Dodaj do ulubionych

niedoczynność tarczycy?

27.11.13, 17:48
Mam 23 lata i wyniki:
TSH 4,45 ( 0,27-4,20)
FT3 3,62 ( 2,00 -4,40) 67,50%
FT4 1,06 ( 0,96 - 1,70) 16,88%
antyTPO 44 ( 0- 34)
rok temu mialam badane samo TSH i wynosilo 5,37
Czy te wyniki świadcza o niedoczynnosci? i poczatkach hashimoto? powinnam sie wybrac do endokrynologa?
z objawów mam wypadajace włosy i problemy z cera i to tez mi najbardziej przeszkadza..
Obserwuj wątek
    • natder Re: niedoczynność tarczycy? 27.11.13, 19:17
      USG gruczołu z wymiarami potrzebne bardzo.
      Tak, to niedoczynność, przeciwciała podwyższone = czas zapisać się do klubu Hashimotek smile
      Szukaj dobrego endo, na górze jest wątek z poleconymi lekarzami, takimi, którzy patrzą na ft4 i ft3 a nie tylko na TSH.
      Ale leczenie powinien dać ci każdy lekarz, nawet "konował" bo TSH jest wysokie, u młodej kobiety nie powinno być wyższe niż 1.
      Czytaj o Hashi - o suplementacji hormonów sztuczną tyroksyną, o anemii i niedoborach minerałów i witamin.
      Jak cię stać to zbadaj szybko poziom wit. D3, B12 i ferrytynę.
      Nie zaniedbaj tego, samo się niestety nie poprawi.
      • agaa905 Re: niedoczynność tarczycy? 09.12.13, 19:24
        dziekuje za odpowiedzsmile
        bylam z wynikami u internistki i powiedziala ze owszem w przyszłosci moze byc jakis problem wiec mam powtarzac wyniki co pol roku, ale teraz tarczyca jeszcze "wyrabia sie" jako tako z produkcja hormonów, tym bardziej ze tsh spadlo przez rok, ale jest jej ciezko przez nieco zwiekszone przeciwciala i spytala ( retorycznie wlasciwie wink )czy chce sie pakowac w hormony do konca zycia, ktore calkowicie ta tarczyce rozleniwia..ze hormony ok ale za jakis czas..i wlasciwie nie dala mi dojsc do slowa bo straszna z niej gadula wink
        i teraz nie wiem ...
        byc moze ten wynik tsh mi spadł przez to ze jakos rok temu zaczelam suplementowac witD3 ( co prawda w malych dawkach 1000 jednostek co drugi/ trzeci dzień) i podgryzalam orzechy brazylijskie dla selenu ( od pol roku tuz przed badaniami praktycznie w ogole, ale teraz znowu zakupilam; ) )
        witamine B 12 boje sie brac ze wzgledu na jej "tradzikotworczosc" a ja mam ku temu sklonnosci
        wlasciwie zastanawiam sie co z tym dalej robic
        nie czuje sie jakos bardzo zle ( rok temu czulam sie duzo duzo gorzej, depresja) wlasciwie przeszkadza mi tylko wypadanie wlosow, i problemy z cera
        no i poprzekraczane inne hormony plciowe, ale to jak stwierdzila internistka moze byc winna tej tarczycy i ze najlepiej brac anty to sie wszystko wyreguluje ( z czym sie nie zgadzam, bo do rozwiazywanie problemy od ... strony wink )
        te dodatkowe badania o ktorych mi napisalas byc moze wykonam w najblizszym czasie poki nie za bardzo mnie stac sama witamina d3 kosztuje u mnie ponad 120
        • muktprega1 Re: niedoczynność tarczycy? 09.12.13, 19:48
          wiesz Ft4 masz bardzo niziutkie:

ale zawsze bierzemy pod uwagę samopoczucie wraz z wynikami. Jednak masz przeciwciała świadczące o Hashimoto, ono samo nie przejdzie smile

> nie czuje sie jakos bardzo zle ( rok temu czulam sie duzo duzo gorzej, depresja
          > ) wlasciwie przeszkadza mi tylko wypadanie wlosow, i problemy z cera
          > no i poprzekraczane inne hormony plciowe, ale to jak stwierdzila internistka mo
          > ze byc winna tej tarczycy i ze najlepiej brac anty to sie wszystko wyreguluje (
          > z czym sie nie zgadzam, bo do rozwiazywanie problemy od ... strony wink )

Jeśli nie przeszkadza Ci niedoczynność, albo nie łączysz pewnych objawów w całość, zrób test:
          www.chorobytarczycy.eu/test#0
          to możesz siebie nadal obserwować, ale lepiej nie będzie, tendencja spadkowa w Hashi gwarantowana. Jeśli tylko poczujesz to co w zeszłym roku, to wiedz, że tarczyca upomina się o tyroksynę.
          Jeśli chodzi o antykoncepcję, stwierdzenie lekarza, że
          "to sie wszystko wyreguluje"
          jest błędne, ponieważ wdrożenie anty zawsze powoduje deficyt w hormonach tarczycy o jakieś 25 %. I wtedy kto przyjmuje tyroksynę musi ją zwiększyć o te 25 właśnie.
          • agaa905 Re: niedoczynność tarczycy? 09.12.13, 19:58
            przeraza mnie ta mysl ze mam hashimoto i ze samo mi nie przejdzie heh
            na innym forum ktos zasugerowal mi ze podwyzszone niewiele przeciwciala antyTPO moga tez swiadczyc o cukrzycy typu 1, na czczo moj cukier jest dosc niski (zawsze waha sie w granicach 66-68), sprobuje tez pobadac sie w tym kierunku
            szkoda ze to wszystko kosztuje tyle czasu i pieniedzy
            ehh no zobaczymy, dziekuje za kazda wskazowke i informacje, kazda jest dla mnie bardzo cenna smile
            • djpa Re: niedoczynność tarczycy? 10.12.13, 09:36
              Aga, miałam cukier na czczo podobnie jak Ty, bardzo niski a nawet poniżej normy gdy miałam nieleczone Hashimoto z niedoczynnością. Przeszło po dobrym leczeniu tarczycy, teraz mam glukozę na czczo w środku normy.
            • ayta Rada od serca 10.12.13, 12:51
              Internista to ..epitet epitet..
              Na przykładzie mojej historii wyciągnij wnioski i podejmij decyzję.
              5 lat temu urodziłam drugie dziecko,po porodzie było gorzej niż po poprzednim ale wszyscy zrzucili to na hormony ciążowe i karmienie piersią.Byłam u lekarzy(w tym u endo) diagnoza o zgrozo raczej problemy z poszerzoną aortą-serce,depresja i przemęczenie.

Następnie bardzo schudłam i dostałam dużo energii, dużo pracy och gdyby wtedy ktoś mnie przebadał pewnie uniknęłabym tego co mam teraz.Najprawdopodobniej przeciwciała właśnie zjadały mój motylek czyli TARCZYCĘ
              Minęły dwa lata i stałam się wrakiem człowieka.WRAKIEM,toczącą sie kulką gdzie popchniesz tam idę.Przytyłam 20kg ...i nie chce mi się już wymieniać -wszystkie objawy tarczycy dały znać.A TSH miałam w tzw normie polskiej czyli 2,9....tylko USG wykazało ,że mojej tarczycy zostało 4ml!!!!..i dopiero na forum dziewczyny mi pomogły za uszy i do lekarzawinkale poleconego..
              ZRÓB USG i FT4,FT3.
              • ayta Re: Rada od serca 10.12.13, 12:54
                przeprasza rozpędziłam się FT 4 I FT3 już zrobiłaś...to USG pilnie i napisz tutaj...wink
        • ola_dom Re: niedoczynność tarczycy? 10.12.13, 10:03
          agaa905 napisał(a):

> spytala ( retorycznie wlasciwie wink )czy chce sie pakowac w hormony do konca zycia,

Ja teraz zawsze mówię, że wolę brać tabletkę do końca życia, niż jej nie brać do końca wegetacji.

Choć 7 lat temu sama przeraziłam się tą myślą (jestem zdecydowanie anty-lekowa i anty-doktorowa), i kiedy dostałam Euthyrox "na próbę", najpierw byłam zachwycona, bo przez tydzień chodziłam jak uskrzydlona - ale potem skrzydła opadły, bo organizm zapragnął więcej tyroksyny i wrócił do stanu sprzed suplementacji. A ja wtedy nie wiedziałam, że 25 tyroksyny to dawka wprowadzająca i trzeba ją zwiększać, tym bardziej, jak się tak dobrze na nią zareagowało. A moja pani dr nie upierała się wtedy przy tyroksynie, bo wyniki miałam w (dolnej) normie.
          Bardzo żałuję tych 7 lat, bo powinnam była zacząć leczenie już wtedy - byłabym teraz innym człowiekiem.

Ale wtedy nie było tego forum z całą jego wiedzą smile
          • muktprega1 hormony do końca życia 10.12.13, 17:51
            Ja też chcę się wpakować w hormony do końca życia, bo hormony to tylko proteza dla niewydolnej tarczycy, podobnie jak okulary na moje niewydolne spojrzenie wink
            bo dzięki hormonom żyję jak człowiek a nie jak zombi
            również jak Koleżanki - żałuję, że nie zrobiłam tego wcześniej smile
      • agaa905 Re: niedoczynność tarczycy? 09.12.13, 19:52
        MORFOLOGIA:
        Leukocyty 6,3 (4-10)
        Czerwone krwinki 4,03 (4-5)
        Hemoglobina 12,6 (12-16g/dL)
        Hematokryt 38,3 (37-47%)
        MCV 95 (80-99 fL)
        MCH 31,3 (27-34 pg)
        MCHC 32,9 (31-37g/dL)
        Płytki krwi 115 (130-350)
        LYM% 23,4 (20-45%)
        MXD% 10,9 (1-15%)
        NEUT% 65,7 ( 45-70%)
        LIMF# 1,5 (1,5-3,5)
        MXD# 0,7 (0-1,5)
        NEUT#4,1 ( 2,5-5)
        RDW-SD 44,9 (37-54 fL)
        RDW-CV 12,3 ( 11-16%)
        PDW 15,9 (9-17 fL)
        MPV 11,1 (9-13 fL)
        P-LCR 32,6 (13-43%)
        3 dzień cyklu:
        FSH 3,9 (2,8 - 11,3)mIU/ml
        LH 7,5 (1,1 - 11,6)mIU/ml
        estradiol 233 pg/ml ( do 160 pg/ml)
        androstendion 4,25 ( 0,75- 3,89 ng/ml)
        • muktprega1 Re: niedoczynność tarczycy? 10.12.13, 09:26
          Masz sporą niedokrwistość, bardzo niski poziom :
          > Hemoglobina 12,6 (12-16g/dL)
          > Hematokryt 38,3 (37-47%)
          > Płytki krwi 115 (130-350)

szkoda, ze nie zrobiłaś od razu B12, D3, ferrytyny, chociaż ta ostatnia zbędna, bo u Ciebie wyszła w wynikach krwi anemia. Powinnaś dostać żelazo. Musisz wiedzieć, że w niedoczynności Hashimoto, z powodu braku hormonów tarczycy mamy sporo deficytów, a najbardziej typowe z nich to właśnie te 3 wyżej. Upieraj się na zastrzyki, najszybciej podniesiesz poziom żelaza.
          • djpa Re: niedoczynność tarczycy? 10.12.13, 09:34
            Właścicielka wątku ma dość dużą krwinkę, nie jestem pewna czy jej brakuje żelaza. Wielkość krwinki sugeruje raczej małe zapasy B12.

Tak czy siak: warto zbadać witamin D3 i B12 oraz ferrytynę smile
            • djpa Re: niedoczynność tarczycy? 10.12.13, 09:34
              Tu jest wielkość krwinki:
              MCV 95 (80-99 fL)
    • agaa905 Re: niedoczynność tarczycy? 19.12.13, 15:55
      zrobilam usg tarczycy wg lekarki sa idealne ..
      Wymiary ( choc pisze za sa jedynie orientacyjne)
      Płat prawy: 16,5 mm * 14,1 mm * 49 mm (5,69 ml)
      Płat lewy: 11,5 mm * 13,4 mm* 46 mm (3,54 ml)
      objetosc calej tarczycy :9,24 ml
      cieśń: 1,3 mm
      "Wzdłuż przebiegu duzych naczyń szyjnych nie stwierdza sie patologicznych wezłów chłonnych, jedynie pojedyncze odczynowe"
      szukam tabelki z rozmiarami i nie moge znalesc? ale z tego co przeczytalam kilka watków tarczyca jest dosc mala?
      • procesor Re: niedoczynność tarczycy? 19.12.13, 20:36
        norma dla kobiet 13-18ml
        czyli masz za małą
        i jeden płat wyraźnie mniejszy
        nie czytałam całego wątku - czyzby Hashi? smile
        • muktprega1 Re: niedoczynność tarczycy? 19.12.13, 21:40
          > norma dla kobiet 13-18ml
          > czyli masz za małą
          > i jeden płat wyraźnie mniejszy
          > nie czytałam całego wątku - czyzby Hashi?

na 100% tak a świadczy to wyżej plus:
          - niziutkie Ft4
          - antyTPO 44 ( 0- 34) to są właśnie przeciwciała odpowiedzialne za Hashimoto

Także witaj w naszym klubie i szukaj sensownego endo, bo tacy też są wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka