Dodaj do ulubionych

Dobry nauczyciel?

15.01.02, 14:05
Sluchajcie drodzy Forumowicze, mielismy i nadal mamy
watek z nawet wydrukowanymi niektorymi postami w
wydaniu weekendowym Gazety z forum_gliwice na temat
liceow w Gliwicach i moze warto zastanowic sie, tak
sobie pogadac nad kwestia nauczycieli i to
niekoniecznie tych licealnych - nie ma w ogole takiego
tutaj u nas watku!

Jaki nauczyciel jest dobry/zly? A moze pamietacie co
niektorych z Waszych lat szkolnych, ktorych ceniliscie
i podziwialiscie, albo tez nienawidzili i zlozeczyli?
Hmmm ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: meg Re: Dobry nauczyciel? IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 16.01.02, 09:20
      niestety, ja mogę tylko o zabrzańskich
      • sebush Re: Dobry nauczyciel? 16.01.02, 15:00
        Moga byc i zabrscy (zabrzanscy?)! A moze tak ogolnie,
        jacy byc powinni a jacy nie sa lub tez sa :-)
      • Gość: Magiczna Re: Dobry nauczyciel? IP: *.bmj.net.pl 16.01.02, 15:36
        Gość portalu: meg napisał(a):

> niestety, ja mogę tylko o zabrzańskich

A ja o gdanskich, bo o tych z NKJO wolalabym sie nie wypowiadac...A tak serio, to
        uwazam, ze nauczyciel przede wszystkim powinien traktowac swoja prace jak pasje,
        jak powolanie...Musi miec dla swoich uczniow czas, do kazdego podchodzic
        indywidualnie (a przynajmniej starac sie, bo wiadomo, ze nie zawsze sie da,
        sczegolnie, gdy masz w klasie 35 osob..)i pamietac, ze to on jest dla ucznia a
        nie uczen dla niego..Dobry nauczyciel to czlowiek wyrozumialy, ale nie do konca
        poblazliwy, przyjazny ale nie wychodzacy poza ramy swojego wieku i poufalosci i
        wreszcie pamietajacy, ze kiedys sam byl uczniem i ze bycie uczniem to calkiem
        ciezka praca :))

• sebush Re: Dobry nauczyciel? 16.01.02, 15:50
          Ale masz ciekawe przemyslenia Magiczna! Ciekaw jestem
          czy to nie jest zbytnio wyidealizowane, ale o takim
          przez Ciebie typie nauczyciela mozna li tylko pomarzyc
          w polskich szkolach!? Choc i sa takie, w ktorych
          nauczyciele sami sie realizuja, bo to tutaj jest
          najwazniejsze, gdyz tak nielatwa praca jaka jest
          edukacja mlodziezy, wymaga odpowiednich predyspozycji i
          wlasciewgo podejscia, a tego najczesciej sie nie uczy
          na studiach. A szkoda :-)
          • Gość: Magiczna Re: Dobry nauczyciel? IP: *.bmj.net.pl 16.01.02, 16:20
            sebush napisał(a):

> Ale masz ciekawe przemyslenia Magiczna! Ciekaw jestem
            > czy to nie jest zbytnio wyidealizowane, ale o takim
            > przez Ciebie typie nauczyciela mozna li tylko pomarzyc
            > w polskich szkolach!?

mam takie przemyslenia, bo sama ksztalce sie na nauczyciela, choc wcale nie chce
            nim byc - teraz chce tylko skonczyc te szkole, zeby nie stracic trzech lat. W
            kazdym razie to zostalo mi w glowie po roznych zajeciach metodyczno-
            pedagogicznych. No i oczywiscie jest wyidealizowane bo nawet sami nasi wykladowcy
            nie sa tacy, chociaz ucza nas o tym :))
            • sebush Re: Dobry nauczyciel? 16.01.02, 16:25
              To nawet szkoda w Twoim przypadku, bo jak widze masz
              dobre predyspozycje i w tym co piszesz widac jasno, ze
              odnalazlaby sie w szkole, ale rozumiem pensje nie sa w
              nich zbytnio ciekawe... ;-)
              • Gość: Magiczna Re: Dobry nauczyciel? IP: *.bmj.net.pl 16.01.02, 16:49
                sebush napisał(a):

> To nawet szkoda w Twoim przypadku, bo jak widze masz
                > dobre predyspozycje i w tym co piszesz widac jasno, ze
                > odnalazlaby sie w szkole, ale rozumiem pensje nie sa w
                > nich zbytnio ciekawe... ;-)

To nawet nie kwestia pesnji, ja sie po prostu w tym zawodzie nie czuje. wiem to
                po dwoch latach uczenia na praktykach i po dwoch i pol roku chodzenia na zajecia.

• sebush Re: Dobry nauczyciel? 16.01.02, 16:54
                  To dlaczego zdecydowalas sie na ten kierunek studiow?
                  Czyzby nie bylo niczego ciekawszego, czy tez moze
                  wydalalo sie cos innego, a konfrontacja z nasza polska
                  rzeczywistoscia edukacyjna tak Ciebie zniechecila, ze
                  "sie tam nie widzisz"? Á propos a co studiujesz, jesli
                  mozna wiedziec???
                  • Gość: Magiczna Re: Dobry nauczyciel? IP: *.bmj.net.pl 16.01.02, 20:48
                    Jak zapewne wiesz niedawno przeprowadzilam sie tu z Gdanska. W Gdansku
                    studiowalam na wydziale UG, ktory nazywal sie KOlegium Ksztalcenia Nauczycieli
                    Jezykow Obcych. Tak naprawde nigdy nie chcialam uczyc - poszlam na latwizne, bo
                    na ten kierunek byl egzamin tylko z angielskiego. POmyslalam: "Po co sie mam
                    wysilac?" no i tak sie stalo. Szkole te wczesniej skonczyla moja siostra, ktora
                    dla odmiany swietnie sie w tym fachu czuje i przy okazji dowiedzialam sie ze
                    jest sporo luzu. I tak tez bylo, na pierwszym roku zajecia 4 razy w tygodniu,
                    na drugim trzy razy, na trzecim mial byc jeden dzien zajec, w porywach do
                    dwoch, ale nie doczekalam bo jestem tutaj...Trafilam do Nauczycielskiego
                    KOlegium Jezykow Obcych w Gliwicach ale z uwagi na to, ze czytaja to forum
                    ludzie z GW i potem cos mogloby znalezc sie w gazecie wole sie na ten temat nie
                    wypowiadac. Jak sie pewnie domyslasz nie jest najwspanialej. Szczegolnie, ze
                    juz wiem, ze wcale mnie to nie interesuje i tym bardziej jest mi ciezko. No ale
                    coz, gdybym zorientowala sie wczesniej, to moze zrezygnowalabym ale po dwoch
                    latach..? Tak wiec w wielkich bolach probuje skonczyc te uczelnie a od
                    pazdziernika planuje kierunek studiow ZUPELNIE inny od tego...Uff, mam
                    nadzieje, ze ten koszmar sie wreszcie skonczy..
                    • sebush Re: Dobry nauczyciel? 16.01.02, 23:07
                      Rozumiem Ciebie doskonale! Ja sam skonczylem germanistyke w Opolu i zasadniczo
                      wybralem ten kierunek, gdyz egzaminy byly proste, choc byl tez jezyk polski,
                      teraz sprawe jeszcze uproszczono, bo wymagany jest jedynie niemiecki. Same
                      studia byly dosc komfortowe, w szczegolnosci jesli porownac to z germanistyka w
                      Sosnowcu na US, tam ponoc jest strasznie psychicznie - ludzie zdolowani i
                      systematycznie niszczeni, panuje jakas psychoza (jesli ktos studiowal lub nadal
                      studiuje na US filologie germanska nich sie odezwie i skonfrontuje te opinie),
                      bylo sporo czasu na wlasny rozwoj, a to akurat oceniam wyjatkowo pozytywnie.
                      Zasadniczo skonczylem tez specjalizacje nauczycielska - UO jaka dawna WSP nie
                      dawala specjalnego wyboru - ale tego nie zaluje, choc nie pracuje w szkole to
                      chetnie podjalbym sie takiej pracy, sadze ze w sensownym liceum praca moze byc
                      ciekawa, a to jacy sa uczniowie w znaczacej mierze zalezy od nauczajacego, choc
                      niekiedy spotykalem sie zpogarda do jezyka niemieckiego, a najczescie pokutuje
                      tutaj nadal pielegnowany stereotyp wojenny, a przeciez dzisiejsze Niemcy to
                      zupelnie inne panstwo i swiat.

Jak widzisz Magiczna cos jest tutaj podobne, wazne abys miala licencjat, choc
                      te perturbacje z gliwickim NKJO sa zenujace, a byly premier pan Buzek jak
                      wyczytalem w 'Rzeczpospolitej' jest prorektorem owej Akademii Polonijnej i ma
                      prowadzic zajecia ze sztuki dyplomacji w Letniej Szkole Dyplomacjiowej AP w
                      Czestochowie, ktora juz na dniach otwiera podwoje dla gliwickich studentow - to
                      chyba juz nie przypadek... ;-)

Pozdrawiam
                      • Gość: Magiczna Re: Dobry nauczyciel? IP: *.bmj.net.pl 17.01.02, 09:47
                        Łodbierz poczte :))
                        • sebush Re: Dobry nauczyciel? 17.01.02, 12:53
                          rzuc okiem do skrzynki

sebush :-)
    • Gość: andy0123 Re: Dobry nauczyciel? IP: 213.83.50.* 16.01.02, 15:12
      to taki co umiy skomplikowane sprawy latwo wyjasnic
      a casami sie tys przizno ze niy wszysto wiy
      • sebush Re: Dobry nauczyciel? 16.01.02, 15:24
        A jak nie wie to tez potrafi poszukac gdzie trzeba, a
        nie grac alfy i omegi, bo dzieciaki i mlodziez od zaraz
        takiego madrale rozgryza...
Inne wątki na temat: