Dodaj do ulubionych

Witamina D

17.06.13, 20:33
Witajcie, mam pytanie dotyczące witaminy D.
Robiłam badanie i mój wynik to 10, przy normach 30-100, więc dość duży niedobór.
Od paru dni świeci mocne słońce i mam nadzieję, że lato takie właśnie będzie, więc jest szansa na zwiększenie poziomu wit.D.
Czy ten wynik powinnam pokazac jakiemuś lekarzowi (wizyta kontrolna u endo za ok. 3 miesiące, więc musiałabym isc do internisty), czy lekarze przepisują w ogóle na to jakieś leki czy można dostać w aptece jakieś suplementy bez recepty?
Jak najłatwiej podnieść poziom wit. D w organiźmie?
Czy osłabienie, wypadanie włosów, senność mogą wynikac z niedoboru tej witaminy?
Obserwuj wątek
    • agcerz Re: Witamina D 17.06.13, 21:19
      Przywołam mój przykład: ubiegłoroczny wynik D3 - 9. D0stałam zalecenie przyjmować wit. D po 25 tys. jednostek co tydzień, potem co miesiąc. W trakcie kuracji pojechałam na słoneczne wakacje. We wrześniu miałam D3 na poziomie 44. Podtrzymująco nadal piję czasem tę witaminkę, moja wit. dobija teraz 50 (normy jak u ciebie).

Ostatnio zachęciłam męża do zbadania sobie wit. D, jego poziom - 7. Mimo że lubi smażyć się latem na plaży i nie używa filtrów (!). Też zaczął przyjmować lek (D-Cure).

Niedobór wit. D3 negatywnie wpływa na samopoczucie (stany depresyjne!), skórę i włosy, poza tym na kości i zęby. I wiele narządów, w tym układ rozrodczy. Zachęcam cię gorąco, byś nie ignorowała swojego niedoboru. O ile wiem, lekarze w Polsce rzadko zapisują mocne preparaty; wtedy wyjściem jest zakup kropelek na All-o (np. Puritan's Pride).

Suplementy bez recepty nie pomogą przy dużym niedoborze, nie ma sensu tracić pieniędzy. Zażywany przeze mnie preparat D-Cure zawiera 25 tys. jednostek i jest w Belgii dostępny bez recepty.
      • wolfh Re: Witamina D 17.06.13, 21:27
        W PL można kupić krople Vigantol (20 tys. j.m.), na receptę, ale... jak rodzinny Ci nie wypisze to może jakiś farmaceuta ulegnie pięknym oczom i sprzeda bez recepty wink (cena ok. 6 zł/10ml.
        Zanim ja w aptece pomrugałam big_grin to brałam kapsułki D-Vitum 2000j.m., dostępne bez recepty, ale zdecydowanie mniej korzystne cenowo (chyba ok. 20 zł za 30 kapsułek), no i brałam dwie wielkie piguły a teraz sobie wkraplam 5 kropelek na łyżkę wody i już.
        Ja mam wynik 11 przy tej samej normie wink rodzinny zapisał mi Vigantoletten - tabletki 500 j.m. (moje dziecko profilaktycznie przyjmuje dawkę 400 j.m.) i kazał brać "jeszcze przez miesiąc po wyjściu słoneczka". Nawet nie wykupiłam.
        Endo, która wdrożyła mi l-tyroksynę, powiedziała, że mogę odstawić wit. D na czas urlopu w egzotycznych krajach jeśli będę cały dzień leżeć plackiem na plaży, w przeciwnym razie mam brać wtedy 2000 j.m. dziennie, jak się skończę opalać to wracam do ok. 5000 j.m. Przy tym koniecznie co kilka m-cy badanie poziomu wapnia i fosforanów.
        • anka.83 Re: Witamina D 18.06.13, 08:05
          Gdy idę z receptą na jakiś lek dla synka, to zauważyłam, że bez problemu sprzedają mi Vigantol. Bez recepty - nigdy się nie udałosmile

A ja właśnie dziś wybieram się na badanie wit D. Tak z ciekawości, ile płacicie za to?
          • ciasteczkom Re: Witamina D 18.06.13, 17:40
            Dziękuję za podpowiedzi, na pewno pokaże ten wynik lekarzowi.
            Co do ceny badania to ja płaciłam 80 zł (po rabacie) smile
          • wolfh Re: Witamina D 18.06.13, 22:53
            Ja płaciłam 65 zł.
    • mkrz1 Re: Witamina D 05.10.13, 14:42

Ja kupuję wit.D tutaj:
      www.iherb.com/21st-Century-Health-Care-D-1000-D3-Extra-Strength-110-Tablets/15030/?rcode=FDM511
      Mają bardzo duży wybór dobrej jakości towarów w naprawdę niskich cenach.

Przy pierwszym zamówieniu dostaje się 5-10 dolarów zniżki (w zależności od wielkości zamówienia) - przy użyciu kodu promocyjnego FDM511.

Przy wyszukiwaniu danego produktu warto kliknąć na "visit our [nazwa produktu] page" (np. po wpisaniu w wyszukiwarce "vitamin d" warto kliknąć na "Visit our Vitamin D page"). Mamy wtedy możliwość rozsądnego posegregowania np. od najniższej ceny (lowest price).

Po lewej stronie pojawia się też menu zawężające opcje wyboru: wyżej mamy typ produktu, niżej producentów. Sami znajdziemy to, czego szukamy.

Tu można znaleźć produkty chyba najtańszego producenta - dobrej jakości:
      www.iherb.com/21st-Century-Health-Care/?rcode=FDM511 (21st Century Health Care)

Dodatkowo - na samej górze strony mamy Specials, czyli aktualne promocje.
      Przy zamówieniu warto też kliknąć na znajdujące się obok Freebies, czyli produkty darmowe (1 szt. na zamówienie).

Pod opisem każdego produktu dostępne są opinie klientów, którzy dany produkt zakupili (Customer Reviews).

Najtańsza dostawa do Polski kosztuje 4 dolary i zajmuje około 14 dni.
      Są też szybsze (ok. 3 dni), ale droższe opcje.

Co do ewentualnego cła - o ile się nie mylę, zwolnione są z niego przesyłki o wartości do 150 euro, czyli ok. 200 dolarów.

Pozdrawiam!

• gaga-1 Re: Witamina D 07.10.13, 22:12
        Ja płaciłam za badanie D3 40 zł !I to chyba rekord na forum smile
        • ola_dom Re: Witamina D 08.10.13, 09:43
          gaga-1 napisała:

> Ja płaciłam za badanie D3 40 zł !I to chyba rekord na forum smile

pochwal się, gdzie tak dają???
          • mama_dorota Re: Witamina D 08.10.13, 16:46
            Nieźle!

Co do rekordów, to absolutny jest tutaj.
          • gaga-1 Re: Witamina D 08.10.13, 17:13
            Robiłam (tak jak inne badania) w laboratorium przyszpitalnym w pewnym pięknym mieście na Śląsku.

A tak przy okazji. Witaminę D3 suplementuję już od 3 miesięcy (5000). I pomijając inne aspekty, (bo o tych napiszę w swoim wątku) zauważyłam, że nie mam problemów z egzemą z którą męczyłam się od wielu, wielu lat. Bez leku na alergię (wystarczyły dwa dni przerwy) miałam okropnie wysypane ręce. Całe w bąblach, swędzące. W okresie letnim również stopy (od kontaktu z kurzem).
            Z trzy tygodnie temu zabrakło mi leku. Nie miałam czasu pędzić po receptę i jakoś tak zapomniałam. Nigdy nie mogłam zapomnieć bo zaraz byłam wysypana. I tu niespodzianka! Mija trzeci tydzień, a ja nie mam śladu egzemy!!! Teraz specjalnie nie biorę leku i sprawdzam ile wytrzymam bez.
            Czy myślicie, że to "uboczny" skutek przyjmowania D3? A może B12, którą też biorę?
            • mama_dorota Re: Witamina D 08.10.13, 18:06
              > Czy myślicie, że to "uboczny" skutek przyjmowania D3? A może B12, którą też bio
              > rę?

Nie wiem na pewno, ale stawiałabym raczej na d3, bo mam takie doświadczenie, że po latach nieprzyjemnej reakcji na pierwsze kontakty skóry ze słońcem (swędzące czerwone grudkowate plamy), gdy zaczęłam łykać sztuczną d3 żadne plamy już mi się nie robią. Już 2 sezony.
            • pies_z_laki_2 Re: Witamina D 13.10.13, 02:50
              Odkąd łykam D3 5tys.jedn. nie miewam pokrzywki od słońca, przeszło mi "uczulenie" na kosmetyki kolorowe, nawracające zapalenie spojówek, wysychająca skóra na dłoniach, pierzchnące i pękające wargi, koszmarnie przetłuszczające się włosy itd itp...

Dziwne, prawda?
    • mama_dorota Re: Witamina D 08.10.13, 18:08
      A ja mam takie pytanie:
      czy ktoś na forum uzupełnił swój poziom d3 z niskiego do takiego m/w w połowie normy i nie musi już jej przyjmować? Na razie spotykam się tylko z tym, że wszyscy uświadomieni łykają. Mam na myśli tylko osoby stale mieszkające w Polsce i nie wyjeżdżające na śródziemnomorskie czy wręcz tropikalne wakacje. Wiem, że nawet 10 dni w Hiszpanii wiele dobrego działa w tej kwestii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka