Dodaj do ulubionych

Wprowadzenie Novothyralu

29.01.13, 15:29
Witam,
W temacie Novothyralu jestem kompletnym debilem, wiem tylko, że zawiera T3 i przez to działa szybciej i mocniej, natomiast w ogóle nie mogę pojać jego dawkowania.
Lekarz przepisał mi ten lek, jako, że na samym Euthyroxie czuję się niezbyt. Dotąd brałam Euthyrox N75, teraz mam przejść na Euthyrox N50+Novo37,5.
Nie ukrywam, że boję się tej zmiany (boję się m.in. kołatań serca), ale nie mam pojęcia, jak "powoli" wdrożyć sobie ten Novo tak, by było dobrze, jak to zsynchronizować z Euthyroxem? A może nie modzić tylko od razu łykać jak lekarz przykazał, tj. Euthyrox N50+Novo37,5?
Pomocy
Obserwuj wątek
    • zombiekitty POMYŁKA! Euthyrox N25+Novo37,5 29.01.13, 15:30
      jak wyżej - miało być: Euthyrox N25+Novo37,5 (a nie EuthyroxN50)
      • czupakabra27 Re: POMYŁKA! Euthyrox N25+Novo37,5 29.01.13, 16:14
        Jakie są Twoje ostatnie wyniki trójki tarczycowej i jaką dawkę brałaś dotąd? Jakie masz objawy aktualnie? Lekarz musiał mieć impuls żeby zapisać Novo, bo generalnie mało kto go przepisuje i na leczeniu się zna.
        Nie mam tych danych, ale sam sposób wdrożenia w postaci pół tabletki Novothyralu 75 wydaje mi się ostrożny. 3,5T3 to mało, choć są na pewno osoby dla których ta dawka jest już maksymalną jaka jest im potrzebna. Zaczynałam od 5T3 choć lekarka chciała żebym brała 10t3 od razu. I to ona miała rację, a ja byłam zbyt ostrożna. No ale to mój przypadek.
        • zombiekitty Re: POMYŁKA! Euthyrox N25+Novo37,5 29.01.13, 16:20
          Dzięki za odpowiedź, zaraz poczytam Twój wątek.
          Nie podam dokładnych wyników tarczycowych, bo teraz nie mam możliwości ich sprawdzenia, a nie pamiętam. Wiem tylko na pewno, że TSH 1,8 (norma do 4 albo 5), a FT4 i FT3 takie sobie, no wyższe mogłyby być. Lekarz zapisał mi Novo, bo źle się czuje, mianowicie niedoczynnościowo - jestem jak stary, zużyty kapeć, nic mi się nie chce, nie mam siły, mam depresję (w moim odczuciu wink ) i czuję się jak na Syberii nawet, jak kaloryfery na max. Kiedyś tak nie było mimo, że od dawna biorę tę samą dawkę, czyli Euthyrox N75... ale też nigdy nie mogłam powiedzieć o sobie: czuję się naprawdę dobrze.
          O dziwo poszłam do lekarza zwalając to moje samopoczucie na Cerazette będąc przekonana, że tarczycę mam w miarę uregulowaną, a tu? Novothyral wink
        • zombiekitty Re: POMYŁKA! Euthyrox N25+Novo37,5 29.01.13, 16:26
          PS. wiem, że połówka z Novo75 to mało, ale ja mam wagę niczym kurczak, czyli anorektyczną i stąd moje obawy
    • czupakabra27 Re: Wprowadzenie Novothyralu 29.01.13, 16:33
      Przy wprowadzaniu T3 powinno się patrzeć na proporcje ft3 do ft4. Jeśli hormony (oba) są wyrównane ale dość niskie, to trzeba podnosić dawkę T4 a nie wprowadzać T3. Jeśli konwersja T4 na T3 jest zła najpierw sprawdza się niedobory - ferrytyna, B12, wit D. Klasyk.
      • czupakabra27 Kitty pomyliłam się! 30.01.13, 11:13
        Połówka Novo to 7,5, a nie 3,5. Przepraszam!!! Osoby z niskim t3 jak ja tej chwili chyba nie powinny udzielać odpwink
        Globalnie masz łykać 57,5 T4 i 7,5T3. Hmmm... ta proporcja wydaje się jednak trochę za wysoka, ale nadal nie wiem jakie masz wyniki i czym się lekarz kierował. Chyba na początek lepiej byłoby zacząć jednak od ćwiartki Novo. Tylko, że tu się kłania mocne kombinowanie z krojeniem tableteksad
        • zombiekitty Re: Kitty pomyliłam się! 30.01.13, 11:30
          czupakabra27 napisała:

> Połówka Novo to 7,5, a nie 3,5.

Ale połówka z Novo75 to 37,5, już nic nie rozumiem wink

>Przepraszam!!!

Nie masz za co przepraszaćsmile jak pisałam, ja totalna idiotka w temacie Novo

>Osoby z niskim t3 jak ja tej chw
          > ili chyba nie powinny udzielać odpwink
          > Globalnie masz łykać 57,5 T4 i 7,5T3. Hmmm... ta proporcja wydaje się jednak tr
          > ochę za wysoka, ale nadal nie wiem jakie masz wyniki i czym się lekarz kierował
          > . Chyba na początek lepiej byłoby zacząć jednak od ćwiartki Novo. Tylko, że tu
          > się kłania mocne kombinowanie z krojeniem tableteksad

zobaczę, zobaczę... na razie próbuję zdobyć to pieroństwo, bo w większości aptek i hurtowni nie ma. zamówiłam - będzie na jutro.

leczę się na hashi już kilka dobrych lat i ft3 zawsze niziutkie, a ft4 to różnie. niedoborów jakichś rażących nie mam, kiedys przejściowo miałam kłopot z b12, ale minęło po "głupich" preparatach witaminowych typu centrum i jak mięsa podjadłam, bo generalnie bezmięsna jestem. lekarz kierował się moim samopoczuciem przede wszystkim, chciał spróbować ze mną czegoś nowego.
          • stapelia Re: Kitty pomyliłam się! 30.01.13, 11:58
            A skąd jesteś? Ja dzielilam novo na cwiartki bez problemu i tez bym od cwiartki zaczęławink
            • czupakabra27 Re: Kitty pomyliłam się! 30.01.13, 12:07
              Stapelio, krojenie to pikuś, ale jak zrobić dawkę 57,5 T4?smile
              • zombiekitty Re: Kitty pomyliłam się! 30.01.13, 12:08
                czupakabra27 napisała:

> Stapelio, krojenie to pikuś, ale jak zrobić dawkę 57,5 T4?smile

Ano właśnie big_grin bo przecież muszę wtedy odpowiednio "dobrać" Euthyroxu... Nie wiem, chyba po prostu zacznę brać od razu...
              • djpa Re: Kitty pomyliłam się! 05.02.13, 12:11
                57.5 to będzie ciężko, ale
                56.5 = 1/2 * E88 + E12.5.
                Czyli pól z 88 daje 44, a jak się do tego jeszcze dołoży 12.5 (np. pół z E25), to razem wyjdzie 56.5.
            • zombiekitty Re: Kitty pomyliłam się! 30.01.13, 12:10
              stapelia napisała:

> A skąd jesteś?

na priva bym napisała (nie chcę publicznie takich informacji udzielać), ale nie widzę przy Twoim profilu odnośnika do prywatnej wiadomości, albo ślepa jestem wink
          • czupakabra27 Re: Kitty pomyliłam się! 30.01.13, 12:05
            [b]czupakabra27 napisała:

> Połówka Novo to 7,5, a nie 3,5.

Ale połówka z Novo75 to 37,5, już nic nie rozumiem wink

Polówka Novo ma w sobie tak jak piszesz 37,5 T4 ale 7,5 T3 a nie jak napisałam wcześniej 3,5 T3. Ja biorę Novo 100 i łatwiej jest je dawkować, bo z podzielnia setki wychodzą dobre do kombinowania wartości. Gdyby w Polsce były dostępne preparaty z samym t3 lekarze i pacjenci nie musieliby się aż tak głowić i liczyć.
            Piszesz, że jesteś b. szczupła - taka Twoja uroda, czy masz jakieś problemy z jedzeniem np. alergie, nietolerancje, pasożyty?
            • zombiekitty Re: Kitty pomyliłam się! 30.01.13, 12:07
              czupakabra27 napisała:

> [b]czupakabra27 napisała:
              >
              > > Połówka Novo to 7,5, a nie 3,5.
              >
              > Ale połówka z Novo75 to 37,5, już nic nie rozumiem wink
              >
              > Polówka Novo ma w sobie tak jak piszesz 37,5 T4 ale 7,5 T3 a nie jak napisałam
              > wcześniej 3,5 T3. Ja biorę Novo 100 i łatwiej jest je dawkować, bo z podzielnia
              > setki wychodzą dobre do kombinowania wartości. Gdyby w Polsce były dostępne p
              > reparaty z samym t3 lekarze i pacjenci nie musieliby się aż tak głowić i liczyć

Boże jakie to skomplikowane :o :o

> .
              > Piszesz, że jesteś b. szczupła - taka Twoja uroda, czy masz jakieś problemy z j
              > edzeniem np. alergie, nietolerancje, pasożyty?

To rodzinne smile
              • czupakabra27 Re: Kitty pomyliłam się! 30.01.13, 12:10
                Zaczęłam brać Novo na wiosnę zeszłego roku i o ile nie mam akurat totalnej dekoncentracji to śmigam w temacie bez problemuwink Też będziesz. To jest skomplikowane tylko wtedy, kiedy dawka na jakiej się czujesz dobrze jest nierówna, a nie masz tabletek o różnym potencjalne w domu żeby to sensownie pokroić.
                • zombiekitty Re: Kitty pomyliłam się! 30.01.13, 12:12
                  czupakabra27 napisała:

> Zaczęłam brać Novo na wiosnę zeszłego roku i o ile nie mam akurat totalnej deko
                  > ncentracji to śmigam w temacie bez problemuwink Też będziesz. To jest skomplikowa
                  > ne tylko wtedy, kiedy dawka na jakiej się czujesz dobrze jest nierówna, a nie m
                  > asz tabletek o różnym potencjalne w domu żeby to sensownie pokroić.

Dzięki Twoim i innych Dziewczyn postom na pewno szybko się dokształcę, już zaczynam nieco łapać. Ale wkurza mnie, że to takie skomplikowane...
                  • stapelia Re: Kitty pomyliłam się! 30.01.13, 15:24
                    no stapelia@gazeta.plsmile możesz tylko napisać czy jesteś z Krakowa czy nie?smile
                    • zombiekitty Re: Kitty pomyliłam się! 30.01.13, 19:51
                      stapelia napisała:

> no stapelia@gazeta.plsmile możesz tylko napisać czy jesteś z Krakowa czy nie?smile

nie jestem z Krakowa, całkiem inne województwo smile
    • zombiekitty Re: Wprowadzenie Novothyralu 05.02.13, 11:26
      Liczyłam, głowiłam się... aż w końcu głowa mi spuchła i wzięłam całą dawkę, tyle, ile przepisał lekarz, na raz i... nic. Nie czuję żadnej różnicy w stosunku do tego, jak czułam się na samym Euthyroxie. Ani an plus, ani na minus.
      • zombiekitty PS 05.02.13, 11:27
        A biorę już chyba 4 dni.
        • czupakabra27 Re: PS 05.02.13, 11:59
          Czyli podjęłaś słuszną decyzjęsmile Ja też nie miałam na początku żadnej reakcji organizmu. Po jakimś miesiącu, na miesiąc zrobiło mi się lepiej, a później znów zjazd w dół i podniesienie dawki z 5T3 na 10T3. Bierz, obserwuj się i za 4-6 tyg zbadaj. Niby przy wprowadzaniu t3 można zbadać się wcześniej, ale jeśli nic wielkiego się nie dzieje, to chyba nie ma sensu.
          • zombiekitty Re: PS 05.02.13, 12:49
            czupakabra27 napisała:

> Czyli podjęłaś słuszną decyzjęsmile Ja też nie miałam na początku żadnej reakcji o
            > rganizmu. Po jakimś miesiącu, na miesiąc zrobiło mi się lepiej, a później znów
            > zjazd w dół i podniesienie dawki z 5T3 na 10T3. Bierz, obserwuj się i za 4-6 t
            > yg zbadaj. Niby przy wprowadzaniu t3 można zbadać się wcześniej, ale jeśli nic
            > wielkiego się nie dzieje, to chyba nie ma sensu.

Dziękuję za rady w wsparcie, z pewnością będę się w tym wątku odzywać i informować o postępach bądź regresach wink
    • zombiekitty Re: Wprowadzenie Novothyralu 21.02.13, 10:15
      Cześć, już 20. dzień biorę Novo, lepiej się czuję, tak ogólnie, mam więcej energii, a przede wszystkim wyszłam z depresji (może nie do końca, ale jest wyraźnie lepiej), dziwne, że tarczyca aż tak beret ryjewink Jeden minus: od kilku dni mam kołatania serca, głównie przed zaśnięciem, przez co zasnąć nie mogę... Nie jest to fajne. Ale w ciągu dnia też się zdarza, choć chwilowo i nie jest to wtedy uciążliwe. Poczekam, może minie.
      • czupakabra27 Re: Wprowadzenie Novothyralu 21.02.13, 11:52
        To za jakiś czas trzeba będzie się przebadać, żeby zobaczyć czy jakiegoś bałaganu nie mawink
        Na lekkie uspokojenie serca bierz magnez i przed snem possij Validol.
        • zombiekitty Re: Wprowadzenie Novothyralu 21.02.13, 15:00
          Dzięki za radę, lecę do apteki smile

czupakabra27 napisała:

> To za jakiś czas trzeba będzie się przebadać, żeby zobaczyć czy jakiegoś bałaga
          > nu nie mawink
          > Na lekkie uspokojenie serca bierz magnez i przed snem possij Validol.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka