Dodaj do ulubionych

nie wiem czy jestem chora czy nie

26.12.11, 08:54
lekarz tego tez nie wie. robię próby, odstawiania, brania eutyroxu.

Zacznę od poczatku.
Po ciązy rozregulowałam się cała.
Szukałam co mi moze dolegać. Robiłam ginekologiczne badania, wykazywały wszystko wnormie, nie miałam okresu pół roku, w ciązy nie byłam.
Dostałam skierowanie do endokrynologa, ale najpierw
Zrobiłam TSH , wyszło 2,45
Zostałam skierowana do endo, celem leczenia.
Coś mi naciskało przy tarczycy, jakby ktoś mnie dusił.
Dostałam jodid.
Brałam ze 2 lata. Ale trochę mi się wole powiększało, źle się czułam.
Lekarz dał mi euthyrox 25, pól tabletki. Później dostała 50, pół tabletki, a teraz biorę od 3 lat całą tabletkę 50.
Alelekarz mi zwiększał dawkę na podstawie tego ze mowiłam ze nic te leki mi nie pomagają źle się czuję. Po 2 latach TSH 2,34 - brałam euthyrox wtedy.
Po 3 latach 3,13 TSH i wtedy chyba dawkę mi lekarz podnióśł.
Na początku tego roku miałam przy braniu TSH 1,29. % miesięcy później
wyjechałam na wakacje i zapomniałam leków. Po 3 tyg nie brania zrobiłam
TSH wyszło 2,44.
Anty -Tpo 14,06
anty TG <10

Byłam na wizycie u endo i mi mówi ze nie mam choroby na która sie leczę. Bo antyciała wyszły w normie.
W takim razie znów zaczęłam brać przez 3 miesiace i znów wyniki tydzien temu
TSH 1,43
FT3 2,87
Ft4 1,15

Z lekarzem uzgodniłam ze teraz do lutego mam odstawić i zrobić badania. Jak wyjdą.

W miedzy czasie, w tym roku na USG wyszedł jakiś guzek 3mmx3mm hipoechogeniczny, ktory po 4 miesiącach ma wymiary 4mmx5mm. No ale nic nie robiłam z tym. tarczyca ten płąt lekko powiększony ale w granicach normy.

I teraz nie wiem na co sie leczę, czy guzek powstał moze z nadmiaru chormonów?
Jak odstawiam eutchyrox mam wrazenie ze gorzej się czuję. Lekarze mi nie potrafią pomóc, zmieniałm lekarza, to już 3-ci. więcej nie ma już lekarzy abym mogła sie dostać.
Wydaje mi sie ze ten ostatni jest ok.

Może pomożecie mi , co robić dalej, bo ten lekarz mowi ze jak wynik wyjdzie w normie to nie bede brała euthoryxu.
Nie wiem co robić.
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: nie wiem czy jestem chora czy nie 26.12.11, 13:23
      Nic nie rozumiem sad

> Byłam na wizycie u endo i mi mówi ze nie mam choroby na która sie leczę. Bo antyciała wyszły w normie.
      W takim razie znów zaczęłam brać przez 3 miesiace

To nielogiczne. Jeśli nie masz choroby, to dlaczego zaczęłaś brać leki? Z jakiego powodu? Źle się czułaś, tak? Ale co dokładnie czułaś, jakie masz objawy? Opisz dokładnie.

Najpierw Jodid, potem Euthyrox, potem nic, skaczesz po lekach, a diagnozy nadal nie masz. Jak to możliwe, żeby leczyć nie-wiadomo-co?

Ja bym zrobiła w końcu kompleksowe badania. Zacznij od początku. Trzymaj się miesiąc (min. 4 tygodnie) na jednej dawce hormonu (jeśli go bierzesz), a potem zrób na czczo badanie z jednej próbki krwi TSH, fT4 i fT3, aTPO, aTG i TRAb, wit. D3, B12 i ferrytyna.

Podawaj też wyniki badań razem z normami, bo to ważne.
    • pendzacy_krolik Re: nie wiem czy jestem chora czy nie 26.12.11, 21:46
      kochana, ja lecze sie dopiero od 4 miesiecy, a doszlam juz do dawki 75 i 100.
      jestes chora,zdecydowanie. nie wolno obnizac dawki eutyroxu, co najwyzej,jesli ustabilizuje sie tsh mozna , a nawet trzeba byc na nim do konca zycia.
    • magdaa1977 szok 28.12.11, 13:45
      edzieckomama napisała:

> lekarz tego tez nie wie. robię próby, odstawiania, brania eutyroxu.
      >
      > Zacznę od poczatku.
      > Po ciązy rozregulowałam się cała.
      > Szukałam co mi moze dolegać. Robiłam ginekologiczne badania, wykazywały wszystk
      > o wnormie, nie miałam okresu pół roku, w ciązy nie byłam.
      > Dostałam skierowanie do endokrynologa, ale najpierw

> Zrobiłam TSH , wyszło 2,45

Dziwię się bardzo że endokrynolog nie wiedział, że przy chorobach tarczycy sprawdza się dodatkowo FT3 i FT4 samo TSH nie wystarczy, bo można mieć TSH w normie a złe wyniki FT3 bądż FT4 i mieć np: niedoczynność.

> Zostałam skierowana do endo, celem leczenia.
      > Coś mi naciskało przy tarczycy, jakby ktoś mnie dusił.
      > Dostałam jodid.

Jodid? raby boskie, od razu mieli ci dać eythyrox, konkretną dawkę, zwykle dopiero dawka od 75, ALBO 100, BĄDŻ więcej działa na chorą tarczycę.

> Brałam ze 2 lata. Ale trochę mi się wole powiększało, źle się czułam.

bO MIAŁAŚ dostaś euthyroź a nie jodid, Jodid to jod a Euthyroź to hormon tarczycy, który jest potrzebny, gdy tarczyca zle pracuje nie może wyprodukować hormonu.

> Lekarz dał mi euthyrox 25, pól tabletki.

Za mała dawka, z taką dawką możesz brac sobie cale zycie hormon a nigdy nie uregulujesz poziomu hormonow tarczycy.

Później dostała 50, pół tabletki, a te
      > raz biorę od 3 lat całą tabletkę 50.

Jakiś bardzo oszczędny ten lekarz.

> Alelekarz mi zwiększał dawkę na podstawie tego ze mowiłam ze nic te leki mi nie
      > pomagają źle się czuję.

I słusznie nie pomagają bo dostałas za malą dawkę.

Po 2 latach TSH 2,34 - brałam euthyrox wtedy.

O kurde i znów tylko badanie TSH koszmar a gdzie Ft3 i Ft4 smile?

> Po 3 latach 3,13 TSH i wtedy chyba dawkę mi lekarz podnióśł.
      > Na początku tego roku miałam przy braniu TSH 1,29. % miesięcy później
      > wyjechałam na wakacje i zapomniałam leków. Po 3 tyg nie brania zrobiłam
      > TSH wyszło 2,44.
      > Anty -Tpo 14,06
      > anty TG <10
      >
      > Byłam na wizycie u endo i mi mówi ze nie mam choroby na która sie leczę. Bo ant
      > yciała wyszły w normie.

Ale zbdury, możesz mieć przeciwciala TPO i TG w normie oraz TSH w nornie ale miec FT3 badz Ft4 zaniżone wtedy i tak masz niedioczynbnosc, lecz nie z profilu hashimoto, lecza inną.

> W takim razie znów zaczęłam brać przez 3 miesiace i znów wyniki tydzien temu
      > TSH 1,43
      Zływ ynik.

> FT3 2,87

> Ft4 1,15
      Bardzo niski wynik Ft4.

Moja droga masz dużą niedoczynność.
      iDZ DO DOBREGO LEKARZA NICH CI ZAAPLIKUEJ WEKSZA DAWKE AUTHYROXU np: 100. Bądz letroxu.

>
      > Z lekarzem uzgodniłam ze teraz do lutego mam odstawić i zrobić badania. Jak wyj
      > dą.
      >
      > W miedzy czasie, w tym roku na USG wyszedł jakiś guzek 3mmx3mm hipoechogeniczny
      > , ktory po 4 miesiącach ma wymiary 4mmx5mm. No ale nic nie robiłam z tym. tarcz
      > yca ten płąt lekko powiększony ale w granicach normy.

Wyszlo bo masz horatarczyce.

A masz objawy niedoczynności?

Jak: buchnięcie nóg, przybieranie na wadze, depresja, zimne dłonie, niskie tętno cisnienie, zaparcia, brak koncentracji, ?

>
      > I teraz nie wiem na co sie leczę, czy guzek powstał moze z nadmiaru chormonów?

Nie, raczej z powodu braku hormonow, bo skoro twoja tarczyca nie moze produkowac hormonow, to sie albo rozrasta badz powstaja guzki.

> Jak odstawiam eutchyrox mam wrazenie ze gorzej się czuję.

To przesciowe, bo gdy zaczynamy brać hormony momentalnie nasz organizm szybciej zaczyna podnosic metabolizm, tym samym nepedza serce, ktore szybciej bije, stajemy sie nerwowi, ale to minie, musisz miec wieksza dawke, oraz gdy czujesz kolatania serca lekarz musi ci zalecic leka dodatkowy (propranolol), aby uspokoic serce, duzo osob to bierze, gdy zle zniosa lecznie euthyrozem.

Lekarze mi nie potraf
      > ią pomóc, zmieniałm lekarza, to już 3-ci. więcej nie ma już lekarzy abym mogła
      > sie dostać.
      > Wydaje mi sie ze ten ostatni jest ok.

A czy to napewno lekarz prawdziwy endokrynolog od tarczycy?

>
      > Może pomożecie mi , co robić dalej, bo ten lekarz mowi ze jak wynik wyjdzie w n
      > ormie to nie bede brała euthoryxu.

Jak nie będziesz brala hormonu tarczycy albo w postaci euthyroxu bnadz innego to bedziesz sie jeszcze gozej czuja, niektorzy zle znosza euthyrox wiec mozna sie przezycic na letrox, to tez hormon tarczycy.

Pozdrawiam, Magda.
      • edzieckomama Re: szok 29.12.11, 20:22
        magdaaa dzięki za wskazówki ale ja nie rozumiem tego co napisałaś, niezrozumiale, błędnie, nie wiem co tam jest w tej treści
    • edzieckomama nowe wyniki, prosze o pomoc 14.02.12, 21:39
      forum.gazeta.pl/forum/w,24712,133365069,133365069,prosze_o_interpretacje_wynikow.html
    • mama_dorota Re: nie wiem czy jestem chora czy nie 14.02.12, 22:00
      Gdzie mieszkasz? Może ktoś ci podsunie dobrego lekarza?

Poczytałam to, co napisałaś. Widać ewidentnie, że jak nie bierzesz euthyroxu albo bierzesz mało, to nawet twoje TSH jest nieprawidłowe, wskazuje na niedoczynność. Powinno wynosić maksymalnie 2 i dobry ten pierwszy lekarz, pewnie internista, który cię do endokrynologa wysłał. Tak jak Magda pisała trzeba brać hormon regularnie.

Ja proponuję ci, żebyś teraz brała regularnie euthyrox.
      Najpierw zrób test na niedoczynność i zapisz wynik, a najlepiej wydrukuj czy skopiuj swoje objawy.
      Jeśli przerwałaś leczenie euthyroxem, to zacznij od 12,5 mcg. Jeśli wszystko będzie ok, to po tygodniu spróbuj podnieść do 25 i stopniowo w ten sposób dojść do 50, kierując się samopoczuciem. Jak dojedziesz do 50, to zatrzymaj się na 4 tygodnie i zrób badania: TSH, ft4 i ft3. Przed każdą zmianą dawki zrób znów test i porównaj co się zmienia. Jak zrobisz te badania, to pisz tutaj dalej. Najlepiej też pokazać się z tym lekarzowi.

Nieregularne leczenie może wprowadzić w błąd i lekarza i chorego - nic nie daje.

Niedoczynność masz na pewno - świadczą o tym: rosnące bez leczenia TSH, złe samopoczucie bez euthyroxu i to, że to leczenie ci nie przeszkadzało. Jakby było niepotrzebne, to pojawiłyby się u ciebie bardzo dokuczliwe objawy nadczynności. To, czy jest to Hashimoto jest w tej chwili sprawą drugorzędną.
      • edzieckomama Re: nie wiem czy jestem chora czy nie 15.02.12, 06:45
        a jak wyglądają objawy nadczynnności?
        moze mam jakieś tego nie wiem.
        od jakiej dawki zacząc pól tabletki? 50?
        • mama_dorota Re: nie wiem czy jestem chora czy nie 15.02.12, 21:16
          Zrób test, to się dowiesz. Tam są właśnie objawy niedoczynności, przynajmniej w większości tego on dotyczy, a częściowo rodzinnych skłonności.
          Od jakiej dawki zacząć? A jak długo już nie bierzesz i co brałaś ostatnio? Mam wrażenie, że nie przeczytałaś tego, co napisałam...
          • mama_dorota Re: nie wiem czy jestem chora czy nie 15.02.12, 21:17
            Nie przeczytałaś, bo ja tam się trochę napisałam, w szczegółach. Ech...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka