Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretacje wyników

13.05.13, 22:35
Ostatnio pogarszające się samopoczucie skłoniło mnie do zbadania tarczycy. Czy pomożecie w interpretacji wyników? Lekarza mam dopiero na grudzień, ale może powinnam iść na prywatną wizytę?

FT4 18, 4 (norma 12,0-22,0)
FT3 6, 2 (norma 3,0-7,0)
TSH 0,25 (norma 0,40-4,90)
ATPO 17,1 (wartości negatywne do 60,0 U/ml, wartości pozytywne powyżej 60,0)

Z góry dziękuję serdecznie za pomoc
Obserwuj wątek
    • hanyah Re: Prośba o interpretacje wyników 14.05.13, 09:03
      POdbijam, bardzo proszę o jakieś wskazówki, przekopałam się przez kilkanaście wątków ale mam mętlik w głowie.
      A może po prostu nie powinnam się martwić?
      Czy ktoś doświadczony podzieli się swoją wiedzą?
      • patria5 Re: Prośba o interpretacje wyników 14.05.13, 09:06
        napisz co skłoniło cię do zrobienia badań, ile masz lat
    • muktprega1 Re: Prośba o interpretacje wyników 14.05.13, 10:06
      Zrób przydatny test:

www.chorobytarczycy.eu/test#0

Ft4 masz niższe od Ft3 a to już zastanawia:
      FT4 60% [wynik 18, norma (12 - 22)]

FT3 80% [wynik 6.2, norma (3 - 7)]

Potrzebne będzie USG tarczycy z dokładnym opisem i 3 wymiarami, aby obliczyć jej objętość.

• hanyah Re: Prośba o interpretacje wyników 14.05.13, 14:00
      Dzięki za odzew, już piszę bardziej szczegółowo:
      Mam lat 42.
      Tarczycę leczyłam w okresie licealnym, przyjmowałam jod, stwierdzono powiększone wole.
      Leczenie zostało zakończone przez lekarza przed rozpoczęciem studiów.
      Później co jakiś czas kontrolowałam tarczycę. Hormony były zawsze prawidłowe, choć TSH bliżej dolnej normy.

USG z 2007:
      prawy płat o wymiarach 90x30x33 mm, lewy 42x26x35.
      Niektóre ze zmian charakteryzuje obecność zwyrodnień torbielowatych a także zwapnień. W badaniu Doppler zmiany te wykazują bogatą energię przepływów.
      Tchawica uciśnięta, przemieszczona na lewą stronę. Węzły chłonne wzdłuż pęczków naczyń szyjnych z powiększeniem do wymiarów 12x6 mm o reaktywnym wzorcu.

Cytologia 2006:
      Masy koloidowe przepojone erytrocytami pojedyncze i w płatach komórki nabłonka pęcherzykowatego tarczycy. Obraz cytologiczny przemawia za wolem guzkowym tarczycy.

Scyntygrafia 2006:
      Wynik wskazuje na obecność miernej wielkości wola, z guzkami o obniżonej zdolności do gromadzenia radioaktywnego technetu. Zwraca uwagę względnie wysoka aktywność tkanek poza tarczycowych.

Wskazania lekarzy były do wycięcia wola guzkowego, na co się wciąż nie zdecydowałam, ale hormony były OK. Czy ten opis wskazuje na inną konieczność leczenia niż planowana operacja?

Forumowy test
      10-14 punktów istnieje podejrzenie, że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj badanie TSH
      1. Objawy, które odczuwasz

duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
      skłonność do powolnego rozgrzewania się, nawet w saunie
      pogorszenie wzroku lub słuchu
      wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
      wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
      problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
      trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
      2i3 brak

4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)

powiększona tarczyca
      niskie ciśnienie

Nie potrafię zinterpretować moich wyników, mam wrażenie że są kompletnie sprzeczne.
      Bardzo liczę na pomoc z Waszej strony.
      Pozdrawiam

• muktprega1 Re: Prośba o interpretacje wyników 14.05.13, 21:46
        Wg Twojego USG z 2007 objętość całej tarczycy wynosi 63.66 ml ze stronki:

www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
        Czy to możliwe? Sprawdź jeszcze raz podane wymiary proszę

• hanyah Re: Prośba o interpretacje wyników 18.05.13, 13:41
          Dziękuję muktprega1 za namiary na stronkę.
          Faktycznie, pomyliłam się w wymiarach
          prawy płat o wymiarach 90x30x33 mm, lewy 55x20x22
          Co daje pojemność tarczycy 56,65 ml

NIe mam pojęcia, czy to prawidłowe, czy tez nie, zaraz będę szukać informacji.
          MOże ktoś wie?
          • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretacje wyników 19.05.13, 14:12
            Oczywiście że nieprawidłowe, skoro normy dla kobiet to 13-18 ml.
            Masz bardzo powiększoną tarczycę (P.P. 44ml, P.L 12ml).
            • hanyah Re: Prośba o interpretacje wyników 19.05.13, 21:53
              No właśnie, znalazłam te normy i trochę spanikowałam.
              Czy oprócz powiększonej tarczycy może to świadczyć o czymś jeszcze?
    • hanyah Nowe wyniki 25.04.14, 20:39
      Witajcie,
      Po odkładaniu operacji i unikaniu lekarzy, doszłam do wniosku że należy jednak spróbować stawić czoła tarczycy.Moim głównym problemem do tej pory była mocno powiększona tarczyca z obecnością guzów. Sugerowano operację, której do tej pory nie zrobiłam.

Teraz ciut zaczęły bujać się hormony
      Nowy endo zasugerował mi terapię jodem ze względu na rozpoczynającą się nadczynność tarczycy. Ta myśl pierwotnie bardzo mi podpasowała, jako że operacja mi nie bardzo leży, nie wiem jednak na ile jod w przypadku tak dużej tarczycy ma sens - wiem, że ma sens przy nadczynności, której u mnie na razie są początki. Lekarz twierdzi, że jod zmniejszy także tarczycę, więc powinien rozwiązać mój problem.

Moje wyniki:
      Powiększony płat o wymiarach 33mm x 43mm x 96,5mm - 68ml
      Największy guz 18mm x 30 mm
      FT4 19,6 (norma 12,0-22,0)
      FT3 6,4 (norma 3,0-7,0)
      TSH 0,17 (norma 0,40-4,90)

Czekam na wynik biopsji, która może dać jednoznaczną odpowiedź.
      Ale w poprzedniej biopsji sprzed 2 około lat nic nie wyszło, więc decyzja spoczęła na mnie.
      Jeśli teraz będzie podobnie, muszę sie zdecydować czy jod czy operacja.

Szukam więc informacji na temat jodu nie tyle w nadczynności co w przypadku powiększonej tarczycy z guzami.
      Możecie mi coś podpowiedzieć w tej kwestii?
      • procesor Re: Nowe wyniki 25.04.14, 21:22
        czy miałaś robione przeciwciała TRAB?
        • hanyah Re: Nowe wyniki 25.04.14, 21:52
          Bardzo dawno temu (2007 rok) i były wtedy prawidłowe.
          Zapomniałam je zrobić przy ostatnim badaniu hormonów, muszę więc chyba to szybko zrobić
          • hanyah Re: Nowe wyniki 04.06.14, 16:56
            Mam już wyniki biopsji, są w porządku.
            Mój endo podtrzymuje opcję leczenia jodem radioaktywnym.
            Jutro idę zrobić przeciwciała TRAB, jak mi radziłyście. Czy jeszcze jakieś inne badania powinnam zrobić? Bardzo liczę na Waszą pomoc i podpowiedzi.
    • hanyah Prośba o interpretacje wyników 05.06.14, 10:56
      POdciągam i proszę o jakis odzew - jakikolwiek, bo błądzę we mgle
      • muktprega1 Re: Prośba o interpretacje wyników 06.06.14, 00:21
        Z poprzedniego roku wyniki:

FT4 60% [wynik 18, norma (12 - 22)]

FT3 75% [wynik 6, norma (3 - 7)]

obecne:

FT4 76.00% [wynik 19.6, norma (12 - 22)]

FT3 85.00% [wynik 6.4, norma (3 - 7)]

> Nowy endo zasugerował mi terapię jodem ze względu na rozpoczynającą się nadczyn
        > ność tarczycy.

nie jestem taka pewna nadczynności tarczycy, ja przy moim Hashimoto mam podobne wyniki do Twoich smile
        Podejrzewam, że wysnuł taki wniosek na podstawie samego TSH:
        > TSH 0,17 (norma 0,40-4,90)

a przecież test i Twoje objawy bardziej wskazują na niedoczynność, przynajmniej tak było w zeszłym roku, a Ty jak się czujesz? Nadal tak samo? Czy czujesz objawy nadczynności, jak niepokój, lęki, kołatania serca, galopadę wewnętrzna??

Poza tymi Trabami zrobiłabym jeszcze a-TG, zawsze warto zbadać poziom D3, ferrytyny, B12.
        • hanyah Re: Prośba o interpretacje wyników 06.06.14, 13:28
          Dzięki muktprega1 za odzew. Badanie wskazane przez Ciebie zrobię, zobaczymy.

Jeśli chodzi o objawy, to są one trochę sprzeczne, tzn.
          - najbardziej dokucza mi brak energii, zmęczenie, kiepska koncentracja i niskie ciśnienie 100/60
          - ale również niepokój i lęki,
          Lekarz stwierdził, że to raczej nie od tarczycy, czyli rozumiem że sugeruje zawirowania psychologiczne.
          Generalnie mocno zastanawiam się, czy w ten jod warto się pakować czy raczej nie. Zrobię resztę badań.

Dziękuję bardzo za Twoją odpowiedź
          • ola_dom Re: Prośba o interpretacje wyników 06.06.14, 14:25
            hanyah napisała:

> Jeśli chodzi o objawy, to są one trochę sprzeczne, tzn.
            > - najbardziej dokucza mi brak energii, zmęczenie, kiepska koncentracja i niskie ciśnienie 100/60
            > - ale również niepokój i lęki,

Nie ma tu żadnej sprzeczności smile
            A nawet wręcz przeciwnie. Wszystkie przykrości, które wymieniłaś, często idą w komplecie.
          • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretacje wyników 07.06.14, 03:06
            Sugerowałabym konsultacje z innym endo, bo jodowanie jest niemal nieodwracalne, a więc jeśli ten lekarz się myli, to miałabyś kłopoty znacznie większe, niż teraz.

• hanyah Re: Prośba o interpretacje wyników 09.06.14, 10:48
              W moim przypadku poza jodowaniem alternatywą była operacja. Miałam wcześniej kilku różnych edno, każdy chciał mnie operować, jak to jednak odkładałam i radośnie po prostu się nie leczyłam. Teraz stwierdziłam, że musze jednak stawić temu czoła. Nowy endo sugeruje jod, ewentualnie operację ale twierdzi, że na razie nie ma konieczności operacji. Tarczyca jest bardzo powiększona, guzki są, ale biopsja wychodzi w porządku. Coś z tym trzeba zrobić, bo ta tarczyca robi się za duża i przeszkadza. Jod ma ponoć ją zmniejszyć, a jest wg mojego endo mniej inwazyjny niż opreacja.

Zrobiłam dziś brakujące badanie wg Waszych sugestii: TRAB, aTPO, B12, D3 i ferrytyne. Na pierwsze będę czekać do 14 dni. Jestem oczywiście umówiona jeszcze do innego endo, spodziewam się sugestii opercji, bo do tej pory była to najczęstsza wersja.

Czy możecie mi coś jeszcze podpowiedzieć w tym okresie, kiedy czekam na wyniki i mocno główkuję? Co powinnam jeszcze wziąć pod uwagę?
    • hanyah Wyniki dalsze 11.06.14, 11:00
      Witajcie,
      Wg Waszych sugestii zrobiłam dodatkowe badania, na przeciwciała TRAB czekam, reszta wygląda następująco:

Witamina D3 metabolit 25(OH)
      Wynik 8,49 – norma 30-80,00 ng/ml
      Ferrytyna
      Wynik w surowicy 21,7 – norma 10-291,00 ng/ml
      Witamina B12
      Wynik w surowicy 592 – norma 211- 911,00 pg/ml
      Przeciwciała anty-TG
      anty-TG 0,77 IU/ml 0 4,11

Jak widać D3 niedobór, poczytałam trochę i zastanawiam się, czy ekspozycja na słońce wystarczy, czy też powinnam udać się do lekarza po receptę?
      Ferrytyna raczej nisko, powinnam coś łykać? A może wątróbka i szpinak na zmianę?
      Dory poziom wit. B zawdzięczam pewnie suplementacji od tygodnia.

Czy przy tych wynikach powinnam jeszcze na coś zwrócić uwagę?
      Dlaczego odradzacie mi jodowanie? Z tego, co wyczytałam, to dość bezpieczna metoda na duże wole tarczycy....

Sprawa dla mnie zaczyna być coraz bardziej dokuczliwa ze względu na:
      - zaburzenia pamięci i koncentracji, a pracuję naukowo smile
      - epizod depresyjny trwający 2 lata, leki dopierane kilkakrotnie, w tej chwili bez leków - odstawiłam jak tylko doszłam do siebie, bardzo mnie usypiały, tym bardziej że mam niskie ciśnienie

Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki.
      • ola_dom Re: Wyniki dalsze 11.06.14, 11:09
        hanyah napisała:

> Witamina D3 metabolit 25(OH)
        > Wynik 8,49 – norma 30-80,00 ng/ml

> Jak widać D3 niedobór, poczytałam trochę i zastanawiam się, czy ekspozycja na słońce
        > wystarczy, czy też powinnam udać się do lekarza po receptę?

Przy tak niskim poziomie prędzej się poparzysz na słońcu, niż uzupełnisz sensownie poziom wit. D. Tym bardziej, że teraz słońce jest, ale zaraz ma nie być.
        Powinnaś dostać receptę na witaminę D (krople! nie daj sobie wcisnąć tabletek, bo nie mają sensu) - np. Vigantol i łykać przynajmniej 10 kropli dziennie (ok. 6000 jednostek).
        A opalać się też nie zaszkodzi. Tylko pamiętaj, że filtr blokuje syntezę witaminy D - SPF 15 blokuje praktycznie w 99%, zdaje się SPF 8 w ok. 90%. Więc najpierw 15-20 minut bez filtra, a dopiero potem się smarujesz (jeśli chcesz opalać się dłużej).
        • hanyah Re: Wyniki dalsze 11.06.14, 11:32
          Dzięki ola_dom, śmignę więc po kropelki, tym bardziej, że opalać się nie lubięsmile
          Ale chyba generalnie postaram się trochę wystawić na słońce, bo raczej siedzę w domu przed kompem smile
      • muktprega1 Re: Wyniki dalsze 11.06.14, 12:38
        > Witamina D3 metabolit 25(OH)
        > Wynik 8,49 – norma 30-80,00 ng/ml
        > Ferrytyna
        > Wynik w surowicy 21,7 – norma 10-291,00 ng/ml
        > Witamina B12
        > Wynik w surowicy 592 – norma 211- 911,00 pg/ml

Ja przy takim poziomie D3 brałam 7000 jednostek firmy Puritans Pride w kapsułkach wraz z łykiem oleju budwigowego smile
        Ferrytyna bardzo niziutko - żelazo do uzupełnienia
        B12 - jeśli brałaś suplement bez ok 2 tygodniowej przerwy, to wynik do kosza smile

Wszystkie suple jak najdalej od tyroksyny. A co do depresji i niskiego ciśnienia, to również było moim udziałem przy niezdiagnozowanej Hashimoto z niedoczynnością.
        • hanyah Re: Wyniki dalsze 11.06.14, 12:56
          muktprega1, dzięki wielki, wyjaśnij proszę skrótowo zielonej:
          1. Wszystkie suple jak najdalej od tyroksyny - tzn. od leków tarczycowych, dobrze rozumiem? Do tej pory nic nie brałam...
          2. Jak zdiagnozować to co Ty miałaś, czyli Hashimoto z niedoczynnością?
          3 jak długo suplementację D3 założyć? Zamierzam zakupić Puritans Pride, więc pewnie moja lekarka rodzinna niewiele podpowie, poza popatrzeniem ma mnie jak na wariatkę smile
          4. jaki preparat żelaza warto?
          5. za ile powtórzyć badania, i czy wszystkie suplementy odstawić na 2 tyg przed?
          Łykam B complex, Magnez, cynk, selen, A+E - wszystko od tygodnia
          • muktprega1 Re: Wyniki dalsze 12.06.14, 09:51
            > 1. Wszystkie suple jak najdalej od tyroksyny - tzn. od leków tarczycowych, dobr
            > ze rozumiem? Do tej pory nic nie brałam...

tak - zasada 4h po tyroksynie, chociaż np żelazo najlepiej brać na wieczór, bo zaburza wchłanianie tyroksyny (jeśli się ją bierze), a uzupełnić trzeba, bo z kolei jego niski poziom odpowiedzialny za złą przemianę syntetycznego t4 w aktywny T3 smile

> 2. Jak zdiagnozować to co Ty miałaś, czyli Hashimoto z niedoczynnością?
            moja historia w skrócie:
            forum.gazeta.pl/forum/w,24776,132646223,137364386,Re_Osoby_ktore_dlugo_nie_leczyly_niedoczynnosci.html
            > 3 jak długo suplementację D3 założyć? Zamierzam zakupić Puritans Pride, więc pe
            > wnie moja lekarka rodzinna niewiele podpowie, poza popatrzeniem ma mnie jak na
            > wariatkę smile
            musisz się przyzwyczaić do tego, że będą Cię traktować jak wariatkę, hipochondryka i "to nie od tarczycy" wink
            D3 uzupełnia się ok roku (podobnie jak zelazo)i nie ma sensu sprawdzanie co m-ąc jak ja to robiłam (o naiwna) najwcześniej za 1/2 roku a potem dawka podtrzymująca dobry wynik 2000 jednostek. Kupowałam 5 tys + 2 tys, bo 7 tys w całości nie ma.

> 4. jaki preparat żelaza warto?
            forum.gazeta.pl/forum/w,24776,95439285,145849523,Re_Preparaty_zelaza.html
            forum.gazeta.pl/forum/w,94641,132268520,144629656,Pomylka_w_zdjeciu.html?wv.x=2
            > 5. za ile powtórzyć badania, i czy wszystkie suplementy odstawić na 2 tyg przed
            > ?
            żelazo jak i D3 uzupełnia się wolno, ok roku lub dłużej a potem sprawdzić co 1/2 roku. Tak odstawić na ok 2 tygonie przed badaniem

> Łykam B complex, Magnez, cynk, selen, A+E - wszystko od tygodnia

sprawdzaj gramaturę, niektóre suplementy, to tylko kosmetyka, która nie ma wpływu na nic, a kasę i tak wydasz, jestem zwolennikiem najpierw sprawdzenia niedoborów, a potem suplementacji proporcjonalnej do...
            Twoje wole guzkowate, skoro ci przeszkadza i ma obj ok 60ml, to pewno będzie do wycięcia...
            • hanyah Re: Wyniki dalsze 13.06.14, 19:35
              muktprega1, dzięki Ci wielkie, bardzo mi pomogłaś, bo szukanie na ślepo na forum zabiera masę czasu a przetrawienie tych wszystkich informacji jeszcze więcej...
              Taki najprostszy plan działania mam już wytyczony,czyli suplementację. czekam jeszcze na TRAB i konsultacje u innego endo, żeby zdecydować ostatecznie, czy jod promieniotwórczy czy operacja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka