Dodaj do ulubionych

*Internetowy Test: czy masz niedoczynność tarczycy

• moonlight80 mój wynik 19 06.10.12, 13:11
      1. Objawy, które odczuwasz

duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
      zmniejszona potliwość, nawet podczas wysiłku fizycznego
      depresja będąca uciążliwym problemem
      przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
      wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
      niepłodność
      wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
      zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica
      trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień

2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś

brak

3. Historia zdrowotna Twojej rodziny

niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole

4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)

niskie ciśnienie
    • ania.rene wynik 53 10.10.12, 10:12
      moj wynik to 53

biore eutyrox 75 oraz zastrzyki z b12
      • znakzapytania16 56? 18.12.12, 14:52
        na dziś 56....nie mam diagnozy....
    • animus_anima 35 pkt. 06.01.13, 23:43
      • gdynianka1966 Re: 35 pkt. 09.01.13, 15:38
        Mój wynik to 41pt
        bez zaznaczenia poziomu b12 i d3 muszę zrobic te badania,jak dodam jeszcze ,że przechodzę menopauzę,to nie pozostaje mi nic innego jak współczuć moim domownikom.Dobrze,że chociaż poczucie humoru jakoś się trzyma.
    • abstracion1986 Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 05.02.13, 21:24
      33 taki wynik uzyskałam eszzz
    • nadzieja1984 Mój wynik: 34, nie mam stwierdzonej niedoczynności 09.02.13, 15:17
      zrobiłam test internetowy: czy masz niedoczynność? Oto wynik:

Test: czy masz niedoczynność tarczycy?
      punkty
      1. Objawy, które odczuwasz 22
      2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś 0
      3. Historia zdrowotna Twojej rodziny 5
      4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie) 7
      Twój wynik: 34

- duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
      - depresja będąca uciążliwym problemem
      - skłonność do powolnego rozgrzewania się, nawet w saunie
      - zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik
      - łamliwe paznokcie
      - częste bóle głowy (w szczególności migreny)
      - nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
      - nie pojawiający się wcześniej brak ochoty na seks
      - przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
      - pogorszenie wzroku lub słuchu
      - wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
      - uczucie braku równowagi
      - niepłodność
      - wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
      - trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
      - problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
      - zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica
      - trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień

- brak
      - niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole
      - niska podstawowa temperatura ciała (rano)
      - zauważalnie chłodniejsza skóra
      - niskie ciśnienie

nie mam stwierdzonej niedoczynności... zrobiłam tsh, ft3 i ft4, na prośbę gin przed laparoskopią. zawsze miałam wyniki w normie, a teraz:

TSH 4,24 uIU/ml norma: 0,4 - 4
      FT3 - 3,8 pg/ml - norma: 1,8 - 4,2
      FT4 - 1,1 ng/dl - norma: 0,8 - 1,9

gin stwierdził, że tylko tsh powyżej normy ciut, mam powtórzyć badanie.

po tym wszystkim co przeczytałam na forum zdecydowałam się iść do endokrynologa, wybrałam lekarza który przyjmuje w śremie i zrobi mi badanie usg na miejscu. w poniedziałęk zrobię badania: tsh, ft3 i ft4 jeszcze raz, i dodatkowo anty TG, anty TPO, wit, B12, wit. D i prolaktynę...

w następnym cyklu mam robić stymulację i mieć pierwszą inseminację... muszę wiedzieć zanim zacznę, ze zrobiłam wszystko, żeby znaleźć inne przyczyny poza wątpliwym jajeczkowaniem, czemu przez 4,5 roku nie udaje nam się zajść w ciążę...

moja historia jest opisana tu:

forum.gazeta.pl/forum/w,19585,142327887,142333498,Re_tsh_62_4_OB_podwyzszone_niedoczynnosc_.html
      • harmoniak Re: Mój wynik: 34, nie mam stwierdzonej niedoczyn 10.02.13, 16:53
        Jak będziesz mieć wyniki lub pytania do nich to załóż swój osobisty wątek. Powodzenia smile
        • nadzieja1984 Re: Mój wynik: 34, nie mam stwierdzonej niedoczyn 11.02.13, 12:21
          mam już swój wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,142333793,142333793,Moje_wyniki_co_myslicie_.html

z wynikami badań sprzed miesiąca i z dziś... proszę o opinię...
    • papysia Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 11.02.13, 20:17
      Od dłuższego czasu czuję się fatalnie, poszłam do rodzinnego, wyszłam ze skierowaniem m.in. do reumatologa (bóle stawów: od września łokieć, potem kolano i biodro), neurologa (siadają mi funkcje poznawcze, głownie pamięć i koncentracja - bałam się, że może początki Alzheimera). Do tego badania podstawowe. Wyszła niewielka anemia:
      RBC 3.98 (4.00 - 5.20), hemoglobina 11,9 (11,5 - 15,7)
      i obniżone płytki: PLT 144 (150 -400). OB 16, ale u mnie to normalne. Podwyższony cholesterol całk. i LDL, reszta (glukoza, HDL, trójglicerydy, kreatynina, CRP, latex) w normie. Widząc wyniki sama zrobiłam żelazo (również dlatego, że strasznie mi "lecą" włosy) - wyszła norma: 104 (50 - 170). Przy następnej wizycie pobiadoliłam, że może to coś z tarczycą i dostałam skierowanie na TSH. I też norma: 2.33 (0,30 - 4,50) jak na mój wiek - mam 53 lata.
      Znalazłam test - wynik 48. Poczytałam posty w forum + info o tarczycy.
      Zrobiłam badania na własną rękę i też są w normie (chociaż fT4 chyba za niskie w stosunku do fT3):
      FT3 3,14 (1,8 - 4,2) 55,83%
      FT4 0,99 (0,8 - 1,9) 17,27 %
      Szukałam dalej, następne badania i też norma:
      vit B12 433 (193 - 982)
      Ferrytyna 61 (5 - 148)
      anty-TPO 13 (do 35)
      anty-TG 1,6 (do 4,11)
      TSH 2,35 (0,4 - 4,0) (po 2 mies. powtórzyłam badanie w innym laboratorium niż poprzednio i wynik zbliżony).
      Reumatolog zlecił poziom D3, ale wyniki przesłano od razu do niego - poznam je podczas wizyty.
      Czuję się okropnie, stawy mnie napierdzielają - nie wiadomo dlaczego więc "lecę" na zmienianych lekach p.bólowych. Od neurologa dostałam coś na poprawę krążenia mózgowego - nie zaszkodzi, a może pomoże. Wykupiłam fizykoterapię na kolano i łokieć: miałam skierowanie od lekarza, ale do końca tego roku nie ma już zapisów. Zaczęłam rano mierzyć temp. spoczynkową: waha się między 34.9 - 35,6.
      W związku z ww mam pytanie: jakie schorzenia mogą dawać objawy podobne do niedoczynności tarczycy? Oprócz, rzecz jasna, hipochondrii - sprawdzałam, do psychiatry czeka się w kolejce ok. 6-8 m-cy.
      • pies_z_laki_2 Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 13.02.13, 02:02
        Papysia, witamy na forum smile

Załóż swój własny watek, proszę smile Na głównej stronie kliknij Rozpocznij Nowy wątek (tuż pod motylkiem). I uaktywnij swój profil na forum, bo nie można do ciebie wysyłać prywatnych wiadomości ...

FT3 3,14 (1,8 - 4,2) 55,83%
        FT4 0,99 (0,8 - 1,9) 17,27 %

Masz za mało fT4, bardzo bardzo za mało. Zrobiłabym usg tarczycy i dopiero z wymiarami i obrazem gruczołu poszła do endokrynologa. Obawiam się, ze leczenie wszystkiego dookoła (z głową włącznie) nie przyniesie oczekiwanych efektów, póki nie podniesiesz poziomu fT4.

Ostateczne możesz wyżebrać od endo receptę na najniższą dawkę tyroksyny "na próbę", a argumentem może być inspirujący wynik usg tarczycy, albo podobna przypadłość w najbliższej rodzinie. I nie daj się wkręcić w depresję czy klimakterium, owszem podobne objawy, ale ty masz czarno na białym 17% wolnych hormonów (a powinnaś mieć powyżej 50%) i całe mnóstwo dolegliwości (dobry lekarz winien interpretować informacje zebrane w wywiadzie).
        • papysia Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 13.02.13, 13:12
          Dziękuję za odpowiedź, dostosowałam się do rad, założyłam wątek forum.gazeta.pl/forum/w,94641,142508122,142508122,Wyniki_w_normie_niedoczynnosc_w_objawach_.html
          uaktywniłam konto smile.
          Zapisałam się do endo (koniec marca, oczywiście prywatnie). Nie znalazłam nazwiska pani dr wśród osób polecanych na forum, ale może nie będzie tak źle, jest to endo z kliniki z Zabrza, więc pewnie ma praktykę i może pomoże smile
    • dorotaifilip 42 pkt 19.02.13, 11:41
      W Waszym teście 42 pkt.
      W najbliższy wtorek idę do endo. Z badaniami podstawowymi. TSH - 3,82
      dorota
      • leojoa1 Re: 42 pkt 22.02.13, 13:41
        u mnie 31 pkt
        za 2 tyg wizyta u endo...
    • sylwia-77777 moj wynik 24 pkt 26.02.13, 11:10

punkty
      1. Objawy, które odczuwasz 15
      2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś 2
      3. Historia zdrowotna Twojej rodziny 0
      4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie) 7
      Twój wynik: 24

Wpisz swój wynik na forum i zobacz wyniki innych smile

Interpretacja wyniku:

0-9 punktów szansa, że masz niedoczynność tarczycy jest nieduża
      10-14 punktów istnieje podejrzenie, że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj badanie TSH
      15-19 punktów istnieje duże podejrzenie że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj badanie TSH; jeśli wynik będzie w normie, wykonaj dodatkowe badania: FT4 i FT3
      20-24 punkty jest duża szansa, że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj wszystkie potrzebne testy, żeby potwierdzić diagnozę (TSH, FT4, FT3, USG tarczycy, przeciwciała antyTPO i antyTG)
      25 punktów lub więcej prawdopodobnie masz niedoczynność tarczycy; powinieneś otrzymać terapię substytucyjną hormonem tarczycy, nawet, jeśli wyniki badań będą w normie

Twoje odpowiedzi
      (wydrukuj listę swoich objawów i pokaż ją lekarzowi!):

duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
      chrypka bez konkretnego powodu
      depresja będąca uciążliwym problemem
      nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
      przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
      palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
      wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
      niewielki kaszel lub problemy z przełykaniem
      duże przybranie na wadze
      trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
      trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
      przedwcześnie siwiejące włosy
      trwałe, nietypowe zaburzenia widzenia
      brak
      spuchnięte stopy
      spuchnięte powieki lub worki pod oczami
      blady kolor ust lub żółciejąca skóra
      spuchnięta twarz
      nadmiar woskowiny w uszach
      suche usta i/lub suche oczy
      niskie ciśnienie
      • z_meetropolii moj wynik 27 pkt 19.03.13, 09:12
        •duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
        •zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik
        •łamliwe paznokcie
        •nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
        •przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
        •wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
        •duże przybranie na wadze
        •niepłodność
        •trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
        •zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica
        2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś•brak
        3. Historia zdrowotna Twojej rodziny•niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole
        •którąś z następujących chorób autoimmunologicznych: cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, sarkoidoza, twardzina, zespół Sjögrena, pierwotna marskość żółciowa wątroby, miastenia, stwardnienie rozsiane, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, małopłytkowość
        4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)•niska podstawowa temperatura ciała (rano)
        •niskie ciśnienie
        •niski puls (przy braku regularnych ćwiczeń)

MOJE WYNIKI

anty TPO 133,83 IU/ml przy normie max 5,61
        TSH 0,4456 ulU/ml ( 0,35 - 4,94
        fT3 2,767 pg/ml (1,710-3,71 )
        fT4 1,046 ng/dl (0,7-1,48)
        fT3-44,36% fT4 52,85%
        insulina 5,9 mlU/ml
        po 1h - 37,5 mlU/ml
        po 2h- 42,20 mlU/ml

moje wyniki po obciążeniu glukozą 75g
        75 mg/dl
        po 60min 84,2 mg/dl
        po 1h 78 mg/dl

jeżeli chodzi o ogólna charakterystykę, to otyłość w części brzusznej i brak spadku wagi mimo intensywnego uprawiania sportu i diety. Sytuacja ma miejsce od ok 1,5 roku ,łączę ją z stymulacją clo i braniem bromergonu ( już prawie dwa lata na bromergonie, przy dawce pół tabletki na noc udało mi się zbić poziom do 9,94 ) dodatkowo cykle nieregularne od zawsze, miesiączki raczej skąpe,2-3 dni max. Starania o dziecko od ponad dwóch lat .wizytę u endo mam dopiero za 2 tygodnie
    • kajka1802 Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 28.03.13, 11:56
      witam
      wczoraj dowiedziałam sie że mam guzka tarczycy
      mój wynik testu to 10.
      tsh 0,25 pIU/ml norma 0,27-4,20
      fh3 4,25 pmol/l
      fh4 12,94 pmol/l
      06 kwietnia ide na usg i biopsję sad(((
    • kamilakraft84 Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 23.04.13, 11:28
      mój wynik to 44 uncertain
    • metzli Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 01.06.13, 00:09
      45
      chyba moje 3-letnie leczenie zmierza w złym kierunku...
    • weronikarb mój wynik 42 03.07.13, 09:54

i wyniki w normie, choć w górnej granicy
      Jestem pod opieka endokrynologa - biore leki
      • mama_dorota Re: mój wynik 42 03.07.13, 11:37
        Załóż swój własny wątek na naszym forum. Podaj wyniki, dawkę i nazwę leku. Może coś pomożemy z własnego doświadczenia. Współczuję takiego samopoczucia.
    • ola_dom Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 28.07.13, 21:58
      No pięknie - tydzień temu miałam 33-35, dzisiaj powtórzyłam z ciekawości - 41 punktów!
      Zgroza!
      Samoświadomość mi wzrosła, czy jak? Bo "codzienne" objawy jakoś się nie wzmogły przez ostatni tydzień.
      Postanowiłam zapisywać wyniki z datami, nie tylko liczbę punktów, ale wszystkie "dolegliwości" - warto z czasem porównać konkrety, bo potem człowiek się nie może nadziwić, jak ja teraz.
      --
      problemy ekstremy
      • rybeczka1 Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 29.07.13, 11:16
        Mój wynik 3 miesiące temu to 41, po wdrożeniu hormonu, Betalocu wyni-k ok. 30-35.
        Dzięki forum poszłam do endokrynologa, tak, że dziewczyny chwała wam za to. I najważniejsze - uwierzyłam, że to nie choroba psychiczna tylko problem z całm organizmem, zaczęłam o siebie dbać i mam nadzieję, że będzie dobrze.
        • ola_dom Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 29.07.13, 11:52
          Ja za radą Forumowiczek wydrukuję sobie ten test na wizytę u endo, a co! To zdecydowanie bardziej unaocznia problem niż samo tylko gadanie o dolegliwościach.
          Zawsze uważałam, że zanim się stwierdzi "dolegliwość psychiczną", trzeba najpierw wykluczyć przyczyny organiczne. I z taką właśnie świadomością poszłam kilka lat temu do endokrynologa, bo powiązałam swoje objawy (tycie bez powodu, stany depresyjne, okropnie obniżone libido, zmęczenie i ociężałość) z tarczycą.
          Oczywiście wyniki były "w normie", więc pan doktor tylko uśmiechnął się dobrotliwie widząc je, a ja nie śmiałam upierać się, że coś mi się jednak popsuło w organizmie i narzekać, że tyję, bo wciąż mieściłam się w kategorii "szczupła" - choć z powietrza przybyło mi 7-8 kilo i nie chciałam wyjść na szurniętą anorektyczkę czy kogoś w tym stylu.
          Więc wyszłam "uspokojona" na kilka lat, podczas których moje problemy regularnie i systematycznie przybierały na sile, tak jak moja waga...
          Ale teraz się zawzięłam i wyprostuję tarczycę. Człowiek z wiekiem nabiera siły i determinacji, chyba smile.
    • melaku Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 24.08.13, 00:00
      Mój wynik to 25.
      • eri22 Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 29.08.13, 20:24
        38
        wiem ze mam niedoczynność, ale jeszcze 2 miesiące temu wydawało mi sie, że jest to opanowane;ale jednak nie
    • hosta_73 U mnie 28. 29.08.13, 21:38
    • pola_kalinosia Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 29.08.13, 22:33
      30 sad

tsh w normie ft4 zaledwie niespełna 2% łeeeee
    • margot2711 Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 22.09.13, 19:55
      witam,
      mój wynik to 52 sad szok -
      • muktprega1 do Margot2711 22.09.13, 20:06
        A gdzie masz swój wątek, bo nie można znaleźć
    • ayta Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 23.10.13, 13:52
      mój wynik 42 a podobno nie mam hasimoto
      • mama_dorota Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 23.10.13, 16:26
        To mało możliwe, niedoczynność jest na 99%. Masz swój wątek?
    • batorx Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 06.11.13, 09:10
      mój wynik 27 ale jedno jest mi gorąco i przy każdym wysiłku pocę sie jak mysz.
    • budusia1978 Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 07.11.13, 07:11
      27
      dziś badanie kontrolne po miesiącu brania Euthyrox 50
    • tulipanek1208 Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 07.11.13, 13:16
      No tak, test może i fantastyczny, tyle, że ja jak jego wyniki i odpowiedzi pokazałam lekarzowi, to zaczął tak na mnie wrzeszczeć, że o mało sama nie wyszłam od niego bez jakiejkolwiek porady...
      • ola_dom Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 07.11.13, 14:36
        tulipanek1208 napisał(a):

> No tak, test może i fantastyczny, tyle, że ja jak jego wyniki i odpowiedzi pokazałam lekarzowi,
        > to zaczął tak na mnie wrzeszczeć, że o mało sama nie wyszłam od niego bez jakiejkolwiek
        > porady...

o matko, bo na psychola trafiłaś...
        A procentowe wyniki mu pokazałaś? Domyślam się, że nie, bo na widok procentów chyba sam by się "ów dochtor" zawinął w kaftan ;D
        • mama_dorota Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 07.11.13, 16:36
          Dlatego właśnie ja radzę ludziom, żeby objawy przepisali sobi ręcznie na kartkę i tak zaprezentowali lekarzowi. Swój też naiwnie endo zaniosłam, a on mnie wyśmiał, nawet nie spojrzał. Badania jednak zlecił, a jak wyszło mi z nich Hashimoto i zapytałam go o objawy, to podał m/w to samo.
    • forysiia Re: *Internetowy Test: Mój wynik 14.11.13, 08:40
      Mój wynik 54
      • mama_dorota Re: *Internetowy Test: Mój wynik 15.11.13, 12:34
        To chyba rekord na tym forum. Załóż swój osobisty wątek na forum. Może pomożemy.
        • forysiia Re: *Internetowy Test: Mój wynik 20.11.13, 14:35
          założyłam pt:Bardzo bardzo prosze o pomoc zaniepokojona USG

• belsonka Re: *Internetowy Test: Mój wynik 09.12.13, 22:05
            39. Biorę letrox od ponad roku. Poprawy żadnej nie odczuwam
            • mama_dorota Belsonka 10.12.13, 08:56
              Jesteś źle leczona, jak wiele innych osób i można to zmienić. Załóż na forum własny wątek, to postaramy się podpowiedzieć co z tym zrobić.
    • babka-jaga Re: *Internetowy Test: niedoczynność tar/baba jaga 03.01.14, 11:27
      Mój wynik: 13

10-14 punktów istnieje podejrzenie, że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj badanie TSH

1. Objawy, które odczuwasz 3
      2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś 2
      3. Historia zdrowotna Twojej rodziny 6
      4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie) 2

skłonność do powolnego rozgrzewania się, nawet w saunie
      problemy z dziąsłami
      problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją

trwałe, nietypowe zaburzenia widzenia
      utrzymujące się zapalenie ścięgna lub torebki stawowej

niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole
      całkowita lub częściowa leworęczność

spuchnięte powieki lub worki pod oczami
      utrata 1/3 zewnętrznej części brwi

Nie chcę przyjmować do wiadomości, że istnieje podejrzenie. Tym bardziej, ze moje odpowiedzi na pewno są subiektywne.

JAKA CECHA NAJBARDZIEJ ŚWIADCZY O PODEJRZENIU NIEDOCZYNNOŚCI?
      • mama_dorota Re: *Internetowy Test: niedoczynność tar/baba jag 03.01.14, 11:33
        > JAKA CECHA NAJBARDZIEJ ŚWIADCZY O PODEJRZENIU NIEDOCZYNNOŚCI?

Z wymienionych przez ciebie najbardziej skłonność do powolnego rozgrzewania się. Aby się upewnić najlepiej zrobić badania z krwi. Najważniejsze: TSH, ft3 i ft4, inne bardzo pomocne: anty-TPO i anty-TG. Do tego USG tarczycy z podaną objętością lub 3 wymiarami.
        • babka-jaga Re: *Internetowy Test: niedoczynność tar/baba jag 03.01.14, 11:46
          mama_dorota napisała:

> > JAKA CECHA NAJBARDZIEJ ŚWIADCZY O PODEJRZENIU NIEDOCZYNNOŚCI?
          >
          > Z wymienionych przez ciebie najbardziej skłonność do powolnego rozgrzewania się
          > . Aby się upewnić najlepiej zrobić badania z krwi. Najważniejsze: TSH, ft3 i ft
          > 4, inne bardzo pomocne: anty-TPO i anty-TG. Do tego USG tarczycy z podaną ob
          > jętością lub 3 wymiarami.

Dzięki. Ale właśnie odpowiadając nie miałam pewności, czy dobrze się obserwuję. Bo również potrafię bardzo szybko sie rozgrzewać i jest mi gorąco, kiedy inni marzną. Zwykle tylko idąc spać rozgrzewam sobie nogi, ale wcześniej np. chodziłam z gołymi nogami.
          • mama_dorota Re: *Internetowy Test: niedoczynność tar/baba jag 03.01.14, 11:57
            Nie ma powodu do niepokoju, ale warto raz na jakiś czas zrobić test i zapisać wyniki, a przy okazji jakichś badań dorzucić i te tarczycowe.
    • lilyrush Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 07.01.14, 18:21
      Wynik w trście 26
      stwierdzone Hasimoto we wrześniu
      biore leki, ale wielkiej poprawy na razie nie ma, przede wszystkim problem ze spaniem....zamieniam sie w mojego kota wink
      2 lutego ide do innego endo, ta u której byłam lekko olewajaca
      • mama_dorota Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 07.01.14, 21:00
        Załóż swój osobisty wątek na forum. Postaramy się pomóc.
    • jeanne76 Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 08.01.14, 15:04
      Wynik testu to 38, ale wynik TSH to jedynie 2,24
      • ola_dom Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 08.01.14, 16:03
        jeanne76 napisała:

> Wynik testu to 38, ale wynik TSH to jedynie 2,24

no cóż - ja mam w teście także blisko 40 pkt., a TSH ZAWSZE poniżej 1,0...smile
        • mama_dorota Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 08.01.14, 18:30
          Moim zdaniem test lepiej diagnozuje problemy z tarczycą, niż TSH.
      • mama_dorota Re: *Internetowy Test: czy masz niedoczynność tar 08.01.14, 18:31
        Załóż swój osobisty wątek na formum. Może coś ci podpowiemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka