Dodaj do ulubionych

Jak zinterpretować?

03.08.12, 13:15
Witam jestem na forum po raz pierwszy.
Pod koniec maja stwierdzono zatrzymana ciążę 10 tydz. 1 czerwca miałam robiony zabieg łyżeczkowania. z wyników hist nie wyszło nic co by było przyczyną tylko polip endometrialny.
W poprzednim tyg zrobiłam wyniki. Wpisałam je do kalkulatora i nie umiem zinterpretować. Rodzinny lekarz jak i gin uważają, że są ok ale dużo naczytalam się o poziomie TSH przy staraniach czy ciąży na poziomie mniejszym niż 2. Chciałabym starć się o kolejne dziecko (mam synka 2 latka) ale boje się, że mogę mieć coś z tarczycą bo mam zgrubienie na szyji odkąd pamiętam taki wałek. Oto moje wyniki:

FT4 24.36% [ wynik 1.12, norma (0.93 - 1.71)]
FT3 44.81% [ wynik 3.1, norma (2.02 - 4.43)]
TSH 3 generacji: 2,42 ulU/ml norma 0,27-4,20

usg tarczycy 16 sierpnia.

Proszę o pomoc w interpretacji i ewentualnie Wasze doświadczenia.

pozdrawiam Gosia.

Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Jak zinterpretować? 03.08.12, 19:11
      Moje doświadczenia są takie, że przy lepszych wynikach stwierdzono u mnie (słusznie) niedoczynność. Twoje wyniki są marne - TSH wysokie jak na kobietę w wieku rozrodczym (brzydko brzmi...), wolne hormony niskie i z wyraźną różnica poziomów. Warto iść do dobrego endokrynologa. A jak ty się czujesz? Masz objawy niedoczynności?
      • gosiablada Re: Jak zinterpretować? 03.08.12, 23:45
        Czuję się dobrze. Nie mam żadnych objawów. 2 lekarzy u których byłam mówią, ze jest ok bo w normach labolatoryjnych ale to sama widziałam i nie uważam by się na tym znali.
        musze znależć dobrego endo. jestem z Podlasia okolice Białegostoku, znacie kogoś?
        • pies_z_laki_2 Re: Jak zinterpretować? 04.08.12, 12:01
          Poczekaj na opis tarczycy z usg. A potem jeszcze mozesz zrobić p.ciała atpo i atg, jeśli coś wyszłoby nie tak, to miałabyś podkładkę dla endo, że należy to leczyć.

Równie dobrze mogło to być naturalne wahnięcie, może poczekaj teraz na powrót do równowagi hormonalnej po ciąży i ponów badania trójki tarczycowej za jakieś 6-8 tygodni.

Sprawdzałaś forumowy test niedoczynnościowy? Może poczytaj o objawach, niektóre są tak nieoczywiste jako objaw, że nie zdajemy sobie z tego sprawy, że to nienaturalne i że można z tym walczyć smile
          • gosiablada Re: Jak zinterpretować? 04.08.12, 13:09
            W teście mam 9 punktów. 2 to takie trochę naciągane. Muszę koniecznie zrobić ust i wtedy się wyjaśni. Jedyny Endo który ma w miarę terminy i jest niedaleko nie ma usg w gabinecie wiec pójdę na umówione prywatnie bo w moim mieście czeka się pol roku na wizytę a następne pol na usg.
            Przed wizyta powtórzę wyniki.
            • gosiablada Re: Jak zinterpretować? 04.08.12, 23:56
              a orientujecie się może czy branie Folio (kwas foliowy 400 , jod 150) mogło mieć wpływ na wynik TSH?
              • pies_z_laki_2 Re: Jak zinterpretować? 05.08.12, 10:22
                Jod?
                Tak, jod ma wpływ na działanie tarczycy.
                • gosiablada Re: Jak zinterpretować? 05.08.12, 10:46
                  ale w którą stronę? wg zaleceń mojego gina w ciąży bierze się folik i jid w takiej dawce jakt naisalam wyżej.
                • pies_z_laki_2 Re: Jak zinterpretować? 06.08.12, 10:15
                  Jod blokuje receptory dla hormonów, ale z drugiej strony też jest potrzebny do życia.
                  Już o tym pisaliśmy, na pewno znajdziesz konkrety, ja się niespecjalnie na tym znam...
                  • gosiablada wzrost tsh 14.09.12, 09:33
                    Odebrałam wynik tsh po 3 tyg brania letroxu 50, jest 2,87.
                    Wzrosło z 2,42, wyniki anty top i atg może będą po południu. Wizytę mam 18 września.
                    staramy się o drugie dziecko, czekam na @ .
                    Czy to normalne, że lek nie działa? Wszystkie dawki brałam na czczo, raz dziennie. Oprócz dnia kiedy robiłam wyniki, wzięłam po pobraniu krwi.
                    Proszę o radę czy orientuje id się skąd wzrost tsh mimo letroxu?
                    Będę wdzięczna za każda odp.
                    Pozdrawiam.
                    • patria5 Re: wzrost tsh 14.09.12, 11:35
                      gdzieś na forum była informacja, ze TSH obrazuje stan organizmu sprzed jakiegoś czasu, chyba kilka tygodni; Ty bierzesz lek dopiero 3 tyg. - poczekaj jeszcze ze 4 tyg i dopiero wtedy wyniki będą bardziej miarodajne
                      • gosiablada hashi 14.09.12, 15:38
                        Chyba mam powazniejszy problem niż TSH, ktore nie spadło. Odebralam wyniki, nie wiem o co chodzi, zanim przeanalizuję wpisze je Wam, mądrzejszym osobom:

Tsh 2,83 ulUml 0,27-4,20
                        ATPO 13 U/ml norma <34
                        ATG 2412,0 IU/ml norma 0,0-115,0

Tak 2412 taka jest wartość.
                        • procesor Re: hashi 14.09.12, 17:46
                          no masz
                          nie ty jedna i nie jest to najwyższy widziany na forum wynik smile
                          nie panikuj

i tak sie tego nie leczy, można sterydy podac ale poco skoro tylko na jakiś czas zbiją wynik a po odstawieniu wrócą? a efekty uboczne...
                          czasem same spadają przeciwciała
                          zajmij się zbiciem tsh do przyzwoitego poziomu czy raczej uzyskaniem dobrego poziomu ft4 i ft3
                    • pies_z_laki_2 Re: wzrost tsh 15.09.12, 11:32
                      > staramy się o drugie dziecko (...)

Poczekajcie z tym do wyregulowania sytuacji z hormonami tarczycowymi i wysokimi p.ciałami.
                      Teraz masz inny cel, niż drugie dziecko, przed ciążą zadbaj o swoje zdrowie...
                    • nebiru Re: wzrost tsh 15.09.12, 16:58
                      Nie panikuj z tym TSH. U mnie przed leczeniem było 1,8 i prawie zdychałam z niedoczynności, po ok 4 miesiącach brania euthyroxu 25 poszybowało do 3,7 a po dalszym miesiącu już na chyba 50 eu spadło do 2 i od tego czasu regularnie leciało w dół az do TSH 0,25 po roku brania i na dawce 100 eu.
                      Cierpliwości i tyle. To troche potrwa i tyle.
                      Podobno na początku suplementacji TSH szaleje no i dodatkowo jest to opóźniony wynik o miesiąc dwa za stanem faktycznym dlatego warto patrzeć na fT3 i fT4 co z nimi się dzieje
                      • gosiablada Re: wzrost tsh 15.09.12, 18:39
                        Naturalnie, że starania odłożymy bo trzeba to wszystko wyregulować. We wtorek mam wizytę i mam nadzieję, że mnie jakoś uspokoi.

euthyrox czy letrox działa lepiej, Waszym zdaniem? w sumie jak czytam to prawie wszędzie pojawia się eu, a letrox rzadziej...
                        • nebiru Re: wzrost tsh 15.09.12, 19:21
                          Na początku chyba każdemu wrzucają euthyrox i jeśli wszystko idzie OK to tylko zwiększają dawki. Tak jest u mnie na razie. Była świetna przemiana doszłam do 125, potem mądra pani endo kazała zmniejszyć do 100 i czuję się fatalnie. Już podniosłam do 112 ale mogło mi to zaburzyć przemianę, więc ...
                          • gosiablada Re: wzrost tsh 15.09.12, 19:24
                            a jak Wy to same regulujecie? po samopoczuciu? czy kontrolujecie co 4 tyg tsh?
                            ja czuję sie dobrze, nie mam żadnych objawów hashimoto, nie kręci się w głowie itp wpadły mi za to dodatkowe kg
                            musze zapoznać się też z dietą przy tej chorobie. Moje odżywianie pozostawia wiele do życzenia...
                            • djpa Re: wzrost tsh 15.09.12, 21:10
                              Przy Hashimoto lepiej jest badać TSH, fT3 i fT4 i względem tego dobierać dawkę.
                              Gosia, z tarczycą zapewne będziesz już się borykać do końca życia, dlatego warto o tarczycy jak najwięcej samej się nauczyć. Kiedyś (na początku leczenia) często chodziłam do endo, a teraz swoją endo odwiedzam raz na rok, a dawkę kalibruję sobie sama. Kalibruję, bo dawkę delikatnie zmieniam w zależności od wyników (które sama sobie zlecam i płacę) i samopoczucia. Na wyniki i samopoczucie ma wpływ pora roku, ilość pracy, stresu. Recepty dostaję od rodzinnej. Tak jest mi łatwiej, taniej i daje dobre efekty.

Są książki o Hahismoto, np. "Jak żyć z Hahsimoto?", forum. Warto z biegiem czasu wiedzieć o tarczycy coraz więcej smile
                              • djpa Re: wzrost tsh 15.09.12, 21:13
                                TSH mogło Ci urosnąć pomimo Euthyroxu, bo np. zrobiło się chłodniej, a może dlatego, że przeciwciała szybciej niszczą tarczycę niż Euthyrox ją zastępuje, albo tak jak pisały dziewczyny. Nie wiesz, jakie miałabyś TSH gdybyś Euthyroxu nie brała. I widać, że naprawdę dobrze, że Euthyrox bierzesz.
                                • gosiablada po drugiej wizycie 19.09.12, 08:20
                                  Endo podniosła mi tylko dawkę czyli letrox 100. Za miesiąc mam powtórzyć trójkę tarczycowa bez przeciwciał. Mam się starać o dziecko wg opinii. Jestem w kropce. W tym miesiącu odpuszczę, zobaczę jak wyniki. Endo ma bardzo dobre opinie. Jest mało lekarzy o tej specjalizacji w mojej okolicyuncertain a w mieście to juz wogole.
                                  Macie jakieś sugestie?
                                  • djpa Re: po drugiej wizycie 19.09.12, 09:14
                                    Ojej, mocno Ci dawkę podniosła. Nie bierz od razu 100, ale powoli zwiększaj dawkę.
                                    Gdybym to ja była na Twoim miejscu, planując ciążę zbadałabym ferrytynę, witaminę B12 i witaminę D, bo wśród osób z chorobami tarczycy często tego brakuje. Jeśli wyniki tychże wyjdą poniżej normy lub w normie, ale u dołu, to trzeba uzupełnić. Pod koniec ciąży dziecko zabiera od mamy więcej żelaza, niż organizm mamy jest w stanie wchłonąć z pożywienia i tabletek.
                                    • gosiablada wynik z 29 .10 29.10.12, 17:17
                                      Tsh 0,108 norma 0,27-4,20
                                      czyli spadło za dużo?

mam hashimoto i przyjmuję Letrox 100
                                      • procesor Re: wynik z 29 .10 29.10.12, 23:29
                                        miałaś zrobić trójkę tarczycową
                                        gdzie pozostałe wyniki? i jak z samopoczuciem?
                                        • gosiablada Re: wynik z 29 .10 30.10.12, 11:23
                                          Rozmawiałam z Endo i mówiła by teraz zrobić samo tsh. Szczerze mówiąc żałuję, ze jej posluchalam a nie Was. Za 3 tyg będę robiła Wit B i żelazo wiec powtórzę juz cały komplet.
                                          Samopoczucie? Jestem przybita, zmęczona, wypadają mi włosy, ale to ma raczej związek ze śmiercią mojego Taty. Ogólnie czuje się ok fizycznie, mam więcej energii i nie potrzebuje juz tak dużo snu.
                                          Dziękuję za odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka