diabollo
30.07.13, 08:17
Pan papież Bergolio vel Franciszek, chyba naprawdę zaczyna wkurwiać nasze rodzimą ekstremę kato-prawacką...
Kłaniam się nisko.
Fronda: 'Papież wystąpił przeciw wolności'. Komentarze: 'Czas się ewakuować. Mam dość dziadostwa'
Jacek Kowalski 2013-07-29
Papież Franciszek zdecydował: franciszkańskiemu zakonowi Niepokalanej nie wolno odprawiać codziennej mszy w rycie trydenckim (tyłem do wiernych i po łacinie). Dla Frondy stało się to kamieniem obrazy, zaś dla niektórych jej czytelników - powodem do bicia na alarm pod hasłem: "źle się dzieje w Kościele Franciszka".
Dobre słowo o księżach gejach plus surowe potraktowanie praktyki jednego z dryfujących zakonów - tyle wystarczyło, by niedzielne uwielbienie dla papieża Franciszka (po ogłoszeniu Krakowa jako miejsca kolejnych Światowych Dni Młodzieży) w poniedziałek zaczęło pikować.
Zacznijmy od gejów. Czy papież rzeczywiście stwierdził, że homoseksualizm nie jest przeszkodą, by służyć Bogu? Tomasz Terlikowski wyjaśnia cierpliwie czytelnikom: "Gdyby Franciszek chciał rzeczywiście cokolwiek zmieniać w zasadach dotyczących wyświęcania na kapłanów osób o trwale zakorzenionych skłonnościach homoseksualnych, to... zmieniłby zapisy prawne, wydał nową notę, a nie opowiadał o tym na pokładzie samolotu" - argumentuje w tekście zatytułowanym "Spokojnie, to tylko homo-manipulacja". I puentuje: "To tylko liberalne media sieją zamęt i próbują zniszczyć jasną, prostą, katolicką moralność. Nic nowego, tylko stara homopropaganda, do której próbuje się wprzęgnąć papieża Franciszka, posługując się zmanipulowanymi i wyrwanymi z kontekstu wypowiedziami".
Użytkownicy serwisu Fronda.pl odsądzają za to papieża od czci i wiary za to, że zakazał codziennego odprawiania tradycyjnej mszy jednemu z zakonów.
Franciszek działa wbrew Benedyktowi?
Franciszkanie Niepokalanej (nie mylić z regularnym zakonem franciszkanów) to zgromadzenie powołane do życia w latach 70. XX wieku. Liczy ok. 400 braci na całym świecie i tyleż sióstr. Pojawiają się pogłoski o głębokim kryzysie i dryfowaniu, w jakim trwa ten zakon, o watykańskich wizytatorach, którzy alarmują papieża o odstępstwach zakonników od doktryny katolickiej. Prawdopodobnie stąd surowa decyzja papieża, mająca utrzymać zgromadzenie w ryzach. Watykanista Sandro Magister podaje, że papież zaaparobował decyzję Kongregacji ds. Zakonów zakazującą Franciszkanom Niepokalanej codziennego odprawiania nadzwyczajnej formy rytu rzymskiego, czyli tzw. mszy trydenckiej. Zakaz nie obejmuje odprawiania tej mszy w ogóle, tylko codziennie.
Fronda na swojej stronie internetowej tytułuje informację: "Franciszek podtrzymał decyzję zakazującą Franciszkanom Niepokalanej codziennego odprawiania mszy w rycie trydenckim". Ale już na stronie facebookowej daje upust tłumionym emocjom. Ta sama informacja zatytułowana jest: "Papież Franciszek wystąpił przeciw wolności odprawiania liturgii trydenckiej". "Decyzja ta jest sprzeczna z prawem wyrażonym przez papieża Benedykta XVI w dokumentach "Summorum Pontyficum" [pisownia oryginalna] oraz "Universae Ecclesiae", w których dopuszczono możliwość szerokiego dostępu do dawnej liturgii" - komentuje Fronda.
Internauci: "Dziadostwo, wielki minus"
Zarówno na stronie Frondy, jak i na jej facebookowym fanpage'u szybko pojawiły się mocno krytyczne względem papieża komentarze. "Wielki minus. Franciszku, nie idź tą drogą!!!!!" - napisał na Facebooku Piotr Max. "Czas się ewakuować do FSSPX [hołdujące przedsoborowej tradycji Bractwo Św. Piusa X]; niech Franek ma swój ubogi Kościół, niech odprawia msze, używając puszki od piwa zamiast kielicha i dekla od słoika jako pateny. Niech założy na siebie stare prześcieradło, najlepiej od pary gejów, a zamiast pastorału może używać kija od miotły. Ja już mam dość dziadostwa" - pisze z kolei na Fronda.pl internauta o nicku "Piw". Inny komentarz: "Kilkanaście lat temu przyjaciel zakonnik powiedział mi (uważałem wtedy, że to taki joke): tam, gdzie przejdzie Jezuita, więcej trawa nie urośnie. Nie spodziewałem się, że dożyję czasów, że te słowa 'staną się ciałem' [obecny papież wywodzi się z zakonu Jezuitów]."
Tomasz Terlikowski - redaktor naczelny portalu Fronda.pl, nawoływany przez internautów przy tej okazji do zajęcia stanowiska w sprawie papieskiego zakazu - na razie milczy.
wyborcza.pl/1,75248,14355288,Fronda___Papiez_wystapil_przeciw_wolnosci___Komentarze_.html#TRNajCzytSST