Dodaj do ulubionych

nadal bez diagnozy, jestem w kropce

05.05.11, 22:26
Witam i jeszcze raz proszę o poradę. W poprzednim wątku podawałam opis swojego przypadku i wyniki- forum.gazeta.pl/forum/w,94641,124591978,124591978,bardzo_prosze_o_porade_moje_wyniki.html
Za Waszą poradą jeszcze zrobiłam dodatkowe wyniki , oto one ( z 02.05.11)
TSH 0,004 ( norma 0,3-4,5)
FT4 1,06 ( norma 0,89-1,76)
FT3 3,25 ( norma 2,00-4,40)
anty TPO 15 ,norma do 34
anty Tg 44,05 - norma do 115
ferrytyna 16 norma 15-150
wit B12 224,90 norma 191-663
i poszłam z tym wszystkim do innego endo, który stwierdził że mam dziwne te wyniki, NIE ZROBIŁ MI USG tarczycy bo stwierdził że na razie nic to nie wniesie do leczenia i że pacjenci czekają ( czekała ostatnia osoba), kazał odczekać miesiąc i zrobić powtórnie TSH i FT4 oraz przeciwciała chyba TRAB i powiedział że będzie mnie diagnozował w kierunku Gravsa..
i teraz zgłupiałam, myślałam że zrobi mi to USG, bo poprzedni lek. zalecił, i teraz chyba muszę iść zrobić na własną rękę.. i sam nie wiem co mi jest, i nie czuję się na nadczynność !!
Obserwuj wątek
    • djpa Re: nadal bez diagnozy, jestem w kropce 06.05.11, 09:44
      Moim zdaniem masz poporodowe zapalenie tarczycy.
      TSH za miesiąc powinno być wyższe.
      Pamiętaj o tych badaniach za miesiąc, zrób je koniecznie!
      Myślę, że dobrze, że nie wzięłaś Tiamazolu, a drugi endo dobrze Tobie radzi.
      Z usg myślę, że możesz poczekać. Lepiej rzeczywiście zrobić usg za kilka miesięcy, gdy zapalenie ucichnie i będzie można ocenić, czy mocno zniszczyło Twoją tarczycę, czy wcale. Można mieć nadzieję, że wcale, bo przeciwciała masz niskie. Teraz hormony i tarczyca wariują, a usg zrobione teraz za miesiąc może być już nieaktualne.
      I nie przejmuj się tarczycą, ciesz się córeczką i wiosną smile
      Tylko o badaniach za miesiąc pamiętaj, mogą Cię uchronić przed ewentualną niedoczynnością.
      Gdybyś się źle czuła, zrób badania wcześniej. fT4 masz już u dołu normy, dużo samopoczucia Twojego zależy od tego, jak szybko Twoje TSH będzie reagować na spadające fT4.
      I lepiej pisz zawsze w jednym wątku.
      Aha, i lepiej coś zrobić z tą niską ferrytyną, szczególnie jeśli karmisz piersią. I jeśli planujesz jeszcze kiedyś ciążę. Może jakieś witaminy dla kobiet karmiących z dużą ilością żelaza?
      • anusia_magda Re: nadal bez diagnozy, jestem w kropce 06.05.11, 09:58
        dziękuję, w końcu ktoś coś mądrego pisze smile, tzn. w miarę optymistycznego, też podejrzewam PZT, ale nie mogę być mądrzejsza od lekarzy, oni tego nie lubią smile..a wczoraj myślałam że ten endo potraktował mnie tendencyjnie, i jeszcze przestraszyłam się tym gravesem..
        Natomiast co do hemoglobiny zawsze miałam wysoką tzn. tak ok.14 a teraz 12,5 dlatego zbadałam ferrytynę i chyba pójdę do swojego hematologa, po ciąży wszystko mi poleciało a chciałabym jeszcze dzidziusia smile..
        czyli teraz już mam za niskie FT4?
        ps. żaden z dwóch endo nie wspomniał o PZT, ma nadzieję że badania na TRAB wyjaśnią sprawę..
        • anusia_magda Re: nadal bez diagnozy, jestem w kropce 06.05.11, 10:01
          a i już nie karmię piersią i biorę tylko falvit, wcześniej brałam pregnę plus ale ma jod w składzie..
          • djpa Re: nadal bez diagnozy, jestem w kropce 06.05.11, 10:20
            Prenatal Classic ma dużo żelaza i nie ma jodu. Twoje zapasy żelaza poszły na eksport do córki wink Warto je uzupełnić dietą i może trochę witaminkami.

Mi też nikt nie powiedział, że miałam poporodowe zapalenie tarczycy. Też mnie Gravesem straszyli i Tiamazol chcieli przepisać. Sama poczytałam i do tego doszłam, że miałam poporodowe zapalenie tarczycy. A potem najbardziej polecana na forum endo potwierdziła PPZT. W PPZT nie daje się Tiamazolu, tak jak czytałaś, ewentualnie Propranol.

Czy fT4 za niskie? Na dłuższą metę dla młodej mamy pewnie za niskie, ale to wszystko u Ciebie zmienia się bardzo szybko. Nie ma się co teraz martwić na zapas. Gdy TSH urośnie, to i fT4 też powinno urosnąć. TSH reaguje z opóźnieniem, to hormon przysadki, dlatego warto sprawdzać hormony. Najpóźniej za miesiąc od ostatnich badań!
            • anusia_magda Re: nadal bez diagnozy, jestem w kropce 06.05.11, 10:24
              właśnie przez ostatni miesiąc brałam witaminy i magnez i tak to się pozmieniało, jedynie TSH stoi w miejscu bo najpierw 0.097 potem 0,001 teraz 0,004..a endo właśnie stwoerdził że teraz to by potrzebny był hormon, ale jeszcze poczekamy...
              a jak wyleczyłaś to swoje PPZT, co z tym się robi?
              • anusia_magda Re: nadal bez diagnozy, jestem w kropce 06.05.11, 10:27
                boję się też czy endo będzie mnie prawidłowo leczył skoro nie zahaczył o temat PPZT, może domyśli się jeśli wykluczy Gravesa (0by )..już mam dość..właśnie zamiast cieszyć się córką myślę o chorobach... sad ale dzięki za odp..
    • anusia_magda Re: djpa 07.05.11, 10:09
      mam jeszcze pytanko, jak wyglądało Twoje leczenie , jak dzisiaj się czujesz?
      • ona1.2.3.4.5.6 Re: djpa 07.05.11, 13:47
        wg mnie bez sensu jest zakladanie drugiego watku i podawac tylko czastkowe wyniki badan. ,podczas gdy stare wyniki masz tam,a nowe wyniki masz tutaj - osoby zagladajace tutaj moga nie wejsc na linka z twoim poprzednim watkiem i wynikami ,tylko wypowiadac sie na podstawie czastkowych wynikow ktore widac w tym watku.. pozdr

PS.tez obstawiam PZT
        • anusia_magda Re: djpa 07.05.11, 14:27
          wiem, już będę trzymać się tego wątku, chyba że jakiś moderator mi to podepnie pod stary wątek smile
          • djpa Re: djpa 07.05.11, 20:37
            Moje leczenie było inne niż Twoje, bo ja zaczynałam ciążę z Euthyroxem i Hashi. Już przed ciążami miałam zniszczoną tarczycę. A dwie ciąże zupełnie wyniszczyły mi tarczycę. Biorę Euthyrox i ćwiartkę Novo. Czuję się dobrze, normalnie. smile
            • anusia_magda Re: djpa 07.05.11, 22:19
              rozumiem a czy np. w niedoczynności można normalnie funkcjonować, tzn. uprawiać sport, wypić lampkę wina, pojechać nad morze?
    • anusia_magda Re: już wiem 09.06.11, 11:30
      co mi dolega , choroba gravesa sad(, choć nie mam nadal objawów nadczynności tylko wyszły trab ponad normę
      oto moje ostatnie wyniki:
      badania z 04.06
      tsh 0,05 ( norma 0,27-4,20 )
      ft3 88,75% [ wynik 4,13, norma (2 - 4.4)]
      ft4 70,13% [ wynik 1,47, norma (0,93 - 1,70)]
      TRAB 13,0 norma do 2

a poprzednie to :
      TSH 0,004 ( norma 0,3-4,5)
      FT4 19.54% [ wynik 1.06, norma (0.89 - 1.76)]
      FT3 52.08% [ wynik 3.25, norma (2 - 4.4)]

jakie leczenie może zaproponować lekarz jeśli hormony są w normie a tylko niskie tsh?
      • harmoniak Coldsong. 10.06.11, 22:17
        Poszukaj wątku coldsong, ona chyba miała połaczenie Hashi z Gravesem, ale nie wiem, czy masz takie połączenie w sumie.

Graves to dla mnie terra incognita smile , ale leczenie raczej nie jest łatwe. Wprowadzić hormon chyba nie bardzo jest jak. FT4 jeszcze niedawno było niskie, a teraz jest pod górną normą.

Potrzeba dobrego, doświadczonego lekarza.
        • anusia_magda Re: Coldsong. 11.06.11, 15:30
          no ale ale FT4 ma być między środkiem a górną granicą, jak doczytałam, więc chyba jest ok..a hashi nie mam bo anty tpo i tg ujemne..nic zobaczę co powie lek..
          • anusia_magda Re: Coldsong. 15.06.11, 12:38
            dla utrzymania poziomu hormonów biorę tiamazol 5 mg..raz dziennie, mam nadzieję że lekarz wie co robi i że będę w tych 50% co się wyleczą uncertain
    • anusia_magda zaskakujący wynik USG 16.06.11, 19:43

• anusia_magda Re: zaskakujący wynik USG 16.06.11, 19:43
        przepraszam, jeszcze raz wklejam
        pisałam , że mam podniesione TRAB, poszłam na USG a lekarz z całą odpowiedzialnością wykluczył Basedowa, tarczyca ok i w niej nie widzi problemu, to co mi jest? dlaczego mam niskie TSH, skąd przeciwciała, lekarz twierdzi że nie zawsze oznaczają basedowva..do jakiego lekarza iść? czy brać ten tiamazol. poradźcie dziewczyny..może ktoś wpadnie na to co mi jest, czyżby ciąża tak namieszała?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka