Dodaj do ulubionych

Moje wyniki i objawy

30.03.12, 15:07
Witam wszystkich!

Od kilku miesięcy (a może nawet i lat) doskwierają mi różnego rodzaju dolegliwości (sucha skóra, problemy z koncentracją i pamięcią, zaparcia i biegunki, bóle kolan, przekrwione oczy, bardzo silna senność, silne uczucie zimna i obniżona temperatura ciała po przebudzeniu). Ostatnio rozwiązałem test na hashimoto (wynik 25 punktów). Oczywiście byłem już z tym u lekarza, ale w badaniach laboratoryjnych nic wielkiego nigdy nie wyszło i pani doktor stwierdziła, że moje problemy mają podłoże nerwowe, przy czym nie proponowała żadnego dalszego leczenia. TSH wyszło wtedy (rok temu) 2.95

Po rozwiązaniu testu postanowiłem zrobić dokładniejsze badania. Oto wyniki (w nawiasach podaję normy):

Tsh: 3,33 (0,27-4,2)
ft3: 3,23 (2,00-4,40)
ft4: 1,44 (0,93-1,7)
anty-TPO 8,62 ( max 34,00)
anty-TG 12,63 (max 115,00)

Ponadto zrobiłem też morfologię. Podaję tylko wyniki odbiegające od normy:
Neutrofile 2,49 (2,50-7,00)
Eozynofile 0,08 (0,10-0,50)
Monocyty 10,3(2,0-10,0)

Na razie nie wykonywałem jeszcze żadnych innych badań.

Chciałbym dowiedzieć się, co myślicie o moich wynikach i objawach. Myślicie, że powinienem wybrać się do endokrynologa? Może zrobić jeszcze jakieś inne badania (np. USG) ?
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Moje wyniki i objawy 30.03.12, 17:33
      Twoje wyniki hormonów tarczycy w przeliczeniu na %
      FT4 66.23% [ wynik 1.44, norma (0.93 - 1.7)]
      FT3 51.25% [ wynik 3.23, norma (2 - 4.4)]

Wyglądają dobrze, ale TSH choć mieści się w normie laboratoryjnej sugeruje, że tarczycy warto się przyglądać. W Stanach, wielu laboratoriach w Niemczech, a także w niektórych miastach w Polsce lekarze uważają, iż TSH nie powinno przekraczać 2, względnie 2,5, więc raczej jest coś nie tak, ale czy problem jest z samą tarczycą, czy podwyższone TSH jest wynikiem czego innego (np. infekcji lub innej choroby) trudno powiedzieć. Na twoim miejscu zrobiłabym USG, bo jeśli tarczyca się zmniejsza, to nawet przy prawidłowych poziomach hormonów pojawiają się objawy niedoczynności i należy zastosować leczenie.

Bardzo ważne jest, abyś oprócz informacji o strukturze tarczycy otrzymał na wyniku jej wymiary, najlepiej w przeliczeniu na mililitry, ale i w milimetrach może być. Uzyskany wynik nam podaj, spróbujemy coś podpowiedzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka