Dodaj do ulubionych

jestem nowa:-)

07.02.10, 14:35
od 3 tygodni śpię po kilkanaście godzin na dobę i jestem nieprzytomna. dodam, że jestem przyzwyczajona do dużej aktywności-taka praca-i pracowania na wysokich obrotach nawet przez 14 h.
czuję się fatalnie-w pracy zasypiam na stojąco i bardzo szybko się męczę, nie wspominając o trudnościach w wykonywaniu domowych czynności.
zrobiłam teścik i wyszło mi 37 punktów.
byłam z tym u lekarza i pani dr próbowała mi wmówić, że mam depresję, pytając o problemy w pracy-nawiasem, zupełnie niestresująca-itp, ale zleciła badania.
tsh: 4,91-norma 4,2
cholsterol:203.9(mam 23 lata!!!!i nie odżywiam się smalcem)
płaskie ekg, tzn. bardziej płaskie niż zwyklesmile
to tak w skrócie. i zastanawiam się, czy przy takim tsh mogę się aż tak źle czuć.
i przygotowuję się do rozmowy z rodzinną-we wtorek-żeby nie skończyć z przepisanymi antydepresantami.
i wydaje mi się, że mam to coś już trochę dłużej. zawsze spadek formy zimą, leczyłam się też na nerwicę.
ale teraz to jakaś masakra.
wesprzyjcie. powiedzcie, że będzie lepiej.
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • szafirowa_burza Re: jestem nowa:-) 07.02.10, 14:54
      Wspieramy! Mówimy: Będzie lepiej!
      Pozdrawiam
    • szafirowa_burza Re: jestem nowa:-) 07.02.10, 15:14
      mahoniowawiedzma napisała:

> od 3 tygodni śpię po kilkanaście godzin na dobę i jestem
      >nieprzytomna.
      To normalne w niedoczynnosci tarczycy.

>dodam, że jestem przyzwyczajona do dużej aktywności-taka praca-i
      >pracowania na wysokich
      > obrotach nawet przez 14 h.

Powinnas chyba trochę zmniejszyć obroty, niepotrzebnie obciążasz
      swój chory organizm. Wejdziesz znowu na wyższe obroty, gdy
      wyregulujesz hormony

> czuję się fatalnie-w pracy zasypiam na stojąco i bardzo szybko się
      męczę, nie w
      > spominając o trudnościach w wykonywaniu domowych czynności.
      > zrobiłam teścik i wyszło mi 37 punktów.

Ten wyniki Twoje samopoczucie potwierdza niedoczynność

> byłam z tym u lekarza i pani dr próbowała mi wmówić, że mam
      depresję, pytając o
      > problemy w pracy-nawiasem, zupełnie niestresująca-itp, ale
      zleciła badania.

To standart w naszej "służbie" zdrowia... jak nie potrafia pomoc, to
      wysyłaja do psychiatry...tongue_out Mialas szczęście, że zlecila chociaz
      TSH tongue_out

> tsh: 4,91-norma 4,2
      > cholsterol:203.9(mam 23 lata!!!!i nie odżywiam się smalcem)
      > płaskie ekg, tzn. bardziej płaskie niż zwyklesmile
      > to tak w skrócie. i zastanawiam się, czy przy takim tsh mogę się
      aż tak źle czuć>

Możesz, ja przy dużo mniejszym TSH ( w normie!) czułam sie tak, że
      zdobyłam w teście 55pkt big_grin

> i przygotowuję się do rozmowy z rodzinną-we wtorek-żeby nie
      skończyć z przepisa
      > nymi antydepresantami.

Nie daj sobie wcisnąć antydepów!!! Tobie potrzebna jest tyroksyna!
      Rodzinna, przy TSH ponad norme powinna dać Tobie skierowanie do
      endokrynologa oraz-ponieważ kolejki na NFZ sa ogromne!-receptę na
      Euthyrox albo Letrox - syntetyczny hormon tarczycy T4.

> i wydaje mi się, że mam to coś już trochę dłużej. zawsze spadek
      formy zimą, lec
      > zyłam się też na nerwicę.
      > ale teraz to jakaś masakra.
      Bardzo możliwe! W zwiazku z tym proponuje Tobie, abyś dokonczyła
      diagnostykę!
      Powinnaś zrobić nastepujce badania:
      1.TSH, fT3, fT4
      2.przeciwciała aTPO i aTG
      3.usg tarczycy
      Poszukaj, też sobie w bazie lekarzy dobrego endo, ktory zna sie na
      chorobach tarczycy - bo z tym, niestety, są duże problemy!

> wesprzyjcie. powiedzcie, że będzie lepiej.
      Jeszcze raz wspieramy i mówimy, ze bedzie lepiej! Czytaj forum, to
      skarbnica wiedzy - bedzie Tobie łatwiej dyskutować z lekarzami!

> pozdrawiam.

pozdrawiam!
      • mahoniowawiedzma Re: jestem nowa:-) 07.02.10, 22:03
        dzięki za tak wyczerpującą odpowiedźsmile

> Powinnas chyba trochę zmniejszyć obroty, niepotrzebnie obciążasz
        > swój chory organizm. Wejdziesz znowu na wyższe obroty, gdy
        > wyregulujesz hormony
        na razie mam tygodniowy urlop, który szczęśliwie wypadł w tym okresie, bo praca stała się dla mnie bardzo ciężka. i tak naprawdę gdyby nie to, że zauważyłam, że praca męczy mnie dużo bardziej niż kiedykolwiek(czytaj: zdarzało mi się pracować po kilkanaście godzin dziennie przez 4-5 dni w tygodniu i było ok.) to pewnie stwierdziłabym, że mam zimowego doła.

co do rozmowy z lekarzem: obawiam się stwierdzenia, że to mało powyżej normy i takie tam, chociaż wiem po lekturze kilku wątków, że tak nie jest. generalnie juz raz z podobnymi dolegliwościami zostałam uznana za hipochondryczkęsmile teraz sobie myślę, że gdybym wtedy zrobiła tsh, to już jekieś 2 lata żyłoby mi się lepiej.

i zastanawiam się jak długo to jeszcze może potrwać, bo na razie przeraża mnie powrót do pracysad
        • szafirowa_burza Re: jestem nowa:-) 07.02.10, 22:13
          Rozwiąż test ze stronki Harmoniak: hashimoto-pl.appspot.com/test#0
          Na końcu masz podsumowane wszystkie swoje objawy, wydrukuj je i przygotuj sie do
          rozmowy(czyt."walki") z rodzinną. Skierowanie do endo musi Tobie dać. Jezeli nie
          dostaniesz tyroksyny, proponuje Tobie zrobic komplet badań tarczycowych i
          poszukac endo prywatnie - w zasadzie większość z nas leczy się prywatnie, bo o
          dobrego endo z NFZ to jest bardzo trudno! Szkoda czasu na życie za mgłą...
          • szafirowa_burza Re: jestem nowa:-) 07.02.10, 22:25
            szafirowa_burza napisała:

> Rozwiąż test ze stronki Harmoniak
            big_grin rozwiazalaś już test, ale mam refleks...
            • mahoniowawiedzma Re: jestem nowa:-) 07.02.10, 22:28
              spoko, już późno, mogą się zdarzyć pomyłki w czytaniusmile
              niemniej bardzo dziękuję za odpowiedzi.
              • stapelia Re: jestem nowa:-) 08.02.10, 10:41
                mam nadzieję, że lekarz potraktuje cię poważnie i albo zleci dalsze badania albo
                przynajmniej zapisze tyroksynę. Przydałoby ci się usg.
                Powodzenia!
    • aniutka99 Re: jestem nowa:-) 07.02.10, 15:58
      też miałam wysoki cholesterol na początku choroby. a tsh miałam 35,8 (!).
      szybciutko wrócił do normy po rozpoczęciu leczenia. wszystko kiedyś działało mi
      na na nerwy, dzieci, mąż, w kółko krzyczałam i płakałam, wrzeszczałam i znowu
      płakałam.
      wszystko, po roku, wróciło do normy. tylko trzeba się sobą i swoją chorobą
      interesować. życzę dużo samozaparcia i wytrwałości. będzie lepiej!
      • milaemalka Re: jestem nowa:-) 08.02.10, 20:34
        Masz niedoczynnośc.Lekarz da Ci skierowanie do endo ale kolejki są duze.Powinnaś
        dostac tyroksynę.Wynik Tsh i Twoje samopoczucie jest wystarczającym
        wskażnikiem.Gdyby lekarka nie chiała przepisac tabletek tylko czekała az zrobi
        to endo ,zapytaj czy będzie dawała Ci zwolnienie z pracy.Powiedz,ze nie jesteś
        w stanie pracowac,bo tylko byś spała i nie mozesz sie na niczym
        skoncentrowac.Jeżeli zaczniesz brać tabletki to ft4 i ft3 badamy po min 4 tyg.
        na tej samej dawce.(czyli wskazane,żebyś najpierw sprawdziła zanim zaczniesz
        brać)aTpo mozesz zrobić niezaleznie od zażywania tabletek.
        • mahoniowawiedzma Re: jestem nowa:-) 08.02.10, 22:40
          dzięki za informacje. generalnie przygotowuję się do konieczności pójścia do
          endo prywatnie, bo na nfz to pewnie okaże się, że za sto lat, a ja dłużej tak
          nie wytrzymam. dziś znowu spałam 12 h, a 4 h po opuszczeniu łóżka marzyłam o
          drzemce.
          dobrze, że mam urlop, staram się nie przemęczać i dużo wypoczywać.
          to nie jest tak, że nie jestem w stanie pracować, raczej pracuje mi się ciężej
          niż zwykle, więc zwolnienie raczej nie ma sensu.
          i mam jeszcze jedno ogólne pytanie: po jakim czasie od rozpoczęcia leczenia
          odczułyście poprawę?zastanawiam się, jak długo to jeszcze bedzie trwało...
    • mahoniowawiedzma po wizycie 09.02.10, 10:26
      mam farta-trafiłam na panią dr z niedoczynnościąbig_grin big_grin
      rzeczowa i miła-podniosła na duchu, ale też postraszyła. dokładnie przepytała-także o to, czy nie miałam objawów nadczynności-trafiła, miałam nad morzem. kazała zrobić t3 i t4 płatnie, bo stwierdziła, że do wizyty u endo mogę zasnąć na stojąco, a tylko od endo te badania nie są płatne. obiecała, że po wynikach włączy leczenie, żebym mogła normalnie funkcjonować. i zastanawia się nad zleceniem usg, tzn. nie wiedziała, czy może wypisać, ale jakby nie mogła, to załatwi mi skierowanie od laryngologa np.big_grin
      generalnie jestem już bardziej pozytywnie nastawiona, bo nie ukrywam, że bałam się wizyty po tym co tu przeczytałam o lekarzach, a także po własnych doświadczeniach.
      pozdrawiam i dzięki za wsparcie.
      • harmoniak Re: po wizycie 09.02.10, 19:43
        Miałaś duże szczęście, że trafiłaś na taką panią dr. Do tego jeszcze poleciła Ci
        zrobić FT4 i FT3! (to te badania powinnaś zrobić, nie T4 i T3).
        USG też jest ważne. Może do FT4 i FT3 dołożysz przeciwciała antyTPO i antyTG +
        ferrytynę?

Super, że dr jest chętna do włączenia leczenia!

Kiedy robisz badania? I gdzie mieszkasz?
        • mahoniowawiedzma Re: po wizycie 10.02.10, 08:17
          hm, napisałam t3 i t4 bo tak mam na skierowaniu. może to taki skrót?
          idę dzisiaj na badania, mam jeszcze 1,5 h do zamknięcia labusmile

nie wiem za bardzo po co ferrytyna(ale ja laik w temacie tarczycy), bo morfologię mam nadzwyczajnie dobrą, erytrocyty powyżej 4.2 mln, nawet hemoglobina, którą zwykle mam niższą(nie mogę oddawać krwi) teraz jest wyższa.

zależy mi na tym, żeby szybko włączyć leczenie, więc cieszę się, że lekarka się nie boi i nie mówi, że muszę czekać na endo. bo w moim mieście-uwaga-do endo czeka się do pażdziernika. obdzwoniłam wczoraj wszystkie przychodnie endokrynologiczne. co ciekawe, na stronie nfz podane jest ich tylko kilka, a mieszkam w łodzi, czyli, kurna, dużym mieście!

żeby było jeszcze zabawniej, prywatnie też trzeba czekać, bo specjalistów od tarczycy jest garstka. do tego dochodzi fakt płatnych badań, bo jak wiadomo bezpłatne to tylko ze skierowaniem od specjalisty. porażka. pierwszy raz w życiu mam styczność ze służbą zdrowia na taką skalę, bo nigdy wcześniej nie chodziłam do lekarzy innych niż rodzinni, a jeśli już to prywatnie-ginekolog, ortopeda. nie rozumiem tego systemu.
          • mahoniowawiedzma Re: po wizycie 10.02.10, 08:24
            doczytałam. to nie skrót, tylko inne badanie. no nic, zrobię na razie t3 i t4, a póżniej ft3 i ft4. ech, ci lekarzesmile
          • szafirowa_burza Re: po wizycie 10.02.10, 08:28
            Badamy fT3 i fT4 - musisz za te badania zapłacić, to zrób te, które
            są potrzebne do właściwego ustalenia dawki. Zrób je chociaż dla
            siebie (koszt ok.30-40zł) przed rozpoczęciem leczenia Euthyroxem.
            Dobrze, że trafiłaś na taka lekarkę,która chce Ciebie leczyć smile ale
            dobry endo będzie Tobie jednak potrzebny.
            • mahoniowawiedzma Re: po wizycie 10.02.10, 09:30
              udało się, zrobiłam jednak ft3 i ft4. u mnie kosztowało to 18,90 za oba.

na endo poczekam do października, jak pisałam. ale za to bardzo dobra przychodnia.
    • mahoniowawiedzma odebrałam wyniki ft3 i ft4 12.02.10, 11:14
      pomóżcie mądre głowy. wyniki ft3 i ft4 mam w normie, tzn ft4: 16.01(norma
      12-22), ft3 6.73(3.95-6.8) a tsh 4.83(0.27-4.2).
      jeśli mi się uda załapać to skonsultuję to dzisiaj z panią dr, ale już sama nie
      wiem co o tym myśleć.
      • stapelia Re: odebrałam wyniki ft3 i ft4 12.02.10, 11:46
        choćby Twoje tsh świadczy o początkach niedoczynności i kwalifikuje się na małą
        daweczke euthyroksusmile
      • szafirowa_burza Re: odebrałam wyniki ft3 i ft4 13.02.10, 09:35
        Twoje hormony są w normie, ale po wrzuceniu do kalkulatora wygladaja
        kiepsko:
        ft3 97,54%
        ft4 40,10%

Jezeli ft3 jest dużo wieksze od ft4, to swiadczy o niedoczynności.

Reasumując: Twoje objawy, wysokie Tsh oraz ft3>ft4 głośno upominają
        się o Eutyrox!!!
      • harmoniak Re: odebrałam wyniki ft3 i ft4 13.02.10, 11:12
        Wyniki wskazują na niedoczynność i konieczność włączenia tyroksyny.

Jakby co, to tinyurl.com/o-procentach
        • mahoniowawiedzma Re: odebrałam wyniki ft3 i ft4 13.02.10, 12:43
          tylko jak to wytłumaczyć chwalonej przeze mnie pani dr? byłam u niej w piątek i stwierdziła, że jest wszystko w normie, chociaż to tsh pokazuje, że nie do końca, bo tarczyca jest silniej mobilizowana i stąd hormony w normie...ale nic nie przepisała, poza poleceniem leku homeopatycznego(!!!!!)-z całym szacunkiem, ale nie wierzę w gusła-który zawiera jod.
          generalnie nie wiem co dalej. dostałam skierowanie na usg, widać, że pani dr trochę błądzi, bo raz mówi, że na pewno niedoczynność, by potem stwierdzić, że może mi cukier spada(wtf??? spada i jestem śpiąca-to musiałby przyjmować wartości zagrażające zdrowiu. spada i dlatego mam suchą skórę???)
          nie wiem co robić. pozostaje endo prywatnie. zobaczymy co się będzie działo jak wrócę do pracy po kilkanaście godzin i niedosypiania, bo teraz, na urlopie śpię kiedy chcę i nie jest tak źle.
          dzięki serdeczne za pomoc.

ot: po brutalnym zderzeniu się z tzw. bezpłatną służbą zdrowia-płatne badania, brak możliwości uzyskania skierowania na bezpłatne, niemożność zapisania się na usg,bo się pani w rejestracji komputer zawiesił, wizyta u endo na nfz w pażdzierniku, lekarz rodzinny, który słyszy, że dzwoni, ale nie wie gdzie i zaleca homeopatię(dobrze, że nie odczynianie uroków) mam dość. podziwiam ludzi, którzy chorują na nfz. nawet stwierdziłam, że czuję się lepiej:-p bo w naszym kraju chorować nie można.

przepraszam za elaborat. jestem wku....rzona.
          • harmoniak Re: odebrałam wyniki ft3 i ft4 13.02.10, 12:51
            Na początku leczenia miałam takie same odczucia jak Ty, jeśli chodzi o służbę zdrowia.

Jak myślisz, czy dałoby się przekonać tą panią dr do przepisania euthyroxu? Pisałam innej osobie o tekście, który mógłby "zadziałać":

na własną odpowiedzialność chcę brać euthyrox w najmniejszej dawce 25
            • mahoniowawiedzma Re: odebrałam wyniki ft3 i ft4 13.02.10, 13:59
              > Kiedy idziesz do endo?
              nie wiem jeszcze. na razie kiepsko z kasą, ale może zapiszę się prywatnie, tylko
              nie mam pomysłu do kogo, bo w moim mieście na prywatną wizytę u dobrego endo też
              się czeka.
              jeśli na nfz to w październiku(sic!).

naprawdę nie wiem co dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka