gazeta_katowice 22.01.02, 18:54 Które drogi w Gliwicach są najbardziej dziurawe? Przygotowujemy w redakcji ranking takich miejsc. Grab Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jimi Re: Dziurawe drogi IP: *.czarnecki.silesianet.pl 22.01.02, 21:04 Jadąc od strony Toszeckiej, zaraz za wiaduktem - to chyba już Bohaterów Getta Warszwskiego - Super klasyczne po-śniegowo_mrozowe ;)) Stuk puk - amortyzatory kaputt! Podobne sympatyczne dziurki, ale już od lat będące na miejscu (właściwie to już wpisały się w krajobraz) są na Lipowej - na wysokości PLUS-a (w pobliżu skrzyżowania z Żółkiewskiego i Spółdzielczą) Są tam na szczęście - w pobliżu jest przystanek, postój taksówek, skrzyżowanie i uliczka + przejście przez ulicę (głównie dzieci z gimnazjum). Dziurki zmuszają do ostrożniejszej (wolniejszej) jazdy w tym niebezpiecznym punkcie dzięki czemu na Zatorzu nie jest tak niebezpiecznie z powodu wypadków drogowych :) (ale z innego:))))) Tak się do tych dziurek przyzwyczaiłem, że myślę jakie nadać im imona ;)) Zawsze jadąc do roboty mógłbym powiedzieć: Cześć np. Ziuta ...DUP!!! Ooo Frania!! jak się masz? ...DUP!!! Całkiem sympatycznie a la Camel Trophy jest na Leśej (raczej mała osiedlowa droga ale ile wrażeń!!!) Pozdrówka z trasy a'la Paryż-Dakar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Graga Re: Dziurawe drogi IP: 157.158.32.* 23.01.02, 10:17 Było mi bardzo przykro, gdy moi znajomi z rozbawieniem komentowali powrót z Sylwestra, że jak tylko wyjechali z zaśnieżonych Gliwic, drogi były przejezdne- czyżby sugerowali , że Gliwice to przysłowiowy koniec świata???? i cóż było, minęło śnieg topnieje i co widzimy DZIURY !!!!!!ogromniaste, jak Antarktyda i głębokie jak ocean???? Codziennie jeżdzę z Łabęd do Placu Krakowskiego - mam do wyboru zakorkowaną Tirami i zatłoczoną drogę Portową, która o tyle o ile pod względem dziur dobrze wygląda ale perspektywa stania na światłach - portowa odpada!!! no i jadę sobie Toszecką.,.. zadowolona bo dość sprawnie, zjeżdżam z Toszeckiej na most a tu sito - dziura na dziurze dziurą pogania !!!! samochód terenowy to za mało!!!! jedynie moja sprawnośc kierowania i omijania jest ćwiczona w tym przypadku ( już widzę oczyma wyobraźni rozwalone koło, popękana opone - o feldze nie wspomnę!!! ) BEZWARUNKOWO ! MIEJSCE 1 WIADUKT KOLEJOWY - za wybitną wydziurawienie - dodatkowo, że to w centrum miasta, NA WYRÓŻNIENIE zasługują dziurawe drogi wokól hm... Urzędu Miejskiego - no cóż Tiry zrobiły swoje a nasz prezydent miasta z okien widocznie tylko niebo ogląda... a propos pomysł z nadawaniem imion :)))) wyborny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: Dziurawe drogi IP: *.warsnet.trzepak.pl 23.01.02, 22:21 Ranking? Prosze bardzo. Dla mnie wygląda on następująco: 1. Wiadukt łączący ulicę Toszecką z ulicą Bohaterów Getta Warszawskiego. 2. Wiadukt łączący ulicę Toszecką z ulicą Bohaterów Getta Warszawskiego. 3. Wiadukt łączący ulicę Toszecką z ulicą Bohaterów Getta Warszawskiego. :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jimi Re: Dziurawe drogi IP: *.czarnecki.silesianet.pl 23.01.02, 22:49 Hehe - jak na razie ranking wypada jednoznacznie ;)) Może przemianujemy Toszecką i Bohaterów Getta na :"Ku dołom"...a nie!! taka już jest ;(( ... może jakoś ładniej i bardziej przyszłościowo - "Studzienna" (znowu jest cholewka!!)- "Kraterowa" "ażurowy wiadukt" "Krecia"?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: Dziurawe drogi IP: *.warsnet.trzepak.pl 23.01.02, 22:58 A może przemianujemy ją na ul. Ku Warsztatom bądź ul.Ku Wulkanizatorom.... W każdym razie na taką, aby sugerowała konsekwencje przemieszczania się po niej samochodami...hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jimi Re: Dziurawe drogi IP: *.czarnecki.silesianet.pl 23.01.02, 23:04 Gość portalu: piotlik napisał(a): > A może przemianujemy ją na ul. Ku Warsztatom bądź ul.Ku Wulkanizatorom.... > W każdym razie na taką, aby sugerowała konsekwencje przemieszczania się po niej > > samochodami...hehe. Lub "Ku Szrotom" hłe hłe a przy większej prędkości "Ku torom" ;))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: Dziurawe drogi IP: *.warsnet.trzepak.pl 23.01.02, 23:45 Numer 4 w moim rankingu zajmuje ul. Jana Śliwki. Według mnie to najbrzydsza ulica w mieście. Jednakże ta subiektywna ocena nie usprawiedliwia stanu jej nawierzchni. A może jest więcej osób, którym w/w ulica nie przypadła do gustu??? p.s. A tak na marginesie. "Zywiec" dla osoby, która przedstawi życiorys pana Jana Śliwki :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jimi Re: Dziurawe drogi IP: *.czarnecki.silesianet.pl 24.01.02, 00:10 Jan Śliwka Jan Śliwka.... ten rzeźbiarz????? Noooo - nimom pojencia.... Odpowiedz Link Zgłoś
nudelzupa Re: Dziurawe drogi 26.01.02, 00:16 Gość portalu: piotlik napisał(a): > p.s. A tak na marginesie. "Zywiec" dla osoby, która przedstawi życiorys pana > Jana Śliwki :-). Urodzony 1823, zmarł 1874. Polski działacz społeczno-narodowy na śląsku cieszyńskim. Współorganizator Towarzystwa Nauczycieli Ludowych. Styknie tela na te piwo? Nudelzupa Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dziurawe drogi 01.02.02, 19:56 Gość portalu: Graga napisał(a): > BEZWARUNKOWO ! MIEJSCE 1 WIADUKT KOLEJOWY - Od dziś zgadzam się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Dziurawe drogi IP: *.necik.pl 01.02.02, 20:12 Jechałam dziś wiaduktem - daleko mu do placu Mickiewicza!!!! Tam niedługo trzeba bedzie jeździć alejkami wokół pomnika, bo jezdnią się NIE DA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Dziurawe drogi IP: 192.168.0.* 24.01.02, 09:56 jeżdżę stosunkowo w obszarze Zabrze-Siemianowice-Sosnowiec-Tychy i od lat stwierdzam, że nic nie przebije ulicy Gliwickiej w Katowicach - niezależnie od pory roku i przemijających rządów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Dziurawe drogi IP: 157.158.202.* 24.01.02, 11:46 Parę dni temu miałam okazję oglądać panów drogowców w akcji na ul. Pszczyńskiej. Mokro, zimno, z nieba wali śnieg z deszczem, a oni łatają dziurę gorącym asfaltem. I naprawdę chcą mi wmówić, że łata robiona w takich warunkach wytrzyma dłużej niż 5 dni!!??? A łatwiej wymienić ulice NIE dziurawe, niż te z dziurami. Dziurawa jest Kościuszki, Górne Wały, Rybnicka, Pszczyńska, Nowy Świat, Marzanki, Kochanowskiego, Jasna. To tylko z moich okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: Dziurawe drogi IP: *.warsnet.trzepak.pl 24.01.02, 15:57 Dziurawe jest całe miasto (no...może ciut przesadziłem), ale to jest normą w skali kraju. Poza tym mamy dziury, ponieważ mamy inną dziurę...najważniejszą...budżetową ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
natan Re: Dziurawe drogi 24.01.02, 20:15 A skoro brak propozycji na nazwanie wszystkich dziurawych ulic w jednoznaczny sposób ostrzegający przed połamaniem zawieszenia, proponuję wyłonienie takiej ulicy, którą można by bez żadnych przeciwskazań nazać: "DZIURAWA". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jimi Re: Dziurawe drogi IP: *.czarnecki.silesianet.pl 24.01.02, 22:23 We Wrocławiu jest jedna taka; "Na ostatnim groszu" może tak będzie poprawniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojnar Re: Dziurawe drogi IP: *.bmj.net.pl 02.02.02, 18:48 a moze by tak uczynic dziury naszym symbolem narodowym ?? - budzetowa, na drogach , w mozgach politykow....... i np. bysmy je sprzedawali do unii jako pamiatki ? co o tym myslicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dziurawe drogi 02.02.02, 19:25 Gość portalu: wojnar napisał(a): > a moze by tak uczynic dziury naszym symbolem narodowym ?? - budzetowa, na > drogach , w mozgach politykow....... i np. bysmy je sprzedawali do unii jako > pamiatki ? co o tym myslicie?? a jako specjalność : "szukanie dziury w całym"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: Dziurawe drogi IP: *.bmj.net.pl 25.01.02, 08:55 Gość portalu: Ee napisał(a): > A łatwiej wymienić ulice NIE dziurawe, niż te z dziurami. Dziurawa jest > Kościuszki, Górne Wały, Rybnicka, Pszczyńska, Nowy Świat, Marzanki, > Kochanowskiego, Jasna. To tylko z moich okolic. Z Twoim okolic? To gdzie mieszkasz? Bo to wszystko co wymienilas to tez wlasciwie nasze okolice... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Via Appia gliwickich dróg. IP: *.warsnet.trzepak.pl 25.01.02, 18:38 Numer 5 w moim rankingu to droga wylotowa na Wrocław (oznaczona bodaj symbolem E40). Irytujące w niej są nie tyle dziury, co fatalne połączenia betonowych płyt. Pewnym usprawiedliwieniem dla niej może być tylko czas przez jaki funkcjonuje bez większych i poważniejszych remontów (jeszcze od Trzeciej Rzeszy). Na pewno doskonale spełniała swoją rolę w przeszłośći. Natomiast obecnie wymaga gruntownej modernizacji. Nadzieja w A4 :-). Tak czy owak życzyłbym takiej "żywotności" naszemu faworytowi w rankingu - wymienianemu wielokrotnie WIADUKTOWI. Może i on stanie się kiedyś (to sie okaże) naszą VIA APPIA ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jimi Re: Dziurawe drogi IP: *.czarnecki.silesianet.pl 25.01.02, 23:07 Gość portalu: Magiczna napisał(a): Ee > > Z Twoim okolic? To gdzie mieszkasz? Bo to wszystko co wymienilas to tez wlasciw > ie > nasze okolice... Tak mi się cosik widzi, ale może się mylę. Masz rację Magi: mieszkacie całkiem blisko i po sąsiedzku; Ee na rogu Rybnickiej i Nowego Świata a Wy na Zubrzyckiego albo w pobliżu (chiba). Także Ee: nie martw się brakiem towarzystwa w drodze do domu ;)) W razie czego sam Cie odprowadzę (jak już się zmieszczę i przecisnę przez ciasne uliczki starówki ;))))))) a propos wątku: Całkiem sympatyczna dziurka o głębokości studni znajduje się w pobliżu skrzyżowania Dworcowej i Dunikowskiego. Faaaajna, taka lekko trójkątna!! Nazwałem ją "Big Bertha" Myślę, ze poza rankingami powinna zwyciężyć w konkursie indywidualnym, albo przynajmniej zdobyć nagrodę publiczności ;)) Również zgadzam się co do Rybnickiej na odcinku od Kochanowskiego do ???? Stacji Aral (dalej nie jechałem) Prawdziwa droga mleczna MNIAM!!! 2 miejsce w konkursie drużynowym... możnaby rzec - droga usłana dziurami Piotlik - nadal nie wiem kim by Jan Śliwka, ale ulica rzeczywiście średnio mu chlubę przynosi ;( Na szczęście większość dziur jest na poboczu... Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: Dziurawe drogi IP: *.bmj.net.pl 26.01.02, 11:48 Gość portalu: Jimi napisał(a): > Tak mi się cosik widzi, ale może się mylę. Masz rację Magi: mieszkacie całkiem > blisko i po sąsiedzku; Ee na rogu Rybnickiej i Nowego Świata No tego wlasnie nie wiem ;) a Wy na Zubrzyckiego > albo w pobliżu (chiba). Bingo! >Także Ee: nie martw się brakiem towarzystwa w drodze do > domu ;)) W razie czego sam Cie odprowadzę (jak już się zmieszczę i przecisnę > przez ciasne uliczki starówki ;))))))) Czyli jednak sie zjawisz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Dziurawe drogi IP: 157.158.202.* 28.01.02, 11:28 Na Rybnickiej (róg z Nowym Światem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Dziurawe drogi IP: 157.158.202.* 28.01.02, 14:06 A na samym środku placu Mickiewicza jest taka duuuuuupna dziura, że pół zawieszenia można zostawić..... Odpowiedz Link Zgłoś
er1 Re: Dziurawe drogi 28.01.02, 20:22 Najbardziej chyba dziurawą droga w Gliwicach jest ul. Kozielska.Nie da się nią przejechać ,nie dość ,,ze dziurawa jak szwajcarski ser. to jeszcze wąska,a ruch jest jeden z bajwiększych w Gliwicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Dziurawe drogi IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 28.01.02, 21:11 Ja też zgadzam, że ul. Kozielska (od ul. Daszyńskiego do ul. Łabędzkiej) jest bardzo dziurawa. Przejeżdzam codziennie tą ulicą, aż bolą mi kręgosłup. Wg. planu inwsetycyjnego ma być remont w 2004 roku. Informacje: www.um.gliwice.pl/um/biblioteka/wpi/ www.um.gliwice.pl/um/biblioteka/wpi/transport.php - punkt 60015/12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jimi Re: Dziurawe drogi IP: *.czarnecki.silesianet.pl 28.01.02, 23:29 Bardzo ładny dziuro-Placek (robocze imię - Jacek lub Placido) odsłaniający piękne, stare kostki brukowe, powstał również na Piwnej - zaraz naprzeciwko... Placu Placków (czy też Piastów jak kto woli) W każdym razie - cała rodzina placków w komplecie - polecam !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: Dziurawe drogi IP: *.warsnet.trzepak.pl 29.01.02, 00:02 Ostatnio swoje uroki ujawniła przede mną ul.Warszawska. Stopniowo, wraz z topniejącym śniegiem, pojawiały sie coraz to nowe, o różnej głębokości, piękne i niesymetryczne dziury i dziurki. Ulica nabrała wyrazistego charakteru - nie jest juz monotonną szaro-asfaltową i bezduszną powierzchnią :-). Co więcej...dzięki tym wszystkim dziurom odkryłem, że asfalt jest tylko "przykrywką". Swoje wdzięki skromnie, subtelnie, w nienarzucający się sposób przedstawiają chowające się jeszcze pod nim "kocie łby". Jeszcze nadejdzie ich czas :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magiczna Re: Dziurawe drogi IP: *.bmj.net.pl 29.01.02, 12:03 er1 napisał(a): > Najbardziej chyba dziurawą droga w Gliwicach jest ul. Kozielska. Zawsze byla, nie tylko po zimie. Odpowiedz Link Zgłoś
wawryto Re: Dziurawe drogi 29.01.02, 22:07 JA również stawiam na ul. Kozielską szczególnie przy cmentarzu centralnym. Tam już nawet nie ma asfaltu.Jeżdzę tamtędy codziennie samochodem i tylko się zastanawiam kiedy mi pójdzie zawieszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotlik Re: Dziurawe drogi IP: *.warsnet.trzepak.pl 02.02.02, 10:32 I to by było na tyle? Nie wierzę :-)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Dziurawe drogi IP: *.necik.pl 02.02.02, 22:13 Chyba pod wpływem wpisów wiadukt został załatany!!!! Teraz prym wiedzie pl. Mickiewicza.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka Re: Dziurawe drogi IP: 195.117.179.* 02.02.02, 23:52 A już myślałam,że zapomnieliście o Kozielskiej...Tak na marginesie:co sądzicie o protestach przeciwko budowie obwodnicy? Jakiś biedak napisał,że z 8 piętra na Gwardii słyszy samochody...Zapraszam na Konstytucji(przepraszam- Wyszyńskiego),szczególnie w nocy.Wystarczy stanąć na Zwyięstwa i wsłuchać się w Tiry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ra Re: Dziurawe drogi IP: 195.117.179.* 03.02.02, 00:06 Dziury, dziurami- moja ulubiona akcja to TIR korzystający w nocy z tzw. "zielonej fali" pomiędzy skrzyżowaniami od Kino-Teatru X do Konstytucji, i w okolicach skrzyżowania ze Zwycięstwa osiągający prędkość (oczywiście na oko) 70- 80 km/h. Nie rozumiem dlaczego skoro już musimy być skazani na te cholerne ciężarówki w samym środku miasta mamy im umożliwiać tak komfortowy przejazd. Niech wleką się 40 na godzinę- będzie może nieco głośniej ale podstawowym problem (z czego większość osób wypowiadających się na temat obwodnicy i ruchu TIR-ów w centrum miasta nie zdaje chyba sobie sprawy) jest nie hałas, czy spaliny ale tzw. drgania komunikacyjne przez nie wytwarzane. Ja poważnie rozważam możliwość zainstalowania w domu sejsmografu i wysłania wyników pomiaru do grupy zajmującej się trzęsieniami ziemi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pika Re: Dziurawe drogi IP: *.dip.t-dialin.net 03.02.02, 00:10 Dziouszko, mosz fajny sposob na zauatwiynie tych tirowych problymow, ale jo cie sam konsek pociesza. to przindzie szybciyj niz myslisz. Pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Dziurawe drogi 03.02.02, 00:18 Gość portalu: Pika napisał(a): > to przindzie szybciyj niz myslisz. co, trzęsienie ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tajfun Re: Dziurawe drogi IP: *.dip.t-dialin.net 03.02.02, 00:25 he,he - dobre Odpowiedz Link Zgłoś