Dodaj do ulubionych

prośba o interpretacje wyników

22.04.12, 09:10
Witam! Może ktoś mi pomoże, bo wyniki jakie otrzymala z laboratorium są dość dziwne tzn. TSH w normie, a ft3 wysokie uncertain

TSH 2,78 norma 0,4-4,0
ft3 5,3 norma 1,5-4,1
ft4 1,19 norma 0,8-1,9

Mam objawy nadczynności tzn. jem dużo nie grubne, mam podwyższone tetno stale ok 80, jestem nerwowa bez powodu, mam nadwrażliwość na ciepło. Wszystko by pasowało tylko czemu TSH na to nie wskazuje uncertain Czekam na termin u endo i się martwię uncertain
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: prośba o interpretacje wyników 23.04.12, 13:03
      Jak na twój wiek (rocznik 1082?) to tsh 2,78 jest stanowczo za wysokie. Oznacza to niedoczynność tarczycy.

Z jakiego powodu zrobiłaś te badania? Badałaś też tarczycę - usg? Leczysz się?

Przeprowadź sobie badanko objawów niedoczynności z przyklejonego wątku na głównej stronie forum, zorientujesz się, co jest objawem niedo, a co może być objawem nadczynności.
      - www.chorobytarczycy.eu/test
      • yennefer1982 Re: prośba o interpretacje wyników 24.04.12, 16:00
        Tak jestem rocznik 1982. Badania zrobiłam z powodu nawracającego wypadania włosów, kołatań serca i nerwowości. Na teście forumowym wyszło mi 13 punktów.

A dziś byłam u endokrynologa z wynikami i później u mojej lekarki pierwszego kontaktu i co ciekawe endo stwierdziła, że mam super wyniki, ft3 jest niestabilne więc pewnie coś źle wyszło, a moja lekarka stwierdziła,że wyniki są złe i posyła mnie na usg tarczcy, a później skierowanie do endo!!!

• djpa Re: prośba o interpretacje wyników 24.04.12, 16:08
          Nerwowość jak najbardziej może być skutkiem za wysokiego fT3. Moim zdaniem wynik fT3 u Ciebie jest jak najbardziej prawdziwy, pasuje do objawów, a wyniki podobne do Twoich zdarzają się. Część osób ma za wysokie fT3 przy niedoczynności tarczycy. Np. anka.83 - może ona sama się odezwie, a jeśli nie, poszukaj jej wątku.

Myślę, że Twoja lekarka ma rację chcąc drążyć temat tarczycy. Napisz, co wykazało usg.

TSH jak na osobę w Twoim wieku jest za wysokie, wskazuje na niedoczynność. Podobnie jak fT4 poniżej połowy normy i fakt "rozjechanych" hormonów: fT3 wysoko, fT4 nisko.

Ech, też bym była nerwowa gdyby miała wyniki takie jak Ty wink
          • yennefer1982 Re: prośba o interpretacje wyników 24.04.12, 17:51
            Usg mam mieć 7 maja, chyba,że jutro gdzieś umowie się wcześniej z nfz. Ale jestem wkurzona,że poszłam do tej endo, bo skoro lekarka rodzinna zna się lepiej na wynikach tarczycy niż tamta to jakaś porażka!!!
            • djpa Re: prośba o interpretacje wyników 24.04.12, 19:16
              Zdarzają się lekarze ogólni sami chorujący na tarczycę. Tacy często lepiej się znają na chorobach tarczycy niż endo.
              • yennefer1982 Re: prośba o interpretacje wyników 25.04.12, 07:42
                Zastanawia mnie tylko dlaczego nie mam dwóch najbardziej typowych objawów nadczynności czyli nie zwiększyła mi się waga, przy 168 ważę 58 kg już od 8 lat co najmniej ( będąc nastolatką byłam otyła) i nie mam kłopotów z regularnością okresu uncertain

Jak tak teraz myślę to kłopoty ze zdrowiem przypominające nadczynność zaczęły mi się podczas przyjmowania środków antykoncepcyjnych-dlatego je odstawiłam. A wpadanie włosów atakowało mnie co jakiś czas od 18 roku życia co najmniej, z tym,że nasiliło się 3 miesiące po odstawieniu tych antykoncepcyjnych-myślałam długo że to przejściowe aż hormony się nie unormują.
                • djpa Re: prośba o interpretacje wyników 25.04.12, 09:58
                  U mnie hormony tarczycy również mają bardzo niewielki wpływ na wagę. Ważę od prawie 20 lat prawie tyle samo, czyli 50kg plus minus 2kg. Nie zmieniły tego ani dwie ciąże, ani wieloletnia nieleczona niedoczynność tarczycy, ani poporodowe zapalenie tarczycy z TSH ponad 75 (na 75 skala w laboratorium się kończyła).

Twoja niedoczynność jest jeszcze stosunkowo niewielka. Poza tym każdy ma swój własny zestaw objawów niedoczynności tarczycy. Wynika to z tego, że hormony tarczycy mają wpływ na praktycznie każdą komórkę ciała. Gdy hormonów brakuje, organizm zaczyna oszczędzać. A oszczędności można robić na wiele różnych sposobów. Stąd nie wszystkie objawy od razu u każdego się pojawiają i nie są jednakowo silne. Ponadto objawy są bardzo różnorodne. Objawy zależą również od poziomów fT3 i fT4.
                • pies_z_laki_2 Re: prośba o interpretacje wyników 26.04.12, 12:52
                  > Zastanawia mnie tylko dlaczego nie mam dwóch najbardziej typowych objawów nadczynności

Sprostowanie:
                  NADczynność w wynikach daje niskie tsh, ty zaś masz nieco za wysokie, co oznacza
                  NIEDOczynność, mimo nieco zbyt wysokiego Ft3.

Objawy niedo i nad czynności tarczycy czasem są tożsame, np. pobolewanie stawów, czy łomotanie serca, ale inne objawy, w dodatku w połączeniu z wynikami są bardzo charakterystyczne tylko dla niedoczynności, albo inne dla nadczynności.

Masz dużo szczęscia, że waga ci się nie zmienia, też bym tak chciała smile Właśnie wywalam z szafy ciuchy sprzed Hashi, bo w spodnie sprzed kilku tal na pewno już się nie zmieszczę. Buuu...
                  • yennefer1982 Re: prośba o interpretacje wyników 26.04.12, 16:47
                    Waga się póki co nie zmienia, ale kto wie jak będzie uncertain Mi najbardziej doskwiera ta nerwowość+ kołatania serducha i te wypadające włosy uncertain W poniedziałek usg zobaczę co na nim wyjdzie.
    • yennefer1982 Re: prośba o interpretacje wyników 02.05.12, 12:08
      Jestem po usg. Nic nie wykryło. Traczyca normalnej wielkości, bez guzków i ognisk zapalnych.
      • djpa Re: prośba o interpretacje wyników 02.05.12, 12:53
        Super smile

A tak dokładnie jaką wielkość ma tarczyca?
    • yennefer1982 Re: prośba o interpretacje wyników 03.05.12, 09:16
      prawy płat 12x14x32
      lewy płat 10x12x30

już sama nie wiem czy do endo się zapisywać uncertain
      • djpa Re: prośba o interpretacje wyników 03.05.12, 12:32
        I naprawdę napisali Ci w wyniku, że tarczyca jest normalnej wielkości??

Prawy płat około 2,788ml.
        Lewy płat około 1,8ml.
        Razem 4,588ml.

Bardzo małą masz tarczycę, zdrowe kobiety mają zwykle tarczycę wielkości 10-15ml. Mój sześcioletni syn ma na wyniku usg tarczycy wpisane, że norma wielkości tarczycy dla jego wieku to 5,4ml.

A może wpisz cały opis z usg tarczycy?
        • yennefer1982 Re: prośba o interpretacje wyników 04.05.12, 06:59
          Niestety nie jestem teraz w domu, a tam mam dokładny opis z usg. W każdym razie napisane tam były wymiary, które podałam oraz brak zmian ogniskowych i guzków, w trochę wydłużonej formie.
          No nic w takim razie zrobię sobie TPO jeszcze czy ona z HASHIMOTO taka mała nie jest, bo czytałam że niby tak może być uncertain
    • yennefer1982 Re: prośba o interpretacje wyników 09.05.12, 11:30
      Termin do endo mam na 7 listopada załamka sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka