Dodaj do ulubionych

Wysokie Anty TPO

15.02.17, 10:37
Witam,
Jakieś 3 miesiące temu podczas badania USG został u mnie wykryty guz koloidowy w prawym płacie tarczycy ( rozmiar 7mm). Badania TSH w normie, Anty TPO 58,9 ( zakres referencyjny do 8,0), Anty TG 6,4 ( zakres referencyjny do 18,0). Chciałam zapytać czy wyższy poziom Anty TPO może wskazywać na nadczynność albo niedoczynność tarczycy? O czym możę świadczyć taki poziom Anty TPO i czy jest się czym martwić?
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Wysokie Anty TPO 15.02.17, 10:50
      Podwyższony poziom anty-TPO świadczy o chorobie Hashimoto, ale nie jestem pewna, czy wystarczy tylko przekroczenie normy. U mnie wynik 132 przy normie do 5 i od razu diagnoza. U mojego męża przekroczenie normy o kilka punktów i sytuacja niejasna. Na twoim miejscu obserwowałabym objawy (przydatny jest tu nasz forumowy test na niedoczynność) i co postępowała zgodnie z jego wskazówkami odnośnie badań. Podejrzewam, że skoro jest guz, to i tak będziesz pod opieką endokrynologa. Przeciwciała warto sprawdzać raz na jakiś czas.

Polecam ci też książkę Amy Myers, o której piszę w innym wątku.
      • edziaa_aa Re: Wysokie Anty TPO 15.02.17, 11:39
        Od pewnego czasu pojawiły się u mnie dość uciążliwe kołatania serca i problemy z wzięciem pełnego oddechu, zastanawiam się czy to może mieś coś wspólnego z tarczycą. A jakie objawy Hashimoto wystąpiły u Ciebie?
        • flanelka.5 Re: Wysokie Anty TPO 15.02.17, 12:05
          na początku hashimoto mogą występować na zmianę objawy i nadczynności i niedoczynności. Poza tym przeciwciała anty tpo występują też przy chorobie gravesa, która jest przyczyną nadczynności. Dla pełnego obrazu należy wykonać badania ft3 i ft4. Możesz też zbadać przeciwciała Trab (występują przy gravesie), antyTg (przy hashi). Występowanie przeciwciał takich czy innych oznacza stan zapalny, który jest podłożem do innych chorób.
        • mama_dorota Re: Wysokie Anty TPO 15.02.17, 12:33
          Też miałam kołatania serca, byłam ciągle zmęczona, rano wstawałam zmęczona, było mi zimno i trudno było się rozgrzać.
          Tu masz test: www.chorobytarczycy.eu/test/test.html#0

Flanelka dobrze pisze.
          • edziaa_aa Re: Wysokie Anty TPO 17.02.17, 22:29
            Dizekuje za pomoc, zrobiłam badania FT3 i FT4, wyniki raczej w normie
            FT3 4,2 ( zakres 4,0-8,3)
            FT4 16,1 ( zakres 10,6-19,4)
            • laura.phys Re: Wysokie Anty TPO 17.02.17, 22:57
              Wyniki sa nieciekawe baaardzo duza roznica w poziomach obu hormonow,
              nie masz zupelnie hormonu ft3
              FT4 62.50% [ wynik 16.1, norma (10.6 - 19.4)]

FT3 4.65% [ wynik 4.2, norma (4 - 8.3)]

czy nie pomylilas ft4 z ft4 przepisujac?
              Jeslli wpisalas ok, moze to oznaczac spore niedobory witamin, mnieralow: zelaza, selenu, przeladowamie jodem lub przewlekly stan zapalny w organizmie.

Jakie masz TSH?
              • laura.phys Re: Wysokie Anty TPO 17.02.17, 22:58
                ft3 z ft4.

mozesz miec tez rzut.
                • edziaa_aa Re: Wysokie Anty TPO 17.02.17, 23:06
                  jaki rzut? nie za bardzo wiem o co chodzi
                  • laura.phys Re: Wysokie Anty TPO 17.02.17, 23:09
                    rzut choroby hashimoto, masz podwyzszone anty-tpo. jestes pod opieka endo? przyjmujesz hormon?
              • edziaa_aa Re: Wysokie Anty TPO 17.02.17, 23:01
                Sprawdziłam i wyniki są takię jak podałam, natomiast TSH wynosi 2,10 ( zakres 0,250-5,0)
                • laura.phys Re: Wysokie Anty TPO 17.02.17, 23:11
                  ile masz lat, bo tsh troche wysokie jak dla mlodej dziewczyny.
                  • edziaa_aa Re: Wysokie Anty TPO 17.02.17, 23:19
                    mam 23 lata, badania zrobiłam dopiero tydzień temu, więc nie zdążyłąm jeszcze skonsultować wyników z lekarzem, jak duże jest prawdopodobieństwo, że mogę mieć Hashimoto na podstawie moich wyników?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka