Dodaj do ulubionych

Podwyższone TSH

23.07.15, 17:17
Witam serdecznie.Odebralam wyniki TSH ktore zlecił mi lekarz ponieważ ostatnio przytyłam,jestem ciągle zmeczona i słabo sie czuje.Dodam ze mam 31 lat norma labolatorium 0.2-5.00 moj wynik to 5.39 czy powinnam wykonać jakąś diagnostyke?Lekarza mam dopiero w poniedziałek.Bede wdzieczna za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: Podwyższone TSH 23.07.15, 19:02
      wynik jest za wysoki. jeśli nie jesteś pod kontrolą endokrynologa, to powinnaś być. jeśli rodzinny Cię skierował na tsh, i odmówi skierowania do specjalisty, bo wyniki prawie w normie, idź prywatnie. wynik nie jest prawie w normie, powinnaś mieć TSH najwyżej 2, 5.

kolejne badania które musisz wykonać, to ft3, ft4, aTG, aTPO i usg tarczycy. na początek wystarczy.
      • marionetka27 Re: Podwyższone TSH 23.07.15, 19:12
        Dziekuje za odpowiedz jak nievdostane skierowania zrobie prywatnie badania i pojde prywatnie do endokrynologa.napisze co mi powiedzial lekarz i dziekuje
        • solaris31 Re: Podwyższone TSH 23.07.15, 19:22
          nie wiem, czy rodzinny może wypisać skierowanie na te badania, do niedawna mógł tylko na TSH. ale coś się miało zmienić - może dziewczyny podpowiedzą.

żebyś nie traciła czasu - nie idź do pierwszego lepszego lekarza, bo to zwykle kończy się źle, sprawdź w naszej bazie danych lekarzy w swoim otoczeniu, i idź do takiego, którego dziewczyny polecają. inaczej okażesz się hipochondryczką, osobą chora psychicznie, zestresowaną i zmęczoną z miliona innych powodów niż chora tarczyca . unikaj profesorów - mówię z własnych doświadczeń sad
          • nayaneczka Re: Podwyższone TSH 23.07.15, 21:58
            rodzinny już może na całą trójkę tarczycową dać smile co do przeciwciał to nie wiem....
            • marionetka27 Re: Podwyższone TSH 26.07.15, 17:42
              Dostałam skierowanie do endokrynologa z podejrzeniem hashimoto i niedoczynnościa tarczycy.czekam na wizytę i zobaczmy co dalej
              • solaris31 Re: Podwyższone TSH 27.07.15, 09:35
                zrób badania przed wizytą, i z kompletem badań idż do endo.

bez badań endokrynolog conajwyżej da Ci skierowanie, i znowu będziesz czekać.
                • marionetka27 Re: Podwyższone TSH 28.07.15, 17:24
                  Cholera podłamałam się odrobine.Terminy do endo w moim mieście w ŁODZI sa tak odległe że tragedia.Najbliższy udało mi sie znalezc na marzec 2016 dzwoniac po wszystkich przychodniach w których endrokrynolog może mnie przyjąć...co za kraj crying
                  • solaris31 Re: Podwyższone TSH 28.07.15, 17:30
                    jeśli Cię stać na wizytę prywatną, posłuchaj dobrej rady chorej koleżanki wink

nie szukaj terminów i przychodni, poszukaj lekarza. wielu nie ma pojęcia o prawidłowym leczeniu hashimoto, i poza wypisaniem recepty na hormon niewiele robi. a to choroba układowa, rzutująca na bardzo wiele organów, i trzeba patrzeć na chorą osobę globalnie.

prawie rok to zdecydowanie za długo, żeby tyle czekać, szczególnie na pierwszą wizytę. jeśli źle się czujesz, tym bardziej powinnaś działać, bo być może rozhulasz mocno chorobę / ja tak miałam, nie wiedząc o rzucie choroby - oczywiście, wg lekarzy byłam absolutnie zdrowa big_grin/. mnie znalezienie dobrego lekarza zajęło prawie 3 lata, ale jestem zachwycona, i w końcu nie czuję się jak zombie z depresją.

jeśli CIę na wizytę prywatną nie stać, jedź na NFZ do innego miasta, może będzie lepiej z terminami.
                    • marionetka27 Re: Podwyższone TSH 31.07.15, 16:01
                      Postanowiłam że pójdę prywatnie bo moje zdrowie jest ważniejsze niż głupie pieniądze.Mam 31 lat i chce cieszyć się zdrowiem jak długo się tylko da i czuć się dobrze a nie jak 80 letnia babcia wiecznie zmęczona i bez energi
                      • solaris31 Re: Podwyższone TSH 31.07.15, 18:06
                        i słusznie. do wiosny kupa czasu, w zimie zapotrzebowanie na hormony się zwiększa, czekając doprowadzisz siebie do jeszcze gorszego stanu. musisz też pamiętać, że poprawa nie przyjdzie od razu, i do ustabilizowania stanu, wyrównania hormonów i innych spraw trochę czasu potrzeba.

poszukaj tylko dobrego lekarza. to bardzo ważne.
      • marionetka27 Re: Podwyższone TSH 04.08.15, 11:31
        Te wyniki chyba tez w normie to jjz zglupialam.

P-ciała p/peroksydazie tarczycowej < 5,0 IU/ml < 34,0
        P-ciała p/tyreoglobulinie 28,17 IU/ml < 115
    • marionetka27 Re: Podwyższone TSH 03.08.15, 16:08
      Udało mi sie zapisać do endokrynologa na najbliższy piątek 07.08 dziś zrobiłam badania krwi wyniki będe miała jutro po południu.Będe prosiłla was o zerknięcie na to co otrzymam bo widzę że macie dużą wiedze a ja się troche martwie.Pozdrawiam was serdecznie
      • monic624 Re: Podwyższone TSH 03.08.15, 16:54
        Nie chcę Cię dołować ale nawet prywatnie trudno o endokrynologa, który leczy prawidłowo niedoczynnośći hashimoto... ja już 4 odwiedziałam i żaden nie zainteresował się tak naprawdę moimi problemami sad
        • marionetka27 Re: Podwyższone TSH 03.08.15, 17:25
          Jestem troche skołowana.Dostałam pierwsze wyniki badan reszta bedzie jutro i jak poprzednio THS BYŁO 5.39 tak teraz jest

TSH 2,65 ?U/ml 0,270 ? 4,200
          Tyroksyna wolna FT4 13,74 pmol/l 12 ? 22
          Trijodotyronina wolna FT3 4,72 pmol/l 3,1 ? 6,8

SKAD takie skoki?Skad takie zmiany w ciągu miesiąca czasu...nic z tego nie rozumiem.Pomocy
          • marionetka27 Re: Podwyższone TSH 03.08.15, 17:37
            Jestem troche skołowana.Dostałam pierwsze wyniki badan reszta bedzie jutro i jak poprzednio miesiac temu THS BYŁO 5.39 tak teraz jest

TSH 2,65 ?U/ml 0,270 ? 4,200
            Tyroksyna wolna FT4 13,74 pmol/l 12 ? 22
            Trijodotyronina wolna FT3 4,72 pmol/l 3,1 ? 6,8

SKAD takie skoki?Skad takie zmiany w ciągu 1 miesiąca czasu i braku brania jakichkolwiek leków...nic z tego nie rozumiem z tego
            • djpa Re: Podwyższone TSH 03.08.15, 18:15
              Brałaś jakieś leki typu paracetamol, ibuprom? Czy oba badania robiłaś wcześnie rano i na czczo?
              W drugim badaniu tsh owszem, lepsze, ale wyszło bardzo niskie fT4. Na jedno wychodzi, pewnie wcale lepiej niż miesiąc temu się nie czujesz?
              • djpa Re: Podwyższone TSH 03.08.15, 18:17
                Poza tym tsh u młodych kobiet nie powinno być wyższe niż 2.0-2.5, a fT4 powinno być w okolicach połowy normy lub wyżej.
                • marionetka27 Re: Podwyższone TSH 03.08.15, 18:53
                  Biorę od kilku dni żelazo które mi lekarz przepisał na anemię.Nic poza tym
                  • marionetka27 Re: Podwyższone TSH 04.08.15, 11:39
                    Moje wyniki sa zupełnie w normie wiec albo byl blad przy pierwszym badaniu tsh albo niewiem co

P-ciała p/peroksydazie tarczycowej < 5,0 IU/ml < 34,0
                    P-ciała p/tyreoglobulinie 28,17 IU/ml < 115
                    • djpa Re: Podwyższone TSH 05.08.15, 13:59
                      Nie było błędu. Przy niedoczynności tarczycy tsh może się mocno wahać.
                      Masz niskie fT4, a tsh nadal wysokie jak na kobietę w wieku rozrodczym.
                      • solaris31 Re: Podwyższone TSH 07.08.15, 10:19
                        dokładnie. wahania TSH to niestety normalna sprawa w niedoczynności, dlatego mój lekarz niespecjalnie zwraca na nie uwage, a skupia się raczej na wolnych hormonach i moim samopoczuciu.

a co do tego, co pisała forumka wyżej, o endokrynologach - niestety, muszę się zgodzić, ja także szukałam prywatnie, i niewiele z tego wychodziło. przeciwciał nie miałam nigdy uchwyconych w badaniach, i mimo fatalnego usg 3 lekarzy w ogóle sie nie zainteresowało moimi dolegliwościami. jeden / pan profesor big_grin/, wysłał mnie do psychiatry, coby się z hipochondrii leczyć smile trafiłam w punkt dopiero za 4 razem, pojechałam do lekarza poleconego przez dziewczyny na forum. jestem prowadzona znakomicie, lekarza interesuje wszystko, i uwierz mi - warto jeździć 200 km na wizytę wink

nie daj sobie wmówić, że jesteś zdrowa, bo zapewne nie jesteś.
    • marionetka27 Re: Podwyższone TSH 07.08.15, 15:58
      Dzis byłam u endkrynologa.Obejrzał wyniki,obejrzal moją szyje ,łokcie które rzeczywiście są suche i powiedział ze to niedoczynnosc tarczycy.Przepisał Euthyrox N 75 kuracje na 3 miesiące a pozniej mam sie pokazać.Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam
      • solaris31 Re: Podwyższone TSH 07.08.15, 19:34
        wysoka dawka jak na początek. ja jestem zwolennikiem wolniejszego wprowadzania euthyroxu, źle znoszę zmiany dawek. zaczęłabym chociaż od połowy tabletki przez tydzień, dwa. sama zaczynałam kurację od dawki 12, 5, i czułam się okropnie.

możesz gorzej się czuć po wprowadzeniu leku, jest to normalne. jeśli objawy będą nasilone, zmniejsz dawkę i wprowadzaj ostrożniej. badania zrób nie wcześniej niż za 6 tygodni, na czczo, i bez tabletki.
        • djpa Re: Podwyższone TSH 07.08.15, 21:32
          Tak jak Solaris pisze, nie bierz od razu całej tabletki. Zacznij od ćwiartki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka