogłyby zrobić bezproblemowo stały dozór "czystości" w centrum,
          ale miasta na to "nie stać", bo kosztowało by to o wiele więcej. Frankiewicz
          godzi się na ten "syf", bo wie, że jest mniej więcej tak czysto, jak miasto
          ustaliło wcześniej w umowach. Tak sobie gdybam...
      • marta502 Tak myszki rajcują na ile im kot pozwala! 12.08.07, 12:28
        Gość portalu: karrrrramba napisał(a):

> zgadzam się z tym, że jest brudno, śmierdzi i głupota się
        > panoszy...ale samo sięnie nabrudziło, nie nasmrodziło.............

Też sie z tym zgadzam, jest jednak pewne zasadnicze ale, a
        mianowicie to, że w odróżnieniu (czy w przecieieństwie, jak kto
        woli) do innych miejsc i miast, w Gliwicach jest (też raczej- była
        dotad)kontynuacja stanowiska a więc i sprawowanego urzędu!!!!!!!!
        O ile św.p. E Gierek, mógł uskarżać się na "przerwaną dekadę", o
        tyle prezydent Gliwic miał na to 15 długich i wyjątkowych lat, które
        zmarnował.
        Podcieranie sobie teraz czterech liter "niesubordynarnym"
        społeczeństwem, jest pustym, pozbawionym ;wyobraźni,
        sensu,itd,itp,etc, na logice kończać- frazesem.
        Co do reszty może być zgoda.

ps. wilczurowi przy okazji.
        Z przykrości muszę stwierdzić że nstety nie mam ogródka (działki)!,
        wiec nie wiem skad te skojarzenia?, jedynie z tego powodu ze
        broniłam słusznej moim zdaniem zprawy pokrzywdzonych ludzi.
        • Gość: karrrrramba Re: Tak myszki rajcują na ile im kot pozwala! IP: *.gwardii.osi.pl 12.08.07, 13:39
          zgadzam się, nie można tylko i wyłącznie zaśłanic się, zę wszyscy
          burdza itd...ale nie ukrywajmy, że gdybysmy byli bardziej
          kulturalnym społęczeństwem i mniej smiecili na ulicy, nie pluli i
          smarkali gdzie tylko popadnie byłoby chyba łatwiej nad tym wszytskim
          zapanowac...jednakże skoro miasto płaci za jakąs pracę, to chyba
          miasto konstruuje zapisy w umowach i chyba poiwnno egzekwować od
          firm to, aby było czysto, tak jak pogonić firmy specjalizujące sie w
          ulotkach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka