Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

22.02.17, 23:30
Witam, pomóżcie mi proszę zinterpretować wyniki, biorę euthyrox 25, zrobiłam takie badania i wyszło:
tpo 0,37 - norma 0,00-5,61, atg 1,36 - norma 0,00-4,11, testosteron 0,98 - norma 0,38-1,97
tsh 3,4 - norma 0,3-4,9, ft4 0,90 - norma 0,70-1,48 i ft3 3,51 - norma 1,71-3,71. lat 27.
Strasznie wypadają mi włosy, widać już prześwity. Jestem załamana.... nie wiem jak zinterpretować wyniki, ja sie na tym kompletnie nie znam a wizytę mam dopiero za miesiąc. Badania zrobiłam na własną rękę.
Obserwuj wątek
    • minia890 Re: Prośba o interpretację wyników 22.02.17, 23:35
      jeszcze zapomniałam dhea 355 - norma 98-340
      • mama_dorota Re: Prośba o interpretację wyników 23.02.17, 14:59
        Zrób test i wstaw tutaj wynik oraz wklej objawy:
        www.chorobytarczycy.eu/test/test.html#0

Przeliczyłam wyniki wolnych hormonów na procenty, to jest dla nas pomocne, bo są różne normy, a tak mamy wynik w skali 100-stopniowej.
        FT4 25.64% [ wynik 0.9, norma (0.7 - 1.48)]
        FT3 90.00% [ wynik 3.51, norma (1.71 - 3.71)]

Twoje wyniki sugerują niedoczynność tarczycy. TSH powyżej 3 to trochę wysoko, ale z jakiegoś powodu ten sam pacjent dostaje czasem w jednym labie wynik około 1, a innym około 3, więc to trochę za mało. Natomiast wysokie ft3 i niskie ft4 to poważniejszy argument za niedoczynnością. Test powinien sporo wyjasnić.
    • leni6 Re: Prośba o interpretację wyników 23.02.17, 22:13
      Włosy wypadają bardzo często przy niedoborze żelaza. Najlepiej to sprawdzić badając ferrytyne, ale może masz chociaż morfologie zrobiona ?
      • minia890 Re: Prośba o interpretację wyników 23.02.17, 23:33
        Dziękuję za odpowiedzi. Ferytyna 53,11 - norma 4,63-204 , żelazo 41 - norma to 37-145
        • leni6 Re: Prośba o interpretację wyników 24.02.17, 08:17
          Ferrytyna nie jest niska, ale jakbyś nie miała innych pomysłów to moim zdaniem można spróbować uzupełnić żelazo (wątróbka jest świetnym zrodlem) i zobaczyć czy włosy zareaguja. Ktoś tu kiedyś wklejal informacje ze nowe włosy rosną przy ferrytynie na poziomie min 60-70. Mi włosy wypadały garściami, ferrytyny miałam 39, po uzupełnieniu żelaza nowe włosy rosna na potęgę.
    • laura.phys Re: Prośba o interpretację wyników 24.02.17, 09:48
      Hormony t. masz niskie, za niskie jak dla osoby leczonej eutyroxem. Powinnaś zgłosić lekarzowi wypadanie włosów i pokazać ten wynik. Pewnie zmodyfikuje dawkę, przy leczeniuchcemy tsh w okolicach 1, a hormony w środku normy, żelazem nic tu nie zmienisz.
      • mama_dorota Re: Prośba o interpretację wyników 24.02.17, 10:34
        Laura.phys, cieszę się, ze jesteś tu aktywna, bo mało osób odpowiada na posty, ale czytając twoje wypowiedzi często mam mieszane uczucia.
        Mam wrażenie, że nie doczytujesz do końca, co autorzy piszą (choćby tutaj piszesz, że hormony są niskie, a wyraźnie widać, że niskie jest ft4, a ft3 naprawdę wysokie). Poza tym skąd twoja opinia, że dążyć należy do wyników hormonów w środku normy? Oceniamy objawy i analizujemy wyniki. Każdy musi znaleźć swoje optymalne poziomy hormonów, np. u mnie to jest górna ćwiartka normy, a środek normy to tragicznie nisko i wracają wszystkie objawy niedoczynności, więc cieszę się, że nikt mnie nie namawiał do starania się o hormony w środku normy.

Co do TSH około 1 to się zgadzam, ale także połowicznie, znów na swoim przykładzie. Aby czuć się dobrze musiałam się pogodzić z TSH poniżej normy (na samym euthyroxie). Moja siostra (a właściwie jej lekarz) trzyma się tego 1 i nie czuje się dobrze, ale mieszka w Anglii i ma limitowane leki, więc nic nie zmienia.

A teraz ferrytyna: 24.32% [wynik 53.11, norma (4.63 - 204) ]

To nie jest dobry wynik. Nie tragiczny, ale raczej niski i zgadzam się, że warto zadbać o żelazo w diecie. Z niższym wynikiem dieta by nie wystarczyła.
        • laura.phys Re: Prośba o interpretację wyników 24.02.17, 15:36
          wpelni się z tobą zgadzam. Odpowiadałam szybko i osobie supleentujacrj hormon z tsh rzędu 3 i ft4 w dolnej granicy normy. Odpowiadałam w kontekście sugestii leni poprawy sytuacji suplementacja żelaza braku analizy wyników suplementacji. Mea culpa.
          • ginger_35 Re: Prośba o interpretację wyników 24.02.17, 18:33
            Proszę o interpretację moich wyników. wiem że mam niedoczynność tarczycy, na razie nie biorę leków.
            Tyreotropina (TSH) ↑ 4,61 µIU/mL 0,270 — 4,200
            FT3 2,82 pg/ml 2,00 — 4,40
            FT4 1,26 ng/dl 0,93 — 1,71
            P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) 11,8 IU/ml 0,0 — 115,0
            P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) 9 U/ml < 34

Dzis jeszcze zrobilam B12 i wyszło mi 253 pg/ml norma 191-663 A więc chyba za nisko trochę.
            Cholesterol całkowity 193 mg/dl norma 115-190 Też chyba za wysoko.

USG tarczycy: Tarczyca niepowiększona, typowo położona o nieznacznie niejednorodnej echogeniczności.
            Płat prawy o wym. 44x14x11 mm, obj. 3,4 ml
            Płat lewy o wym. 47x14x11 mm, obj.3,6 ml
            W prawym płacie tarczycy widoczne są dwie zmiany ognizkowe o nieznacznie obniżonej echogeniczności o wym. 4x2x4 mm i litotorbielowata 3,5x2 mm. Lewy płat tarczycy bez widocznych zmian ogniskowych.
            Byłam tydzień temu u lekarza endokrynologa. Wizyta trwała dosłownie 2 minuty. Pan doktor nie odpowiedział na moje pytania chociaż wizyta była prywatna i myślałam, że ten fakt już do czegoś zobowiązuje. Oczywiście przepisał mi Euthyrox 50. Spojrzawszy w przelocie na moje USG tarczycy stwierdził, że mam małą tarczycę i dlatego są guzki ale nie wyjaśnił czy to groźne i jak dalej z tym postępować.
            Czy faktycznie powinnam brać ten eutyhyrox?
            Jakie jeszcze ewentualnie powinnam zrobić badania?
            Czy dietą mogę obniżyć TSH?
            Ogólnie co myślisz o moich wynikach?

Nie mam problemów z wagą i wypadającymi włosami. Mam tylko problemy ze zmęczeniem, złym samopoczuciem, koncentracją. Czuje się czasem jakbym miała mózg wyłączony. Czasem też mam problemy z pamięcią.

Z góry dziekuję smile
            • laura.phys Re: Prośba o interpretację wyników 24.02.17, 19:10
              Założ swoj watek na tym forum prosze. Takie tutaj panuja zasady.

Masz niedoczynnosc, ktora powinna byc leczona, tym bardziej, ze wyraznie masz objawy:

"Nie mam problemów z wagą i wypadającymi włosami. Mam tylko problemy ze zmęczeniem, złym samopoczuciem, koncentracją. Czuje się czasem jakbym miała mózg wyłączony. Czasem też mam problemy z pamięcią."

Nie leczac sie te objawy beda sie poglebiac.
              lek wprowadzamy od malych dawek, czy lekarz poinformowal iebie jak wprowadzac lek?

Warto wykonac badania w kierunku anemii zlosliwej (czynnik castla, przeciwciala przeciw kom. okladzinowym zalodaka), skoro masz niska b12. Ta witamine powinnas tez suplementowac, jesli suplementacja ustna nie poprawi sytuacji nalezy to zglosic lekarzowi!

Wedle mojej wiedzy dieta nie mozna obnizyc TSH.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka