porzeczka5 01.12.21, 21:41 Mam stwierdzone hashimoto, od jakiegoś czasu mam dziwny objaw piecze mnie twarz i jest cała opuchniete i czerwona. Do tego powieki też są opuchniete i swedza. Czy ktoś tak miał przy hashimoto. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artur11111111 Re: Hashimoto 02.12.21, 11:37 Podaj wyniki z normami jaką dawkę bierzesz Odpowiedz Link
porzeczka5 Re: Hashimoto 02.12.21, 17:01 FT4 wynik 1.1, norma (0.93 - 1.7) FT3 wynik 2.98, norma (2 - 4.4) Odpowiedz Link
porzeczka5 Re: Hashimoto 02.12.21, 17:02 Nic nie biorę przy tych wynikach, czy powinno się już brać Odpowiedz Link
elayne-trakand Re: Hashimoto 02.12.21, 21:22 Wyniki slabiutkie, powinnas juz cos brac. Rozmiar tarczycy masz jeszcze ok, dobrze zadzialac juz, zeby jej hashi nie zjadlo. Co do twarzy to poszperaj czy objawy nie odpowiadaja tradzikowi rozowatemu. Zarowno hashimoto jak i tradzik rozowaty to choroby autoimmunologiczne i moga byc powiazane. Odpowiedz Link
porzeczka5 Re: Hashimoto 03.12.21, 15:55 Może to być ten tradzik albo coś groźniejszego Odpowiedz Link
artur11111111 Re: Hashimoto 02.12.21, 21:33 Powinnaś iść do endokrynologa wyniki masz bardzo nisko potrzebujesz letroxu aby hormony ft3ift4 wzrosły wtedy poczujesz się lepiej Odpowiedz Link
porzeczka5 Re: Hashimoto 02.12.21, 21:42 No właśnie byłam u 2 endokrynologów i twierdzą ze nie trzeba jeszcze brać lekarstw, czy też tak mieliscie. Moje samopoczucie jest złe wypadła mi ostatnio połowa włosów, ferytyna 7, zelazo słabe,. Odpowiedz Link
porzeczka5 Re: Hashimoto 02.12.21, 21:45 Czytałam o tym trądziku i być może to jest to Odpowiedz Link
artur11111111 Re: Hashimoto 02.12.21, 21:55 Tak jest musisz szukać dobrego endokrynologa może to potrwać zanim znajdziesz oni patrzą na TSH a nie na hormony które ty masz bardzo małe i dla tego źle się czujesz musisz mieć ft3 i ft4 na poziomie 60-75%gdy oni patrzą na twoje TSH to masz dobre i dlatego mówią że jest dobrze a nie jest nikt z niskimi hormonami nie czuje się dobrze musisz też uzupełnić ferrytyne i zbadać B12 oraz D3 przy niskiej ferrytyne objawy też są nie ciekawe Odpowiedz Link
porzeczka5 Re: Hashimoto 02.12.21, 22:07 Byłam u 3 lekarzy wszyscy twierdzą to samo, oraz to ze niski poziom żelaza i ferytyny nie jest od tarczycy. Te witaminy też mam obniżone. Odpowiedz Link
porzeczka5 Re: Hashimoto 02.12.21, 22:10 Czy jeśli będę brać lekarstwa to jest szansa ze ten proces hasimoto się odwróci lub zatrzyma. Tez szukałes lekarza czy od razu trafiłeś na dobrego Odpowiedz Link
porzeczka5 Re: Hashimoto 03.12.21, 07:16 Byłam u dermatologa i zlecił też zrobienie ig E Odpowiedz Link
artur11111111 Re: Hashimoto 03.12.21, 08:03 Ja przerabiałem dużo endokrynologów teraz mam jednego ale też nie jest u mnie super dużo mi pomogło to forum też myślałem że wyniki w normie to są dobre ale to forum dopiero mi otworzyło oczy przy problemach z tarczycą mamy niedobory witamin i musimy je uzupełniać magnez B12 D3 ferrytyna kwas foliowy teraz leczę się praktycznie sam tu na forum masz listę endokrynolgow polecanych wpisz sobie polecani endokrynolodzy forum i może coś znajdziesz Odpowiedz Link
porzeczka5 Re: Hashimoto 03.12.21, 11:06 A stosujesz też jakieś domowe sposoby, czy możesz coś polecić sprawdzonego, ja pije sok z buraka kiszonego na podniesienie ferytyny, a czy masz hashimoto czy też inne choroby z auto. Odpowiedz Link
artur11111111 Re: Hashimoto 03.12.21, 11:30 Ja też piję sok z buraka ale ferrytyna podnosi mi się bardzo wolno nie wiem czy tobie nie są potrzebne tabletki żeby podnieść ferrytyne na pożądany efekt co do magnezu i wit B12 to biorę z olimpu bo po nich mam dobre efekty Odpowiedz Link
artur11111111 Re: Hashimoto 03.12.21, 11:50 Masz hormony ft3-40,8% i ft4-22% jak ty funkcjonujesz na tak niskich hormonach wcale się nie dziwię że się źle czujesz hormony powinny być min 60-75% normy lekarze patrzą na TSH a dla nas najważniejsze są ft3 i ft4 po zatym masz większe ft3 od ft4 i tu już jest powód do brania letroxu ft4musi być Troszke większe od ft3 jeśli nie trafisz na lekarza który przepisze ci hormonów będzie co raz gorzej nie daj się zbywać lekarzą bo to twoje zdrowie nikt by się nie czuł dobrze na takich wynikach Odpowiedz Link
porzeczka5 Re: Hashimoto 03.12.21, 15:54 Nie wiedziałam ze tak sprawa wygląda myslałam ze lekarz wie co mówi, dzwoniłam dzisiaj ale o bliższe terminy ciężko i patrzy łam też na polecanych lekarz na forum u mnie w mieście trudno o dobrego z tego co wyczytałam Odpowiedz Link
porzeczka5 Re: Hashimoto 03.12.21, 16:12 Ja właśnie nie od lekarzy a na forum dowiedziałam się ze mogą być takie braki witamin, o feryttynie zaden lekarz nie powiedział mi nic, mimo ze ok 4 lat pozostaje pod kontrolą endokrynologa nie powiedział mi ze ja mam już hashimoto, dopiero kiedy poszłam ok 1 miesiąca do innego i wprost zapytałam czy ja mam już hashimoto to powiedział ze tak i ten też stwierdził ze niski poziom zelaza nie jest od tarczycy, gdybym miała ta wiedzę jakiś czas temu szukałabym informacji o tym schorzeniu Odpowiedz Link
artur11111111 Re: Hashimoto 03.12.21, 16:33 Przez cztery lata nie podjął żadnego leczenia ręce opadają czasami trzeba jechać gdzieś dalej do lekarza bo zdrowie jest jedno gdybyś wtedy była dobrze ustawiona hormonalnie dzisiaj było by już lepiej Odpowiedz Link
porzeczka5 Re: Hashimoto 03.12.21, 20:16 I pytałam o te ft3 i ft4 to kazał mi się tym nie przejmować. Twierdził ze to ze mam anty tg to tylko czynniki ryzyka ze ta choroba może u mnie wystapic. Dlatego sie zszokowałam kiedy napisałeś ze powinnam brac leki. Dlatego kiedy poszłam do kolejnego lekarza wiedziałam o co pytać, wymieniłam moje objawy a ten stwierdził ze gdyby każdego człowieka spytać co mu jest to większość by odpowiedziała ze jest zmęczona, coś go boli. Odpowiedz Link
artur11111111 Re: Hashimoto 03.12.21, 20:37 Trzeba było go zapytać czy ma choćby jednego pacjenta z niskimi hormonami tak jak twoje który by się dobrze czuł na pewno nie ja też to przerabiałem kilka razy i mnie to nie dziwi ja mam chore dwie córki którym ja ustawiłem hormony i czują się świetnie a teraz nie chcą iść do żadnego lekarza tylko przychodzą do mnie z wynikami .Musisz dużo czytać i uczyć się twojej choroby bo widzisz że ciężko trafić dobrego endokrynologa który wie o co chodzi dla nich najważniejsze jest TSH tak byli uczeni i tak leczą ale bez wyrównanych i na przyzwoitym poziomie hormonów zawsze będą objawy i zawsze pacjent będzie się źle czuł w tedy odsyłają do innych lekarzy że niby to inna choroba jeśli wszyscy inni lekarze powiedzą że jesteś zdrowa wtedy owy endokrynolog odeśle cię do psychiatry a tu są winne hormony wiesz ile ludzi źle leczonych jest u psychiatrów ale nawet psychiatra nie pomoże bo to winne są hormony Odpowiedz Link
porzeczka5 Re: Hashimoto 03.12.21, 20:58 Ja już przeszłam dużo badań, mam tez przeciwciała ana, które sama wykryłam bo lekarz rodzinny jak chodziłam i mówiłam ze bola mnie nogi to powiedział ze jest to nerwica w nogach, miałam gastroskopie zeby wykluczyc brak zelaza i inne, sporo już przeszłam, chodziłam do kardiologa bo miałam puls ponad 100, a to wszystko od anemii spowodowanej tarczyca Odpowiedz Link
artur11111111 Re: Hashimoto 04.12.21, 09:56 To nie nerwica tylko brak hormonów musisz ustawić hormony a objawy będą się powoli cofały musisz zadbać o ferrytyne masz bardzo niską potrzebujesz dużo żelaza i samym sokiem z buraka nie uzupełnisz masz za duże braki Odpowiedz Link
porzeczka5 Re: Hashimoto 04.12.21, 11:12 Idę w przyszłym tygodniu do hematologa który mam nadzieję ze da mi jakiś lek na zelazo, obecnie łykam też zelazo kupione w aptece Odpowiedz Link
artur11111111 Re: Hashimoto 04.12.21, 13:19 Bardzo dobrze tylko powiedz mu żeby ci przepisał żelazo lek a nie suplement musisz podnieść ta ferrytyne Odpowiedz Link
porzeczka5 Re: Hashimoto 04.12.21, 14:29 Dużo wiesz nt tej choroby a czy taki objaw jak swedzenie skóry, oczu czy to też hasi czy inna choroba z autoagresji Odpowiedz Link
artur11111111 Re: Hashimoto 04.12.21, 18:26 To są objawy niskich hormonów jak będą większe będzie lepiej ja jak miałem niskie hormony to miałem opuchnięte powieki jak bokser swędzenie jest od tego że mamy suchą skórę gdy hormony są kiepskie Odpowiedz Link
porzeczka5 Re: Hashimoto 04.12.21, 20:47 Więcej się dowiedziałam o swojej chorobie na forum niż od lekarzy, porazka Odpowiedz Link
porzeczka5 Re: Hashimoto 07.04.22, 16:22 Byłam u kolejnego lekarza od tarczycy który powiedział mi, że nie mam hashimoto bo nie spełniam kryteriów, a to ze mam podniesione tylko anty tg o niczym nie świadczy bo mogą występować w innych schorzeniach, już nic z tego nie rozumiem, jeden lekarz mówi co innego a drugi co innego Odpowiedz Link
artur11111111 Re: Hashimoto 07.04.22, 20:59 Takich mamy lekarzy a o dobrego endokrynologa tak ciężko jak o 6w Toto lotka Odpowiedz Link