harmoniak 29.12.09, 11:22 Tutaj przeklejam posty, które pojawiły się w wątku chinka67 forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104625279,104625279,wyniki.html Posty dotyczą tematu TSH: czy jest to test, któremu można ufać? Zapraszam do dalszej dyskusji. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
harmoniak Harmoniak 29.12.09, 11:23 harmoniak 20.12.09, 20:03 Normy TSH różnią się od siebie nieznacznie, tzn. dolna norma jest około 0.4 a górna 4.5. Podajesz ciut szerszą normę. Są głosy w światku endo, że TSH powyżej 3 kwalifikuje do leczenia. Twój doktor zdaje się należy do tej grupy. Przeciwne głosy mówią, że o leczeniu można zapomnieć u pacjentów z TSH < 10... (...) Odpowiedz Link
harmoniak Szafirowa_burza 29.12.09, 11:23 szafirowa_burza 22.12.09, 19:28 Są głosy w światku endo, że TSH powyżej 2 kwalifikuje do leczenia! Ja rozpoczęłam leczenie przy TSH 1,79 a powinnam je rozpocząć co najmniej 15 lat wcześniej, gdy moje TSH było w granicach 1. Odnalazlam swoje wyniki z tamtego okresu i przy TSH 1, fT4 wynosiło 15% !!! Czułam się tragicznie, no ale TSH miałam "idealne" a to oznacza brak jakiegokolwiek leczenia! Odpowiedz Link
harmoniak Harmoniak 29.12.09, 11:24 harmoniak 22.12.09, 19:31 TSH ma niby być takim czułym testem. Twój przypadek temu przeczy i to FT4 mówiło więcej prawdy. Odpowiedz Link
harmoniak Szafirowa_burza 29.12.09, 11:24 szafirowa_burza 22.12.09, 19:49 Wg "mojej" a raczej "naszej wspólnej" endo, mam nieczułe receptory przysadki mózgowej. Nie jestem odosobnionym przypadkiem. Teraz moje TSH jest na długoterminowym urlopie: 0,00cośtam wink co doprowadza do apopleksji moją lekarkę z NFZ-tu (tzw. recepturkę, czyli lekarke do wypisywania recept big_grin ) Odpowiedz Link
harmoniak Stapelia 29.12.09, 11:25 stapelia 22.12.09, 19:55 mądra lekarka? dawaj ją tu!! mój endo tez mówi że tsh jest najczulsze bo składa się z wielu aminokwasów a Ft4 i FT3 z pojedynczych. Najgorzej ponoć z oznaczaniem ft3, że laby często się mylą. Myślę ze to fajny temat na odrębną dyskusję Odpowiedz Link
harmoniak Szafirowa_burza 29.12.09, 11:26 szafirowa_burza 22.12.09, 20:16 Widocznie moje TSH o tym nie wie i składa się z pojedyńczych aminokwasów... No właśnie! Trzeba wpisać "naszą" endo do bazy, ponieważ w styczniu zawsze przyjmuje trochę "nowych". Odpowiedz Link
harmoniak Harmoniak 29.12.09, 11:27 harmoniak 22.12.09, 19:56 Aaaaaaa, bo Ty Kiwi.pl jesteś. To się znamy! W takim przypadku jak Twój (żeby doktorzy nie musieli się martwić) najlepiej nie robić TSH. Odpowiedz Link
harmoniak Szafirowa_burza 29.12.09, 11:27 szafirowa_burza 22.12.09, 20:05 Jestem Kiwi-zapominalska! Zapomnialam swojego hasła i zmieniłam nick. Ale ja lubię zmiany Odpowiedz Link
harmoniak Szafirowa_burza 29.12.09, 11:28 szafirowa_burza 22.12.09, 20:10 Tylko, że moja recepturka twierdzi dokładnie to samo co napisałaś powyżej, że "TSH jest najczulszym testem" i domaga się tylko wyniku TSH. Ostatnio, po burzliwej dyskusji dostałam skierowanie na TSH i fT4. Dobre i to Odpowiedz Link
djpa Re: TSH -- czuły czy nieczuły? 29.12.09, 19:36 Moje TSH w obu ciążach widać było czułe, bo urodziłam 2 zdrowych dzieci Tylko w drugiej ciąży badałam fT4, było za każdym razem prawie identyczne (więc w 3 trymestrze dałam sobie spokój z fT4), a TSH zmieniało się. Ostatnio nie badam TSH, przypuszczam, że jest za niskie w stosunku do norm, a moja ogólna nie dopomina się o TSH. Pokazuję jej fT3 i fT4 przeliczone na procenty i jest OK Odpowiedz Link
wierka-5 Re: TSH -- czuły czy nieczuły? 29.12.09, 20:03 Witajcie W moim wypadku ten wskażnik absolutnie się nie sprawdza. Moje TSH jest zawsze w normie.Stad moje wieloletnie kłopoty bo lekarze opierają się głownie na tym wskażniku uważajac go za najbardziej miarodajny. Uważam,że to duży błąd!!! Odpowiedz Link
harmoniak Do Wierka 29.12.09, 20:14 Czy mogłabyś podać jakieś wyniki FT4/3 i TSH z krótkim opisem samopoczucia na poparcie nieczułości TSH? Odpowiedz Link
wierka-5 Re: Do Wierka 30.12.09, 10:39 Witam Czynność gruczołu tarczowego można ocenić bezpośrednio, oznaczając jego produkt, najlepiej Ft4, lub pośrednio, mierząc poziom TSH, który na zasadzie odwrotności odzwierciedla stężenie hormonów tarczycy wykrywane przez przysadkę. TSH może być wykorzystany do oceny zaburzeń czynności tarczycy tylko pod warunkiem prawidłowej czynności osi podwgórze-przysadka jednak szereg sytuacji klinicznych i leków zaburza stosunek FT4 do TSH. Dlatego stężenia FT4 są bardziej wiarygodnym wskaźnikiem czynności tarczycy,gdy nie jest ona stabilna np. w ciągu pierwszych 2-3 miesięcy leczenia nad- lub niedoczynności tego gruczołu i w wielu innych przypadkach też. Tak mówi artykuł "Udział lab. diagnostycznych w monitorowaniu chorób tarczycy" i dyskutować nie ma nad czym według mnie oczywiscie. Wszyscy leczący się mają hormony niestabilne w początkowym okresie leczenia, biorą też często leki na inne schorzenia. Wyniki hormonów tarczycowych pomimo coraz dokładniejszych metod mogą być fałszywe u niektórych osób ze względu na obecność w surowicy przeciwciał HAMA. Dlatego trzeba patrzeć również na objawy, wyniki innych parametrów, a nie kazać szukać w nieskończoność innych przyczyn choroby i odsyłać z kwitkiem. Moje wyniki po operacji TSH 1- brak leczenia eutyroksem bo wszystko w porządku Zrobione prywatnie FT4 - 0%. Nie mam wyników FT3 bo lab. nie robiło wtedy takowych. TSH na tak niskim poziomie utrzymywało się 2 lata, a ja czułam się coraz gorzej miałam głównie problemy miesiączkowe (krwotoki), które ustąpiły po 50 eutyroxu. Przeglądam czasami wyniki znajomych i takie przypadki czyli niskie TSH i niskie FT4 zdarzają się. Być może to przypadek nie wiem. Objawów wtedy nie ma wyrażnych, ale są problemy np z zajściem w ciążę pomimo prawidłowości innych badań ginekologiczych. Inna osoba, której widziałam wyniki zrobiła je bo potrafi zasnąć w pracy. TSH 1,5 FT4- minus 12% FT3- 60% Takie osoby mają to nieszczęście,że z jakiejś przyczyny nie rośnie TSH i męczą się jak ja kiedyś. Według lekarzy zdrowe. Natomiast osoby z wysokim TSH, a prawidłowymi hormonami tarczycowymi są leczone. Dlatego według mnie trzeba wykonać wszystkie badania tym bardziej,ze nie są bardzo drogie. Odpowiedz Link
eutyreoza Re: TSH -- czuły czy nieczuły? 23.02.10, 14:46 Według mnie nie jest zbyt czuły. Przynajmniej nie w moim przypadku, bo TSH w normie, fT4 39%, a fT3 minus 2%. Odpowiedz Link
psychofinka Re: TSH -- czuły czy nieczuły? 23.02.10, 15:15 Według mnie również nie sprawdza się - przy TSH w granicach 1 mam rozrzut hormonów ok. 45% czy jakoś tak. nieczułe receptory przysadki mózgowej - właśnie, to sformułowanie muszę zaprezentować mojej rodzinnej w pt, idąc po receptę Odpowiedz Link
evk.a Re: TSH -- czuły czy nieczuły? 23.02.10, 18:36 "Leczenie sztucznymi hormonami tarczycy polega na podawaniu ich w takich dawkach, aby poziom hormonu TSH utrzymywał się poniżej normy." to cytat znajdujący się tutaj na temat czułości badań i więcej tutaj Odpowiedz Link
harmoniak Re: TSH -- czuły czy nieczuły? 23.02.10, 18:55 Evk.a! Zapomniałaś dopisać, że lekarze dążą do niskiego TSH, ale w sytuacji nowotworu, czyli po wycięciu tarczycy. Odpowiedz Link
evk.a Re: TSH -- czuły czy nieczuły? 23.02.10, 20:12 tak! masz rację temat czułości TSH, norm, rozbieżność między FT3 i FT4,objawów itd. jest poruszany w tekście z którego przytoczyłam zdanie,dlatego podałam link żeby wyrwane z kontekstu nie zmieniło sensu ale z drugiej strony wierka5,psychofinka czy ja przy dość niskich TSH odczuwamy niedoczynność,FT-y mamy na bardzo odległych poziomach,każda z innego powodu a lekarze tylko o normach mówią... Odpowiedz Link
eutyreoza Re: TSH -- czuły czy nieczuły? 23.02.10, 21:57 Dzięki. W poście o niedoczynności tarczycy znalazłam przyczyny obniżonego fT3. Cytuję (pisownia oryginalna): "Obniżenie FT3 znowóż jest najczęściej wynikiem zaburzeń pozatarczycowych - innych przewlekłych, zapalnych czy ciężkich chorób i nie musi świadczyć o niedoczynności tarczycy." Te inne przewlekłe, zapalne czy ciężkie choroby może nie brzmią zbyt optymistycznie, ale przynajmniej potwierdziły się moje przypuszczenia, że mimo pewnych objawów niedoczynności nie mam, a niski poziom fT3 wynika u mnie najprawdopodobniej z niskiego poziomu żelaza (w dolnej granicy normy), niedoboru ferrytyny (poniżej normy) i pewnie też witaminy B12 (wynik badania za kilka dni), a wszystko to razem wzięte wynika z ubogiej w żelazo diety no i Hashimoto. Odpowiedz Link