Dodaj do ulubionych

Pozim ft3 i ft4 rano a wieczorem

23.03.12, 11:26
Witam! Zrobilem badanie hormonow tarczycy, bo mam niepokojace objawy takie jak, bole stawow, jestem ciagle ospaly, nie mam energi, mam wzdecia. Badania zrobilem nadczo wyniki wyszly mi nastepujace.

TSH 5.3914 uIU/ml
FT3 2.73 pg/ml
FT4 0,94 ng/dl
anty TPO 0,17 IU/ml

Wiec TSH podwyszone co by swiadczylo o niedoczynnosci, a FT3 I FT4 w normie, anty TPO tez wporzadku. Zglebilem wiec troche temat hormonow tarczycy i doszedlem do wniosku ze o ile TSH zmienia sie bardzo powoli i to badanie jest miarodajne. To juz FT3 I FT4 tak miarodajne nie sa. Dokladnie z mojego rozumowania wychodzi mi, ze rano nadczo poziom FT3 I FT4 bedzie wyzszy niz wieczorem. Mam racje? Wizyte u specjalisty mam dopiero za miesiac, wiec mam nadzieje ze Wy mi pomozecie.
Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • czupakabra27 Re: Pozim ft3 i ft4 rano a wieczorem 23.03.12, 13:07
      Nie podałeś norm do badań ale widać, że niedoczynność jak byk. Przydałoby się usg tarczycy z podanymi wymiarami - do kompletu. Wiele nie pomożemy, poza wsparciem psychicznym jeśli takiego potrzebujeszwink Receptę na tyroksynę musi jednak wypisać lekarz.
      Ft3 i ft4 są bardzo miarodajne choć zmieniają się w ciągu dnia. Jeśli z rana masz niskie wartości to do wieczora już Ci paliwa nie starczy. Jeśli rano masz dobre wartości ,to i wieczorem nie padniesz na twarz. Istnieje wiele przypadków, kiedy przysadka nie pracuje właściwie i chociaż TSH jest niskie, to hormony tarczycy są beznadziejne. Dobrze, że zrobiłeś panel badań, a nie samo TSH.
    • pies_z_laki_2 Re: Pozim ft3 i ft4 rano a wieczorem 23.03.12, 20:03
      A jak u ciebie z wysiłkiem fizycznym? I ile masz lat? To tak dla uzupełnienia, bo co prawda masz za wysokie tsh, ale inny poziom mają 20-latkowie, a inny emeryci smile
      • kiellon3 Re: Pozim ft3 i ft4 rano a wieczorem 24.03.12, 12:42
        Jestem 28 letnim mezczyzna. Z wysilkiem fizycznym od jakis dwoch lat troche sie opuscilem i nie trenuje tyle co dawniej, nie mniej i tak 2-3 razy w tygodniu chodze na silownie. Prace mam raczej leka.
        Podaje normy z laboratorium w ktorym robilem badania.

TSH 0,350 do 4,940
        FT3 1,71 do 3,71
        FT4 0,70 do 1,48
        TPO do 5,61

Dodam ze moje objawy zdecydowanie nasilaja sie pod wieczor, zwlaszcza wzdecia, rano i w poludnie nie mam z nimi zadnych problemow, ale przychodzi wieczor i moj brzuch robi wzdety i nagazowany.
        • pies_z_laki_2 Re: Pozim ft3 i ft4 rano a wieczorem 24.03.12, 16:37
          Czyli:
          Tsh powyżej normy
          FT4 30.77% [ wynik 0.94, norma (0.7 - 1.48)]
          FT3 51% [ wynik 2.73, norma (1.71 - 3.71)]

Masz wysokie tsh, niskie wolne T4 i objawy niedoczynności, co jest wskazaniem do dalszej diagnostyki (usg) i wizyty u endokrynologa. Niezależnie od tego, na jakim tle masz niedoczynność, trzeba zacząć wspomagać tarczycę hormonami syntetycznymi, a jak już zaczniesz łykać hormon tarczycowy, objawy się cofną smile Jeśli weźmiesz od endokrynologa kwitek z diagnozą, to potem recepty będzie mógł wypisywać internista.

Na teraz / już możesz sobie pomóc zmieniając sposób żywienia - odstawiając cukier i słodycze, mleko, napoje gazowane i konserwowane, o alkoholu nawet nie wspomnę... No i więcej warzyw i białka (mięso, sery i jajka), a mniej produktów mącznych (ogranicz węglowodany). Pij dużo wody mineralnej bez bąbli, zieloną herbatę i soczki wyciskane na świeżo z owoców i jarzyn. Raczej gotowane i duszone, zamiast smażonego. Dieta bliżej śródziemnomorskiej, niż klasycznej mleczno-kartoflanej, jeśli wiesz co mam na myśli smile

Na wzdęcia mogą pomóc jogurty naturalne plus siemię lniane, a awaryjnie łykany espumisan potrzebny będzie tylko do czasu opanowania niedoczynności (czyli do momentu, kiedy wyrównany poziom hormonów tarczycowych przyspieszy metabolizm obniżony niedoczynnością).

Trzymaj się, będzie dobrze smile
          • kiellon3 Re: Pozim ft3 i ft4 rano a wieczorem 26.03.12, 13:17
            Dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka