Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację!!!

15.09.10, 15:03
Witam Was,znawczynie problemu niedoczynności. podam Wam na wstępie dzisiejsze wyniki:
FT 3 2,39 pg/ml (1,45-3,48 )
FT 4 1,13 ng/dl (0,71-1,85)
TSH 1,850 ulU/ml (0,490-4,670 ).
biorę euthyrox 87,5. brałam do lipca 62,5 (wynik tsh wtedy to 3,1 ,normy jw.) ale wciąż źle się czułam i dawkę zwiększyłam sama. leczę się od stycznia.dzisiejszy wynik jest jedynym poniżej 2.
czuję się dobrze ale nie rewelacyjnie,nie wiem czy to przesilenie jesienne ale są dni ( miałam tak od niedzieli do wtorku) kiedy nie chce mi się w ogóle wychodzić z domu i rozkojarzona jestem strasznie. od lipca tez zaczęły mi wychodzić gigantyczne pryszcze ( mam 25 lat...) na czole i skroniach.nie powiem żebym prędzej nie miała problemu,jak się pojawiały to drobne ale nie takie jak mnie nękają teraz.coś jak wrzód, nawet bym określiła.
jeżeli chodzi o moje siły witalne...różnie to bywa ale znów mam problemy ze wstaniem z łóżka,ciężko mi się zwlec...za to brwi mi zaczęły od ok miesiąca odrastać z czego jestem naprawdę szczęśliwa smile) włosy na głowie również mocniejsze się stały. miesiączki mam regularne i nie odczuwam jak kiedyś napięcia przed,nawet mnie piersi nie bolą z czego również się cieszę.
powiedzcie mi dziewczyny czy zostać przy takiej dawce czy zwiększyć????
i czy to prawda że po unormowaniu hormonów tarczycy cała reszta,głównie rozchodzi mi się o płciowe,hormonów stabilizuje się do pół roku po tym fakcie? dziękuję z góry za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • mandarynka-is-one Re: prośba o interpretację!!! 16.09.10, 14:08
      nikt mi nie odpowie?? sad
    • junkersica Re: prośba o interpretację!!! 16.09.10, 14:40
      Witaj na forum smile
      Oto Twoje wyniki po przeliczeniu na procenty:
      FT4 36.84% [ wynik 1.13, norma (0.71 - 1.85)]

FT3 46.31% [ wynik 2.39, norma (1.45 - 3.48)]
      W Twoim wieku hormony powinny być w górnej połówce, czyli powyżej 50%
      Tsh nie jest najgorsze, ale masz 25 lat - tsh w okolicach 1 byłoby OK.
      Czy wiesz, na jakim tle powstała Twoja niedoczynność?
      Miałaś USG? Jeśli tak, prosimy o przepisanie.
      I czy kiedykolwiek robiłaś badanie Anty-Tpo?
      Jeśli nie, warto to zrobić +ferrytyna i morfologia.
      Chyba jeszcze powinnaś zwiększyć dawkę E, po czym pozostać na niej miesiąc i powtórzyć badania - na czczo i przed tabletką. Może na razie o 12,5. Pewnie ktoś się jeszcze w tej sprawie wypowie smile
      Z tego. co piszesz, zwiększenie dawki spowodowało poprawę samopoczucia, więc może być tylko lepiej.
      Co do pryszczy, to też miałam taki "wrzodowy epizod", nie wiem, z czym to łączyć, ale być może to minie po uregulowaniu hormonów.
      Ponoć rzeczywiście hormony płciowe wracają do normalności po leczeniu. Jest na forum wiele takich przypadków, więc najpierw zajmij się tarczycą smile
      • mandarynka-is-one Re: prośba o interpretację!!! 16.09.10, 15:01
        dziękuję za odpowiedz smile
        usg miałam robione w maju.
        płat prawy -15 x 13 x 50mm
        płat lewy - 15 x 12 x 49 mm
        grubość cieśni 2,0 mm
        tarczyca symetryczna,niepowiększona bez zmian ogniskowych o prawidłowej echostrukturze.
        a-tpo nigdy nie robiłam,lekarz oczywiście nic na ten temat nie mówił...ale zrobię za półtora miesiąca jak będę te powtarzać.
        odnośnie wyglądu to jeszcze włosy zaczęły mi się przetłuszczać. ale to nie jest problem. najgorsze te pryszcze-giganty. wiem że moja mam za swoich młodych lat leczyła sie z powodu tarczycy,moja siostra i jej córka,też mają. nie wiem dokładnie od kiedy miałam takie fazy jak tycie,zmęczenie i bladość skóry ale obstawiam szkołę średnią,bo w podstawówce byłam prymusem a w średniej...masakra,nic mi nie wchodziło do głowy...i dlatego uczyłam się na pamięć,choć wielu rzeczy nie rozumiałam.
        choroba wyszła przy kilku badaniach na które wysłał mnie ginekolog podejrzewając pcos...to co przeszłam u lekarzy ginekologów nie życzę nawet najgorszemu wrogowi,nawet jeden raka jajnika chciał mi wkręcić...ufff
        z wagą stoję w miejscu,ale nie powiem bo przytyłam 3 kg do maja,teraz 1 kg mi spadł,ale nie ćwiczę i nie głodzę się,nie mam diety.mam 175 cm wzrostu i wazę teraz 66 kg.prowadzę dość aktywny tryb życia i może dlatego sie nie przejmuję.no i nie jestem ''ciasteczkowym potworkiem'' smile
    • mandarynka-is-one Re: prośba o interpretację!!! 24.09.10, 12:06
      dziewczyny mam jeszcze pytanie odnośnie włosów.czy Wam też się przetłuszczają? przed rozpoczęciem leczenia miałam suche jak siano,łamały mi się a teraz,od jakiegoś tam czasu mam takie ohydne ze brak słów...jeszcze ze dwa miesiące temu jak zmyłam i ułożyłam sobie to myłam dopiero na trzeci dzień a teraz nawet układanie nic nie daje, wieczorem już się tłuszczą...
      macie jakieś rady?
      • anka.83 Re: prośba o interpretację!!! 24.09.10, 15:07
        u mnie nadmierne przetłuszczanie się było akurat sygnałem przegięcia z hormonami w drugą stronę (tzn FT3 za dużo jak na moje potrzeby), dlatego trudno mi powiedzieć, czy aby na pewno u Ciebie jest to związane z tarczycą.

Być może też było to tak, że zmiany hormonalne okresu młodzieńczego zbiegły się z chorobą tarczycy ("ale obstawiam szkołę średnią,bo w podstawówce byłam prymusem a w średniej...masakra,") i przetłuszczanie się włosów, które byłoby hormonalnie naturalna koleją rzeczy, u Ciebie nie wystapiło, bo równocześnie wyszła niedoczynność.

Powód może być też całkiem inny. Spróbuj poobserwować, czy szybkość przetłuszczania się zmienna jest w czasie i zależna od samopoczucia.
        • mandarynka-is-one Re: prośba o interpretację!!! 05.10.10, 20:30
          Napiszę może jak u mnie po podniesieniu dawki na 100.
          odnośnie samopoczucia,mam wrażenie że jestem ciut przytłumiona czasami,ale poprawiła mi się znacznie pamięć,widzę efekt np. na kursie.i czasem z moim wzrokiem się dzieje coś dziwnego,takie mam zawieszenie jakieś,aż nie wiem jak to opisać,jakbym miała za chwile zemdleć...ale nie mdleję.śpię dobrze,za dnia nie jestem w stanie zasnąć.mam więcej energii.opuściły mnie stany lękowe i inne dołki. apetyt mam raczej normalny,przynajmniej tak mi się wydaje,ale sama widzę ze mniej jem,ale głodna nie chodzę,nie czuję żebym była i nie mam ochoty na mięso. schudłam ok 1,5 kg nie w ok. 2 tygodnie nie odchudzając się.
          co do przetłuszczania się włosów,pofarbowałam je tydzień temu i jest lepiej,nie tłuszczą się na razie. co było przyczyną przetłuszczania,nie wiem.
          brwi mi ładnie odrastają,paznokcie się nie łamią smile
          no i najważniejsze,czuję jak moje jajniki pracują, i to napawa mnie wiarą że będę kiedyś szczęśliwą mamą.
          • mandarynka-is-one Re: prośba o interpretację!!! 24.11.10, 16:34
            witam!!
            podaje mój najświeższy wynik z 10.11. Tsh 0,226 ulU/ml (0,490-4,670 ) . biorę wciąż euthyrox 100.. czy dawka jest odpowiednia? w ciąży niestety jeszcze nie jestem...
            • anka.83 Re: prośba o interpretację!!! 25.11.10, 14:49
              Jak dla mnie lekko za wysoki. A jak FT3 i FT4? Nie lubimy się tu wypowiadać tylko i wyłącznie na podstawie TSH. Zrób FT3 i FT4 RAZEM z TSH ponownie.
              • mandarynka-is-one Re: prośba o interpretację!!! 25.11.10, 23:11
                ft 3 i ft 4 miałam badane poprzednim razem i wskazywało że trzeba odrobinkę podnieść dawkę. następne badania mam zamiar robić w lutym,marcu.
                • anka.83 Re: prośba o interpretację!!! 26.11.10, 11:28
                  Czemu dopiero w marcu? Moim zdaniem dawka do zmniejszenia, ale bez FT3 i 4 nie umiem powiedzieć, o ile (12,5? ale tego z tej Twojej setki nawet nie wykroisz). Kiedy masz wizytę u endo?
                  • mandarynka-is-one Re: prośba o interpretację!!! 26.11.10, 15:54
                    mam jeszcze 50 i 25 także dam radę. do endo nie chodzę od maja. chciał mnie zostawić przy bardzo niskiej dawce i inkasował 90 zł.
    • mandarynka-is-one Re: prośba o interpretację!!! 25.01.11, 15:22
      witam znawczynie tematu niedoczynności.mam do Was taka sprawę. czy niskie ciśnienie jest związane z niedoczynnością tarczycy? jeżeli tak to co oznacza gdy jest takie niskie? dziś np. miałam 105/74... jak je podnieść? są dni teraz,chodzi mi o te cholerną zimę,ze nie mam na nic siły i czuje się jak zawieszona w matrix-ie jakimś...waga mi spadła o 3 kilo wreszcie,włosy nie są już suche,skóra na łokciach jak u niemowlaka.no ale inwazji syfów na twarzy to się chyba już nie pozbędę. kawa działa na chwile...
      • mandarynka-is-one Re: prośba o interpretację!!! 27.01.11, 20:00
        proszę Was o odpowiedz...
      • psychofinka Re: prośba o interpretację!!! 27.01.11, 21:33
        Istnieją przesłanki, że niskie ciśnienie i niski puls oraz obniżona temperatura ciała wiążą się z niedoczynnością. Sama mam tak właśnie, tyle że u lekarza nigdy tego nie widać, bo mam syndrom białego fartucha... Wieczorem miewam np. 96/60, puls ok. 55.
        To nie ułatwia życia. Kawa też na mnie nie działa, napoje energetyzujące powodują raczej brak możliwości spokojnego snu niż przypływ energii...

Inna sprawa, jak wyglądają teraz Twoje wyniki? Bo wieeeele od nich zależy.
        • czupakabra27 Re: prośba o interpretację!!! 28.01.11, 10:56
          Z niedoczynnością tarczycy ale i nadnerczami. Twoje ciśnienie nie jest wcale bardzo niskie, ale rozumiem że możesz się źle z tym czuć. Moja mama miała 24h monitorowanie ciśnienia holterem ciśnieniowym i wiele pomiarów było ok 80/50. Załamkasad Dostała skierowanie na zmonitorowanie nadnerczy w trybie szpitalnym.
          Z takich prostych domowych porad, to zwracaj uwagę na to ile płynów codziennie wypijasz. Płynów bezkofeinowych - wody, soku, herbatek owocowych czy ziołowych musi być odpowiednia ilość żeby to ciśnienie podpompowaćsmile Dobra jest też choćby niewielka gimnastyka bo wysiłek wzmacnia ściany naczyń i nie są takie sflaczałe.
          Mnie ciśnienie spadało na początku leczenia Euthyroxem. Taki ciekawy przypadek medycznywink
          • mandarynka-is-one Re: prośba o interpretację!!! 29.01.11, 16:21
            dziękuję za odpowiedzi. ruchu mam dosyć choć do sportowców się nie zaliczam ale codzienne czynności czy basen 2 razy w tygodniu swoje robią. dało mi do myślenia ilość wypijanej wody...nie przykuwam do tego uwagi ale mogę stwierdzić że nie jest wystarczające. postaram się wypijać te 1,5-2 litry dziennie i zobaczę czy coś się zmieni.
            • anka.83 Re: prośba o interpretację!!! 29.01.11, 19:35
              wiesz, niskie ciśnienie możesz mieć naturalnie, niezależnie od tarczycy. Nie musi to być stan chorobowy. Ja tak mam (90/60), moja mama tak ma, moja siostra. Każda zmiana pogody na deszczową i niskocisnieniową wyłącza mnie z życia. Ćwiczenia coś na pewno dadzą (ja nie próbowałam, bo jestem leniwy smrodeksmile ale zawsze sie tłumaczę, że oszczędzam kalorie), ale nie oczekuj rewelacji.

Plus taki, że z niskim ciśnieniem długo się żyje. Fakt, nędznie - ale długo smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka