Dodaj do ulubionych

Nadczynność tarczycy

29.07.15, 22:56
Cześć,
około miesiąca temu wykryto u mnie nadczynność tarczycy (TSH 0,321mlU/l, FT3 w surowicy 4,490 nmol/L, FT4 16,54nmol/L). Endokrynolog przepisał tylko 5mg Metizolu, na początku wszystko było w porządku, jednak znów czuję się senna, ciągle zmęczona, a do tego włosy wypadają mi garściami.
Czy sądzicie, że powinnam mieć zwiększoną dawkę leku? Czy też może te objawy nie są z tym związane?

Aha, mam 21 lat.

Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • gala_dali83 Re: Nadczynność tarczycy 30.07.15, 10:41
      Nie wierzę to, co czytam? Jaka nadczynność ? podaj koniecznie normy do wyników!!!
      • lemalima Re: Nadczynność tarczycy 30.07.15, 12:21
        Wyniki są w normie, jednak z przed miesiąca. Lekarze ustabilizowali mi hormony lekami. Endokrynolog zalecił jednak taką małą dawkę ponieważ zdarzają mi się wahania hormonów. Z niedoczynności (której nie zaczęłam nawet leczyć) przeszłam w nadczynność.
        • czupakabra27 Re: Nadczynność tarczycy 30.07.15, 13:15
          Podaj normy do wyników. Przy jakich wyjściowych wynikach dostałaś metizol?
          Jak czułaś się przed podaniem metizolu?
          Czy robiłaś badanie przeciwciał atpo i atg oraz usg. Jeśli tak wpisz tutaj wyniki.
          I jeszcze zrób ten test:
          www.chorobytarczycy.eu/test#0
          • lemalima Re: Nadczynność tarczycy 30.07.15, 14:58
            Normy: TSH 0,27 - 4,2; FT3 3,1 - 6,8; FT4 12 - 22.
            Zanim zaczęłam brać metizol czułam się sto razy gorzej niż teraz, potrafiłam przespać cały dzień, byłam osłabiona, schudłam 5 kg, mimo że jadłam normalnie, etc.
            Zanim zaczęłam brać metizol: TSH 0,031, FT3 5,3, FT4 24,58.
            A wyniki ATG 63,9 lU/ml, ATPO 258,4 lU/ml. W USG wszystko w porządku.
            Test rozwiązałam - 9 punktów.
            • czupakabra27 Re: Nadczynność tarczycy 31.07.15, 07:25
              Czy lekarz powiedział Ci że masz Hashimoto?
              Przepisz tutaj wynik usg razem z wymiarami tarczycy. Kiedy je robilas?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka