Dodaj do ulubionych

PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK...

12.11.14, 18:05
witam, jestem kobietą, mam 23 lata. Objętość tarczycy - 7,7 ml
Wyniki - Tsh 4,17 (norma do 4)

FT4 50.89% [ wynik 17.2, norma (11.5 - 22.7)]

FT3 56.00% [ wynik 5.18, norma (3.5 - 6.5)]

z objawów - chce mi się spać, jestem rozdrażniona, smutna, mam wrażenie, że skóra zrobiła się pożółkła a poza tym problemy z regularną miesiączką i okropnie wypadają mi włosy...
Obserwuj wątek
    • gala_dali83 Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 12.11.14, 18:55
      Masz niedoczynność tarczycy spowodowaną pewnie Hashimoto - świadczy o tym objętość Twojej tarczycy. Jest zdecydowanie za mała. Norma dla kobiet to 13-18 ml. Dodatkowo zbyt wysokie TSH. Szukaj endo albo idź do rodzinnego. Powinnaś zacząć zażywać syntetyczna tyroksynę.

Dodatkowo zbadaj b12, d3 i ferrytynę. To one odpowiadają po części za Twoje objawy, a właściwie ich niedobory.
      • agusiatka21 Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 12.11.14, 20:19
        ale mialam normalne antyciała jak robiłam usg...
        • agusiatka21 Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 12.11.14, 20:34
          no ale to było rok temu. jutro zrobie przeciwciała i udam się z wynikami do endo. prywatnie można nawet na wizyte się zapisać w przeciągu tygodnia smile
          • kociubinska_hermenegilda Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 12.11.14, 21:24
            Agusiu, z przeciwcialami jest tak, że raz są, a czasem ich nie ma. Może tak być, że po prostu w poprzednim badaniu na nie nie trafiłaś. To, że ich nie stwierdzono, nie wyklucza, że to przeciwciała spowodowały zmniejszenie objętości tarczycy.
            • agusiatka21 Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 12.11.14, 22:06
              nie wiedziałam o tym... jutro dorobię przeciwciała aby mieć komplet wyników smile dziekuję za odpowiedź
    • pies_z_laki_2 Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 15.11.14, 21:56
      Gdybyś urodziła się niedorozwojem tarczycy i nie leczyła tego (suplementacją tyroksyny), to nie byłabyś teraz w stanie pisać z sensem na forum smile
      Matołectwo to termin ściśle medyczny...
      • agusiatka21 Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 16.11.14, 21:05
        tzn masz na myśli, że nie mogłam jej mieć tak małej od urodzenia tylko coś musialo ją zeżreć, tak?
        • pies_z_laki_2 Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 17.11.14, 12:24
          Tak.
          • agusiatka21 Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 18.11.14, 01:11
            wyniki przeciwciał w normie...
            • pies_z_laki_2 Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 18.11.14, 16:06
              To super, aktywny stan zapalny wycofał się na czas jakiś, teraz masz remisję (czyli Hashi jest, ale uśpione, więc jak wyregulujesz sobie poziom hormonów to na jakiś czas sytuacja będzie bez zmian). Pozwolę sobie wkleić swój tekst do innej Hashimotki, bo jest na ten sam temat, tylko u tamtej dziewczyny tarczyca była jeszcze mniejsza. .

Jest kilka elementów składających się na pełną diagnozę. Nie tylko gołe atpo czy atg, pewnie się domyślasz, że ocenia się kilka parametrów, w tym trójkę tarczycową (tsh, fT4 i fT3), usg tarczycy, p.ciała i co najważniejsze - wywiad czyli dolegliwości / objawy plus obciążenia rodzinne. Wszystko razem, cały ten układ należy zinterpretować.

U ciebie wszystkie elementy układanki pasują do Hashimoto w wersji zanikowej.

U ciebie to nie są początki, tylko Hash w stadium właściwe schyłkowym, bo jak twoja tarczyca zaniknie całkiem, a mało jej brakuje, to p.cała nie będą miały już co atakować i wtedy choroba Hashi co prawda nie zaniknie, ale straci impet smile

Rada? Weź od endo zaświadczene dla internisty / rodzinnego, nie szukaj idealnego endo, bo takiego trudno znaleźć... a do wypisywana recept na tyroksynę wystarczy wizyta recepturowa...

Trzymaj się, teraz będzie na pewno lepiej smile
              • agusiatka21 Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 01.12.14, 18:36
                robiłam dzisiaj usg tarczycy, budowa jest w porządku, żadnych zmian patologicznych nie ma. objętość nie uległa zmianie i jest nadal niecałe 8ml. Zatem czy są podstawy aby mówić o hashimoto skoro w przeciągu ponad roku z objętnością ani budową tarczycy nic się nie stało?
                • zanyen Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 01.12.14, 18:51
                  Tak, masz za małą objętość tarczycy - ona musiała być większa, skoro nie masz zaburzeń związanych z jej niedorozwojem od urodzenia. Była większa i zeżarły ją przeciwciała trochę. To, że akurat przez ostatni rok objętość się nie zmieniła, nie ma tu raczej za wiele do rzeczy, T4 i tak trzeba brać. Ale może niech się bardziej doświadczone osoby wypowiedzą.
                  • agusiatka21 Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 01.12.14, 19:17
                    ale z miąższem i budowa wszystko jest ok, żadnych stanów zapalnych, guzków itp
                    • zanyen Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 01.12.14, 19:33
                      No to tylko się cieszyć z remisji i brać leki dalej.
                      • agusiatka21 Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 01.12.14, 20:11
                        nie biorę żadnych lekow
                        • zanyen Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 01.12.14, 20:34
                          Hmmm... a czujesz się ok? Robiłaś badania tsh, ft3 i ft4?
                          • agusiatka21 Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 01.12.14, 20:57
                            tak, wyzej masz podane wszystkie wyniki i dolegliwosci smile były robione mniej niz miesiac temu smile
                            • zanyen Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 01.12.14, 21:26
                              Fakt, przepraszam, trochę rozkojarzona jestem.

Nie wiem, co endo powie na takie wyniki, ale ja bym się przeszła i poprosiła o tyroksynę na próbę.
                              • agusiatka21 Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 11.12.14, 16:52
                                teraz to już niczego rozumiem. zrobiłam ponownie trójkę tarczycową i już mam TSH 1,4 (norma do 4). czyli idealnie, a miesiąc temu miałam 4,17.

za to ft3 i ft4 gorzej:
                                FT4 36.16% [ wynik 15.55, norma (11.5 - 22.7)]

FT3 19.33% [ wynik 4.08, norma (3.5 - 6.5)]

o co chodzi?
    • agusiatka21 Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 11.12.14, 18:39
      halo sad?
      • pat81 Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 11.12.14, 19:45
        witaj,
        sama jestem początkująca w tym temacie, więc mogę się mylić - ale z tego, co mi wiadomo TSH zmienia się wolno, podczas gdy FT3 i FT4 dynamicznie. np. wysiłek fizyczny, stres obniża FT3, FT4 - wtedy wzrasta TSH stymulując tarczycę do wytwarzania hormonów. jeżeli tarczyca działa prawidłowo wzrasta stężenie hormonów - a wzrost stężenia hormonów powoduje spadek TSH - tak to w skrócie wygląda. proponuję powtórzyć badanie TSH , FT3, FT4 za 6-8tyg
        • agusiatka21 Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 16.12.14, 16:37
          ktoś jeszcze?sad
          • zanyen Re: PROSZĘ POMÓŻCIE MI ZINTERPRETOWAĆ WYNIK... 16.12.14, 17:03
            Ja bym patrzyła bardziej na ft3 i ft4 niż na samo tsh, a ich wyniki są takie sobie... Ja się nieźle czuję, jak mam ich poziomy koło 70%, przy 20 - 30 jestem ledwo żywa.

Nie wiem, czy już bierzesz tyroksynę, ale ja bym się przeszła do lekarza i poprosiła o najmniejszą dawkę na próbę. No, ale Ty decydujesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka