Dodaj do ulubionych

eremka ma odstawić euthyrox ...?

26.05.11, 13:21
ma wstępie przepraszam, bo założyłam już jeden wątek, ale teraz jestem w pracy i mi nie działa wyszukiwarka ...

po pierwsze, RATUNKU! nie wiem, co robić, bo własnie byłam u dr Pietrzyk, która zaproponowała, żebym odstawiła euthyrox, bo moze jestem zdrowa ...

moje wyniki z 01.04 (przy dawce 88/100)
TSH: 0,025 (norma: 0,27-4,2)
ft3: 3,2 (norma: 2,00-4,40) 50%
ft4: 1,34 (norma 0,93-1,70) 53,25%

wyniki z 24/04/2010
TSH: 0,059 (norma: 0,27-4,2)
ft3: 2,93 (norma: 2,00-4,40) 38,75%

wyniki z 07/08/2010
TSH: 0,01 (norma: 0,27-4,2)
ft3: 3,58 (norma: 2,00-4,40) 65,83%
ft4: 1,5 (norma 0,93-1,70) 74,03%
przeciwciała Anty TPO 11,4 (norma powyżej 34,0)

objawy: tycie (pomimo diety i ćwiczeń 4 x tygodniu), bóle stawów, a właściwie jednego kolanowego, i arytmia, która sie przyplątała w kwietniu ub. roku
usg z 05/05 br.
wymiary lewego płata: 11x8x34 mm, prawego: 10x11x35 mm
cieśn: 3 mm, wielkość bez zmian w porównaniu z badaniem z 2009 r. Echogeniczność jednorodna z wyjątkiem płata prawego, gdzi ewidoczny jest obszar obniżónej echogeniczności (zmiana pozapalna) - jak w badaniu poprzednim, w okolicy dużych naczyń szyi
i co ja mam robić?
boję się odstawić tak całkiem euthyrox ... dawkę moge zmniejszyć, ale tak całkiem przestać go brac?
zdaniem pani doktor, najczęściej po przejściu ostrego zapalenia wszystko wraca do normy, poprzejsciowej nadczynności, a nastepnie niedoczynności, hormony sie powinny unormać
doradźcie coś, prosze ...
----------------------------------------
Im bardziej będziemy komuś włazić w tyłek, tym bardziej będzie nam właził na głowę - zasłyszane, zapamiętane
Obserwuj wątek
    • anka.83 eremka to ma się wpisać do swojego starego wątku 27.05.11, 00:35
      bo niejaka adminka anka apopleksji dostanie

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,123973658,123973658,autoimmunologiczne_zapalenie_tarczycy_nie_hashi.html
      • eremka Re: eremka to ma się wpisać do swojego starego wą 27.05.11, 09:25
        dziękuje uprzejmie za komentarz smile
        wolałabym, żeby ten wątek został moim na wieki wieków ...
        moze tak być?
        Im bardziej będziemy komuś włazić w tyłek, tym bardziej będzie nam właził na głowę - zasłyszane, zapamiętane
    • gralint Re: eremka ma odstawić euthyrox ...? 27.05.11, 09:48
      Masz na pewno atrofie. A badalas TRAB? Atrofia towarzyszy tym przeciwcialom wlasnie. W Hashimoto wystepuja, TRAB, aTPO, aTG oraz aTGTPO (ktore lacza sie i z receptorem TG i TPO). Mozesz zmniejszyc dawke ale calkowicie odstawiac lek to pewnie szybko bedziesz miec spowrotem niedoczynnosc.
      A jakie bylo Twoje TSH sprzed brania euthyroxu?
      • eremka Re: eremka ma odstawić euthyrox ...? 27.05.11, 10:48
        TRAB, powiadasz?
        z przekonaniem graniczącym z pewnością mogę powiedziec, że nie badałam wcale ...
        zakonotuję w pamieci, zeby zbadać ...
        pierwsze wyniki tarczycowe, czyli tsh, ft3 i ft4 mam z 1998 roku (tak!), oczywiście były w normie, ale nie mam ich przy sobie...
        w grudniu 2003 roku miałam ostre zapalenie tarczycy, a euthyrox biore od sierpnia 2004 roku ...
        • gralint Re: eremka ma odstawić euthyrox ...? 27.05.11, 16:55
          Mi chodzilo o konkretna liczbe, jakie mialas TSH w 98' czy w 2003'.
          • eremka Re: eremka ma odstawić euthyrox ...? 27.05.11, 23:47
            1998: TSH 1,93 (norma 0,25-5 uIU/ml), ft3 4,41 (4,0-8,3 pmol/l) ft4 12,62 (9,0-20 pmol/l)
            2003:TSH 0,084 (0,4-4,0 uIU/ml), ft3 17,1 (2,2-6,3 pmol/l) ft4 4,0 (0,8-1,9 ng/dl)
    • gralint Re: eremka ma odstawić euthyrox ...? 28.05.11, 08:28
      eremka napisała:

> objawy: tycie (pomimo diety i ćwiczeń 4 x tygodniu), bóle stawów, a właściwie j
      > ednego kolanowego, i arytmia, która sie przyplątała w kwietniu ub. roku
      > usg z 05/05 br.
      > i co ja mam robić?
      > boję się odstawić tak całkiem euthyrox ... dawkę moge zmniejszyć, ale tak całki
      > em przestać go brac?
      > zdaniem pani doktor, najczęściej po przejściu ostrego zapalenia wszystko wraca
      > do normy, poprzejsciowej nadczynności, a nastepnie niedoczynności, hormony sie
      > powinny unormać
      > doradźcie coś, prosze ...

Odstaw i zrób po 2 miesiacach badanie TSH. Tarczyce masz mala ale hormony mialas
      przed braniem euthyroxu OK. Tycie nie musi byc zwiazane z tarczyca.
      • eremka Re: eremka ma odstawić euthyrox ...? 28.05.11, 10:04
        gralint napisał:
        Tycie nie musi byc zwiazane z tarczyca.

jakas podpowiedź?
        nie mam doswiadczenia w tej materii, rodzina bez problemu otyłości (ale nie wiem, jak to było u prapra, bo zdjęć niet)
        co i gdzie w organiźmie zrobiło mi to zapalenie tarczycy, że zaczęłam tyć ...?
        • czupakabra27 Re: eremka ma odstawić euthyrox ...? 28.05.11, 10:33
          Tycie to np. wysoka prl (hiperprolaktynemia zwykła i/lub czynnościowa), zaburzenia glukozowo insulinowe i pewnie wiele innych ale pisze tylko o własnych doświadczeniach. Robiłaś badanie prolaktyny i krzywą cukrową/insulinową?
          • harmoniak Re: eremka ma odstawić euthyrox ...? 28.05.11, 10:39
            Hormony przed leczeniem nie były OK. Były bardzo bardzo dalekie od OK.

Brakuje mi badania ferrytyny
            • eremka Re: eremka ma odstawić euthyrox ...? 29.05.11, 09:38
              badania te robiłam, dawno bo 2005 roku, to znaczy krzywą cukrową, insulinowa, prolaktynę badałam kilka razy, bo fin się zaparł, ale nic nie zanlazł wink
              ferrytynę badałam pod koniec ub. roku, 23,0 ng/ml (norma 15,0-150,0), ale żelazo ponad norme 157 (norma 37-145 ng/dl), wczesniej brałam tardyferon (jedno opakowanie)
              pytałam lekarkę, o co chodzi, że ta ferrytyna taka słaba, a poziom żelaza ponad sufit, powiedziła, że taka jest zależność ????
              zbadam ferrytynę i żelazo

@harmoniak
              nie mam zamiaru odstawiać hormonów, powiem szczerze, że Pietrzyk sie zdyskwalifikowała w moich oczach taką propozycją, żeby chociaż zaproponowała, żeby zmniejszać powoli, ale nie ... odstawić na 3 tygodnie i zrobic badanie, według mojej wiedzy, badanie tsh niewile pokaże po 3 akurat tygodniach... szkoda, ciągle mam nadzieję, że znajde jakiegoś myślącego i odpowiedzialnego lekarza...
              zatem zamierzam sobie zmniejszyć troszkę euthyrox i zrobić potem badania ...
              o/t koleżanka (też chora i też nie chcą jej leczyć) zażartowała, że jak na chorą to za dobrze wyglądam, nie jestem łysa, skóra nie przypomina kory drzewa, nie ważę 150 kilo ... więc może jestem zdrowa? wink

• gralint Re: eremka ma odstawić euthyrox ...? 29.05.11, 10:09
                Ja uwazam ze bierzesz bez sensu euthyrox i jestes zdrowa. Taka intuicja.
                A co do zelaza jesli suplementowalas zelazo to trzeba pare dni przed badaniem suplementu nie brac by poziom samego zelaza byl wlasciwy. Ferrytyna jest jedynie miarodajnym wskaznikiem, masz za niska na pewno.
                • eremka Re: eremka ma odstawić euthyrox ...? 29.05.11, 14:35
                  jesteś lepsza niż ci lekarze, do których chodze... nawet mnie nie widziałaś i już wiesz, że jestem zdrowa big_grin
                  sorry, nie gniewaj się, ale nie mogłam się powstrzymac od tej złośliwostki

tamte badania ferrytyny i żelaza robiłam jakies 3 miechy po zakończeniu suplementacji
                  tardyferonem
                  też myslę, ze mam za niską, bo zwyczajowo, jak nie brałam nic, to była bardzo słaba ....
    • eremka Re: eremka ma odstawić euthyrox ...? 10.06.11, 10:31
      napiszę coś, bo znowu mi wątek odfrunie w niebyt ...
      więc zmniejszyłam dawkę i dwa tygodnie biorę 88 mikrogramów ... czyli wyrównaną dawkę, co moze też sie pozytywnie odbić na wynikach... ?
      wydaje mi sie, że w tym tygodniu arytmia mniej mnie nękała ...no, ale chyba za wczesnie, żeby odtrąbić zwycięstwo ...
      samopoczucie takie lekko depresyjne, ale mozliwe, że to w zwiazku z sytuacją moją zyciową ...
      chyba włosy mi bardziej wypadają, ale na razie nie biję na alarm wink
      za 3 tygodnie zrobię badania ...

acha, znalazałam taką informację, że jeżeli badania dodatkowe wykazują obniżenie poziomu cholesterolu i triglicerydów przy jednoczesnym wzroście poziomu globiny wiążącej hormony płciowe (SHBG), należy rozważyć możliwość współistnienia subklinicznej nadczynności tarczycy.
      czyli powinnam se zbadać cholesterol, triglicerydy i ten SHBG ...
      • harmoniak Re: eremka ma odstawić euthyrox ...? 10.06.11, 22:03
        Wypadanie włosów może być od niedoczynności, nadczynności i anemii (ferrytyna?).

O zależności między nadczynnością i niskim cholesterolem słyszałam. U mnie wystarczy zbadać sam cholesterol, żeby zobaczyć, czy nie biorę za dużo. Ostatnio mi się to przydarzyło i zmniejszyłam dawkę mimo hormonów w normie. Czuję się lepiej.

A, SHBG nigdy nie badałam.
        • eremka Re: eremka ma odstawić euthyrox ...? 10.06.11, 22:33
          od początku choroby mam podwyższony cholesterol (norma do 200 czy jakoś tak,a ja ciutkę wyżej 201, 202), ale już w rozbiciu na hdl i ldl wygląda to dobrze ...
          w tym roku jeszcze nie badałam cholesterolu ...
    • eremka Re: przeciwciała w normie od 2008 roku... 06.07.11, 11:06
      właśnie, nasunęło mi sie w zwiazku z tym pytanie, czy ja nadal jestem chora na hashimoto...
      i czy mnie nadal dotyczą obostrzenia (czyli nakazy/zakazy) dla dotniętych chorobami autoimmunologicznymi ...?
      bo jak zdiagnozowali mi (w 2004) hashimoto, to przestałam sie szczepić na przykład na grypę ...
      ale ponieważz jestem zwolenniczka szczepień, to cały czas czuję sie z tym źle ... i wolałabym korzystać z tej formy ochrony zdrowia ...

co Wy sądzicie?
      • eremka Re: SZCZEPICIE SIĘ? 07.07.11, 09:55
        na przykład przeciwko wściekliźnie?
        big_grin
        • anka.83 Re: SZCZEPICIE SIĘ? 07.07.11, 13:14
          Lepszy rzut Hashimoto, niż wściekliznabig_grin

Musisz wiedzieć, co dla Ciebie wazniejsze, nie zachorować na grypę, czy przeżyc (być może nie jeden) rzut choroby wraz z jego wszystkimi negatywnymi konsekwencjami. Bo szczepienie może go wywołać. Teoretycznie nasza tarczyca z góry skazana jest na zagladę, praktycznie u różnych osób niszczenie przebiega w rożnym tempie, a zawsze lepiej, jak hormony są naturalnie dostarczane, nie sztucznie (dopasowoywanie dawki). Wybór należy do CIEBIEsmile

• eremka Re: SZCZEPICIE SIĘ? 08.07.11, 10:26
            grypy mi nie żal, ale żółtaczka wszczepienna ...?
            tężec?
    • eremka Re: wyniki z 22 lipca 25.07.11, 14:48
      no, nie jest dobrze, sama widzę uncertain
      dawka 88 mikro g
      tsh = 0,238 mg/ml (0,270-4,200)
      ft3 = 2,47 pg/ml (2,00-4,40) 19,58%
      ft3 - 1,25 ng/dl (0,93-1,70) 41,56%
      żelazo = 80,0 mg/dl (37,0-145,0)
      ferrytyna =19,0 ng/ml (15,0-150)

przemiana mi siadła, widac gołym okiem
      idę w czwartek do rodzinnego, to może ubłagam o tardyferon, wtedy przemiana powinna sie poprawić ...?
      może też uda mi sie dostać skierowanie na b12...?
      co jeszcze moge zrobić?
      podpowiedzcie, proszę

---------------------------------------
      • eremka Re: wyniki z 22 lipca 11.08.11, 15:32
        zrobiłam sobie badanie poziomu B12 i wyszło mi 333 pg/ml (191-663
        internista powiedział, że nie kwalifikuje sie do zastrzyków przy takim wyniku, za to dostałam tardyferon ... zaczynam łykaćc i daj Boże poprawi mi sie ferrytyna i przemiana ruszy ...
        wielkie dzięki za podpowiedzi big_grin
    • eremka Re: ku pamięci 02.11.11, 21:49
      oddałam krew i oto mamy wyniki z 24/10/2011
      TSH: 0,200 (norma: 0,27-4,2)
      ft3: 2,62 (norma: 2,00-4,40) 25,83%%
      ft4: 1,35 (norma 0,93-1,70) 54,55%
      żelazo 75,00 (33,0-193,00 mikrog/dl)
      ferrytyna: 36,29 (13-150 ng/ml)
      od 2 miechów biorę tardyferon, więc niby lepiej niż wtedy, ferrytyna trochę w góre ruszyła, ale żelazo bez zmian...?
      przemiana nadal kiepska ... i bądź tu mądra, nastrój mam ...
      na pewno od kiedy zmniejszyłam dawkę hormonu, uspokoiło mi sie serducho ... ale stawy mnie bolą i deprecha trzyma ...
      Boże, co ja bym dała za dobrego endokrynologa ...
      • pies_z_laki_2 Re: ku pamięci 03.11.11, 12:48
        Pytasz o podpowiedzi... proszę bardzo smile
        - zakładam, że hormony łykasz na czczo i dajesz odpowiedni odstęp od śniadania (0,5-1 godz.)
        - zakładam, że żelazo łykasz wg. zasad (2-4 godz. po tyroksynie)
        - zacznij brać selen / dwa orzechy dziennie (na przemianę)
        - pij pokrzywę i melisę
        - nadal żelazo w kroplach i w naturze (!)
        - pilnuj diety
        - - odstaw mleko
        - - jedz chude mięsko i tłuste ryby, ale odstaw słone i faszerowane chemią wędliny
        - - jedz więcej warzyw, domowych soczków i surówek, świeżych ziół
        - - łykaj olej z siemienia lnianego i samo siemię (w całości albo mielone nieodtłuszczone)

Czy badałaś kiedyś odczyn Waaler-Rose'go (reumat.)? Stawy pobolewają ponoć przy zbyt niskiej podaży hormonu tarczycowego, ale równie dobrze przy rzs... a u mnie przy boreliozie... Mnie pomagają masaże z żelem z diabelskiego pazura (Harpagophytum), gimnastyka, łykanie krzemu / skrzypu / chrząstki rekina.
        • eremka Re: ku pamięci 03.11.11, 15:49
          euthyrox na czczo, coś w rodzaju śniadania po 2 godz, zelazo przy obiedzie
          selen biorę 2 godz po euthyroksie
          żelazo (tardyferon) zamierzam w sobote wycyganić od lekarki, diety pilnuję ... ale jaką dietę Ty masz na mysli ? wink-
          mleko odstawiłam, a jego przetwory? zdarza mi sie zjeść raz-dwa razy na tydzień plasterek żółtego sera albo białego albo jakis jogurt (naturalny, of course)

no, kiedyś badałam ten odczyn, ale to było w poprzednim życiu, przed hashimoto
          i był ok
          tak naprawdę to pobolewa mnie czasem lewe kolano (miałam kiedys zapalenie więzadła) i kregosłup lędźwiowy po prawej stronie i szyja też po prawej...
          więcej warzyw ...?
          ja raczej nie jem dużo (chociaz mam bloba wink i jakoś sobie nie moge wyobrazić, że jem więcej ... żołąd mi sie skurczył i nie wlezie więcej ...

dzieki za inspirację smile
          ---------------------------------------

• pies_z_laki_2 Re: ku pamięci 04.11.11, 19:19
            Dieta = stały sposób odżywiania smile

Więcej warzyw = jeśli przy każdym posiłku jadasz węglowodany, to zmień proporcje, zmniejsz ilość chleba i innych mącznych, a podnieś ilość jarzynek. Nie chodzi o to, że masz zjeść o dwa kilogramy dziennie więcej czegoś (jarzyn, czy owoców, czy czego tam) smile Chodzi o to, że kopytka, pierogi, knedelki, pizze, makarony, kanapki, zapiekanki, bułeczki, grzanki, gofry itd są pyszne, ale tuczące. Przy naszej Hashi musimy jeść dużo jarzyn (witaminy i błonnik) i białko, a węglowodany musimy ograniczać.

Mnie się bardzo spodobała dieta nakazująca jedzenie białka (ryby, indyk, królik, jagnięcina, jajka, sery) z jarzynami, ale bez dodatku kluch, buły, czy innych produktów mącznych. I dobrze mi ta dieta zrobiła, schudłam, lepiej się czułam, taka lżejsza, jakby mniej za duża smile Niestety tęsknota do chleba i miłość do klusek czasem zwycięża i muszę, po prostu muszę zjeść kanapkę, albo makaron z czymś. Taka nasza polska tradycja, pszenno-buraczana...

Z gotowych "diet" podoba mi się dieta rybna, dieta Montigniaca i soczki owocowo-warzywne Dąbrowskiej. I stosuję na co dzien taki mix, grzesząc od czasu do czasu...

Tak się zastanawiałam nad pobolewaniem szyi - to pewnie węzły chłonne. Mamy kilkaset węzłów chłonnych w ciele, z czego zupełnie nie zdajemy sobie sprawy (ja nie wiedziałam uncertain). No i teraz dlaczego przy Hashi bolą nas węzły? Z powodu postępującego stanu zapalnego? Możliwe, prawda? Ale dlaczego tarczyca nie boli, skoro jest w niej stan zapalny? A może masz Helicobactera? U mnie ponoć ból szyi to reakcja na te bakterie, jak je wytłukę, to węzły przestaną dawać mi się we znaki. Oby...
            • eremka Re: ku pamięci 06.11.11, 15:08
              ja też węgle ograniczam, jakaś kanapka (pieczywo pełnoziarniste) na drugie śniadanie i tyle, głównie jem jakieś grillowane piersi, sałate, łososia, tuńczyka, jakiś jogurt, soki warzywne
              czasami ma dosyć i nawet tęsknię do golonki, która jadłam tak naprawdę raz w życiu i wcale mi nie smakowała big_grin
              ryż, ziemniaki czy kluchy od wielkiego dzwonu, kilka razy w roku
              ale czasami mnie nachodzi mnie wilczy apetyt na czekoladę uncertain

wiesz, te bóle ostatnio to wiążę z 2-tygodniową abstynencją od wysiłku fizycznego ... miałam straszny wylew w oku, przez tydzień mi się wchłaniał, a drugi tydzień okulistka kazała odczekać, zanim wrócę na ćwiczenia...
              w sumie nie męczę się jakoś przesadnie (2x joga i raz pilates) i nie sądzę, żeby ten wylew miał coś wspólnego z wysiłkiem fizycznym, ale skoro mi zaleciła przerwę w ćwiczeniach, to sie dostosowałam ... dzisiaj wróciłam na pilates i nic mnie nie boli smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka