Dodaj do ulubionych

proszę o interpretację

03.06.13, 18:48
Mój syn - 2,2 lata obecnie ma TSH 2,27, ft3 5,58 i ft4 15,98
jak czytam w googlach to mi wiele objawów nadczynności tarczycy do niego pasuje, np jest rozbiegany, potliwy, pow 97 centyla ale te wyniki na kartce mieszczą się w normach tam podanych, ja miałam nadczynność tarczycy w ciąży dlatego zaczęłam podejrzewać że to odziedziczył czy ktoś z was mi może coś podpowiedzieć?
Obserwuj wątek
    • djpa Re: proszę o interpretację 04.06.13, 07:47
      Hej,
      Twój syn TSH ma ładne jak na swój wiek, ale trudno ocenić pozostałe badania, bo nie dopisałaś do nich norm.
      Synowi warto zbadać witaminę D3 oraz, jeśli często choruje lub nie ma apetytu, to jeszcze ferrytynę.
      Dzieci z niedoczynnością tarczycy najczęściej są chude, niskie i drobne. Co to znaczy, że Twój syn jest powyżej 97 centyla? Wzrost? Waga?
      • padka3 Re: proszę o interpretację 08.06.13, 11:37
        Jest bardzo duży jak na swój wiek, apetyt ma duży, jest bardzo ruchliwy i bardzo sie poci.. a to normy nie są takie same? jak liczyłam tym kalkulatorem wychodzi mu ok 40% i f3 i f4 czyli wyniki w normie a objawy jakby nadczynnosci? czy wogole źle szukam i to nie tarczyca? Mogą być wyniki w normie a mimo to tarczyca chora?
        • djpa Re: proszę o interpretację 08.06.13, 14:25
          Jeśli jest bardzo ruchliwy, to trzeba go lżej ubierać tak, aby się nie pocił. Około 1 warstwę ubrań mniej.
          Dobre wyniki tarczycy u dziecka raczej wykluczają chorobę tarczycy. Nadczynności nie ma. smile
          • beba2 Re: proszę o interpretację 08.06.13, 16:17
            Pierwsze co mi się nasunęło ( zwłaszcza przy nadmiernym poceniu się ) to niedobór D3, może za mała podaż/wchłanianie wapnia ( lub jedno i drugie, bo one idą w parze ), a przy szybkim wzroście - tym bardziej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka