Dodaj do ulubionych

Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ?

30.01.02, 21:59
Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza od autochtonow ?

Wiem ze Slaska , ze dzieci od repatriantow, byly lepiej wykszlcone jak dzieci
autochtonow.
To samo zjawisko spotykam w RFN, ja nie znam rodziny ze Slaska , Mazur czy
okolic Gdanska albo Walbrzycha ktorych corki albo synowie by nie uczeszali na
studia.
To samo moge powiedziec o Polakach , ktorzy na zachodzie mieszkaja, nie tylko w
RFN.
Natomiast Autochtoni nie dbaja tak o wyksztalcenie swego potomstwa, DLACZEGO?
Moze tez na ten temat ktos cos skresli ????
Meg moze po gotycku ???? (-:

Obserwuj wątek
    • Gość: Magiczna Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: *.bmj.net.pl 31.01.02, 10:06
      Moze ich nie stac? Nie wpadles na to, ze ludnosc naplywowa moze byc po prostu
      bogatsza od biednych gorniczych rodzin ze Slaska? Nie wszyscy przeciez
      zmieniaja miejsce zamieszkania jadac "za chlebem".
      • ballest Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? 31.01.02, 11:00
        Przyjechalas za chlebem na SLASK?

Nie wiem czy ludnosc naplywowa byla bogatsza , sadzac po wygladzie i domostw
        napewno nie.
        • Gość: Hanysek Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: *.arcor-ip.net 31.01.02, 11:03
          Szanowny Ballesciku!
          Odpowiedz na Twoje pytanie jest calkiem prosta i posluze sie tutaj cytatem
          mojego niestety zmarlego juz Onkla (sorry za jezykowy wtret, ale gdybym uzyl
          slowa "wujek" on tam u gory poczulby wstret...): "Es gibt nichts Dümmeres als
          dumme Schlesier - und das sind die meisten..."

Pozdrawiam
        • Gość: Magiczna Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: *.bmj.net.pl 31.01.02, 11:08
          ballest napisał(a):

> Przyjechalas za chlebem na SLASK?

A Ty to chyba jestes slepy - przeczytaj ostatnie zdanie z mojego postu DOKLADNIE.
          • Gość: Ballest Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: 10.145.112.* 31.01.02, 13:04
            Dzieki Hanysku, dobrze , ze nie znasz tak dobrze niemieckiego, bo bys
            wiedzial," dass nur ein Dumme jemanden dumm nennt"
            Czy ktos potrafi tutaj na temat pisac , chyba nie.
            Hanysek sie tez inteligentny robi , jak wiekszosc na Forum, ale nikt nie pisze
            na temat, tylko atakuje mnie osobiscie , co jest tylko wskaznikiem slabosci i
            kompleksow.
            To jest tylko prymitywna prowokacja i nic wiecej, obojetnie czy to mesco,
            sikornik, albo hanysek napisze.
            Nikt nie potrafi na temat pisac, tylko obrazac osobiscie nie znajac czlowieka,
            WSTYD.
            • Gość: Ballest Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: 10.145.112.* 31.01.02, 13:10
              Szanowna Magi, Ty tez uzywasz za duzo przymiotnikow, ja przeczytalem Twoje
              zdanie dokladnie, to Ty chyba mojego pytania nie zrozumialas ???? albo !!!!
              Nie boj sie ja nie naleze do tych osob ktorych zdania zawieraja wulgarne
              przymiotniki.
              Juz raz napisalem, ja nie obrazam innych , jesli ich nie znam, a za ich poglady
              " so wieso nie "
              • Gość: Magiczna Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: *.bmj.net.pl 31.01.02, 13:24
                Nie wiem czego moglam nie zrozumiec: napisales w pytaniu czy przyjechalam za
                chlebem na Slask, a ja w swoim poscie napisalam, ze NIE WSZYSCY przyjezdzaja na
                Slask za chlebem. Co tu nie jest jasne???
            • sikornik3 Re: do Ballesta 31.01.02, 13:21
              Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Dzieki Hanysku, dobrze , ze nie znasz tak dobrze niemieckiego, bo bys
              > wiedzial," dass nur ein Dumme jemanden dumm nennt"

Przyganial kociol garnkowi a sam smoli; ein Dummer, ein Dummer pisze sie
              prawidlowo Ballest. Czy Ty oprocz prowokowania i uzalania sie nad samym soba,
              niczego innego nie potrafisz? A ja juz myslalem, ze ta cala dyskusja przyniosla
              jakies rezultaty. Poddaje sie Ballest!!! "Du bist ein hoffnungsloser Fall"
              Lebe wohl!
            • Gość: Hanysek Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: *.arcor-ip.net 31.01.02, 18:41
              Szanowny Ballesciku!
              Mysle, iz znam na tyle jezyk niemiecki (ktorego notabene nie uczylem sie na
              kursie jezykowym dla przesiedlencow, co w Twoim przypadku jest wysoce
              prawdopodobnym...), zeby wiedziec, iz uzywane przez Ciebie Szanowny Ballesciku
              Adjektivendung -e w polaczeniu z "ein" (jako tzw. unbestimmter Artikel) jest
              razacym bledem ortograficznym. Nie byloby nim gdybys uzyl "der" (bestimmter
              Artikel) - ale takie niuanse jezykowe sa dla Ciebie z pewnoscia niewazne...
              Poza tym Szanowny Ballesciku jestes chyba zbyt uwrazliwiony - ow cytat mojego
              Onkla (ktory ja nawiasem mowiac uwazam za gleboko prawdziwy)- nie byl skierowany
              bezposrednio przeciwko Twej osobie, lecz tylko i wylacznie temu, co tutaj
              wyprawiasz i co ze slaskoscia, jak ja ja rozumie, niewiele ma wspolnego.
              Katastrofalna jest rowniez Twoja skladnia w jezyku polskim - ale cytujac slowa
              popularnej piosenki "... nie dziwi nic!". I tylko nie wyskakuj mi prosze z
              pozalowania godnym argumentem, ze sie tego jezyka nie chciales uczyc, bo Polacy
              to i tamto... Wierz mi, ze jako Slazak z dziada pradziada, i na dodatek z rodziny
              ciezko chorujacej na dolegliwosc niemieckiego patriotyzmu nie mam zamiaru na tym
              Forum dolaczyc sie do tenoru "...jacyz to Polacy sa wspaniali", bo z autopsji i
              dziejow rodzinnych poznalem ich tez innymi. Ale wybacz - szlag mnie trafia, kiedy
              czytam niektore z Twoich postow, bo naprawde znam wielu Polakow, ktorzy sa
              wspanialymi ludzmi i wielu Slazakow tudziez Niemcow, z ktorymi nie chce miec nic
              wspolnego. I aby uprzedzic kolejna z Twoich osobistych wycieczek dodam, ze
              odwrotnie rowniez. Znam wielu Polakow zadufanych w sobie i wielu takich, ktorzy
              tylko ze wstydem patrza na podobne zachowania jak w Zakopanem, podobnie jest ze
              Slazakami i Niemcami - wiec po prostu wkurza mnie Twoja cala aria przyszywania
              etykietek i lamentowania, ze ktos Ciebie osobiscie atakuje z powodu braku
              argumentow. Ja tego dotychczas nie robilem i ten post jest li tylko odpowiedzia
              na dosc obcesowy atak z Twojej strony. Bedac rownie polemiczny jak Ty Szanowny
              Ballesciku pragnalbym Tobie z calego serca radzic, abys troche mniej bzdur na tym
              Forum wypisywal a troche intensywniej popracowal nad Twoim niemieckim, ktory jest
              kolejnym potwierdzeniem moich obserwacji, ze "gorole" czesciej duzo latwiej
              posluguja sie tym jezykiem, niz ludzie, ktorzy powolywali sie na swoje niemieckie
              pochodzenie i juz niejako z tej racji powinni starac sie poprawnie niemieckim
              wladac, jesli tak bardzo im na tym zalezy aby byc bardziej papieskimi niz sam
              biskup Rzymu...
              Pozdrawiam

ość portalu: Ballest napisał(a):

> Dzieki Hanysku, dobrze , ze nie znasz tak dobrze niemieckiego, bo bys
              > wiedzial," dass nur ein Dumme jemanden dumm nennt"
              > Czy ktos potrafi tutaj na temat pisac , chyba nie.
              > Hanysek sie tez inteligentny robi , jak wiekszosc na Forum, ale nikt nie pisze
              > na temat, tylko atakuje mnie osobiscie , co jest tylko wskaznikiem slabosci i
              > kompleksow.
              > To jest tylko prymitywna prowokacja i nic wiecej, obojetnie czy to mesco,
              > sikornik, albo hanysek napisze.
              > Nikt nie potrafi na temat pisac, tylko obrazac osobiscie nie znajac czlowieka,
              > WSTYD.

• Gość: Antyhans Re: Do klugszajsra Hanyska! IP: *.proxy.aol.com 07.02.02, 20:08
                Gość portalu: Hanysek napisał(a):

> cytat mojego Onkla (ktory ja nawiasem mowiac uwazam za gleboko prawdziwy)-

u mojego "opy" cytat ten mial jeszcze jedna czesc, ktora o dziwo opusciles, "
                aber noch dümmer als die dummen Schlesier, sind die eingebildeten Schlesier"
                Czyzbys sie rozpoznal w tym cytacie?

... Wierz mi, ze jako Slazak z dziada pradziada, i na dodatek z rodzi
                > ny ciezko chorujacej na dolegliwosc niemieckiego patriotyzmu

A gdzie ta twoja patriotyczna rodzina wyzywala ten swoj patriotyzm, w SS, Waffen
                SS, Leibstandarte Adolf Hitler albo KZ-Wachmanschaften?
    • Gość: Magiczna Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: *.bmj.net.pl 31.01.02, 14:08
      Nie obrazajac nikogo, z samego tego watku wynika jasno i niezbicie, ze ludnosc
      naplywowa jest inteligentniejsza - Ballest jako Slazak z krwi i kosci, przegral
      w starciu z gorolka znad morza, bo nie zrozumial najprostszego
      zdania...ech..szkoda slow.
      • Gość: Ballest Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: 10.145.112.* 31.01.02, 14:35
        hi, Magi czy znowu nie zauwazylas znaku zapytania???
        Ja potrafie tez przegra i nie bawiem sie w literkowanie, jak inni co nie pisza
        na temat , tylko osobiscie kogos obrazaja.(sikornik)
        Odczekamy Harachow i zoobaczymy czy sie "kultura" poprawila albojest to dalej
        tylko nienawisc????
        Wtedy mozemy tez podyskutowac dlaczego tak sie dzieje!!!!
        • mental Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? 31.01.02, 17:03
          W USA tez odsetek dzieci imigrantow ktore ida na studia jest wyzszy niz srednia.
          W mojej opinii nie jest to wynik wyzszej inteligancj, a raczej zespol wielu
          czynnikow. Np. emigranci wiedza z wlasnego doswiadczenia, ze wiedza jest tym
          dobrem ktore najlatwiej zabrac ze soba (Zydzi i ich szacunek dla wyksztalcenia
          sa dobrym przykladem). Poza tym dzieci imigrantow wyrastaja w trudniejszym i
          bardziej stymulujacym srodowisku niz ich rowiesnicy pochodzacy z miejsca
          osiedlenia. Na koniec musze dodac ze studiowanie w Polsce za komuny bylo raczej
          zaprzeczeniem inteligencji, skoro gwarantowalo zarobki ponizej sredniej
          krajowej przez reszte zycia...
          • Gość: Jimi Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: *.czarnecki.silesianet.pl 31.01.02, 17:14
            mental napisał(a):

Na koniec musze dodac ze studiowanie w Polsce za komuny bylo raczej
            >
            > zaprzeczeniem inteligencji, skoro gwarantowalo zarobki ponizej sredniej
            > krajowej przez reszte zycia...

... raczej dowodem na to, że na studia nie idzie się dla pieniędzy, czasem wręcz
            przeciwnie - wiele w nie inwestując, bez gwarancji kokosów "przez resztę życia"

zresztą - który zawód obecnie taką pewność daje?
            • Gość: Jimi Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: *.czarnecki.silesianet.pl 31.01.02, 17:16
              ...właściwie to "który kierunek" bo to nie zawsze jest tym samym co późniejszy
              zawód.

• emma1 Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? 31.01.02, 18:23
                Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza?

Mysle, ze tak. Moze nie inteligentniejsza ale madrzejsza i bogatsza w
                doswiadczenia.
                • ballest Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? 31.01.02, 20:46
                  Nareszcie wpisy na temat a nie NAGONKA na BALLESTA,
                  oczywiscie brak wpisow Mirka i adwokata od niego.
                  • ballest Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? 31.01.02, 20:49
                    niz sie sikornik zglosi,ktory na temat nic nie napisze , tylko mnie poprawi???
                    poprawnie-
                    • Gość: mesco Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: 193.80.31.* 01.02.02, 00:22
                      oczywiscie ze jest inteligentniejsza!
                      Przeciez sam napisales ze w krwi rasy germanskiej sa
                      inne geny niz w krwi romanskiej!
                      Sam to napisales.
                      Czyli we krwi slonzactwa sa inne geny niz w krwi
                      polskiej czy tez niemieckiej.
                      Dlatego slonzaki to durnie, tak jak powyzej ktos napisal
                      to po niemiecku.
                      Slusznie zreszta.
                      • Gość: Ballest Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: 62.27.136.* 01.02.02, 01:13
                        Dzieki mesco
                        Ty piszesz na temat inni nie!!!!!!
                      • Gość: ! Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: *.pppool.de 01.02.02, 01:48
                        Mesio komora nr 13 czeka!
    • Gość: Mirek Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: *.sympatico.ca 01.02.02, 01:35
      Ciekawy temat, choc znowu sparszywiony. Mysle ze Emma, jak zwykle, w paru
      slowach wyrazila cos, na co inni potrzebuja napisac ksiazke... Zgadzam sie
      bardzo z opinia Mentala; najwiecej milionerow pochodzi z drugiego pokolenia
      emigrantow, bo widzac ciezka prace rodzicow w zaadoptowaniu sie w nowym
      miejscu, maja ten "ciag" do nauki.

• Gość: ! Naplywowi za Brynica IP: *.pppool.de 01.02.02, 01:58
        Niewiem czym sie miala by ta inteligencja objawiac????
        Tu na forum raczej tego nie widac, kupa matolow i takich co mysla ze maja cos do
        powiedzenia. Mozna tylko z nich kpic i ich wkurzac. Lubie jak sie pienia!
        • Gość: Jimi Re: Naplywowi za Brynica IP: *.czarnecki.silesianet.pl 01.02.02, 02:00
          Gość portalu: ! napisał(a):

> Niewiem czym sie miala by ta inteligencja objawiac????
          > Tu na forum raczej tego nie widac, kupa matolow i takich co mysla ze maja cos d
          > o
          > powiedzenia. Mozna tylko z nich kpic i ich wkurzac. Lubie jak sie pienia!
          >

no comments: laurka "self-made"
      • sebush Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? 01.02.02, 10:30
        I Mirek ma racje! Czy Wy drodzy dyskutanci nie mozecie
        rzeczowo porozmawiac? Zamiast obrzucac sie obelgami i
        innego rodzaju komunalami lepiej wymienic faktyczne
        przyczyny ewentualnego stanu rzeczy - choc wszelkie
        uogolnienia sa bledne, rzecz mozna mimo wszystko, iz
        taki stan, ze ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza
        niz mieszkajaca tutaj od pokolen (tutaj tj. na Gornym
        Slasku) moze lezec w procesach historycznych i
        uksztaltowanej w ich wyniku mentalnosci Gornoslazaka!?
        Sadze, ze taka cecha tutejszych autochtonow jest np.
        pragmatyzm ale nie tylko...
        • Gość: Ballest Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: 10.145.112.* 01.02.02, 10:46
          Nareszcie piszecie na temat , nie tylko wieszacie psy na mnie.
          Ja np. uwazam, ze jak ktos jest na obczyznie, to sie stara byc lepszy od
          muejscowej ludnosci, zeby jej udowodnic, ze przez ludnosc tubylcza gloszone
          stereotypy nie maja podstaw.
    • Gość: sqro Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza IP: 157.158.55.* 01.02.02, 12:41
      A ja sądzę że przyczyną jest niestety konserwatyzm i
      źle rozumiana tradycja "stary robił na grubie to i jo
      beda". Moim zdaniem wynika to z pewnych schematów
      społecznych w jakich się wyrasta, a niestety (a moze
      stety) kultura śląska była kulturą plebejską
      (robotniczą) i ciag do nauki i edukacji jest mocno
      "pragmatyczny" co obserwowałem na studiach.
      Inna sprawa jest stosunkowo krótki czas istnienia
      wyzszych uczelni w naszym regionie które nie zdołały
      jeszcze wykształcić pewnych nawyków kształceniowych i
      lokalnych elit (autorytetów) powoli na szczęście obraz
      ten się zmienia ale to temat na odrebna dyskusję.

pzdr Przemek
      • Gość: Harald Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza IP: *.*.*.* 01.02.02, 16:27
        Interesuje mnie co rozumisz pod pojeciem "slaskiej kultury"?
        Niezgadzam sie tez z tym, ze na Slasku nie bylo elity.
        Elty te zostaly "delikatnie" usuniete lub wysiedlone po II WS.
        Dlugi czas tez niedopuszczano Autochtonow na uczelnie wyzsze, a jak juz to
        tylko na wybrane kierunki np. techniczne czy tez polonistyke.
        Takie upraszczanie jest moze i wygodne, ale nie odpowiada prawdzie.
        • Gość: klapidud Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.02, 16:57
          Gość portalu: Harald napisał(a):

> Interesuje mnie co rozumisz pod pojeciem "slaskiej kultury"?
          > Niezgadzam sie tez z tym, ze na Slasku nie bylo elity.
          > Elty te zostaly "delikatnie" usuniete lub wysiedlone po II WS.
          > Dlugi czas tez niedopuszczano Autochtonow na uczelnie wyzsze, a jak juz to
          > tylko na wybrane kierunki np. techniczne czy tez polonistyke.
          > Takie upraszczanie jest moze i wygodne, ale nie odpowiada prawdzie.

A jako je roznica miyndzy slonskom, niymieckom, polskom, czesko, morawskom i
          pieron wiy jakom tam jeszcze kulturom ? Jak juz godac otwarcie, uczciwie i niy
          o "dupie marynie"(tyn zwrot je sam super) to cza pedziec couko prowda i to co sie
          mo na secu a niy w galotach!
          • Gość: Ballest Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza IP: 62.27.139.* 01.02.02, 23:01
            Skad wy oba pochodzicie , ze na temat piszecie, BRAVO i dzieki, myslou uech
            ze tysz bydziecie pisac jaki to ballest zly i watek ponizej pasa itd.
            widzam, ze chyba rozwiniemy ten watek nie obrazajac osobiscie nikogo!!!
            Jest naprawde ciekawie czymu to tak jest, ze jak gdzies wyjedziesz to chcesz
            byc lepsza jak "tubylcy"
            • Gość: Hanysek Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza IP: *.arcor-ip.net 03.02.02, 09:14
              Ballest!
              Jedno pytanie sie zadowom od poru dni - jako i kajs Ty czowieku szkola skonczol?
              • ballest Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza 03.02.02, 10:56
                I znowu nie na temat, zreszta inteligencji nie poznosz po szkole, bo znom
                ludzi , co sa doktorami, ale za inteligentnych ich nie uwazom.
                Czasami chlop z kieleckiego jest inteligentniejszy jak Dr.Dr. z Heidelbergu,
                wierz mi.
                Oczywiscie ty pochodzisz z heidelbergu jak sie nie mylam.
                • Gość: Ballest Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza IP: 62.27.133.* 03.02.02, 11:21
                  Co wspomnianej ludnosci zydowskiej!
                  Dlaczego nienawisc do niej ? bo z powodu ich czystosci przezywali wszystkie
                  zarazy co u autochtonow wywolywalo uczucia nienawisci.

Inteligentniejsi i bogatsi?

to tylko dlatego uwaza ich sie za inteligentniejszych, bo im zabroniono we
                  wschodnich kulturach uprawiania rzemiosla, oczywiscie zajeli sie handlem i
                  zaczeli zarabiac duze pieniadze.
                  Swoich najinteligentniejszych synow zaczeli posylac na studia do Niemiec ,
                  Francji, Wloch, bo we wschodnich nie wolno im bylo studiowac.
                  U studentow w tych krajach wywolywalo to komplex nizszosci , nie wiedzieli, ze
                  to juz byla wybrana elita, ktora musiala byc lepsza , jak ta przecietnosc ktora
                  z nimi studiowala.

Hanyseczku, ten watek sie nie nazywou rola ballesta ani jakou szkola uon
                  skonczou.

Co do mej znajomosci niemieckiego , poznaj mnie to sprawdzisz, nie pisze sie o
                  kims obelg nie znajac go, ale z tym masz chyba OGROMNY PROBLEM
                  • Gość: Dziki Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza IP: *.pagi.pl 03.02.02, 11:50
                    Ballest, czy nie lepiej jednak brzmi: bardziej inteligentna, bez względu na to
                    co ,,chorszego'' powie zaraz magiczna ? :)))
                    • Gość: Magiczna Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza IP: *.bmj.net.pl 03.02.02, 12:09
                      Gość portalu: Dziki napisał(a):

> Ballest, czy nie lepiej jednak brzmi: bardziej inteligentna, bez względu na to
                      > co ,,chorszego'' powie zaraz magiczna ? :)))

Wybacz, ale to nie ja prowokuje watki, ktore dziela nas na lepszych i gorszych,
                      swoich i obcych, madrzejszych i glupszych...Jak mozna zyc w zgodzie, skoro ciagle
                      ktos robi jakis krok w kierunku podzialu?

• Gość: Hanysek Mein lieber Ballest IP: *.arcor-ip.net 03.02.02, 11:52
                    Szanowny Ballesciku!
                    Kaj jo sam na Ciebie jakesik obelgi pisol? A co do Tfoigo niymieckigo - to
                    wybocz musiolech Cie wypunktowac bos z tym piyrszy zaczon... Jako i ze obelgami
                    i wycieczkami pod osobistym adresym... Ze Heidelbergu niy pochodza - jo je z
                    tych tympych "Szlonskich", co niykere sam sie storajom jak mogom ich "wyzszosc"
                    udowodnic, bo w glymbi ducha nie wiedzom, jak sfoje komplexy ulyczyc - pra
                    Ballesciku? Übrigens - in Heidelberg bin ich schon gewesen - eine wunderschöne
                    Stadt - was ist denn aber schon dabei, wenn man sogar die Schönheit bewundernd
                    sich im Inneren mit der Stadt nicht identifizieren kann? Du kannst mir Deine
                    private Mailadresse zukommen lassen - dann überprüfen wir meine und Deine
                    Kenntnisse dieser Sprache... Oder hast Du etwa kleine Bedenken Grosser Ballest?
                    Und nebenbei gesagt - mein Interesse an Deinem Schulabschluss ist bisher nicht
                    erloschen...:-)
                    Herzlicher Gruss
                    • Gość: Ballest Re: Mein lieber Ballest IP: 62.27.136.* 03.02.02, 22:19
                      Moj adres znou kazdy na Forum,
                      Jak chcesz wiedziec z kim uech do szkoly chodziou, z Lozynskim , Wrzesinskim i
                      Szwejda, oni sa dyrektorami telekomunikacji (znani w caly Polsce), teraz wiesz
                      szystko.
                      W nauce uech nie bou gorszy jak uoni (moze w polskim:-)))))*), ale to mi nie
                      przeszkadzauo.
                      • Gość: hak Re: Mein lieber Ballest IP: *.oepd.com.pl 03.02.02, 22:35
                        z tej waszej gadki nic nie wynika
                        • Gość: Hanysek Re: Mein lieber Ballest IP: *.arcor-ip.net 03.02.02, 22:40
                          Mylisz sie Szanowny haku!
                          Ja po prostu staram sie dowiedziec, jak wielka jest megalomania mojego idola
                          Ballesta... Popatrz tylko z kim on do szkoly chodzil, ba!, jakie wyniki w nauce
                          tam odnosil... Sypie popiol na swoja glowe i krzycze glosno: Wybacz Wielki
                          Ballesciku, ze osmielam sie Ciebie "tykac"... Zloz to na karb mego
                          mlodzienczego niedoswiadczenia i dyletanckiej niewiedzy, ale jak juz zostalo
                          napisane w Biblii "...wybacz im Panie, bo nie wiedza co czynia..."
                          Pozdrawiam serdecznie
                          • Gość: hak Re: Mein lieber Ballest IP: *.oepd.com.pl 03.02.02, 22:56
                            Szanowny Hanysku!Ta dyskusja do niczego nie prowadzi
        • sebush Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza 07.02.02, 19:13
          Gość portalu: Harald napisał(a):

> Interesuje mnie co rozumisz pod pojeciem "slaskiej kultury"?
          > Niezgadzam sie tez z tym, ze na Slasku nie bylo elity.
          > Elty te zostaly "delikatnie" usuniete lub wysiedlone po II WS.

To co jest tutaj napisane to stereotyp:

Dlugi czas tez niedopuszczano Autochtonow na uczelnie wyzsze, a jak juz to
          > tylko na wybrane kierunki np. techniczne czy tez polonistyke.
          > Takie upraszczanie jest moze i wygodne, ale nie odpowiada prawdzie.

Spojrz prosze na pana Wittbrodta bylego ministra edukacji, Slazak z krwi i kosci
          albo na pana Bartodzieja - jednego z dzialaczy Mniejszosci Niemieckiej na
          Opolszczyznie - oni ukonczyli Politechnike Slaska i sa do tego profesorami tej
          uczelni, czyli cos sie tutaj nie zgadza, a poza tym to myslenie stereotypowe i
          wyjatkowo schematyczne...

Pozdrawiam Sebush ;-)
          • krupniok Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza 08.02.02, 05:42
            sebush napisał(a):

>
            > Spojrz prosze na pana Wittbrodta bylego ministra edukacji, Slazak z krwi i kosc
            > i
            > albo na pana Bartodzieja - jednego z dzialaczy Mniejszosci Niemieckiej na
            > Opolszczyznie - oni ukonczyli Politechnike Slaska i sa do tego profesorami tej
            > uczelni, czyli cos sie tutaj nie zgadza, a poza tym to myslenie stereotypowe i
            > wyjatkowo schematyczne...
            >
            > Pozdrawiam Sebush ;-)
            Edmund Kazimierz Wittbrodt

Okręg wyborczy nr 25 (Gdynia)

Kandydat Komitetu Wyborczego Wyborców - Blok Senat 2001

Senator IV kadencji Senatu RP

--------------------------------------------------------------------------------

"Kazimierz Wittbeodt urodził się w 1947 roku w Rumi (Kaszuby)

Ukończył Technikum Mechaniczno-Elektryczne w Gdańsku, studia wyższe zaś w 1972 na
            Wydziale Mechanicznym Technologicznym Politechniki Gdańskiej. W 1974 uzyskał
            stopień naukowy doktora, w 1983 - doktora habilitowanego nauk technicznych. Tytuł
            profesora otrzymał w 1991. (...)
            Od 1972 pracuje na Politechnice Gdańskiej. Był prodziekanem i dziekanem Wydziału
            Budowy Maszyn, a następnie w latach 1990-96, przez dwie kadencje - rektorem
            Politechniki Gdańskiej".

Pewnie pomyliło Ci się z innym byłym ministrem o słowiańskim nazwisku, mianowicie
            Januszem Steinhoffem:

"Janusz STEINHOFF urodził się 24 września 1946 r. w Gliwicach. W 1974 r. ukończył
            Wydział Górniczy Politechniki Śląskiej. Od 1985 r. doktor nauk technicznych (...)
            Współzałożyciel NSZZ ''Solidarność'' w Politechnice Śląskiej,
            ekspert ''Solidarności'' w trakcie obrad ''okrągłego stołu''. "

• Gość: Elwer Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: *.dip.t-dialin.net 03.02.02, 23:18
      Po dyszczu , po burzy , na wiosna

Czorne chmury , ciynżki luft
      Zaro bydzie loło
      Piyrszo kropla , potym dyszcz
      Synek chowie koło
      Paryzole łażom już
      Auta sie pyrskajom
      A Pierony rombiom fest
      Blice sie błyskajom

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
      Dychom świyży
      Czysty luft
      Ciample kajś ćwiyrkajom
      Klara z wiyrchu kuko zaś
      Ludzie sie lachajom
      Toć bez taki srogi dyszcz
      Kwiotki zakwitajom

Kwiotki rosnom choby tam
      Kaj już nic niy boło
      Kaj durch bajtlom
      Nogi fest pokrzywy szczypajom
      Tak zaś przyszoł taki czas
      ( Przeca kajś to stoło )
      Co po niebie ślonskich chmur
      Jaskółki furgajom .
      • Gość: Ballest Re: Czy ludnosc naplywowa jest inteligentniejsza ? IP: 62.27.136.* 04.02.02, 00:27
        Chlopcy napiszcie cos na temat, np. Zydow ???
        • Gość: michi Re: Proponuje zmiane tematu IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 04.02.02, 10:19
          Czytajac powyzsze wypowiedzi mysle ze bez wplywu na "wartosc i poziom" dyskusji
          mozna zmienic jej temat na np. "Co jest lepsze Boze Narodzenie czy Wielkanoc"!!!
          Co wy na to?
          • Gość: Dziki Re: Proponuje zmiane tematu IP: *.pagi.pl 04.02.02, 11:13
            nie nie, Żydzi to lepszy temat :))
            • Gość: michi Re: Proponuje zmiane tematu IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 04.02.02, 12:36
              Gość portalu: Dziki napisał(a):

> nie nie, Żydzi to lepszy temat :))

OK, ale po Zydach koniecznie Rumuni! :)
              • Gość: Magiczna Re: Proponuje zmiane tematu IP: *.bmj.net.pl 04.02.02, 15:04
                Gość portalu: michi napisał(a):

> OK, ale po Zydach koniecznie Rumuni! :)

A zaraz potem Murzyni - Ballest bedzie mial co robic :)

• Gość: amant Re: Proponuje zmiane tematu IP: *.dip.t-dialin.net 04.02.02, 21:04
                  cieszysz sie dziewcze ploche ?
                  • Gość: Magiczna Re: Proponuje zmiane tematu IP: *.bmj.net.pl 05.02.02, 15:20
                    Gość portalu: amant napisał(a):

> cieszysz sie dziewcze ploche ?

Z czego niby? ;)

• Gość: amant Re: Proponuje zmiane tematu IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.02, 15:24
                      czyli sie nie oburzasz na zwrot "Dziewcze Ploche" ? Czuje sie zdruzgotany.
                      • Gość: Ballest Czy ludnosc naplywowa jest intel.? IP: 62.27.137.* 05.02.02, 17:35
                        Amant, Ty masz szczescie, ty jeszcze magi w akcji nie widziales, ona by
                        cie "zezarla (przepraszam, zjadla) z kosciami" jak bys jej w rece wpadl.

• Gość: Ballest Re: Zydzi a swiat finasowy ????? IP: 62.27.137.* 05.02.02, 17:37
                          -
                        • Gość: Amant Re: Czy ludnosc naplywowa jest intel.? IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.02, 19:25
                          Ballest, wiem dlaczego sie w tym miejscu odezwales. Miales stracha ze Ona uzna
                          moje wstawki za Twoje. Zgadlem?
                          • ballest Re: Czy ludnosc naplywowa jest intel.? 05.02.02, 22:15
                            Masz racje, jak ona eksploduje to moze sie FURIA stac.
                            Musz ale przyznac, ze nasze "dzouchy" sa wszystkie o.k.
                            Jak ktos nie pisze tak ja uone chca to go opier..... no i jestes ustawiony na
                            dalsze 3 miesiace.
                            Ty wiesz z chlopami mozna walczyc, ale z kobietami ????
                            • Gość: Amant Re: Czy ludnosc naplywowa jest intel.? IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.02, 22:31
                              no a co na to Matti ?
                              • Gość: Magiczna Re: Czy ludnosc naplywowa jest intel.? IP: *.bmj.net.pl 06.02.02, 10:21
                                Gość portalu: Amant napisał(a):

> no a co na to Matti ?

Na co? Matti ma ze mna jak w raju, nie przesadzajcie ;)

• Gość: Ballest Re: Czy ludnosc naplywowa jest intel.? IP: 10.145.112.* 06.02.02, 12:51
                                  Magi napisala:
                                  Matti ma ze mna jak w raju

Musze przyznac, ze ma chyba racje, bo widze , ze jest bardzo zadowolony, ale
                                  stoi miedzy dwiema slicznotkami.;-)))))))))*
                                  • Gość: Szwager Re: Czy ludnosc naplywowa jest intel.? IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.02, 13:14
                                    Jak dugo som tego niy powiy (i cyrografu niy podpisze - no ja, juz cosik takego
                                    musiou podpisac), to niy wierze w te "niebo". He,he!
                                    • Gość: Magiczna Re: Czy ludnosc naplywowa jest intel.? IP: *.bmj.net.pl 06.02.02, 14:06
                                      Gość portalu: Szwager napisał(a):

> Jak dugo som tego niy powiy (i cyrografu niy podpisze - no ja, juz cosik takego
                                      >
                                      > musiou podpisac), to niy wierze w te "niebo". He,he!

No to Ci powiem, ze w obecnych czasach, kiedy wszystkie kobiety daza do
                                      rownouprawnienia i kariery zawodowej, malo ktora umie gotowac i lubi to robic, a
                                      to przeciez jedna z wazniejszych rzeczy, kiedy jest sie na swoim. A ja lubie i
                                      umiem - chocby dlatego Matti ma jak w raju :)) Nie musi ciagle dzwonic po pizze,
                                      tak jak za dawnych, kawalerskich czasow ;)

• Gość: Szwager Re: Czy ludnosc naplywowa jest intel.? IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.02, 16:56
                                        Pyrsk !

To je naprowdy cosik miuego co sam suysza. Ino coby tak kozdo Kobiyta se
                                        zdowaua sprawa z tego, co ta niby emancypacja to je od nich (kobiyt) zguba -
                                        same sie douki pod sobom kopiom - no chyba ze som ajnfach wyrafinowane jak i
                                        niy co gorszego. Ale wiym juz ze to sie do Ciebie niy odnosi.

PS

A co narazie zdaniym mynza nojlepiyj warzysz?

Pyrsk!
                                        • Gość: Magiczna Re: Czy ludnosc naplywowa jest intel.? IP: *.bmj.net.pl 06.02.02, 17:13

> A co narazie zdaniym mynza nojlepiyj warzysz?

Zdecydowanie dania kuchni wloskiej, w tym spaghetti z sosem wlasnej roboty (bron
                                          Boze nie z paczki). No i slodkosci.
                                          • Gość: Szwager Re: Czy ludnosc naplywowa jest intel.? IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.02, 17:18
                                            No ja, a jo np oficjalnie suodkego niy lubia. Godom to bo to i Twojego bydzie
                                            losym. A dalyj - szpageti-nudle to lubia i luaza zawsze do jednyj italianskyj
                                            restauracji kaj kuchorzym je chop(niywiym czamu alech jeszcze niy widziou we
                                            wuoskyj restauracji warzyc kobiyt). Dobre som te nudle za zouzom na swiyzyj
                                            bazyli. A wuosko kuchnia jednak zawsze pociepna jak je kajsik dobro azjatycko.
                                  • Gość: Szwager ino do Ballesta IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.02, 16:59
                                    ciekawych je co to se ta frelka by wymysloua do uwarzynio keby nos tam w doma
                                    miaua ?

Zupa na arszyniku.
                                    • Gość: Magiczna Re: ino do Ballesta IP: *.bmj.net.pl 06.02.02, 17:16

> ciekawych je co to se ta frelka by wymysloua do uwarzynio keby nos tam w doma
                                      > miaua ?
                                      > Zupa na arszyniku.

Bez przesady, az tak mnie nie wkurzacie ;)

• Gość: Pieron Re: ino do Ballesta IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.02, 17:19
                                        Ale sprobowac od czasudo czasu napewno niyzapomnymy, he,he.
                                        • Gość: Ballest Re: ino do Ballesta IP: 62.27.136.* 06.02.02, 17:33
                                          Moj syn tez bardzo lubi gotowac, choc jest duzo starszy jak Magi, ale gotuje
                                          tez spagheti z wlasnorecznie robionym sosem sosem najczesciej z kasom i
                                          czosnkiem ale smakuje wysmienicie.
                                          Wprawdzie uot tematu sie oddalomy ale jak nasza kuchryjou sie tego zycza to
                                          bydymi pisac uo uobiedzie.
                                          Magi kiedy nosz zaprosisz????;-))))))*
                                          • Gość: Szwager Re: ino do Ballesta IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.02, 17:40
                                            toch sie tysz chciou spytac, ale skiz arszyniku ech sie bajsnou w jynzyk
                                            • Gość: Ballest Re: ino do Ballesta IP: 62.27.136.* 06.02.02, 17:45
                                              Magi moze twoj nick od maggi ( przyprawy do zupy)???
                                          • Gość: hak Re: ino do Ballesta IP: *.oepd.com.pl 06.02.02, 21:16
                                            Widać że po tyj cały godce wszyscy poszil drab wcinać bo niyma z kim beblać
                                            • ballest Re: ino do Ballesta 06.02.02, 23:00
                                              Narobila smaku i zwiala, takie sa te mlode dziouszki
                                              • balduin Re: do Hanyska 07.02.02, 23:53
                                                .

• Re: Do klugszajsra Hanyska! adres:
                                                *.proxy.aol.com
                                                Gość portalu: Antyhans 07-02-2002 20:08
                                                odpowiedz na list odpowiedz cytując

Gość portalu: Hanysek napisał(a):

> cytat mojego Onkla (ktory ja nawiasem mowiac
                                                uwazam za gleboko prawdziwy)-

u mojego "opy" cytat ten mial jeszcze jedna
                                                czesc, ktora o dziwo opusciles, "
                                                aber noch dümmer als die dummen Schlesier, sind
                                                die eingebildeten Schlesier"
                                                Czyzbys sie rozpoznal w tym cytacie?

... Wierz mi, ze jako Slazak z dziada pradziada,
                                                i na dodatek z rodzi
                                                > ny ciezko chorujacej na dolegliwosc
                                                niemieckiego patriotyzmu

A gdzie ta twoja patriotyczna rodzina wyzywala
                                                ten swoj patriotyzm, w SS, Waffen
                                                SS, Leibstandarte Adolf Hitler albo KZ-
                                                Wachmanschaften?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka