Dodaj do ulubionych

Poratujcie mnie - ciąża z niskimi wynikami

06.05.11, 12:11
Wczoraj odebrałam wyniki FT3, FT4 i TSH i okazało się, że poleciały w dół.
Obecnie jestem w 17 tygodniu ciąży i nie wiem za bardzo co robić. Może Wy mi pomożecie?

Do tej pory byłam na dawce euthyrox 75
wyniki z 28.03 (12 tydzień ciąży)
TSH 2,29 (0,27-4,2)
FT3 4,74 (3,95-6,8) - 54,4%
FT4 17,44 (12-22) - 27,72%

wyniki z 04.05; przez ostatnie dwa tygodnie dawka 88
TSH 1,3
FT3 4,44 - 17,19%
FT4 15,1 - 31%

TSH spada, ale hormony też spadają, dlaczego? Nie powinno być to na zasadzie sprzężenia zwrotnego?
Czy powinnam podnieść dawkę do 100, zrobić badanie za jakieś 3 tygodnie i sprawdzić wynik??
Co myślicie? Dodam, że morfologia też idzie bardzo w dół i zmierzam w kierunku anemii.
Obserwuj wątek
    • rotkaeppchen1 Re: Poratujcie mnie - ciąża z niskimi wynikami 06.05.11, 16:53
      Teoretycznie Ci nie powiem o co chodzi, bo sie na tym nie znam, wiec nie chce ci bzdur opowiadac. Wiem tylko, ze jak mialam TSH 4,7 hormony byly ft4 70%, ft3 55% a po zaczeciu leczenia, po 3 miesiacach przy TSH 1,3 hormony byly oba ponizej 50%, z czego z tego co pamietam ft3 ok 35%. I nie bylam w ciazy. Widac tak bywa.
      Moze powinnas powoli zwiekszac dawke, w koncu ft4 masz bardzo niskie, wiec powinno to miec wplyw przynajmniej na zwiekszenie ft4. I 200 mikrogramow selenu na przemiane.
      Co do tego o ile dawke podniesc tez ci nie doradze, moge tylko powiedziec, ze ja doszlam do 125 dziennie, i obecnie mam hormony ft4 75%, ft3 50% - od paru tygodni lykam selen, stad tez pewnie lepsza przemiana. Na obecnej dawce czuje sie calkiem dobrze. TSH mam o,2 wiec stlumione. Ty masz TSH 1,3, wiec spokojnie mozna zejsc na nizsze, moim zdaniem.
      • stapelia Re: Poratujcie mnie - ciąża z niskimi wynikami 06.05.11, 21:34
        wyniki nie są tragiczne ale wydaje mi sie, że możesz zwiększyć dawkę np o 12,5 równocześnie walcząc z anemią.
        Ja zaczynałam ciąże z tsh 0,8 potem na tej samej dawce miałam 0,01 potem się unormowało i cały czas mam ok 0,9 - endo powiedział, że mam nie przekraczać 1,2 (nie mam połowy tarczycy)
        teraz już dziecko ma własna tarczycę wiec aż tak Twoich hormonów nie potrzebuje, ale oczywiście dla własnego dobrego samopoczucia warto ich pilnowaćsmile
        faaajnie Ci - 17tc, ja w 30tc i coraz bliżej godziny Psmile
        • sobisia Re: Poratujcie mnie - ciąża z niskimi wynikami 07.05.11, 10:30
          Dzięki za odpowiedzi. Od dwóch dni jestem na dawce 100, zobaczymy jakie będą wyniki za jakieś 3 tygodnie.
          Stapelia to Ty masz fajnie, że już 30 tc smile. Ja nie mogę się doczekać kiedy Maluszek będzie z nami.
    • sobisia Re: Nowe wyniki 02.06.11, 15:26
      Dziś odebrałam wyniki i jestem załamana, bo tego się nie spodziewałam sad(((

FT4 1,11 (0,93-1,7) 23%
      FT3 2,46 (2,57-4,43) -6%

od miesiąca jestem na dawce 100 euthyroxu. Jestem w 21 tyg ciąży.
      TSH nie badałam.
      Nie wiem co robić. Zwiększyć dawkę?? Jakieś dodatkowe badania??
      Jak zobaczyłam wyniki to do głowy przyszedł mi pomysł by zacząć brać Novo, ale szczerze wątpię by któryś z lekarzy mi go przepisał. Niestety, nie mam dobrego endo i głównie ratuję się informacjami zamieszczanymi na tym forum.
      Biorę selen, ale widać że on na przemianę w ogóle nie pomaga.
      Do lekarza nie wiem kiedy się dostanę.
      Ogólnie czuję się dobrze.

Bardzo proszę o pomoc...
      Mi do głowy przychodzi zwiększenie dawki choć boję się kołatania serca, bo tak właśnie reaguję.
      • rotkaeppchen1 Re: Nowe wyniki 02.06.11, 17:14
        Kurka, faktycznie porazka, przynajmniej jesli chodzi o ft3.
        A jaki selen lykasz i ile? Najlepszy jest selenian sodu w dawce 200 mikrogramow - ten jest polecany szczegolnie w chorobach tarczycy.
        Szkoda, ze nie zrobilas TSH. I pytanie: jak sie czujesz? Kiedy idziesz do endokrynologa z tymi wynikami?
        • sobisia Re: Nowe wyniki 02.06.11, 20:10
          Czuję się dobrze. Przed ciążą najbardziej narzekałam na wypadające włosy (obecnie ich stan się poprawił, ale przypuszczam, że to zasługa estrogenów) i ospałość, zmęczenie. Teraz śpię ok 9 godzin na dobę, czasami nockę mam przerywaną ok. godzinną bezsennością, ale to chyba też uroki ciąży i ok. 2 razy w tygodniu utnę sobie przedpołudniową drzemkę (nie piję kawy, coli, prowadzę mało stresujący tryb życia więc to może być przyczynną senności w ciągu dnia). Od początku ciąży niewiele przytyłam ok 2,5-3 kg. Kiedyś często było mi zimno dziś jest raczej odwrotnie i często mi duszno, aż nie mogę złapać tchu.

Jutro idę zrobić morfologię i TSH. Wiem, że hormony tarczycy powinno robić się z tej samej próbki krwi, ale początkowo mój zamysł był taki, ze będę patrzeć na ft3 i ft4, bo w ciąży TSH jest podobno niemiarodajne, a ponadto to leczę się na tarczycę a nie na przysadkę.
          TSH robię jednak z ciekawości a i endo zleciła mi to badanie (ona uważa, że TSH jest najważniejsze i tylko na jego podstawie chce ustalać dawkę - wrrrr). Zarejestrowałam się do niej na poniedziałek.

Od jutra mam też zamiar zwiększyć dawkę o 12,5 a po jakiś 5 dniach o kolejne 12,5 i za ok 3 tygodnie zrobić wyniki. Dobry pomysł? No chyba, ze dostałabym Novo, ale wątpię.

A selen który przyjmuję to 20mg kompleksu aminokwasowego selenu firmy olimp labs. Generalnie nie wiem czy to jego zasługa, ale zmniejszają mi się p/aTPO ale widać, że przemiana kiepściutka. Co do selenu to niestety ani gin ani endo nie za bardzo chcą się wypowiadać, a ja też nie znalazłam nigdzie info, że jest on w ciąży w pełni bezpieczny (chodzi mi o zwiększoną dawkę).

Plisss, może jeszcze ktoś się wypowie w moim temacie...
          • natchniuza86 Re: Nowe wyniki 02.06.11, 21:26
            Nie traktuj mojej wypowiedzi, jako porady lekarskiej. Leczenie sie na forum jest co najmniej nierozsadne. Gdybym ja byla w Twojej sytuacji, to z cala pewnoscia zwiekszylabym dawke i to nie o jakies 12,5, tylko minimum 25 wiecej, jak nie 50 nawet. Ale ja dobrze reaguje na zmiany dawki. Hormonow masz zdecydowanie za malo. Przemiana slaba, ale i FT4 zle, wiec z czego ta przemiana ma sie brac.
          • djpa Re: Nowe wyniki 03.06.11, 21:40
            często mi duszno, aż nie mogę złapać tchu.

Myślę, że ten objaw jest objawem anemii.
    • sobisia Re: Poratujcie mnie - ciąża z niskimi wynikami 07.06.11, 10:59
      Byłam wczoraj u endo...porażka na maxa

Pokazałam wyniki. Pani stwierdziła, że nie ma się do czego przyczepić i mam dalej być na dawce 100, a jeszcze będzie czas aby ją zwiększyć. TSH wyszło mi 1,18 (0,27-4,2) więc maleje, a wg niej robienie badań ft3 i ft4 to strata pieniędzy.
      Na moje pytanie, że ft3 jest poniżej normy stwierdziła, że to nic takiego i mam niczym się nie martwić, bo ft4 jest ok.
      Oczywiście jej nie posłucham i od piątku zwiększyłam dawkę - obecnie biorę 137,5 (chcę się do niej przyzwyczaić by ewentualnie trochę podnieść) i za 1,5 tygodnia zrobię badania by sprawdzić czy hormony się trochę poszły w górę.

Wieczorem biorę jeszcze 1 tabletkę Sorbiferu, bo choć morfologia wyszła mi w normie to hemoglobina tylko 12.
      Jak myślicie to dobra decyzja??

• amoremio7 Re: Poratujcie mnie - ciąża z niskimi wynikami 07.06.11, 11:37
        decyzja bardzo dobra
        lekarz do którego chodziła moja córka uważał że tsh jest zupełnie w czasie ciąży nie potrzebne,za to ft3 i ft4 bardzo ważne i zalecał utrzymywanie ich w górnych granicach norm ponieważ mają wpływ zarówno na ciąże jak i póżniej na sam poród ,oprócz żelaza na pewno przydałby się zestaw witamin
        • myrtille Re: Poratujcie mnie - ciąża z niskimi wynikami 07.06.11, 13:24
          Mój endo cały czas mówił, że kompletnie mam się FT3 nie przejmować (a cały czas poza dolną granicą normy i raczej z tendencją malejącą) choć temat drążyłam wielokrotnie i dosyć mocno. Podobnie z FT4. Niestety ginekolog teżsad
          Dopiero wczorajsza endo zaleciła leki.
          I zabroniła witamin z jodem (które 2 godz wcześniej gin zalecił, bo powiedział, że hashi czy nie jod trzeba, ale raczej nie ma)

Nasz Ssaczek Ameliasmile

1% dla mojej córeczki
          • myrtille Re: Poratujcie mnie - ciąża z niskimi wynikami 07.06.11, 13:27
            Jak na ciąże po 20 tyg to hemoglobina całkiem niezła, w ciąży krew się rozrzedza więc to fizjologiczny proces.
            Ja już mam 11.5, w pierwszej ciąży poleciało do 11 i nic nie brałam na to.
            Ale może ja teraz mam bardziej lightowy stosunek do hemoglobiny (choć wtedy przy tym 11 panikowałam), bo widzę że moja córka prze 7.5 może całkiem fajnie funkcjonować po chemii (wiem skrajny przypadek, ale 12 to jeszcze dolna granica normy, o ile się nie mylę w ciąży zakres norm trochę się rozciąga w dół)
            • amoremio7 Re: Poratujcie mnie - ciąża z niskimi wynikami 07.06.11, 14:21
              niestety co lekarz to inne zalecenia ,moim dzieciom pediatra przepisał żelazo przy hemoglobinie 14 i 14,5 bo reszta parametrów była w dolnych granicach norm
        • sobisia Re: Poratujcie mnie - ciąża z niskimi wynikami 08.06.11, 10:45
          Oczywiście biorę witaminy dla kobiet w ciąży - na zmianę femibion i prenatal oraz magnez bo kilka dni temu zaczęły mi się początki skurczów łydek.
          Teraz najważniejsze dla mnie to podnieść hormony tarczycy, aby ft3 skoczyło powyżej dolnej granicy normy a najlepiej na połowę.
          Zastanawiam się czy już np od jutra nie zwiększyć dawki na 150 czy lepiej zaczekać jeszcze tydzień na 137,7 i wykonać badania.

Co o tym sądzicie??
          • amoremio7 Re: Poratujcie mnie - ciąża z niskimi wynikami 08.06.11, 11:43
            ja przy takich wynikach zwiększyłabym na 150
    • sobisia Wyniki po 2 tygodniach 21.06.11, 20:09
      Witajcie. Dziś odebrałam kolejne wyniki zrobione po dwóch tygodniach na dawce 150.

FT4 1,29 - 46,75%
      FT3 2,84 - 14 %

Nieznacznie się podniosły, choć bez rewelacji. Przemiany w zasadzie brak. Chcę jeszcze podnieść dawkę, ale nie wiem o ile.
      Może Wy mi coś podpowiecie?

Ze względu na to, że źle reaguję na zmiany pomyślałam sobie czy mogłabym zrobić tak, by wziąć dawkę 75 za jakieś 30 min kolejne 75 i znów za jakieś 30 min dołożyć np. najpierw ćwiartkę 75 a potem po kilku dniach zwiększać by dojść do 25 czy 37.5. Oczywiście śniadanie dopiero po minimum ok. 30 min od ostatniej porcji leku.

Czy takie dawkowanie będzie skuteczne?
      Kombinuje tak by stężenie tyroksyny w organizmie rozłożyć trochę w czasie, bo jak przyjme na raz większą dawkę to przyspieszony puls+osłabienie murowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka