trouble_maker 24.11.07, 12:05 Lizut w roli "Lisa". Brian Scott jako polityk z Afryki. "Wyłączcie tę małpę w czerwonym" ;-) P.S. Dopisujta co wyłapiecie ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: V. Re: P.S. Zapomnialbym - Braunek przeoryszą ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.07, 12:07 Cały serial jest jednym wielkim smaczkiem, więc ciężko wskazać konkretne. W każdym odcinku są jakieś zawoalowane aluzje do rzeczywistości, polityki poszczególnych partii, więc nie wszystko się pamięta. Np. na blogu Turskiego, pod zakładką "sejm" (czy jakoś tak), jest wykaz wszystkich partii w parlamencie, ilość posłów i krótka notatka. Na podstawie tego wywnioskowałem, że: Polski Blok Centrowy -Platforma Obywatelska Prawica dla Polski -Prawo i Sprawiedliwość Konwent Patriotyczny -Liga Polskich Rodzin Zjednoczona Lewica -Sojusz Lewicy Demokratycznej Ludowcy -Polskie Stronnictwo Ludowe Nie znaczy to jednak, że serial agituje na rzecz platformy. Jest bardzo wyważony. Odpowiedz Link Zgłoś
grandmofftarkin Re: P.S. Zapomnialbym - Braunek przeoryszą ;) 02.12.07, 12:39 Ja bym powiedział, że Zjednoczona Lewica to sojusz SLD i SdPL, w końcu w nazwie jest "Zjednoczona Lewica". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V. Re: P.S. Zapomnialbym - Braunek przeoryszą ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 00:21 "Aktualnie w opozycji, za poprzedniej kadencji Sejmu była partią rządzącą, wprowadzila Polskę do Unii Europejskiej, przeprowadziła szereg kluczowych reform społeczno-gospodarczych. ZL odcina się od swoich komunistycznych korzeni, choć w jej szeregach pozostaje wielu byłych członków PZPR. Od serii kompromitujących afer, które pozbawiły ją władzy ZL walczy o przetrwanie i z trudenm odbudowuje poparcie społeczne. Ugrupowanie jest pogrążone w konflikcie wewnętrzym między starą nomenklaturą a młodymi reformatorami lewicowymi. Wschodzącą gwiazdą ZL jest Karolina Jabłonowska." -Ja bym to bardziej Sojuszowi przypisał, ale fakt, czy Zjednoczona Lewica ma "grać" SLD, SLD i SdPl, czy nawet LiD wydaje mi się marginalny. Wiadomo, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trouble_maker Nie zrozumieliśta - chodziło mi o różne... IP: *.icpnet.pl 07.12.07, 03:07 ...spostrzeżone ciekawe detale, a nie łopatologiczne (i zbyteczne - czasami wszystko jest nawet aż nazbyt klarowne) objaśnianie "who is who" i "what is what" ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stagirite Re: Nie zrozumieliśta - chodziło mi o różne... IP: *.aster.pl 08.12.07, 20:10 Myślę, że przedostatnia scen w której Turski rozmawia z Aleks to nawiązanie do ostatniej sceny z Między słowami Sofii Coppoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stagirite Re: Smaczki IP: *.aster.pl 08.12.07, 20:59 Obejrzałem fotos z pogrzebu: Chyba za Herman stoi A. Holland. A biała róża - czy to nawiązanie do LPR? (no tak - przecież jak stwierdził ojciec Dyr., Roman jest już na katafalku :)), a więc to jego pogrzeb) Odpowiedz Link Zgłoś