Dodaj do ulubionych

wyniki jestem nowa

17.12.09, 09:39
w marcu zrobilam badania i TSH mi wyszlo 5,89 norma(0,34-5,60)
FT4 0,71 NORMA(0,61-1,24)
BADANIA POWTORZYLAM W PAZDZIERNIKU TSH 10,44 NORMA J.W.
FT4 0,70 NORMA J.W
FT3 3,1 NORMA(2,5-4,0)

ANTYCORPI HTG 320 NORMA DO 40

I badania z grudnia TSH 8,39 NORMA J.W
FT4 0,68 NORMA J,W
FT3 3,1 norma j.w.
ferritinina 16 norma 11-306
lekarz przepisal mi eutirox 25 od 2 dni go biore.
usg tarczycy mam za tydzien.
lekarz powiedzial ,ze po 40 dniach mam zrobic badania i
najprowdopodobniej przejd na eutirox 50.
mam bardzo niereguralne miesiaczki i ogolnie jestem oslabiona,
jak jest u was z miesiaczkami?czy ferrytinina nie jest za niska
lekarz mowil ze ok.
Obserwuj wątek
    • oktisek Re: wyniki jestem nowa 17.12.09, 11:11
      Z Włoch nadajesz? Jesteś w niedoczynności!Bierzesz dobry lek.O dawce nie będę
      się wypowiadał.Masz niewielkie przekroczenie przeciwciał
      przeciwtarczycowych.Niewielkie tzn od 35 do kilkuset- zdarza się również w
      innych chorobach tarczycy (np u 20% pacjentów z niedoczynnością na skutek
      niedoboru jodu)Dla zdiagnozowania Hashimoto będzie miało znaczenie usg na które
      się wybierasz.Twoja ferrytyna w normie lecz niska,Czy jesteś wegetarianką? Jeśli
      nie, to zacznij jadać pokarmy bogate w ten związek.Zupy na wywarach z kości
      cielęcych i wołowych ,wątróbkę,pasztety,krwawe kiszki. Póki nie jesteś dokładnie
      zdiagnozowana unikaj surowej kapusty i brokułów,gdyż są wolotwórcze.Soi i
      wyrobów ją zawierających też unikaj,gdyż utrudnia wchłanianie hormonów które
      bierzesz. Sadzę ,że jesteś w rękach dobrego lekarza.Pozdrowiam.
      • lenka273 Re: wyniki jestem nowa 17.12.09, 12:10
        dzieki.tak od kilku lat mieszkam we wloszech.
        nie jestem wegetarianka,ale ostatnio rzeczywiscie mieso jadam
        rzadko,a zupki na samych warzywakach.Musze zmienic diete.Pozdrawiam
        • harmoniak Re: wyniki jestem nowa 17.12.09, 17:50
          Ja przy takiej ferrytynie brałam żelazo na receptę (też miałam niski wynik).

Przy rozchwianych hormonach miałam bolesne okresy i bardzo obfite.
          • oktisek Re: wyniki jestem nowa 17.12.09, 18:22
            harmoniak napisała:
            > Ja przy takiej ferrytynie brałam żelazo na receptę (też miałam niski wynik).> Przy rozchwianych hormonach miałam bolesne okresy i bardzo obfite.!!!!!Kurczaki Harmoniak! Jak ja piszę to wiem co!Zaprzyjaźniona lekarka powiedziała mi że obfite okresy u kobiet to najczęściej 40- 60 ml krwi!!Tyle mężczyzna traci po przeciętnej bójce w pubie.!Więc nie przesadzaj!Jaką przyswajalność miało to Twoje żelazo?Ile hormonu z tabletką zażywanego nie pozwoliło Ci się wchłonąć.Sorki już upuściłem powietrza.Pozdrawiam.
            • harmoniak Re: wyniki jestem nowa 17.12.09, 18:26
              Pisząc obfite miałam na myśli pojęcie czysto subiektywne. Mając niedoczynność
              okresy były zdecydowanie bardziej obfite niż przed nią.

A tak w ogóle to wiesz ile ml ze mnie uciekało? Chyba nie.

"Jaką przyswajalność miało to Twoje żelazo?Ile hormonu z tabletką zażywanego nie
              pozwoliło Ci się wchłonąć."

Nie rozumiem.
              • oktisek Re: wyniki jestem nowa 17.12.09, 18:43
                >Pisząc obfite miałam na myśli pojęcie czysto subiektywne. <Właśnie !Ktoś to zmierzył zbadał i mu wyszło tyle ile napisałem!>Mając niedoczynność okresy były zdecydowanie bardziej obfite niż przed nią.< lecz mieszczące się w granicach tolerancji! Tzn+- 5ml!! Ty sama pisałaś,że żelazo obniża wchłanialność lewotyroksyny(tak czy się pomyliłem?)Wchłanialność preparatów żelaza dostępnych w aptekach jest no jaka,no 10%czy8%w googlach znajdziesz wchłanialność ferrytyny z produktów naturalnych.Bo to w końcu białko!Harmoniak ja tu nie przyszedłem wojować!Od sierpnia miałem dosyć czasu by te oczywiste prawdy pisane na forach skonfrontować ze zdrowiem!(własnym!)
                • harmoniak Re: wyniki jestem nowa 17.12.09, 18:51
                  <Właśnie !Ktoś to zmierzył zbadał i mu wyszło tyle ile napisałem!
                  No i dobrze że zmierzył. Nie rozumiem, co to ma do rzeczy. Przecież piszę o subiektywnych wrażeniach.

< lecz mieszczące się
                  > w granicach tolerancji! Tzn+- 5ml!!

Serio, powiedz mi skąd wiesz, jak bardzo obfite miałam okresy. Jestem ciekawa.

> Ty sama pisałaś,że żelazo obniża wchłanial
                  > ność lewotyroksyny(tak czy się pomyliłem?)

Dlatego trzeba zachować odstęp 4h od tyroksyny. Co najmniej.
                  A powiedziałam kiedyś, bo przeczytałam artykuł i usłyszałam takie info od endo.

>Wchłanialność preparatów żelaza dostę
                  > pnych w aptekach jest no jaka,no 10%czy8%w googlach znajdziesz wchłanialność f
                  > errytyny z produktów naturalnych.

Co chcesz powiedzieć? Że tabletki są bezsensu. Nie rozumiem.

>Harmoniak ja tu nie przyszedłem wojować!Od sierpnia miałem dosyć czasu by te oczywiste prawdy pisane na
                  > forach skonfrontować ze zdrowiem!(własnym!)

Może i nie, ale nastrój masz zdecydowanie bojowy. Ty w zasadzie czepiasz się słowa "obfite"? Czy żelaza w tabletkach tez? Bo nie rozumiem, serio.
                  • oktisek Re: wyniki jestem nowa 17.12.09, 19:39
                    > Co chcesz powiedzieć? Że tabletki są bez sensu. Nie rozumiem.< Ależ nie.Mają
                    sens! Jeśli weźmiesz tabletkę Fe z nominalna zawartością 100mg Fe to wchłoniesz
                    8-10mg.Zęby jeszcze masz? Tylko że organizm z np 100g kaszanki ma więcej.Teraz
                    pozwolisz,że ja się przekomarzankami typu ile krwi mi ubywa podczas okresu nie
                    będę się zajmował.Poza forum mam też i swoje życie, które usiłuję jakoś
                    poskładać.Mam nadzieję do popisania(bez obrazy)
                    • lenka273 Re: wyniki jestem nowa 17.12.09, 19:53
                      a u mnie to jest tak ze przez 2mc w Ogole nie mialam okresu, a teraz
                      tylko skape i to bardzo bardziej plamienie niz okres.

• oktisek Re: wyniki jestem nowa 18.12.09, 10:55
                        lenka273 napisała:
                        > a u mnie to jest tak ze przez 2mc w ogole nie mialam okresu, a teraz
                        tylko skape i to bardzo bardziej plamienie niz okres.<
                        !!!!!!Czy o tym mówiłaś swojemu endo?Testy ciążowe robiłaś? Tak czy inaczej biegusiem do gina.Pzdr.
                        • lenka273 Re: wyniki jestem nowa 18.12.09, 11:06
                          w srode mam wizyte i usg.mam PCO.bylam w lipcu gin mnie badal
                          powiedzial,ze okres dostane na dniach jak nie to
                          progesteron.dostalam.hormony robilam na wiosne i byly ok.Gin kazal
                          mi obserwowac przez rok cykl jak bede miala tylko 6 razy w roku to
                          cos poradzi.no i mialam tylko kilka razy okres.martwi mnie to.
                        • stapelia Re: wyniki jestem nowa 18.12.09, 11:06
                          ee 2 miesiące to nie tragedia, skoro później się wyrównało. Prolaktynę miałaś
                          badaną?
                          • stapelia Re: wyniki jestem nowa 18.12.09, 11:07
                            a czyli, że się nie wyrównało i dalej masz z tym problem tak?
                            • lenka273 Re: wyniki jestem nowa 18.12.09, 11:35
                              tak dalej mam bardzo niereguralne miesiaczki z 10 lat temu bralam
                              tab anty przez rok i mialam wyrownywane hormony i od tego czasu
                              prolaktyna byla w normie.i cykl w miare regualarny tz 24-35dni bez
                              przerw.a po urodzeniu dziecka wszystko sie znow rozregulowalo jak
                              karmilam przez 18 mc to moze mialam z 4 razy miesiaczke minely juz
                              ponad 3 lata i od porodu i miesiaczki rzadko dostaje nawet 4 mc
                              mialam przerwy.
                    • harmoniak Re: wyniki jestem nowa 17.12.09, 20:05
                      > pozwolisz,że ja się przekomarzankami typu ile krwi mi ubywa podczas okresu nie
                      > będę się zajmował.

Zarzucasz mi bardzo uparcie, że przesadzam mówiąc, że miałam obfite okresy mimo braku wiedzy na temat ich obfitości! Nie masz przesłanek a wygłaszasz sądy.

> Poza forum mam też i swoje życie, które usiłuję jakoś
                      > poskładać.Mam nadzieję do popisania(bez obrazy)

No bez obrazy. Musze jednak przyznać, że kompletnie nie rozumiem naszej rozmowy. Powodzenia w składaniu. Życia smile

PS: Ja nie mówię, że żelaza w pożywieniu nie ma i że tabletki to jedyne wyjście, choć uważam, że najskuteczniejsze.
                      • djpa Re: wyniki jestem nowa 18.12.09, 13:27
                        Jako młoda kobieta miałam przez 8 lat miesiączki 2-3 razy na rok. Owszem,
                        odwiedzałam różnych gin, ale potem mi się odechciało, bo nie było efektów
                        leczenia, o jaki mi chodziło. Cały czas miałam wrażenie, że muszę znaleźć
                        przyczynę takiego stanu rzeczy, a miesiączki 2-3 razy do roku to jest objaw, a
                        nie choroba sama w sobie.
                        No i znalazłam przyczynę, okazało się, że przez 8 lat chorowałam na Hashi. Gdy
                        hormony wyregulowałam, miesiączki same się wyregulowały.
    • lenka273 Re: wyniki jestem nowa 19.12.09, 20:10
      ile moze trwac uregulowanie miesiaczki?
      • djpa Re: wyniki jestem nowa 19.12.09, 21:05
        U mnie cykle regulują się 2-3 miesiące po wyregulowaniu hormonów tarczycy (także
        po ciążach, po większej zmianie dawki T4). Ale każdy jest inny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka