Dodaj do ulubionych

Wyniki dwunastolatka

03.10.12, 13:34
Wiedziona przeczuciem, zaprowadziłam wreszcie na badania mojego średniego syna. Ja mam Hashi, a on ma może nie bardzo niepokojące objawy, ale ma, przede wszystkim koszmarne problemy z koncentracją, od kiedy pamiętam. W pierwszej klasie SP potwierdzone badaniami w poradni psych-ped, dwa lata temu taż poradnia zdiagnozowała ADHD z deficytem uwagi (bez nadpobudliwości ruchowej). Kłopoty z emocjami też od kiedy pamiętam - Młody reaguje jak baba w ciąży, z byle powodu ma łzy w oczach. Jak to tego doszło jeszcze ciągłe narzekanie na zmęczenie i niewyspanie, i owijanie się kołdrą (w dzień), to stwierdziłam, że jednak jest coś na rzeczy. No i wyniki z dziś mamy takie:

TSH 3,480 (0,519-4,300)
FT4 22.22% [ wynik 14.5, norma (12.5 - 21.5)]
FT3 91.25% [ wynik 7.37, norma (3.93 - 7.7)]

Do tego w morfologii:
HTC 39,7 (40-50)
HGB 13,9 (13,5-17,5)
MCV 78,5 (80-99)

Czyli do kompletu niedokrwistość zapewne, prawda?

No i teraz wiadomo, pójdę do rodzinnego po skierowanie do endo, ale nie mam za bardzo w tym miesiącu kasy na wizytę prywatną, zapiszę go do poradni, a tam pewnie kolejka. Nie wiem, czy rodzinny dostrzeże problem, bo jednak wyniki "w normie", więc pytam na wszelki - czy taki poziom hormonów i takie tsh u dwunastolatka jest wskazaniem do leczenia tyroksyną? Bo może u dzieci jest inaczej, i to jest jeszcze OK? Co jeszcze zbadać? Tak jak u dorosłych, aTPO i aTG, czy coś jeszcze? Ferrytyny chyba nie będę badać na razie, bo już w samej morfologii widać koneiczność suplementacji żelaza...

Obserwuj wątek
    • djpa Re: Wyniki dwunastolatka 03.10.12, 15:28
      Dla endo dziecięcych to mogą być bardzo dobre wyniki.
      Żelazo koniecznie. Po żelazie tarczyca może zacząć lepiej pracować i te wyniki i koncentracja uwagi mogą się zdecydowanie poprawić. Gdyby nie, warto do kompletu usg tarczycy zrobić.

Żelazo ma duży wpływ na koncentrację uwagi u mojego syna. Prawie wszystkie objawy, o których piszesz mój synek też miał gdy był w przedszkolu: raz gdy miał anemię oraz drugi raz gdy był niedotleniony z powodu przerośniętych migdałków.
      • kai_30 Re: Wyniki dwunastolatka 03.10.12, 15:39
        djpa napisała:

> Dla endo dziecięcych to mogą być bardzo dobre wyniki.

Djpa, co dokładnie masz na myśli? Że to są dobre wyniki w przypadku dziecka i na problem z tarczycą nie wskazują, czy też, że endo dziecięcy prawdopodobnie nie będzie widział problemu, który jest? U dorosłych wiem, że zachodziłby ten drugi przypadek, czy u dzieci też?
        • djpa Re: Wyniki dwunastolatka 03.10.12, 15:51
          Niestety, to drugie. Dla endo dziesięcych, których znam, to będą bardzo dobre wyniki, choć wcale nie są, ale myślę, że mogą się polepszyć po żelazie. Dla endo których znam, TSH u dzieci w okolicach 3-4 jest zupełnie OK.

Na koncentrację uwagi pomaga tran. Ja swoim dzieciom i sobie też daję tran, za to używamy soli niejodowanej na pół z jodowaną. Twojemu synowi warto zbadać witaminę D3 - prawie wszyscy mają tej witaminy za mało. D3 dobrze działa nie tylko na kości, ale i na psychikę, niemal jak antydepresant. Aha, no i magnez jest dobry na rozchwiane emocje. Ponadto braki magnezu przyczyniają się do większej absorpcji trującego ołowiu.
          • kai_30 Re: Wyniki dwunastolatka 03.10.12, 16:55
            Tranu nie podaję, za to zaczęłam jakiś czas temu dawać galomega formuła IQ. O dalszych badaniach pomyślę, jak tylko będę miała przypływ gotówki, sama też chcę sobie d3 zbadać.

Po receptę na żelazo pójdę do rodzinnego, może przy okazji wysępię jakieś skierowania (chociaż wątpię uncertain)

• kai_30 Re: Wyniki dwunastolatka 15.10.12, 12:18
      Zrobiliśmy jeszcze przeciwciała i nie wiem, co dalej.

aTPO 12,0 (norma do 34)
      aTG 30,2 (norma do 115)

Poradźcie - jest sens go zapisywać do endo prywatnie? Bo na NFZ to już wiem, że nie ma, wyniki są dobre przecież...
      • djpa Re: Wyniki dwunastolatka 15.10.12, 14:49
        Mojej koleżance przy podobnych rozterkach pomogło zrobienie usg tarczycy.
        A u mojej córki na usg wyszło Hahismoto, ale przeciwciała wszystkie ma w normie. Hormony tarczycowe też ma piękne. Tylko usg nie takie uncertain
        • kai_30 Re: Wyniki dwunastolatka 15.10.12, 14:54
          OK, czyli zapisuję go do mojego endo (usg robi w ramach wizyty).

• kai_30 Endo mi odpisał 15.10.12, 20:54
      Na maila, że obecnie nie ma wskazań do leczenia. I żeby za pół roku powtórzyć badania. Czyli od strony lekarskiej sprawa zamknięta, w poradni na nfz tym bardziej nie będą widzieli wskazań. No nic, zajmiemy się żelazem zatem.
      • pies_z_laki_2 Re: Endo mi odpisał 16.10.12, 11:04
        A usg robiliście?
        • kai_30 Re: Endo mi odpisał 16.10.12, 18:05
          Nie, usg endo ma u siebie w gabinecie, pisałam do niego z pytaniem, czy się rejestrować na wizytę z usg, zacytowałam wyniki, i odpisał, że nie ma potrzeby. Nie mam pojęcia, czy w moim mieście można gdziekolwiek zrobić samo usg tarczycy, bez wizyty u endo/skierowania. Mogę niby wbić do endo tak czy owak, ale 150 zeta za wizytę piechotą nie chodzi, skoro i tak "nie ma wskazań do leczenia", to pewnie nawet jeśli w usg coś wyjdzie, to niewiele zmieni, skoro wyniki są "dobre".

Sama nie wiem, czy drążyć dalej, czy zająć się na razie uzupełnieniem żelaza i kolejne badania zrobić za pól roku.

Chociaż w sumie - skoro endo kazał za pół roku zrobić kontrolne badania, to chyba nie oznacza, że jest wszystko OK, tylko że za wcześnie na leki? I trzeba poczekać, aż się wyniki spsują, wrrrr.
          • gosia_arma Re: Endo mi odpisał 24.10.12, 22:17
            U mnie córka - 14 lat wyniki niby w normie (dla pediatry), bo
            tsh 4,15, a norma jest do 4,2
            ft4 12,8, a norma jest od 11,5
            Skierowania nie dostała bo dziecko zdrowe, tylko włosy wypadają, skóra sucha, ciągle jej zimno, ciągle śpiąca, wciąż narzekała na ból głowy, nie mogła sie na niczym skupić i wciąż jakieś płacze i histerie!! (Ja mam niedoczynność i jestem na 88Eutyroxu)
            Poszłam prywatnie - wizyta 120 plus USG 120 sad
            Na usg wyszło,że tarczyca mała plus zmiany sugerujące Hasimoto
            Córka dostała natychmiast 37,5E i za dwa miesiące na wizytę z badaniami plus przeciwciała (oczywiście wszystko przywatnie)
            Zobaczymy co będzie dalej.
            Trochę mnie to kosztowało, ale mam nadzieję,ze teraz będzie już dobrze.
    • madziulaw Re: Wyniki dwunastolatka 02.11.12, 13:43
      Kai ---badania trzeba powtórzyć po miesiącu, dwóch- u dzieciaka nieleczonego wystarczy samo tsh, u dzieci jest bardzo wiarygodnym badaniem. do tego przeciwciała - atpo, atpg, koniecznie usg tarczycy (bez niego nasze gadanie nie ma sensu) + badania metaboliczne (trójglicerydy, cholesterol --przy kłopotach z tarczycą metabolizm siada).wszystkie te badania poza przeciwciałami mozesz zrobić na NFZ.
      tsh 3,5 mają zdrowe dzieci jako stan przejściowy. po miesiącu potrafi wynosić 1,5. . u dziecka chorego nieleczonego potrzebującego suplementacji Euthyroksem tsh będzie powolutku jednak rosnąć i przekraczać górną granicę, będzie widać pogorszenie. mojemu synowi badania robiłąm przez 3 miesiace. co miesiąc tsh było coraz wyższe. nie było już tłumaczeń ze str pediatry, ze wysoki wynik był spowodowany osłabieniem tymczasowym, po infekcji czy cóś tam. jak za 2gim razem tsh wyszło wyższe sam nam dał skierowania na co potrzebowaliśmy...

tak więc --badania powtórzyć i dorobić c o trzeba. i szybko zająć się uzupełnianiem braków w morfologii że tak powiem, bo w anemii jak w niedoczynności

pa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka