Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację wyników

01.03.13, 13:38
męczę się juz prawie rok, w między czasie byłam już nawet u neurologa, który szybciutko postawił diagnozę- epizod depresyjny z lękiem. Owszem mam nerwicę, ale ostatnie miesiące pod względem objawów zupełnie mnie "rozwalają".
moje wyniki:
TSH 1,350 (0,270- 4,200)
FT3 3,11 (1,71-3,71)
FT4 0,97 (0.93- 1,70)
zelazo 70 (23-134)
HGB 12,7(12-16)
czuje się fatalnie, jestem ciągle zmęczona, brak mi sił, mam bardzo suchą skórę, jestem rozdrażniona, mam obnizoną temperaturę, ciągłe infekcje górnych dróg oddechowych, marznięcie, ogromne problemy z koncentracją, stany depresyjne i lękowe, kolatanie serca.
Wizyta u endo za parę dni. USG bedzie na tej wizycie.
Podpowiedzcie proszę na co zwrócić uwagę, żeby lekarz mnie nie potraktował że wszystko jest ok, bo przecież wyniki mieszczą się w normie.
Aha moja druga ciąża przebiegała z nadciśnieniem i zakończyła się krwotokiem przy porodzie.
dziękuję
Obserwuj wątek
    • stapelia Re: prośba o interpretację wyników 01.03.13, 15:13
      koniecznie porządne usg z opisem i wymiarami tarczycy. No i badanie przeciwcial antyTG i antyTPO
      • leojoa1 Re: prośba o interpretację wyników 01.03.13, 16:58
        przeciwciała robiłam przed wakacjami- wszystko w normie
    • leojoa1 Re: prośba o interpretację wyników 01.03.13, 20:56
      mam jeszcze pytanie- czy z takimi wynikami mam prawo się źle czuć- czy to tylko wymysł mojej "chorej" głowy?
      • djpa Re: prośba o interpretację wyników 02.03.13, 11:04
        Masz prawo źle się czuć, bo fT4 jest na samym dole normy, a fT3 dość wysoko.
    • pies_z_laki_2 Re: prośba o interpretację wyników 02.03.13, 13:34
      Problemy z obniżonym nastrojem, tzw. zjazdami / objawami depresji są związane z niestabilnym poziomem hormonów tarczycowych, co ma wpływ na całą gospodarkę hormonalną. Do tego dołącza się częsty przy szwankującej tarczycy niedobór wit. D, ale też B12 i kwasu foliowego, co razem wziąwszy daje błyskawiczną acz błędną diagnozę "nerwica".

Dopiero wyrównanie poziomu hormonów tarczycowych pozwala na ustabilizowanie nastroju i wyjście z dołka.

Tylko kilka źródeł pierwszych z brzegu:
      - content.karger.com/ProdukteDB/produkte.asp?doi=10.1159/000054869
      - jop.sagepub.com/content/19/1/59.abstract?ijkey=47949d1faf5a53e0456117b79a2aa9ce261056ae&keytype2=tf_ipsecsha
      - www.termedia.pl/Artykul-pogladowy-Rola-witaminy-D-w-chorobach-osrodkowego-ukladu-nerwowego,46,19585,0,0.html
      - www.ppn.viamedica.pl/darmowy_pdf.phtml?indeks=20&indeks_art=223]Powik%B3ania
      - www.endokrynologia.polska.viamedica.pl/abstrakt.phtml?id=59&indeks_art=801
      • leojoa1 Re: prośba o interpretację wyników 02.03.13, 19:39
        dzięki bardzo, byle do środy i wizyty- może wreszcie się coś "rozjaśni" i wyklaruje
        • leojoa1 Re: prośba o interpretację wyników 06.03.13, 19:23
          i już po wizycie...
          oczywiście jestem zdrowa i wg lekarki są to odczucia "natury emocjonalnej"
          Usłyszałam, że wyniki mam w normie- procenty w ogóle panią doktor nie interesowały.
          Usg w normie- pojmeności mi nie obliczyła, opisu nie mam - kurde to jest tak jak się idzie do lekarza "po znajomości" - polecona przez mojego ojca też lekarza
          jedyne co wykryła w USG to mała torbiel 2mm x 3 mm, do obserwacji - mam powtórzyć USG
          za pól roku
          moja mama ma Hashimoto, ale jak się dowiedziałam u pani doktor mi to nie grozi...
          i co Wy na to?
          mam się cieszyć , ze to "tylko moja głowa" to wszystko wytwarza, czy szukać jeszcze czegoś w tej biednej tarczycy...tym razem u innego lekarza
          sama juz nie wiem co mam z tym wszystkim robić

• pies_z_laki_2 Re: prośba o interpretację wyników 07.03.13, 11:58
            Dostałaś zlecenie żeby zbadać niedobory, o których pisałyśmy? Masz skierowanie na badania?
            • leojoa1 Re: prośba o interpretację wyników 07.03.13, 21:18
              nie mam- odeszłam z kwitkiem, pani doktor nie była zainteresowana zgłębianiem tematu...
              i teraz moje pytanie- czy mam drążyć temat tarczycy czy sobie odpuścić??
              • pies_z_laki_2 Re: prośba o interpretację wyników 08.03.13, 13:23
                Ja bym nie dopuściła, ale teraz zostało ci albo pójście do endo prywatnie, albo zbadanie się w laboratorium na własny koszt, jesli zależy ci na własnym dobrostanie.

Przy wynikach:
                FT4 5.19% [ wynik 0.97, norma (0.93 - 1.7)]
                FT3 70% [ wynik 3.11, norma (1.71 - 3.71)]
                widać wyraźnie, że tarczyca nie produkuje wystarczającej ilości hormonu T4. Ja bym chciała wiedzieć dlaczego tak jest, szczególnie jeśli miałabym przy tym objawy braku tych hormonów czyli objawy niedoczynności.

> i teraz moje pytanie- czy mam drążyć temat tarczycy czy sobie odpuścić??

To twoja decyzja tongue_out
                • leojoa1 jeszcze parę pytań 13.03.13, 11:25
                  dzięki bardzo za poradysmile
                  tematu tarczycy nie odpuszczę
                  napiszcie co jeszcze mam zbadać w lab. poziom vit D, B12, kwasu foliowego, czy cos jeszcze?
                  no i jeszcze główne pytanie gdzie znaleźć dobrego endo w Łodzi? W linkach na górze znalazłam tylko jedno nazwisko dr Arkadiusza Zygmunta.
                  • deszczowa88 Re: jeszcze parę pytań 13.03.13, 19:37
                    Hej, potrzebuję pomocy w interpretacji wyników, które dzisiaj odebrałam:
                    TSH 6,12 mlU/l norma [0,27-4.2]
                    FT4 1,05 ng/dl norma [0,93-1.7] wg kalkulatora 15,58%
                    FT3 2,72 pg/ml norma [2-4.4] wg kalkulatora 11,25%
                    A-TPO 37,8 U/ml norma [<34]

Dodam tylko że mam 25lat i w teście nt niedoczynności tarczycy uzyskałam 39 punktów.
                  • bobina5 Re: jeszcze parę pytań 13.03.13, 20:48
                    szkoda, ze nie napisalas jakie mialas przeciwciala bo mimi ze w normie moga wskazywac na hashimoto, tak to mozliwe.
                    oczywiscie niedoczynnosc moze byc bez hashimoto ani wysokiego TSH.
                    z twoimi wynika mi jako kobieta i corka hashimotki, masz niestety prawo miec niedoczynnosc tarczycy i na tym tle dokuczliwe objawy.mam dla ciebie bardzo prosta propozycje:
                    zamiast narazac sie na kolejne tego samego rodzaju wiyty jak ostatnia, popros swoja mame o listek Euthyroxu N 50 lub Letroxu 50 i zacznij zazywac.
                    w twojej sytuacji tylko proba przyjmowania tyroksyny wykaze ci tego hormonu brakowalo
                    To jest piesku z laki proba z lekiem gdy zadne wyniki poza objawami nie wskazuja na niedoczynnosc bo jak to inaczej nazwac jezeli nie proba !
                    leczenie jest bezpieczne bo biora ten lek dzieci i kobiety w ciazy itd.
                    lek zazywa nie na czczo przed sniadaniem, zacznij od 25 mikrogramow przez kilka dni potem zrob na przemian 25 i 50.
                    do 2 tygodni ozekuj poprawy a po 4 tygodniach wykonaj TSH i FT3
                    a teraz uwazaj piesku ...
                    te dwa badania wystarcza poniewaz TSH powie o dawce zazywanej T4 a ty powiesz czy ci ona pomaga wiec sam poziom FT4 bedzie mial male znaczenie bo na podstawie TSH i objawow albo dawka zostanie albo bedzie zwiekszona albo zmniejszona ...
                    natomiast FT3 jest niezwykle wazne bo jezeli nie pomoze ci T4 to znaczy, ze potrzebujesz T3 ale o tym za miesiac.
                    na wszelki wypadek zapoznaj sie z bardzo rzadko wystepujacymi dzialaniami nieporzadanymi, ktore w razie czego ustepuja po odstawieniu leku
                    w razie czego mozesz liczyc na moja pomoc
                    podowdzenia
                    • pies_z_laki_2 Re: jeszcze parę pytań 15.03.13, 18:29
                      >bobina5 napisał(a):
                      > To jest piesku z laki proba z lekiem gdy zadne wyniki poza objawami nie wskazuj
                      > a na niedoczynnosc bo jak to inaczej nazwac jezeli nie proba !
                      > leczenie jest bezpieczne bo biora ten lek dzieci i kobiety w ciazy itd.
                      > lek zazywa nie na czczo przed sniadaniem, zacznij od 25 mikrogramow przez kilka
                      > dni potem zrob na przemian 25 i 50.
                      > do 2 tygodni ozekuj poprawy a po 4 tygodniach wykonaj TSH i FT3
                      > a teraz uwazaj piesku ...
                      > te dwa badania wystarcza poniewaz TSH powie o dawce zazywanej T4 a ty powiesz c
                      > zy ci ona pomaga wiec sam poziom FT4 bedzie mial male znaczenie bo na podstawie
                      > TSH i objawow albo dawka zostanie albo bedzie zwiekszona albo zmniejszona ...
                      > natomiast FT3 jest niezwykle wazne bo jezeli nie pomoze ci T4 to znaczy, ze pot
                      > rzebujesz T3 ale o tym za miesiac.

Bobina, to niepoważne, co piszesz. Przez takie teksty rozsądni ludzie uważają internet za źródło głupot... Nawet mi się nie chce tego komentować, bo co zdanie, to przekłamanie...

leojoa1 - sprawdź B12 i ferrytynę, na razie szkoda kasy na cokolwiek innego, bo to jest dość drogie badanie, a po zimie z pewnością masz za mało D3. Za chwilę wiosna, jak tylko wyjdzie słońce opalaj się po 15-30 minut dziennie bez filtra, w lecie zawsze jest nam Hashimotkom łatwiej, nawet z niską D3 w badaniach, a jesienią sprawdzisz i będzie to wynik albo dobry (więc zapomnisz o sprawie) albo niedobry (i wtedy na pewno trzeba będzie uzupełniać do wiosny).

Z endo nie jest łatwo, może zadaj to pytanie w wątku z polecanymi, bo tu chyba za mało dziewczyn zagląda. Ja nie z Łodzi, nie pomogę...
                      • leojoa1 piesku... 16.03.13, 19:55
                        dziękuję Ci bardzosmile
                        trochę bałagan zrobił się w moim wątku...
                        sprawdzę to co piszesz i zadam pytanie w odpowiednim wątku nt lekarza
                        jak się coś wyjaśni to dam znać
                • leojoa1 Re: prośba o interpretację wyników 15.03.13, 07:16
                  napisz mi proszę jakie jeszcze badania w lab mam wykonać , zanim pójdę do jakiegoś "lepszego" endo, którego mam nadzieję znajdęsmile
                  • bobina5 Re: prośba o interpretację wyników 15.03.13, 07:44
                    nie kombinuj z dodatkowymi wynikami na tym etapie bo to i tak nic nie da nowemu edo tylko was zepchnie w slepa uliczke i jak zwykle ominiecie problem niedoczynnosc t.
                    jak sie upierasz oni zwykle zlacaja: prolaktyne w tescie z metoklopramidem, czasem krzywa cukrowa z insulina, kortyzol rano lub tez wieczorem, TRAb-y, meskie (testosteron, dhea-s, androstendion, 17-OH progesteron), oczywiscie podstawowka czyli OB, moroflogia, zelazo, wapn, potas, lipidogram, proby watrobowe, kreatynina, rzadko zenskie (LH, FSH, estradiol, progesteron).
                    dziewczyny zalecaja koniecznie ferrytyne, wit. B12, wit. D3 ale ja uwazam, ze jeszcze nie teraz ale oczywiscie mozna tylko zeby to nie zasugerowalo innych powodow zlego samopoczucia niz tarczyca od ktorej trzeba zaczac a reszta potem.
                    nie kombinuj
                    przeczytaj poprzedniego mojego posta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka