Dodaj do ulubionych

Bardzo proszę o interpretację

01.08.16, 16:34
Witam
Mam 38 lat. Od jakiegoś czasu źle się czuje. Jestem ciągle zmęczona, źle śpię.
Proszę o pomoc w interpretacji wyników:

FT4 96.14% [ wynik 1.68, norma (0.932 - 1.71)]

FT3 168.05% [ wynik 6.07, norma (2.02 - 4.43)]

TSH - 0,9606 ( norma 0,270-4,20 )
anty TPO 198 ( norma 0,34)
anty-TG 159 ( norma 0-115 )

Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Bardzo proszę o interpretację 03.08.16, 20:13
      Zrób sobie morfologię z dodatkową ferrytyną i wit. B 12.
      Koniecznie usg tarczycy z objętością i stanem gruczołu w opisie (z ml, cm3 albo chociaż trzy wymiary w mm).
      Wyniki są niezłe ale widać anemię (bardzo wysokie fT3) i stan zapalny tarczycy (wysokie p.ciała).
      • flanelka.5 Re: Bardzo proszę o interpretację 04.08.16, 14:16
        chyba to w kierunku grave'sa idzie. robiłaś przeciwciała TRAB ?
        • djpa Re: Bardzo proszę o interpretację 04.08.16, 14:26
          Tak, albo początki Hashimoto.
          • sloneczko_9 Re: Bardzo proszę o interpretację 29.08.16, 23:28
            Witam,
            Ma prośbe do pies_z_laki_2, jak pozbyłas sie obrzeku niedoczynnosci o którym pisałas 20kg, ja mam ten sam problem i walcze, walcze ze słby fekte. Leki mam ustawioen i czuje sie dobrze tylko ten obrzek gdzie urcze człiek czuje sie sie fatlanie jak słoń kóry nie może ruszyć.
            bede wdzieczna za rade
    • sloneczko_9 Re: Bardzo proszę o interpretację 29.08.16, 23:31
      Witam,
      Ma prośbę do pies_z_laki_2, jak pozbyłaś sie obrzęku niedoczynności o którym pisałaś 20kg, ja mam ten sam problem i walczę, walczę ze słabym efektem. Leki mam ustawione i czuje sie dobrze tylko ten obrzęk gdzie kurcze i czuje sie fatalniei wyglądam jak słoń który nie może ruszyć.
      bede wdzięczna za rade
    • martita27l Re: Bardzo proszę o interpretację 30.08.16, 19:49
      Witam wszystkich,
      ze względu na bardzo dużo objawów wręcz książkowych dla niedoczynności tarczycy postanowiłam będąc na krótkim urlopie w PL zrobić badania tsh, ft3 i ft4 i oczywiście skonsultować się z endokrynologiem. Pokrótce opiszę sprawę. Więc tak pojechałam do labolatorium na badania. Gdy dostałam wyniki okazało się, że poziom ft4 dość niski więc umówiłam się do lekarza. Lekarka również po wywiadzie stwierdziła, że mam te objawy niedoczynności, zauważyła niski poziom ft4 i chciała mi już wypisać receptę ale zleciła mi wykonanie kolejnych badań: anty tpo i anty tg i chciała żebym zadzwoniła z wynikami to podejmiemy decyzje co dalej. Więc pojechałam zrobić te badania, odebrałam, zadzwoniłam i zonk. Pani doktor mnie zlała, powiedziała, że wg niej jest ok i mam nie wymyślać... Troszkę się zawiodłam po 2 dni wcześniej miała być recepta i zalecenia dla mnie i na niczym się skończyło. Nie powiem wkurzyłam się bo myślałam, że skoro zrobię wszystko prywatnie to człowieka ciut lepiej potraktują. I proszę o pomoc czy mam się martwić z takimi wynikami? Szukać kolejnego endokrynologa? Niestety nie miałam czasu skonsultować się z innym lekarzem w PL i teraz nie wiem czy tu mam szukać specjalisty?
      Moje wyniki Kobieta 27lat
      tsh 1,991 norma 0,55 do 4,00
      ft3 4,81 norma 3,5 do 6,5 około 43%
      ft4 12,74 norma 11,5 do 22,70 około 11%
      anty tpo 0,36 norma 0 do 5,61
      anty tg 1,014 norma 0 do 4,11
      proszę o pomoc
      • pies_z_laki_2 Re: Bardzo proszę o interpretację 02.11.16, 15:33
        Zrób usg tarczycy. P.ciała niskie, pewni pani dr uznała, że to nie Hashi i dlatego olała niski wynik fT4. Ale niskie fT4 wpływa na twój organizm i na twoje samopoczucie, dlatego podrążyłabym jeszcze i poszukała przyczyn.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka