Dodaj do ulubionych

moja historia + prośba o interpretację wyników

03.02.14, 20:20
Dzień dobry, mam 24 lata, dwa lata temu zbadałam sobie poziom hormonów tarczycy (wypadanie włosów, zmęczenie, tycie).
moje wyniki wtedy (2012 rok) - TSH 76,11% (3,14µIU/ml przy normie 0,4-4)
ft3 105.42% [ 4.33pg/ml , norma (1.8 - 4.2)]
ft4 28.74% (1.14ng/dl, norma (0.89 - 1.76)
anty-tpo <10 IU/ml norma 35

Pierwszy endokrynolog powiedział mi, że wyniki są w normie, drugi najpierw dał mi Euthyrox 50, po 3 miesiącach powiedział, że mam go odstawić. W między czasie skończył profersurę (chyba się to tak nie nazywa?) [słynny lekarz R. z Poznania) i zaczął mnie traktować jako pacjentkę gorszej kategorii (bo nie mam lekarzy w rodzine) i przestałam do niego chodzić.

Dwa lata później (od 2012 roku byłam za granicą, w grudniu wróciłam do Polski) - od kilku miesięcy odczuwam ogromne zmęczenie, mimo braku stresu i dużej ilości snu, wypadają mi włosy, wpadam w stany depresyjne, 'wolno' myślę i co najważniejsze - chodziłam na siłownię 3 razy w tygodniu w tym czasie, jadłam około 2000 kcal i przytyłam 25 kg (jadłam zdrowo, zero cukru, ale dużo). Zaczełam się odchudzać w sierpniu, od tego czasu schudłam 10 kg (do października) i od tego momentu waga stoi mimo siłowni 5 razy w tygodniu i diety. Dopiero niedawno 'zaskoczyłam', że to może być tarczyca. Wyszukałam w Internecie polecanego lekarza (swoją drogą trudno znaleźć takiego, którego wszyscy chwalą), w listopadzie zapisałam się na wizytę, jest ona w tę środę, więc dzisiaj zrobiłam badania TSH, Ft3 i ft4.
2014
TSH 114.21% [ 5.5923µIU/ml, norma (0.35 - 4.94)] - swoją drogą, w 2012 robiłam badania w tym samym miejscu, jak widać normy się zmieniły
FT3 53.50% [ 2.78pg/ml , norma (1.71 - 3.71)]
FT4 35.90% [ 0.98ng/dl , norma (0.7 - 1.48)]

od 2012 roku nie biorę leków (wiem, zaniedbałam to). Chciałabym prosić o interpretację, szczerze mówiąc w ogóle się na tym nie znam, więc tylko, że nigdy nie miałam takiego wysokiego TSH, ale przy nowej normie nie wydaje się ono duże.
+ nie wiem jak obliczać procenty TSH, również użyłam tego kalkulatora do ft3 i ft4, mam nadzieję, że tak miało być

Pozdrawiam, z góry dziękuję za odpowiedzi. W środę wieczorem zdam relację z wiztyty (mam nadzieję, że tym razem trafię na lekarza, który się na tym zna)
Obserwuj wątek
    • procesor Re: moja historia + prośba o interpretację wynikó 03.02.14, 23:18
      koniecznie zrób USG tarczycy
      będzie możliwość na wizycie od razu?
    • cai00 Re: moja historia + prośba o interpretację wynikó 03.02.14, 23:57
      tak, USG będzie wykonane w czasie wizyty.
      zapomniałam wspomnieć, że miałam wykonywane usg 3 razy, ale nie mam opisów, poprzedni lekarz robił badania w trakcie wizyty i mówił, że wszystko jest w porządku
      • minutek1 Re: moja historia + prośba o interpretację wynikó 04.02.14, 09:06
        poproś chociaż o podanie objętości tarczycy.
        Wiem ,że endokrynolodzy,którzy maja usg w gabinecie dość enigamtycznie mówią o tym co widzą ,a już z napisaniem to w ogóle jest problem(spotkałam się z tym,że robią to tylko "dla siebie"i nie bardzo im po nosie ,żeby to komuś dalej pokazywać).
        Dlatego według mnie lepiej zrobić usg u radiologa,który specjalizuje się w usg tarczycy.
        • anka.83 Re: moja historia + prośba o interpretację wynikó 04.02.14, 14:16
          Z dra R też byłam niezadowolona, ale moim zdaniem są lepsi w Poznaniu (niewielu, ale są). Ilość pacjentów+stopień naukowy nie wpłynęły dobrze na jakość oferowanych przez dra R usług.

Jak już zaczniesz brać hormony, to zrób sobie przysługę i bierz je systematycznie. Nieregularność może być czasem gorsza niż nie branie leku w ogóle.
          • cai00 Re: moja historia + prośba o interpretację wynikó 05.02.14, 09:21
            wczorajszy dzień spędziłam na przeglądaniu forum, widzę, że nie tylko mnie dr R zaczął traktować bardzo przedmiotowo a wizyty trwały max 5 minut i nic się z nich nie dowiadywałam. on mi tylko przepisał Euthyrox, nawet mi nie powiedział, czy mam niedoczynność, nadczynność, czy wszystko ze mną w porządku.

dzisiaj nowy lekarz. będę się doptywała o to USG, mam nadzieję, że nie uzna mnie za osobę, która sobie wmawia chorobę (pierwszy lekarz). Jeżeli mi nie da opisu/nie poda wymiarów tarczycy to zrobię USG tarczycy osobno
    • cai00 po wizycie i USG 05.02.14, 17:09
      pp: 19x23x43 mm 9.3955 ml echogenność niejednorodna obniżona
      pl: 17x21x39 mm 6.9615 ml widoczne ognisko hipoechogenne 5x6mm, podobne ognisko w cieśni
      objętość całej tarczycy: 16.357 ml (czyli chyba nie jest za mała?)

Lekarz w trakcie wykonywania USG powiedział "widać, że tarczyca nie pracuje prawidłowo"

Dostałam Euthyrox 50 na 3 miesiące, powiedział, że raczej dawka po 3 miesiącach się zwiększy i raczej będę musiała już zawsze brać leki. Kazał mi skontrolować tylko TSH za te 3 miesiące. Gdy zapytałam, dlaczego nie FT3 i Ft4 to powiedział, że Euthyrox fałszuje ich wynik.

Co Wy na to?
      • papysia Re: po wizycie i USG 05.02.14, 18:07
        Owszem, Euthyrox fałszuje wyniki, tyle że TSH sad.
        Zrób całą "trójcę" - najlepiej po miesiącu. Spróbuj też wydębić skierowanie na poziom ferrytyny, wit.B 12, wit.D3. Czasem suplementacja któregoś z tych składników jest konieczna (czasem wszystkich), a bez nich podawanie tyroksyny nawet w dużych dawkach nie daje oczekiwanego efektu.
        Poczytaj "Najważniejsze wątki i artykuły" - trzeci przyszpilony wątek od góry. Wygląda ogromniaście, lektura na długie wieczory, ale naprawdę warto.
        Życzę zdrówka!
        • cai00 Re: po wizycie i USG 07.02.14, 09:43
          ostatnie trzy wieczory spedzilam na czytaniu forumsmile
          znalazlam też tutaj info o moim aktualnym lekarzu, jest polecany. Jednak on nawet nie spojrzał na FT3 i FT4.. powiedział, że tylko TSH jest ważne. tak samo było w przypadku mojego pierwszego lekarza. Oczywiście za miesiąc zrobię sobie kontrolę trójki tarczycowej i spróbuję od rodzinnej wziąć skierowanie na ferrytynę, wit b12 i d3. Jeżeli się nie uda to zrobię je prywatnie
      • pies_z_laki_2 Re: po wizycie i USG 11.02.14, 05:17
        > Gdy zapytałam, dlaczego nie FT3 i Ft4 to powiedział, że Euthyrox fałszuje ich wynik.

Jeśli weźmie się tyroksynę niedługo przed badaniem, to dr ma rację smile
        Ale my robimy badania trójki rano, na czczo i bez tabletki, łykamy ją tuż po pobraniu krwi smile
        • cai00 Re: po wizycie i USG 12.02.14, 17:23
          jutro idę sobie zrobic kolejne badania krwi (cholesterol, poziom glukozy we krwi, itd - potrzebne dla dietetyka), zrobię też tą ferrytynę i witaminy. powiedźcie mi proszę, czy jeżeli w 2012 nie miałam żadnych przeciwciał, to jest sens powtarzać anty tpo?
    • cai00 Re: moja historia + prośba o interpretację wynikó 13.02.14, 11:43
      zrobiłam badania ogólne, ferrytyna 51,33ng/ml norma 4,63- 204,00,wszystko w normie oprócz AST, bilirubiny całkowitej. nawet cholesterol jest w normie. zrobiłam tez badanie moczu - i to wszystko idealnie, oprócz ciał ketonowych, 50, w normie do 5. i tu pewnie mam zacząć panikować?
      • metamorphosis4 Re: moja historia + prośba o interpretację wynikó 10.05.14, 11:17

Ciała ketonowe w moczu swiadczą o tym, że jesteś w fazie katabolizmu, czyli chudniesz smile
        • djpa Re: moja historia + prośba o interpretację wynikó 10.05.14, 11:20
          Ciała ketonowe w moczu mówią tez o cukrzycy.
          • cai00 ciała ketonowe 11.05.14, 16:25
            czytałam w Internecie o tej cukrzycy, glukoza w normie, więc zbadałam też poziom hemoglobiny glikolowanej, wszystko w normie. teraz po 3 miesiącach zrobiłam powowne badanie moczu, ciał ketonowych braksmile
    • cai00 badanie w maju 06.05.14, 07:54
      jutro idę do endokrynologa na kotrolę, biorę od 3 miesięcy euthyrox 50. na początku czułam się świetnie, więcej energii, zaczęłam chudnąć (6 kg), od jakiegoś miesiąca czuję się gorzej, męczę się szybciej, wciąż chce mi się spać, ale stwierdziłam, że poczekam z badaniem do maja, żeby wyniki były aktualne na wizycie

luty 2014

TSH 114.21% [ 5.5923µIU/ml, norma (0.35 - 4.94)]
      FT3 53.50% [ 2.78pg/ml , norma (1.71 - 3.71)]
      FT4 35.90% [ 0.98ng/dl , norma (0.7 - 1.48)]

maj 2014
      TSH 127.00% [6.1794µIU/ml, norma (0.35 - 4.94)]
      FT3 72.50% [ 3.16pg/ml, norma (1.71 - 3.71)]
      FT4 50.00% [ 1.09ng/dl, norma (0.7 - 1.48)]

czyli TSH zamiast spadać jeszcze bardziej urosło.. co o tym sądzicie?
      • pies_z_laki_2 Re: badanie w maju 10.05.14, 02:31
        Z niedoczynności wychodzi się co najmniej tyle samo czasu, co się w nią wpadało... tak mówi moja doświadczona endo... a ty miałaś podniesione tsh już w 2012 roku...

Prawdopodobnie dostaniesz wyższą dawkę, bo 50 to dość mało przy twoich wynikach.
        • cai00 po wizycie 11.05.14, 16:29
          po prostu zdziwiłam się, że urosło zamiast spaść np do 4.
          dostałam dawkę po 88, wizyta za 3 miesiąca, a ja już za 2 mam zbadać tsh, ft3 i ft4, jeżeli będzie wyższe to mam sobie sama podwyższyć do 100, jeżeli będzie spadało to mam czekać do wizyty. dawkę docelową mam mieć między 100 a 125. wspomniałam lekarzowi, ze to chyba dziwne przy niedoczynności, że tak mi szybko serce bije (noszę codziennie pulsometr na siłownię i nawet w spoczynku tętno jest bardzo wysokie), zrobiłam też morfologię, lekarz na nią spojrzał i w połączeniu z objawami stwierdził lekką anemię, wyniki są w normie, ale na granicy, więc mam brać jeszcze do tego żelazo przez miesiąc.
          • djpa Re: po wizycie 11.05.14, 17:33
            Tylko pamiętaj, że żelazo z daleka od Euthyroxu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka