Dodaj do ulubionych

Objawy oczne przy Hashimoto

08.02.14, 18:10
U mnie zaczęło się od bardzo dużego zmęczenia,stanów depresyjnych i ciągłego zimna. Okazało się ,że TSH w normie, natomiast p/ciała antyTPO znacznie podwyższone. W tej chwili mimo dobrego poziomu TSH i samopoczucia o wiele lepszego niż wcześniej pojawił się lekki wytrzeszcz jednego oka. Okulista nie stwierdził nic w badaniu natomiast zalecił obserwację co dalej. Czy ktoś miał lub ma podobne doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Objawy oczne przy Hashimoto 08.02.14, 20:05
      Czy masz Hashimoto? Około 10% osób z Hashimoto może mieć podwyższone przeciwciała TRAB, które warto zbadać, jeśli zaobserwowałaś u siebie wytrzeszcz oczu.
      • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 09.02.14, 12:29
        Jestem w trakcie diagnostyki, mam 10- krotnie przekroczone p/ciała anty TPO, poziom TSH 3,500 przy normie 4000. Nie biorę obecnie żadnych leków hormonalnych. W marcu mam wizytę u endo.
        Ale jestem ciekawa czy ktoś miał taki problem jak ja. Jeśli chodzi o USG tarczycy to jest ona w zaniku tzn. zmniejsza się w porównaniu do badania z zeszłego roku. Więc to by przemawiało raczej za Hashimoto a nie G-B.
        • djpa Re: Objawy oczne przy Hashimoto 09.02.14, 21:02
          Nie musisz mieć G-B aby mieć dodatnie trab. Lekko podwyższone trab mogą występować w Hashimoto. Niestety, nie wiem czy lekkie podwyższenie trab może powodować wytrzeszcz.

Zdarzają się osoby z jednocześnie Hashi i G-B, wtedy mają sporo podwyższone traby, a objawy i wyniki raz pokazują niedoczynność, a raz nadczynność.

TSH masz za wysokie, jeśli jesteś kobietą w wieku rozrodczym. Do tego objawy.
          Mam Hashi i lekko podwyższone traby, ale wytrzeszczu ani tego typu problemów nie miałam. G-B nie mam.
    • kratkawpaski Re: Objawy oczne przy Hashimoto 10.02.14, 00:33
      Generalnie z oftalmopatią tarczycową (wytrzeszcz to jeden z jej objawów) jest tak, że baaardzo niewiele o niej wiadomo.

ZAZWYCZAJ jest powiązana z autoimmunologiczną choroby tarczycy (G-B lub Hashi, ale podobno sporadycznie może wystąpić także bez stwierdzonej choroby tarczycy).

ZAZWYCZAJ częściej występuje przy G-B.

ZAZWYCZAJ współistnieje z nią mocno podwyższone miano przeciwciał TRAb, ale to bynajmniej nie jest warunek konieczny…

Za to ZAWSZE przy leczeniu oftalmopatii zaczyna się od ustabilizowania hormonów tarczycy (osiągnięcia eutyreozy), bo zarówno nadczynność jak i niedoczynność sprzyjają zaostrzeniu choroby. I od tego zapewne trzeba by zacząć w Twoim przypadku (całkowicie zgadzam się z tym, co napisała djpa na temat Twojego TSH).

Intryguje mnie natomiast, że „okulista nie stwierdził nic w badaniu”… Tzn. czego nie stwierdził??? Wytrzeszcz widać gołym okiem, a jego przyczyną są zmiany zapalne w obrębie oczodołu i/lub mięśni gałki ocznej, które – przy nasileniu powodującym widoczny już wytrzeszcz – można stwierdzić z grubsza w każdym gabinecie okulistycznym… Dostałaś chociaż skierowanie na USG gałek ocznych?
      • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 10.02.14, 14:59
        Okulista nic nie stwierdził w badaniu dna oka, ciśnienia itd. Wytrzeszcz to też na tym etapie zbyt duże słowo, może bliższe prawdy byłoby stwierdzenie lekkiej asymetrii szpary powiekowej. Jak ktoś dokładnie się przygląda to widzi, że jedno oko jest jakby większe ale nie mam problemów ani z ruchomością ani z niedomykaniem powieki. Poziomy vit.B12 norma, magnez, potas wapń też ok ale mam straszne zajady i wypadanie włosów, poza tym są suche i matowe.
        Wcześniej kiedy to wszystko się zaczynało miałam też objawy neurologiczne: zespół bolesnego barku, cieśni nadgarstka , zaburzenia widzenia typu aury migrenowej ale bez bólu głowy. Badania rezonansu były prawidłowe tylko pacjent był do niczegosmile teraz jedynie martwi mnie to oko poza tym jakby wszystko wróciło do normy.
        • kratkawpaski Re: Objawy oczne przy Hashimoto 10.02.14, 22:46
          No dobrze, ale tę „asymetrię szpary powiekowej” coś powoduje… Obstawiałabym, że nacieki w oczodole, które oko wypychają do przodu – niewielkie, więc i „asymetria” niewielkasmile. Moim skromnym zdaniem USG gałek ocznych i oczodołów jest tu bezwzględnie konieczne teraz i do powtórki co jakiś czas, żeby mieć porównanie, w którym kierunku to będzie zmierzać (może się cofnąć samoistnie, może pozostać bez zmian albo się pogorszyć – nie ma reguły i w zasadzie nikt nie jest w stanie tego przewidzieć). Inna sprawa, czy okulista, który „nic nie stwierdził” byłby w stanie zinterpretować wynik tego badania. Bo z okulistami mającymi pojęcie o oftalmopatii jest cieniutko w skali kraju. Dwa lata temu zmarła jedyna chyba sensowna specjalistka w Warszawie, do której ludzie przyjeżdżali z drugiego końca Polski, i od tego czasu ja np. w Warszawie nie znalazłam nikogo, kto miałby o tym pojęcie. Najbliższy – z mojego punktu siedzenia - taki specjalista jest podobno w Poznaniu…

Ale przede wszystkim powinnaś wyrównać hormony tarczycy! Masz ewidentne objawy niedoczynności i nie ma sensu czekać, aż wrócą te, które miałaś kiedyś, albo dojdą nowe. I jedyne, co jest tu pewne – eutyreoza na pewno oczom nie zaszkodzi…smile
          • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 11.02.14, 17:21
            Dzięki za odpowiedź; w sobotę idę do endokrynologa, zobaczymy co powie. Nie miałam usg oka, natomiast rezonans głowy nie wykazał istotnych odchyleń. Początkowo w tamtym roku czułam jakby przytkanie ucha, pełność, z okiem nic się nie działo. Teraz natomiast ucho ok. Czasem czuję się jak hipochondryczka, która wymyśla nie wiadomo cosad bo nie mam pojęcia czy to wszystko może powodować tarczyca? Kiedy robiłam 5 lat temu usg tarczycy ale tak zupełnie przypadkiem bo często pytano mnie czy nie choruję( duża szyja) to wyszło , że na pewno było zapalenie. Ja ze zdziwieniem odparłam, że nie miałam nigdy żadnych problemów i zbagatelizowałam to wtedy. Dopiero od zeszłego roku zauważyłam, że szyja jest znacznie mniejsza niż kiedyś i teraz usg wykazało,że tarczyca jest w zaniku.
            • kratkawpaski Re: Objawy oczne przy Hashimoto 12.02.14, 18:38
              Kompletnie mnie nie dziwi, że rezonans niczego niepokojącego nie wykazał (tylko się cieszyć!). Ale to badanie nie skupia się na oczodołach... U mnie np. problem z oczami zaczął się od uczucia ucisku w okolicy nieco powyżej nasady nosa, więc wszyscy (tj. rodzinny, endo, laryngolog) rzucili się do badania zatok. To był oczywiście ślepy zaułek, badania obrazowe niczego nie wykazały, ale o tym przekonałam się dopiero, gdy ten ucisk stał się bólem gałek ocznych przy patrzeniu w bok (choć - teoretycznie - częściej występuje przy patrzeniu góra-dół). USG pokazało pogrubienie mięśni gałek ocznych, choć bez zmian w oczodołach. Chodzi o to, że to muszą być badania "celowane", bo "ogólne" nie pokaże tego typu zmian.

Polecam Ci też skończenie z myśleniem w kategoriach hipochondrycznychsmile. Poczytaj historie na forum. Problemy tarczycowe potrafią rozpirzyć praktycznie wszystko - dają objawy psychiczne, gastrologiczne, kardiologiczne, okulistyczne i pewnie jeszcze milion innych. Nie każdego trafiają wszystkie (na szczęście), co nie oznacza, że już część nie wystarczy do prawidłowej diagnozy i leczenia. Twoje są na tyle typowe, że - w połączeniu choćby już z samym tylko TSH - powinnaś dostać suplementację. Jest kwestia ustalenia odpowiedniej dawki, ale to później.

W każdym razie, daj znać, co powiedział endo podczas sobotniej wizyty. I poproś ją/go o namiary na specjalistę od oftalmopatii tarczycowej (teoretycznie endo powinien mieć największe rozeznanie w sytuacji). Takie namiary zawsze warto mieć na tzw. wszelki wypadeksmile.
              • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 12.02.14, 21:04
                Bardzo Ci dziękuję za informację. Otóż objawy ucisku i mrowienia w nasadzie nosa po raz pierwszy poczułam jakieś 10 lat temu i już wtedy dosłownie na parę sekund wytrzeszczyło mi się prawe oko! Wtedy było to w kategorii żartu, mój mąż nawet się śmiał co mi się z tym okiem zrobiło. Oczywiście wtedy to poszło za moment w niepamięć , nie było czasu na "chorowanie", dzieci małe, praca itd i itp.
                To samo mrowienie pojawiło mi się w zeszłym roku( czerwiec) po 2 tyg brania Eutyro ale tym razem doszło do podwójnego widzenia. Trwało to ok 2-3 min, zdarzyło się w pracy, trafiłam na SOR , byłam tam kilka godz.przebadano i wypuszczono. Ja wtedy czułam się naprawdę fatalnie, trafiałam głównie do neurologów. A moja poprzednia endo stwierdziła, że jakoś dziwnie jakby G_B i Hashimoto. Ale mówiła to w takim tonie jakby pierwszy raz o tym słyszała.
                Dopiero na tym forum zobaczyłam, że to nie taka rzadkość. Ale po prostu szukam po omacku kogoś kto zająłby się tym w sposób kompleksowy. Czytając wpisy zazdroszczę wam, że ktoś was kieruje, jest jakaś współpraca między rodzinnym, endo. Ja mam pecha - bo i rodzinna i poprzednia endo do niczego . Teraz idę do innego lekarza zobaczymy jak on podejdzie do sprawy.W Gdańsku najlepszą opinią cieszy się dr Mizan -Gross ale do niej nawet na prywatną wizytę trzeba mieć tzw. dojścia.
                I jeszcze inny objaw, który mi dokucza okresowo( teraz znowu się pojawił) to uczucie ucisku w gardle bez kłopotów z przełykaniem. Wiem, że jest coś takiego jak wole zamostkowe ale pewnie podczas usg tarczycy by wyszło?
                • kratkawpaski Re: Objawy oczne przy Hashimoto 12.02.14, 22:49
                  Bardzo Ci dziękuję za informację. Otóż objawy ucisku i mrowienia w nasadzie nos
                  > a po raz pierwszy poczułam jakieś 10 lat temu i już wtedy dosłownie na parę sek
                  > und wytrzeszczyło mi się prawe oko! Wtedy było to w kategorii żartu, mój mąż na
                  > wet się śmiał co mi się z tym okiem zrobiło. Oczywiście wtedy to poszło za mome
                  > nt w niepamięć , nie było czasu na "chorowanie", dzieci małe, praca itd i itp.

Bo bywa i tak, że objawy oczne o ładnych parę lat wyprzedzają objawy samej choroby tarczycy. Zdaje się, że tak właśnie było w Twoim przypadku.

> To samo mrowienie pojawiło mi się w zeszłym roku( czerwiec) po 2 tyg brania Eut
                  > yro ale tym razem doszło do podwójnego widzenia. Trwało to ok 2-3 min, zdarzyło
                  > się w pracy, trafiłam na SOR , byłam tam kilka godz.przebadano i wypuszczono.
                  > Ja wtedy czułam się naprawdę fatalnie, trafiałam głównie do neurologów. A moja
                  > poprzednia endo stwierdziła, że jakoś dziwnie jakby G_B i Hashimoto. Ale mówiła
                  > to w takim tonie jakby pierwszy raz o tym słyszała.
                  > Dopiero na tym forum zobaczyłam, że to nie taka rzadkość. Ale po prostu szukam
                  > po omacku kogoś kto zająłby się tym w sposób kompleksowy.

Współwystępowanie G-B i Hashi jest jak najbardziej możliwe. Moja oficjalna diagnoza brzmiała "choroba autoimmunologiczna mieszana", chociaż - prawdę powiedziawszy - ja coraz bardziej jestem skłonna patrzeć na to jako na spektrum zaburzeń - jedna skrajność to niedoczynność, a druga nadczynność. Przejście z jednego bieguna na drugi może być stosunkowo szybkie i płynne (u mnie odbywało się to w cyklach ok. 6-miesięcznych). Zdarza się rzadko, chociaż patrząc na forum możesz mieć inne wrażenie. Tutaj po prostu trafiają przypadki niestandardowe i "trudne". Na endo, która o tym słyszała nie pierwszy raz, trafiłam za 7 czy 8 razem...smile.

> Czytając wpisy zazdroszczę wam, że ktoś was kieruje, jest jakaś współpraca między rodzinnym, endo. Ja mam pecha - bo i rodzinna i poprzednia endo do niczego .

Nie, nie zazdrość, bo nie ma czegosmile. Tej współpracy raczej nie ma, a w każdym razie ja jej nie zauważyłam - wszystkich endokrynologów znalazłam sobie sama, a rodzinny o endokrynologu nawet się nie zająknął. Powiedział, że "pewnie zatoki", laryngolog, że "nie zatoki", na co rodzinny stwierdził, że w takim razie jest to tzw. "nic" (więc - w domyśle - spadaj na drzewo). Liczyć więc musisz na siebie i miej tego świadomość od początku, bo to Ci oszczędzi wielu rozczarowań.

Teraz idę do innego
                  > lekarza zobaczymy jak on podejdzie do sprawy.W Gdańsku najlepszą opinią cieszy
                  > się dr Mizan -Gross ale do niej nawet na prywatną wizytę trzeba mieć tzw. dojśc
                  > ia.

Tutaj Ci nie pomogę w kwestiach lekarsko-personalnych, bo Trójmiasto to nie mój rejon, ale zasada jest taka, że jak namierzysz specjalistę z prawdziwego zdarzenia, to warto się zapisać i poczekać na wizytę, oczywiście nie rezygnując w tym czasie z leczenia zaleconego przez innego lekarza (chyba że jest kompletnie od czapy;]).

> I jeszcze inny objaw, który mi dokucza okresowo( teraz znowu się pojawił) to uc
                  > zucie ucisku w gardle bez kłopotów z przełykaniem. Wiem, że jest coś takiego ja
                  > k wole zamostkowe ale pewnie podczas usg tarczycy by wyszło?

Wyszło by, wyszłosmile. Skoro nie wyszło, to jest to standardowa "klucha", którą można odczuwać przy niedoczynności, nawet mając bardzo małą tarczycę (bo tego uczucia nie powoduje fizyczny ucisk na tchawicę). Upierdliwe, ale niegroźnesmile.
                  • mama_dorota Re: Objawy oczne przy Hashimoto 13.02.14, 10:56
                    Do dr Mizan-Gross nie dostaje się przez żadne dojścia, tylko przez normalną rejestrację telefoniczną czynną 2 razy w tygodniu, ale o ile rok temu wiele nowych osób zarejestrowało się na początku roku, tak w tym moja koleżanka nie mogła się dodzwonić.

Może w sprawie oka i dokładnej diagnozy postaraj się o skierowanie do szpitala, najlepiej klinicznego. Powinni ci wtedy zrobić dużo badań, bo widać, że potrzebujesz jeszcze trochę więcej, niż bardziej lub mniej typowe "przypadki".
                    • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 13.02.14, 13:37
                      Dzięki, mam nadzieję ,że trafię w końcu na dobrego endokrynologa, który mnie gdzieś pokieruje gdzie uzna za stosowne. Ja do dr Mizan też nie mogłam się dodzwonić. Komunikat na sekretarce oznajmiał ,że nowych pacjentów już nie przyjmuje.
                      • jurmik Re: Objawy oczne przy Hashimoto 20.02.14, 23:19
                        Z tego, co wiem, w tym roku było tak dużo chętnych do dr Mizan, że zapisy nowych pacjentów skończyły się bardzo szybko. Moja kumpela dzwoniła uporczywie przez kilka dni i udało jej się zapisać ale dopiero na kwiecień.
                        Ja dzwoniłam we wtorek i jako stała pacjentka mam wizytę za 10 dni czyli tak jak zwykle nie czekam długo.
                        Dr zawsze polecała tym, co się do niej nie mogli dostać dr K.Suchecką-Rachoń - może spróbuj do niej?
                        • mama_dorota Re: Objawy oczne przy Hashimoto 21.02.14, 08:50
                          Nie chcę krytykować dr Rachoń, ale dopowiem, że gdy byłam u niej z teściową dr rzeczywiście wypisała jej euthyrox na próbę, bardzo starannie zajęła się pacjentką, nie tylko pod kątem tarczycy, ogólnie jest naprawdę zaangażowanym lekarzem. Zdziwiłam się jednak, gdy kazała jej przyjść z samym TSH po miesiącu zażywania hormonu. Podobnie było, gdy bebelu wybrała się do niej z Warszawy. Dlatego jeśli ktoś ma tendencję do TSH poniżej normy przy dobrym samopoczuciu, to może być rozczarowany.
                          • mama_dorota Re: Objawy oczne przy Hashimoto 21.02.14, 08:51
                            Mojej siostrze, która mieszka na stale w Anglii i przy okazji wizyty w Polsce poszła do niej na wizytę dr Rachoń pięknie wytłumaczyła kiedy podnosić dawkę, ale także tylko przy pomocy TSH.
                  • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 13.02.14, 13:34
                    Naprawdę serdeczne dziękismile w końcu zaczynam czuć , że ktoś już miał lub ma podobne przeżycia, że nie wymyślam sobie niczego. Co do rodzinnej, mam dokładnie te same odczucia co Ty( tzn.czego ty babo jeszcze chcesz!)Kierowała mnie do wszystkich mozliwych( kardiolog, neurolog, reumatolog) tylko o endo nawet się nie zająknęła.A ja w tym czasie wyglądałam jak z krzyża zdjęta, w ciągu 2 m-cy schudłam ok.15 kg, oblewały mnie zimne poty, najprostsza czynność przekraczała moje możliwości, na dodatek te bóle, kołatania serca- słowem koszmar. No to zaproponowała mi hospitalizację na kardiologii ( bo tętno szalało nawet raz 120`). Przestałam brać ten Eutyrox bo prawdę mówiąc, to ,że przytyłam nawet trochę ponad normę, to i tak nic z tym co przeżywałam wtedy.Gdyby nie to oko i klucha to właściwie nic innego mi nie dokucza. Ale chciałabym, żeby to się znowu nie rozhuśtało i żeby ktoś( lekarz) miał nad tym kontrolę. Pozdrawiam serdecznie
                    • kratkawpaski Re: Objawy oczne przy Hashimoto 13.02.14, 17:04
                      Z całą pewnością nie jesteś sama ze swoimi problemami tarczycowymismile. Zaglądaj tu w razie potrzeby, na pewno ktoś Ci podpowie coś sensownego.

A na razie dokończ diagnostykę. Wygląda na to, że epizod nadczynności już zaliczyłaś (chudnięcie, tachykardia etc.). Szkoda, że nikt Ci wtedy nie zlecił przeciwciał TRAb. Warto je zrobić również teraz, chociaż przy niedoczynności mogą nie wyjść podwyższone. Ale koniecznie powiedz o tym epizodzie endo, bo u Ciebie obowiązkowo trzeba brać pod uwagę opcję mix (Hashi i G-B). I ciesz się, że niedoczynność nie daje Ci popalić, bo przy Twoim TSH to niektórzy już się podpierają nosem. Pamiętaj jednak, że wyniki czasami wyprzedzają objawy - ja też miewałam wyniki już w którąś stronę niefajne, a objawów jeszcze nie odczuwałam. Nie to, że Cię straszę, tylko przygotowuję na ewentualną ewentualnośćsmile. I bardzo zachęcam do samodzielnego dokształcania w temacie tarczycy, bo dzięki temu będziesz wiedziała, co się z Twoim organizmem dziejesmile.
                      • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 13.02.14, 18:03
                        Niby coś tam wiem o tarczycy, wykonuję zawód medyczny ( ale nie lekarz) i wiem równocześnie jak lekarze reagują gdy coś się im sugeruje czy też podpowiada. Wiem trochę- ale zdaję sobie sprawę ,że bardzo niewiele. To zupełnie nie moja dziedzina i do niedawna myliło mi się co jest nadczynnością i na odwrót (TSH). Tym bardziej,że nawet niektórzy znajomi lekarze bardzo bagatelizują tarczycę. Jeśli nawet mówi się im o objawach to się dziwią, że może to być związane z tarczycą. Jeden tylko internista powiedział mi kiedyś ,że trzeba bardzo uważać i badać często TSH, bo niektóre objawy mogą być nawet podobne do SM. Ale to bardzo odosobniona opinia jak dotąd. A co Ty powiesz na ten temat?
                        • kratkawpaski Re: Objawy oczne przy Hashimoto 13.02.14, 18:42
                          A ja na to, że też nie jestem lekarzemsmile, a tylko przeczołganą równo pacjentką, która miała tego pecha, że nie pasowała do schematów diagnostycznych, dzięki czemu zanim wpadła na właściwy trop (sama) zaliczyła kolejno długoletnią przygodę z kardiologami i nieco krótszą z psychiatrami (plus epizody z laryngologiem i neurologiem, równie mało wnoszące do sprawy).

Co do SM – wiem o nim tyle, co wyczytałam przypadkiem przy researchu tarczycowym, czyli niewiele. U mnie akurat nikt tego nie podejrzewał, chociaż faktycznie niektóre objawy mogą być podobne np. do nieczynności (szczególnie te mało specyficzne typu zmęczenie czy zaburzenie funkcji poznawczych). Ale pewnie jest i całe mnóstwo innych chorób, które np. we wczesnym stadium dają takie "niewyraźne objawy". Z tym, że tarczyca wiedzie tu statystyczny prym i przy szukaniu przyczyn takich objawów najczęściej jednak to ją się sprawdza w pierwszej kolejności.
                          • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 13.02.14, 19:55
                            Bardzo podobnie jest ze mną z tym, że dopiero mam etap poszukiwania. Też miałam podobne epizody jak Ty, łącznie z psychiatrą, ponieważ miałam silne zaburzenia lękowe, czemu się teraz trudno dziwić przy tej całej gamie objawów, które mnie dręczyły.
                            Ale wracając do Twoich sugestii odnośnie mojego TSH, trochę mnie przestraszyłaś. Za samopoczucie odpowiada głównie FT4, jakie powinny być wartości graniczne? Ja z moim TSH mieszczę się w normie, choć jeden z neurologów powiedział mi,że optymalnie jest gdy trzyma się na poziomie do 2,500. Spotkałam też osobę której endo tak ustawił hormony, że ma tsh lekko poniżej normy ( lekka nadczynność) ponieważ wtedy FT4 też jej się utrzymuje na względnie stałym poziomie. Dlaczego to takie ważne? Jaka jest zależność?
                            • kratkawpaski Re: Objawy oczne przy Hashimoto 13.02.14, 20:49
                              > Ale wracając do Twoich sugestii odnośnie mojego TSH, trochę mnie przestraszyłaś.

No, a mówiłam, że nie chcę Cię straszyć, tylko "uczulić"smilesmilesmile

>Za samopoczucie odpowiada głównie FT4, jakie powinny być wartości graniczne?

Za samopoczucie odpowiada gównie FT3, a właściwie T3 na poziomie komórkowym w całym organizmie. Ponieważ tego ostatniego zmierzyć się, póki co, nie da, przyjmuje się, że tę sytuację odzwierciedla poziom FT3. A zarówno FT3 jak i FT4 powinny być na takim poziomie, żeby pacjent dobrze się czuł i nie miał objawów niedoczynności ani nadczynności.

> Ja z moim TSH mieszczę się w normie, choć jeden z neurologów powiedział mi,że o
                              > ptymalnie jest gdy trzyma się na poziomie do 2,500.

Tak, ta norma już nawet w Polsce zaczyna być coraz bardziej popularna.

Spotkałam też osobę której
                              > endo tak ustawił hormony, że ma tsh lekko poniżej normy ( lekka nadczynność) p
                              > onieważ wtedy FT4 też jej się utrzymuje na względnie stałym poziomie.

Samo TSH poniżej normy to jeszcze nie nadczynność. Żeby stwierdzić nadczynność, ponad normę musi być jeszcze co najmniej FT3. A najczęściej zarówno FT3 jak i FT4 są powyżej normy.

Teoretycznie TSH w normie powinno świadczyć o tym, że poziomy hormonów tarczycowych są ok. Zależność jest taka, że w odpowiedzi na niedobór hormonów tarczycowych przysadka zwiększa produkcję TSH, żeby pobudzić tarczycę do pracy. Z kolei nadmiar hormonów tarczycowych powoduje zmniejszenie wydzielania TSH. To jest to osławione sprzężenie zwrotne. Sęk w tym, że u osób z autoimmunologiczną chorobą tarczycy (najczęściej Hashi) nie zawsze tak jest - zdarza się, że TSH jest podręcznikowe, a FT3 i/lub FT4 na dolnej granicy normy, a sam pacjent czuje się fatalnie. Część endokrynologów (niestety niewielka) przestaje się wówczas kurczowo trzymać TSH i patrzy na pozostałe parametry (FT3 i FT4). Czasem trzeba wówczas zwiększyć dawkę syntetycznej tyroksyny (T4) albo dodać też syntetyczną trójjodotyroninę (T3), dzięki czemu poziomy wolnych hormonów się podwyższą, ale TSH może spaść poniżej normy. Na forum jest wiele wątków opisujących takie sytuacje, łącznie z tym gigantycznym po sąsiedzku o procentowych wartościach hormonów.

Generalnie chodzi o to, żeby pacjent miał hormony tarczycowe na takich poziomach, przy których czuje się dobrze i nie ma objawów niedoczynności ani nadczynności (one są "osobnicze" i w zasadzie każdy musi je znaleźć metodą prób i błędów). Jeżeli przy tym uda się utrzymać TSH w normie, to dobrze, ale jeśli nie, to trudnosmile.

Na razie poczytaj o sprzężeniu zwrotnym i resztą się nie przejmuj. Być może u Ciebie to działa - trzeba czasu, żeby to stwierdzić.
                              • wolfh Re: Objawy oczne przy Hashimoto 13.02.14, 21:46
                                O, widzę, że wątek dla mnie, mam podobny problem, tzn. dość niedawno zauważyłam, że mam "jedno oko bardziej", byłam u okulisty i podobnie jak u autorki wątku w bad. w gabinecie niczego niepokojącego się nie dopatrzył, ale dostałam zalecenie zrobienia USG gałki ocznej i oczodołu (jeszcze nie zrobiłam), jak również TRAb.
                                Pozwolę sobie podglądać smile
                                • kratkawpaski Re: Objawy oczne przy Hashimoto 13.02.14, 22:12
                                  Hehe, witamy i zapraszamy do podglądania i nie tylkosmile. I jednocześnie uprzedzamy, że dużo tu będzie dreptania w miejscu, bo nie dość, że sam temat medycynie mało znany, to jeszcze specjalistów wyraźny niedobór. Ale może wspólnymi siłami...smile

• wolfh Re: Objawy oczne przy Hashimoto 13.02.14, 22:28
                                    Narazie wątek przeczytałam, a podglądać będę nowości smile w pewnych aspektach historia moja i marg-013 są trochę podobne, więc tym bardziej jestem ciekawa, co tu się będzie dalej działo (i chętnie porównam z moimi wynikami, które dopiero będę robić), może i to nas na jakiś trop naprowadzi i/lub skróci dreptanie wink
                                    Gdybyś chciała kratkowpaski zapoznać się z moją historią, to jest ona tutaj (ale uprzedzam, że długie i nudne jak flaki z olejem); ja nie wiem jeszcze, kiedy zrobię obydwa USG, bo muszę je niestety zrobić prywatnie, a więc i jakoś to sobie rozplanować finansowo w czasie, ale do TRAb przymierzam się już jakiś czas i chyba zrobię jakoś w przyszłym tyg., bo i tak muszę się pokłuć i zrobić jeszcze D3 i parę drobiazgów.
                                    Jak ja coś już będę wiedziała w swoim temacie, to chętnie tutaj dopiszę, jeśli można smile
                                    • kratkawpaski Re: Objawy oczne przy Hashimoto 13.02.14, 22:55
                                      Chętnie poczytam Twój wątek w wolnej chwili (gdzieś mi chyba umknął - nie bywam na forum regularnie, bo pracę mam strasznie nieprzewidywalną). Zawsze to kolejna porcja trudno dostępnych informacji praktycznych, a tych nigdy za wiele.

Zrób więc grzecznie badania, o których piszesz, i wróć do nas z wynikami, a w którym wątku, to już nie mnie rozstrzygać - ten należy do marg-o13, więc teoretycznie tylko Ona powinna tu wrzucać swoje pytania i wyniki; tytuł Twojego wątku nie mówi nic o oczach, więc łatwo go pod tym kątem - nomen omen - przeoczyć; a z kolei mając już jeden wątek nie powinnaś chyba mieć kolejnego pokrewnego... Ja mam niestety straszliwą skłonność do komplikowania rzeczywistości...smilesmilesmile. W każdym razie, jeżeli będę mogła jakoś pomóc, to pomogęsmile.
                        • mama_dorota Re: Objawy oczne przy Hashimoto 13.02.14, 23:12
                          > Jeden tylko internista powiedział mi kiedyś ,że trzeba bardzo uważać i badać
                          > często TSH, bo niektóre objawy mogą być nawet podobne do SM.

Moja koleżanka trafiła do szpitala zakaźnego z diagnozą o SM od neurologa, a tamci lekarze stwierdzili, że to Hashimoto. I mieli rację.
                          • kratkawpaski Re: Objawy oczne przy Hashimoto 14.02.14, 00:18
                            Pamiętasz może jakie konkretnie objawy/wyniki miała Twoja koleżanka? Tak z ciekawości pytam, bo - biorąc pod uwagę, jak przedziwny obraz może dawać zarówno Hashi jak i SM - zastanawiam się, jaki wpływ na to, że najpierw diagnozowano pod kątem tego drugiego, a nie pierwszego, miał fakt, że zabrał się do tego neurolog. Może, gdyby za diagnozowanie zabrał się najpierw endokrynolog, obstawiałby Hashi? Bo wiesz, jak jest - skrzywienie zawodowe ma każdy...smile.
                            • mama_dorota Re: Objawy oczne przy Hashimoto 14.02.14, 08:51
                              Neurolog bardzo się zaangażowała w jej sytuację i faktycznie miała przesłanki do podejrzewania SM, bo koleżanka miała osłabienia, takie dziwne uczucie zapadania się, a raz czy dwa nawet epizody paraliżu.
                              Ona była tym oczywiście przerażona, kobieta w wieku 37 lat, matka 3-ki dzieci. Potem nasza wspólna znajoma, której córka chorowała wcześniej na boreliozę, zasugerowała jej, aby poszła do szpitala zakaźnego, do konkretnego lekarza z wynikami i opowiedziała mu o sobie, bo może to borelioza. Ostatecznie trafiła na oddział i to lekarze od chorób zakaźnych wykryli u niej Hashimoto. Moja diagnoza miała miejsce półtora roku później, więc ani trochę nie miałam pojęcia, że ma Hashi, zresztą sama je już wtedy miałam, tylko moje objawy nie były tak dramatyczne.

Po rozpoczęciu leczenia koleżanka szybko odczuła poprawę, szczególnie gdy zaczęła też leczyć anemię.

A co do neurologów, to na samej sobie się przekonałam, że oni to w ogóle nie mają pojęcia o tym jak na organizm człowieka działa niedoczynność tarczycy.
                              • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 14.02.14, 12:15
                                Z tym się nie zgodzę( co do neurologów) przynajmniej ja trafiałam na dobrych ludzi i przede wszystkim fachowców. To ja na podstawie tych początkowych objawów ( brak sił, męczliwość mięśni, ogromne zmęczenie no i te przedziwne zaburzenia widzenia- tzw.aury oczne bez bólu głowy) wkręciłam sobie SM. Badania neurologiczne nic nie wykazywały, tylko neuralgię od kręgosłupa oraz cieśń nadgarstka. Jeden b.mądry i naprawdę dobry neurolog tłumaczył mi cały mechanizm jak TSH może wpływać na obrzęki mięśni czy też nerwów obwodowych, że przy tarczycy mogą być podobne zaburzenia widzenia ale przede wszystkim stwierdził u mnie b.silne zaburzenia lękowe( bo już w głowie miałam gotową diagnozę-SM). Badał mnie neurologicznie przez 1,5 godz- jeszcze nigdy tak nie byłam przebadana- oczywiście nic nie odbiegało od normy. Przede wszystkim poświęcił mi dużo czasu na rozmowę, powiedział, że muszę wyjść z depresji żeby cały organizm mógł wrócić do normy. Powiedział, że są momenty w życiu kiedy samą siłą woli lub lekami ziołowymi sobie nie poradzimy musimy się wspomóc farmakologią. Dzięki niemu trafiłam potem też do "normalnej" psychiatry( bo jak wiadomo bywają różni). Byłam w takim stanie,że wydawało mi się, że jeszcze chwila a rozpadnę się na 1000 kawałków. Widziała od razu, że ze mną będzie trudno jeśli chodzi o przyjmowanie leków, bo bałam się, że dostanę jakieś psychotropy po których będę jak automat. Nic błędniejszego. Dostałam niewielką dawkę leku p/depresyjnego który w żaden sposób nie zmienia mojego zachowania czy myślenia. I dzięki niemu wróciłam do równowagi. I ta doktor też powiedziała, że przy chorobach tarczycy często się wydeptuje ścieżkę między psychiatrą a endokrynologiem. Słowem na neurologów nic złego nie mogę powiedzieć, tylko same superlatywy- jeśli chodzi o moją perspektywę i doświadczenie.
                                • mama_dorota Re: Objawy oczne przy Hashimoto 14.02.14, 13:01
                                  > Z tym się nie zgodzę( co do neurologów) przynajmniej ja trafiałam na dobrych lu
                                  > dzi i przede wszystkim fachowców.

To super, że tak trafiłaś big_grin.
                                  • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 15.02.14, 12:28
                                    Byłam dziś u endo, otóż zupełnie inne podejście , jakiś plan działania: p/ciała Trab, ft3 i ft4 to muszę pobrać a potem aktualne usg tarczycy. Lekarz skłania się bardziej do choroby Gravesa, ale ostatecznie zobaczymy jak wyjdą wyniki. Co tu tak ucichło drogie forumowiczki? ;-0
                                    Żadnych nowych wpisów-liczę na Was, że coś podpowiedzie.
                                    Pozdrawiam
                                    • kratkawpaski Re: Objawy oczne przy Hashimoto 18.02.14, 23:50
                                      Podejście lekarza pod względem diagnostycznym wydaje się być sensowne (chociażby ze względu na zalecenie oznaczenia poziomów wolnych hormonów, przeciwciał TRAb i nowego USG). W przebiegu G-B może się pojawić (rzadko) - tak jak u Ciebie - niedoczynność, ale wtedy zawsze powstaje też pytanie, czy jest to rasowy G-B, czy też rozregulowany układ odpornościowy wykonuje woltę w kierunku przeciwległego bieguna.

Na razie nikt Ci chyba niczego nie podpowie, aż do chwili, gdy będziesz miała wyniki powyższych badań. Bo póki co obstawiać można tylko to, co od początku obstawiać można było, tzn. autoimmunologiczny problem z tarczycą wraz z jego następstwami okulistycznymi. Czekamy więc na wynikismile.
                              • kratkawpaski Re: Objawy oczne przy Hashimoto 18.02.14, 23:58
                                Dzięki za szczegółysmile. Objawy faktycznie nietypowe, ale o poważnym zajęciu się sprawą przesądziło tu chyba to, że sugerowały one ewentualne "bezpośrednie zagrożenie" (w przeciwieństwie np. do zespołu jelita nadwrażliwego czy ogólnożyciowego przymulenia, które potrafią z życia wyłączyć kompletnie, co nie zmienia faktu, że są notorycznie przez wszystkich lekarzy olewane...).
                                • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 19.02.14, 13:18
                                  No tak, część badań już mam to tzn. USG tarczycy oraz hormony. FT3 2,75 przy normie 2-4,4 a FT4 1,02 (0,93-1,7). Czyli praktycznie w normie. Objętość tarczycy w usg: prawy płat 4,7 ml, lewy 3,7ml. Obraz jak w zapaleniu bez wzmożonego przepływu naczyniowego.W prawym płacie guzek hipoechogeniczny o śr. 5mm. Co do uczucia ucisku w gardle od 2-3 dni w ogóle nie czuję.
                                  Na p/ciała TRAb muszę czekać ok. 2 tygodni więc na razie jestem nadal bez suplementacji hormonalnej i chyba słusznie?
                                  • wolfh Re: Objawy oczne przy Hashimoto 19.02.14, 20:37
                                    Niesłusznie. Tarczyca malutka z widocznym zapaleniem, hormonów malutko, potrzebujesz tyroksyny...
    • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 19.02.14, 19:40
      FT4 11.69% [wynik 1.02, norma (0.93 - 1.7)]

FT3 31.25% [wynik 2.75, norma (2 - 4.4)]
      W/g kalkulatora te normy procentowo wychodzą chyba nie za bardzo???
      Napiszcie na jakim poziomie powinny się optymalnie utrzymywać - ok 50% czy też mniej może być?
      Poziom Ca w surowicy 8,8 ( N 8,6-10,0)
      magnez 2,19 (N 1,6-2,6)
      Vit.B 12- 328,3 (N 191-663)
      TSH 3,270 (N 0,270-4,200)
      • wolfh Re: Objawy oczne przy Hashimoto 19.02.14, 20:47
        ... i TSH za wysokie, razem z pozostałymi wynikami to aż woła o leczenie tyroksyną.
        Ca nisko (jak u mnie), czy badałaś wit. D3?

Co do optymalnego poziomu to dziewczyny tu zawsze piszą, że każdy ma inne optimum, ale Twoje poziomy są po prostu za niskie.
        • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 20.02.14, 07:16
          Vit.D3 jeszcze nie badałam, jak wspominałam wcześniej wreszcie trafiłam na sensownego endo, który ma jakiś plan postępowania. Teraz czekam na wyniki TRAb i wtedy on podejmie decyzję na temat dalszego leczenia. Od razu też zwrócił uwagę ,że wapń jest zbyt niski. Wiem, że nie ma dobrych suplementów wapnia tak samo jak i magnezu, a może Wy macie jakieś godne polecenia?
          Po prostu te pierwiastki b.słabo się wchłaniają z przewodu pokarmowego. A poza tym ich poziom w surowicy może być diametralnie różny od poziomu komórkowego( a ten da się oznaczyć tylko za pomocą pobrania wycinka z mięśnia). Chodzi tu o magnez ale pewnie z wapniem jest podobnie. Ja mam niby dobry poziom B12, a łykam bez przerwy Dromin i to od kilku m-cy a tak wciąż mam zajady( kiedyś w ogóle nie znałam takiej przypadłości). Pozdrawiamsmile))))
          • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 23.03.14, 13:06
            Mój ostatni wpis był dość dawno, teraz mam już komplet wyników. TRAb mam ujemne, natomiast ferrytynę oraz D3 bardzo niskie. TSH obecnie 4,100 więc zaczęłam znowu brać Euthyrox. Oprócz tego żelastwo oraz Vigantol tabl. Czytałam w którymś wątku na tym forum,że przy suplementacji vit.D3 koniecznie trzeba brać jeszcze magnez?
            Napiszcie coś na ten temat czy tak jest rzeczywiście. Niektóre osoby na tym forum mają naprawdę długoletnie doświadczenie w boju z Hashimoto i wiele wiedzą na jej temat( choroby).
            I jeszcze jedna prośba: poradźcie jaki preparat wapnia polecacie?
            Pozdrawiamsmile)))
            • djpa Re: Objawy oczne przy Hashimoto 23.03.14, 14:42
              Dlaczego chcesz brać wapń?
              Jeśli uzupełniasz D3 (porządnie, bo masz niedobór), to wapnia nie trzeba. Wapń sam się powinien wchłaniać z pożywienia jeśli D3 będzie odpowiednia ilość.

Ile D3 bierzesz?

Przy uzupełnianiu D3 magnez obowiązkowo! Najlepiej związki organiczne typu mleczan, cytrynian, maksymalną dawkę z opakowania, albo nawet większą (nadmiar magnezu, jeśli nerki masz OK, nie jest szkodliwy, przy większej ilości co najwyżej będzie biegunka). Poczytaj o objawach niedoboru magnezu, tężyczce utajonej.

Euthyrox z daleka od żelaza należy brać, minimum 4 godziny odstępu.
              • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 23.03.14, 17:09
                D3 biorę 5000j/dobę. Euthyrox narazie 12,5 mg potem 25mg. Boję się tego Euthyroxu bo ostatnio nie za dobrze go tolerowałam.
                Żelazo biorę wieczorem więc do E sporo czasu mija, wiem ,że żelastwo ogólnie z niczym się ,,nie lubi". DZiś dodatkowo wzięłam Aspargin( mg+K)- po przeczytaniu tych watków o konieczności brania mg z D3. Mam nadzieję, że to nie będzie jakiś błąd?
                Ogólnie to nie znoszę brać żadnych leków, zawsze byłam z tych, którym pomagało 1/2 tabl. na wszystko np. Ibufen w razie bólu głowy. A teraz muszę z tymi tabletkami różnymi sie bujać! brrr...
                • djpa Re: Objawy oczne przy Hashimoto 23.03.14, 17:37
                  Jeśli będziesz pilnować Euthyroxu - chodzi o to aby dobrze się czuć i mieć dobre wyniki, to żelazo po uzupełnieniu nie powinno spadać. Także żelazo czasowo. Podobnie z innymi rzeczami, wyjątkiem może być D3 - bo strefa klimatyczna i tryb życia może nie pozwolić mieć D3 z samego słońca jak trzeba i magnez. Jeśli pijesz kawę, to magnez warto brać.
                  • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 23.03.14, 17:45
                    Dzięki serdeczne za podpowiedzi. Jak pisałam wcześniej moja poprzednia endo nie była za bardzo zainteresowana moim samopoczuciem, dopiero ten obecny zlecił mi te wszystkie dodatkowe badania. A tak chodziłabym sobie w słodkiej nieświadomości z wit.D OH 25 na poziomie- Uwaga!!! 8. A to, że zęby, paznokcie , włosy, ogólnie wszystko do d... co to kogo obchodzi? Naprawdę zdając się jedynie na lekarzy można sobie bardzo zaszkodzić, stąd moja i innych obecność na tym forum. Może by się jakiś lekarz w końcu zainteresował gdyby mi się zaczęły już łamać wszystkie kości????
                    • djpa Re: Objawy oczne przy Hashimoto 23.03.14, 19:17
                      O, mój tato też miał taki wynik miesiąc temu. Brał i chyba nadal bierze 10000IU D3. Po tej witaminie niemal od razu zaczął znacznie lepiej spać. smile
                      • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 23.03.14, 19:38
                        Kurczę to aż tak dużo bierze? 2 x więcej ode mnie. Czy to nie za duża dawka? Lecznicza jest od 4 do 7 tys na dobę/ tak mówił mój endo. Zbyt duży poziom wit D3 we krwi jest toksyczny( powyżej 150) do tego mi jednak daleko. Teraz wykorzystuję każdą chwilę słońca i wystawiam się. Może to sugestia bo dopiero zaczęłam brać te leki ale czuję się mniej senna. Tzn. w nocy śpię lepiej i dzięki temu nie chce mi się spać w dzień( popołudniu) co ostatnio było moją zmorą.
                        • djpa Re: Objawy oczne przy Hashimoto 23.03.14, 19:55
                          Nie wiem czy to nie za dużo, bo tatuś zapewne waży więcej od Ciebie. Tatuś na początku chciał brać 2000, więcej się bał. Podesłałam tu ten artykuł:
                          diabetologia.mp.pl/wytyczne/show.html?id=92799
                          i zdecydował się brać 10000. Tam dawka terapeutyczna wg tabeli 3 to od 7000 do 10000.

Mamusia brała przez całą jesień i początek zimy 5000 IU D3 i w badaniu miała wynik 32, przy normie od 30. Także samo dno.

Oczywiście moi rodzice sami się wybrali na to badanie D3, lekarze sami niewiele jeszcze o tej witaminie wiedzą.

Teraz żadnej witaminy D3 nie wyprodukujesz przebywając na słońcu, chyba że wysoko w górach lub nie w Polsce, bo w Polsce jeszcze słońce za słabo świeci na to aby produkować D3.
                          www.imgw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=144&Itemid=177
                          Aby jakakolwiek ilość D3 się wytworzyła, indeks uv musi być powyżej 3.0. Do tego w miastach indeks uv jest obniżany przez zanieczyszczenie powietrza.
                        • marg-o13 Re: Objawy oczne przy Hashimoto 24.03.14, 08:23
                          Kolejne dzięki za infosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka