Dodaj do ulubionych

Spirulina a Hashimoto

11.05.16, 12:55
Witam,
interesuje mnie kupno spiruliny, ze względu na jej pozytywne działanie przy chorobie tarczycy.
źródło: www.spirulina.pl/algi/spirulina/spirulina-i-jej-zastosowanie-przy-tarczycy.html
Natomiast mnie interesuje czy spirulina nie bedzie kolidować z euthyroxem, na to pytanie nie znalazłam odpowiedzi sad
Obserwuj wątek
    • laura.phys Re: Spirulina a Hashimoto 11.05.16, 13:05
      jesli spirulina to alga morska to zawiera duzo jodu, a przy hashi raczej odpada terapia specyfikami z jodem.
      • madami Re: Spirulina a Hashimoto 12.05.16, 08:42
        Ja od dłuższego czasu czytam, że przy hashi jod niewskazany ale kupiłam niedawno preparat, który był mieszaniną ziół i zawierał małą ilość jodu - miał regulować pracę układu hormonalnego - to było 30 kapsułek, zastanawiałam się czy coś i jak się zmieni? Okazało się, ze czułam się dobrze łykając te kapsułki, potem robiłam rytualne wyniki przed wizytą u endo - wszystko ładnie. Może w to kwestia ilości tego jodu? Powiem Wam, że zamierzam kupić ten specyfik ponownie smile
      • karczyk_dora Re: Spirulina a Hashimoto 12.05.16, 10:08
        Co do jodu to spirulina febico ma zerową zawartość jodu
        tu jeszcze raz odsylam do zrodla
        www.spirulina.pl/algi/spirulina/spirulina-febico-czystosc-i-brak-jodu-potwierdzona-certyfikatem.html
        • laura.phys Re: Spirulina a Hashimoto 12.05.16, 11:36
          Nie znam tej firmy i produktu, ale jesli chcesz to mysle mozeszz sprobowac. Jesli zaczniesz sie zle czuc lub/i wyniki sie rozjada to odstawisz. Ryzyk fizyk.

Ktore "aspekty" tego produktu maja pozytywnie wolywac na prace tarczycy przy hashi?
    • anemonek1 Re: Spirulina a Hashimoto 12.05.16, 07:07
      Myślę, że chlorella będzie bezpieczniejszym wyborem, ze względu na to, że jako alga słodkowodna zawiera jedynie śladowe ilości jodu.
    • ada1214 Re: Spirulina a Hashimoto 13.05.16, 10:43
      Fajnie, ze wyplynal temat spiruliny bo od dawna nosze sie z pewnym znakiem zapytania w tej kwestii. Moze ktos cos wie.
      Spirulina nalezy do grupy tzw. blekitnych alg. Blekitne algi- jak wiadomo- sa trujace.
      Jak to pogodzic?
      Czy spirulina jest wyjatkiem? Czy moze w procesie obrobki trucizny zostaja zneutralizowane? Czy jeszcze chodzi o cos innego?
      • olaf1986 Re: Spirulina a Hashimoto 24.05.16, 14:42
        hmmm....a gdzie można przeczytać informacje ze błękitne algi są trujące? Z tego co wiem błękitne algi są często stosowane w kosmetyce.
        • ada1214 Re: Spirulina a Hashimoto 25.05.16, 08:49
          olaf1986 napisał(a):

> hmmm....a gdzie można przeczytać informacje ze błękitne algi są trujące?

Nigdy nie slyszales o toksycznych wlaciwosciach sinic? Sinice, cyjanobakterie
          • anemonek1 Re: Spirulina a Hashimoto 25.05.16, 09:29
            Sinice to bardzo szeroka i zróżnicowana grupa organizmów. Niektóre produkują substancje toksyczne, inne nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka