Gość: andy IP: 212.19.40.* 13.12.01, 10:44 ????????? i za ile? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mirek Re: Mirek robisz jus kas? IP: *.sympatico.ca 14.12.01, 00:30 Tak, dzieki ze pytasz. Zaczynam 17-go. Jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony, bo to jest juz duze COS! Dla mnie ogromny krok. A za ile? Nawet gdy Ci powiem to i tak musialbym duzo tlumaczyc - w kazdym badz razie duzo, bardzo duzo, nawet dla mnie zaskakujaco duzo, a wiec sza! Moze sie kiedys spreze pod "Money" ale tam nie ma za duzo chetnych do rozmowy, a boje sie komentarzy o zlym poziomie tego forum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Mirek robisz jus kas? IP: 212.19.40.* 14.12.01, 10:31 tak wartko? w Niymcach to caly rytulal i przewaznie trwo b. dugo 1 poslanie papierow 2 zaproszenie na rozmowa ( przewaznie od razu odmowa) 3 1 Termin ɭ godzina rozmow 4 2 Termin rozmowy ɭ godzina 5 Odmowa pisymno jak to "klonowym lisciu" jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Mirek robisz jus kas? IP: *.sympatico.ca 14.12.01, 19:11 Podobnie. Wysyla sie zyciorys na ogloszenie o prace. Jezeli jest w resume cos, co interesuje pracodawe to dzwoni do kandydata i jest to ok 15-30 min. Na tym etapie potwierdza sie wazniejsze dane z zyciorysu, ustala sie w jakich granicach kandydat ma oczekiwania finansowe, potwierdza sie dyspozycyjnosc, tzn. kiedy, nocne dyzury itd. Jak wszystko jest OK dostajesz zaproszenie na spotkanie. Trwa ono ok 45-60 min. W zaleznosci od stanowiska jest to forma sprawdzania umiejetnosci, wiadomosci itd. Trzecim spotkaniem jest oferta pracy. Dokladnie o pieniadzach, benefitach. Caly proces moze trwac kilka tygodni, chyba ze firma potrzebuje kogos natychmast (rzadko). Mysle ze tak jak na calym swiecie, zaklady boja sie zatrudniac ludzi z "ulicy", tzn. jezeli znasz kogokolwiek, ktory juz pracuje w danym przedsiebiorstwie, to podaje sie ta osobe jako referencje (nawet jezeli jest to palacz w kotlowni a ty chcesz byc naczelnym inzynierem). Mnie udalo sie rzeczywiscie szybko, a to tylko dzieki bardzo wartosciowej umiejetnosci na rynku pracy w Toronto; mowie biegle po francusku, a kazda firma w Kanadzie musi miec kogos, kto jest w stanie dac service w tym jezyku. Jest to prawo zwiazane z dwujezykowoscia kraju. Nawet wiec, jezeli byl kandydat, ktory mial wieksze doswiadczenie niz ja - trudno. Poza tym znalem kogos kto jest juz w srodku, co tez pomoglo - nie mylcie jednak tego z kumoterstwem - musialem udowodnic ze jestem w stanie robote wykonac. Odpowiedz Link Zgłoś
emma1 Re: robisz kas? 14.12.01, 21:50 Gość portalu: Mirek napisał(a): jezeli znasz kogokolwiek, ktory juz pracuje w danym przedsiebiorstwie, to podaje sie ta osobe jako referencje I to jest wlasnie problem. Juz 2 razy zalatwilam komus robote w zakladzie, gdzie wlasnie pracowalam i za kazdym razem zaluje. "mowie biegle po francusku" Oklaski dla niego, usmiechy dla niego...!! musialem udowodnic ze jestem w stanie robote wykonac. Czyzby Twoim szefem byla kobieta????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: robisz kas? IP: *.sympatico.ca 14.12.01, 23:00 emma1 napisał(a): > Gość portalu: Mirek napisał(a): > > jezeli znasz kogokolwiek, ktory juz pracuje w danym przedsiebiorstwie, to podaj > e > sie ta osobe jako referencje > > I to jest wlasnie problem. Juz 2 razy zalatwilam komus robote w zakladzie, gdzi > e > wlasnie pracowalam i za kazdym razem zaluje. Masz racje - to juz inna sprawa, ale ja jestem dobry chlopak o:-) > "mowie biegle po francusku" > Oklaski dla niego, usmiechy dla niego...!! ...czemu sie nabijasz? :((( ja tylko odpowiedzialem czemu tak szybko znalazlem prace... > musialem udowodnic ze jestem w stanie robote wykonac. > Czyzby Twoim szefem byla kobieta????? Nie :((( ale to tez nie o ta robote chodzi ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: robisz kas? 15.12.01, 06:45 U nas mozesz tylko w okresie probnym udowodnic, ze potrafisz ta prace wykonac. Ten okres probny dla fizycznych 6 tygodni, dla umyslowych zalezy od stanowiska ale od 6 tygodni do 6 miesiecy. W okresie probnym moga kazdego bez problemow zwolnic, bez podania powodow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: robisz kas? IP: *.sympatico.ca 16.12.01, 00:39 ballest napisał(a): > U nas mozesz tylko w okresie probnym udowodnic, ze potrafisz ta prace wykonac. > Ten okres probny dla fizycznych 6 tygodni, dla umyslowych zalezy od stanowiska > ale od 6 tygodni do 6 miesiecy. To samo tutaj - ja mam trzy miesiace, ale nikt Ci nie da szansy nawet pokazac co potrafisz - jezeli nie potwierdza Twoje kompetencje w daniej dziedzienie, przez zadanie kilku pytan na rozmowie kwalifikacyjnej (forma egzaminu). > W okresie probnym moga kazdego bez problemow zwolnic, bez podania powodow. to samo. Odpowiedz Link Zgłoś