Dodaj do ulubionych

ciąża - I wizyta u endo, kiedy???

14.06.12, 20:15
witam, muszę zapytać bo zaczynam trochę swirowac. jestem 5tyg4dnciąży. wiem, że procedura w przypadku zajscia w ciąże miała być taka, że od razu trzeba lecieć do endokrynologa. Wizyte mam na przyszly tydzien (20 czeriwcc) bede wtedy w 6tyg3dniu ciąży, nie wiem czy już wariuje - czy to jest pozno?? może przyspieszyc jtą wizytę ale z kolei dopiero w przyszlym tyg idę tez do gina...wyniki robiłam miesiąć temu i byłu w porządku... pomóżcie pliss bo szaleje
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • djpa Re: ciąża - I wizyta u endo, kiedy??? 15.06.12, 10:20
      Zrób badania jak najszybciej i sama oceń, czy mogą poczekać do wizyty u lekarza, czy wizytę trzeba przyspieszyć, czy może sama coś zmienisz z dawką. Wyniki badań powinny Cię uspokoić, bo będziesz wiedziała, co się dzieje, nie będziesz żyć w niepewności.

U mnie było tak, że miesiąc przed ciążą miałam bardzo dobre wyniki, a w 5 tygodniu ciąży miałam TSH powyżej normy. Sama zwiększyłam dawkę, a endo mnie za to pochwaliła i jeszcze dawkę zwiększyła. Mam zdrową córkę.

Tak czy siak badania zrób, bo początek ciąży jest ważny dla rozwoju dziecka. Powodzenia smile
      • katis1 Do djpa 18.06.12, 20:22
        Prosze powiedz mi to Twoje Tsh tak podkoczyło, w 5 tygodniu, ale jak liczylaś ciążę? To 5 tydzień od ostatniej miesiączki którą jeszcze normalnie mialaś? Bo lekarze tak licza ciążę, czy 5 tydzień od przypuszczalnego zaplodnienia( bo to teoretycznie jest 2 tygodnie różnicy).Podpytuje tak na przyszłośc, bo tez planuje ciąże, chyba. Bo nie wiem czy sie nie rozmysle, wciąż sie zastanawaim i starsznie sie boję.I chcialabym byc dobrze przygotowana, tym bardziej,ze leki bede pewnie zwiekszac sama, bo mój lekarz przyjmuje raz w miesiącu i moze sie zdarzyć tak,że prawie miesiąc bede musiała czekac na wizyte.A kazdy inny odpada w mojej okolicy, bo nie znaja sie na dawkowaniu Novo, i dostają zawału na widok znikomego TSH.
        • djpa Re: Do djpa 19.06.12, 07:50
          Nie wiem dokładnie kiedy moje TSH tak podskoczyło, ale na pewno na samym początku ciąży. Pozytywny test ciążowy zrobiłam w okolicach spodziewanej miesiączki, a badania dokładnie tydzień po teście. To była więc końcówka 5 tygodnia ciąży, ewentualnie sam początek szóstego, licząc od ostatniej miesiączki.

Są dziewczyny, którym podobnie jak mi zapotrzebowanie na hormony tarczycy na początku ciąży bardzo rośnie, ale są i takie, u których jest inaczej. Nie wiesz, co będzie u Ciebie, dopóki sama nie będziesz w takiej sytuacji smile Wtedy nie brałam Novothyralu, a endo leczyła mnie na podstawie samego TSH. Być może gdybym zachodząc w ciążę brała większą dawkę, na której świetnie się czułam, ale TSH było ciut poniżej normy, TSH nie urosłoby mi tak bardzo. Do tego był to początek jesieni, czyli czas w którym zapotrzebowanie na hormony tarczycy trochę rośnie, bo robi się chłodniej.

Jeśli jesteś już jakiś czas na Novo i znasz już siebie, myślę, że będziesz wiedziała co robić z dawką będąc w ciąży i czekając na wizytę u endo smile
    • comic Re: ciąża - I wizyta u endo, kiedy??? 20.06.12, 16:02
      W ciąży robiłam bad co m-c, telefonicznie kontaktowałam się z endo która mi mówiła jak zmieniać Euthyrox, który przypisywał mi gin. A pierwszy raz byłam u endo w ciąży dopiero w 8/9tygodniu, bo na początku nie wiedziałam że ciąża jest. Synek zdrowy i ma już 15m-cy.
      Dobrze by było gdybyś też ferrytynę badała bo w ciąży łatwo o anemię.
      Trzymam kciuki za powodzenie ciąży.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka