Dodaj do ulubionych

prośba o interpretacje wyników

08.02.17, 17:11
Z powodu nasilających się u mnie od roku (lub nawet dłużej) objawów postanowiłam zrobić prywatnie badanie tarczycy. Czuję się jak wrak człowieka, ciągle śpię, brak mi sił i zapału do życia, tyję (mimo, że od kilku miesięcy regularnie biegam i lepiej jem moja waga idzie w górę). Podejrzewałam w pierwszej kolejności, że może to być tarczyca lub depresja, jednak z racji tego, że moja babcia ma zdiagnozowaną chorobę Hashimoto postanowiłam zaczać od sprawdzenia tarczycy.
Moje wyniki okazały się nie być takie złe, więc mam wątpliwości, czy jest możliwe, że te moje objawy mogą wynikać z problemów z tarczycą.

THYROID STIMULATING HORMONE * 4.47 mIU/L 0.27 - 4.2
FREE THYROXINE 15.4 pmol/l 12.0 - 22.0
FREE T3 5.0 pmol/L 3.1 - 6.8

Procentowo wygląda to tak:
FT4 34% [ wynik 15.4, norma (12 - 22)]

FT3 51.35% [ wynik 5, norma (3.1 - 6.8)]
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: prośba o interpretacje wyników 08.02.17, 18:56
      Faktycznie wygląda to na problem z tarczycą. Twoje TSH jest ponad normą, a ft4 dość niskie, zakładam, że jesteś dość młodą osobą. Problem z tarczycą może być niezależny od innych chorób, lub czymś spowodowany np. anemią. Warto zrobić jeszcze Usg tarczycy, koniecznie pilnując, aby radiolog wpisał także objętość tarczycy. Oni lubią określenie "niepowiekszona", ignorując zbyt małe wymiary. Z krwi jeszcze przeciwciała anty-TG i anty-TPO (pod kątem Hashimoto) oraz ferrytyna, żeby mieć dokładny obraz odnośnie zapasów żelaza w tkankach. Jeśli chcesz dokładniej, to także witamina d3 - kilkadziesiąt zł i witamina b12 - kilkanaście. Z tymi wynikami dopiero warto pójść do endokrynologa. Na forum warto poszukać polecanych i nie polecanych. Jest na to specjalny wątek u góry. Jak nie znajdzie, to napisz skąd jesteś. Postaramy się kogoś polecić. Z dotychczasowymi tylko badaniami na wizycie endi ci powie najwyżej o wymienionych przeze mnie badaniach.

Zrób poza tym test na niedoczynność z góry forum. Objawy przez Ciebie opisane można wiązać z niedoczynnością, ale także z anemią.
    • outofstock Re: prośba o interpretacje wyników 08.02.17, 19:24
      Dziękuję za odpowiedź.
      Test robiłam: 25 punktów. Tak, jestem młodą osobą, mam 28 lat.
      Problem polega na tym, że mieszkam poza Polską i tu troszkę inaczej wygląda sprawa z dostępem do lekarza specjalisty (nawet do ginekologa....). Myślę, że pójdę z tym wynikiem (plus powiem o objawach) do lekarza ogólnego, zobaczę co mi powie. Jeśli on nie zleci mi dodatkowych badań, wtedy wykupię prywatnie te o których napisałaś. W laboratorium, w którym robiłam te badania są dostępne różne pakiety,które uwzględniają te, o których napisałaś.
      Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.
      • mama_dorota Re: prośba o interpretacje wyników 08.02.17, 21:11
        W jakim kraju mieszkasz?
        • outofstock Re: prośba o interpretacje wyników 21.02.17, 17:42
          W UK. Nie mam zielonego pojęcia jak tu wygląda sprawa z prywatnym leczeniem,bo nigdy nie było mi to potrzebne. Będę się musiała dowiedzieć.

Byłam u lekarza ogólnego z tym wynikiem i stwierdził, że TSH jest lekko ponad normę, więc on raczej podejrzewa anemię. Zlecił badania krwi (morfologia, wątroba i nerki). Wszytsko wyszło w normie.
          Ferrytyna 34 (norma 30-300)
          Jedna jedyna rzecz delikatnie poza normą to:
          Mean cell haemoglobin level 32.3 pg [27 - 32] -z tego co wyczytałam podwyższone wskazuje na anemię makrocytową, której przyczyną jest niedobór witaminy b12. (?) ale nie znam się na tym, nie wiem, czy te o,3 ponad normę ma jakieś znaczenie.

Najdziwniejsze jest, że po tygodniu od badania tsh miałam na zlecenie lekarza powtórzyć badanie i wyszło 2.18. ... Nie wiem czy wpływ miała pora badania. Wynik 4.47 miałam z krwi pobranej o 6 rano, wynik 2.18 o 13.30.
          Tak z ciekawości zajrzałam na badania sprzed 3 lat i tsh miałam na poziomie 1.18.

W czwartek idę do learza omówić tą morfologię, ale cóż mi powie... że wyniki są w normie. Czuje się jak jakaś hipochondryczka.... Ale ja naprawdę źle się czuje sad Czy normalny człowiek jest w stanie spać codziennie po 16h na dobę? sad
          • leni6 Re: prośba o interpretacje wyników 21.02.17, 19:20
            Te wyniki są w normie tylko na papierze. Masz bardzo niska ferrytyne, żelazo jest do suplementacji. Jeśli nie dostaniesz recepty to ściągnij sobie coś z Polski. Do tego masz prawdopodobienie niedobor b12 lub kwasu foliowego (bardziej prawdopodobne jest b12 lub oba). Swiadczy o tym nie tylko mch, ale mcv ktore jest w normie mimo duzego niedoboru zelaza. To wszystko składa się na twoje samopoczucie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka