23.12.13, 20:43
Drodzy moi,

w tych dniach trudnych, tak dla mnie, jak i dla Was (jak sądzę), choć może nie z tych samych powodów, gdy świat dzieli się na tych, co po sklepach i na tych, co wznoszą wzrok ku górze, łączę się z Wami w uczuciach mieszanych i marzeniach mglistych, gdyż podejrzewam, że tak naprawdę jesteśmy po tej samej stronie "świątecznej" barykady.

Skłania mnie to do przesłania Wam życzeń przeżycia chwil ciepłych i wyczekiwanych, jak zasłużony odpoczynek z ukochaną przy kominku po ciężkiej pracy i zadumanych, jak wieczór z ulubioną muzyką z lampką czegoś mocniejszego w ręku … Życzę Wam by w tych dniach wolnych od obowiązków zawodowych udało się Wam odpocząć od brzęku szabel i zgiełku bitewnego dnia codziennego sporów ideologicznych i zakosztować spokoju, jaki niesie cisza. Niech Wasi bogowie pozwolą Wam odczuć mistykę tych dni zimowych, mimo odwilży i niech otucha zagości w Waszych sercach. Bóg się rodzi! - cokolwiek by to miało znaczyć (lub nie-znaczyć) , niech napawa Was radością i niesie dobre skojarzenia.

Załączam utwory poety, który sam o sobie śpiewał, że chodził do kościoła by … oglądać witraże. Jednak poddał się mistyce tych dni grudniowych, co najlepiej świadczy o tym, że nie o religię, lecz tęsknoty, pragnienia i potrzeby człowieka tu chodzi …
www.youtube.com/watch?v=Gj-uppyCemc&list=PLO3KyEf5zEPADr9Zl-yyyELbmAAJECPhu

G.
Obserwuj wątek
    • diabollo Re: Życzenia 23.12.13, 21:37
      gumpel napisał:

> Drodzy moi,
      >
      > w tych dniach trudnych, tak dla mnie, jak i dla Was (jak sądzę), choć może nie
      > z tych samych powodów, gdy świat dzieli się na tych, co po sklepach i na tych,
      > co wznoszą wzrok ku górze, łączę się z Wami w uczuciach mieszanych i marzeniach
      > mglistych, gdyż podejrzewam, że tak naprawdę jesteśmy po tej samej stronie "św
      > iątecznej" barykady.
      >
      > Skłania mnie to do przesłania Wam życzeń przeżycia chwil ciepłych i wyczekiwan
      > ych, jak zasłużony odpoczynek z ukochaną przy kominku po ciężkiej pracy i zadum
      > anych, jak wieczór z ulubioną muzyką z lampką czegoś mocniejszego w ręku …
      > ; Życzę Wam by w tych dniach wolnych od obowiązków zawodowych udało się Wam odp
      > ocząć od brzęku szabel i zgiełku bitewnego dnia codziennego sporów ideologiczny
      > ch i zakosztować spokoju, jaki niesie cisza. Niech Wasi bogowie pozwolą Wam od
      > czuć mistykę tych dni zimowych, mimo odwilży i niech otucha zagości w Waszych s
      > ercach. Bóg się rodzi! - cokolwiek by to miało znaczyć (lub nie-znaczyć) , niec
      > h napawa Was radością i niesie dobre skojarzenia.
      >
      > Załączam utwory poety, który sam o sobie śpiewał, że chodził do kościoła by 
      > 230; oglądać witraże. Jednak poddał się mistyce tych dni grudniowych, co najlep
      > iej świadczy o tym, że nie o religię, lecz tęsknoty, pragnienia i potrzeby czł
      > owieka tu chodzi …
      > www.youtube.com/watch?v=Gj-uppyCemc&list=PLO3KyEf5zEPADr9Zl-yyyELbmAAJECPhu
      >
      >
      > G.
      >

A Baalu zapłać, czcigodny Gumpelu,
      z całą pewnością przynajmniej jeżeli chodzi o barykadę świąteczną jesteśmy po tej samej stronie...

Wesołych Świąt,
      Kłaniam się nisko.
    • diabollo Re: Życzenia 24.12.13, 12:43
      A jeszcze tak pod wpływem religijnego, choć słabego poety i słabego ateisty pana Kaczmarskiego, czy reklamacje czcigodnego Uffo o upadku religii na tym Forum (ja raczej skłaniałbym się do tezy upadku religii w ogóle wraz ze wzrostem znaczenia Zabobonu jako narzędzia Władzy na tym padole łez i cierpienia)...
      To właśnie przeczytałem wczoraj pierwszy raz po latach i zupełnie przez przypadek fragment "Mistrza i Małgorzaty" Bułhakowa (jakżeby inaczej: ateisty, ćpuna i jebaki).

Wszystkim, których spleen tęskonty za religia trawi, polecam lekturę Mastiora i Margarity.

Wesołych Świąt,
      Kłaniam się nisko.
    • oby.watel Re: Życzenia 24.12.13, 14:58
      Wszystkim obywatelom Rzeczypospolitej, zarówno wierzącym w Boga będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna, jak i nie podzielającym tej wiary, a te uniwersalne wartości wywodzącym z innych źródeł życzę wszystkiego najlepszego
    • gaika Re: Życzenia 30.12.13, 13:22
      Gumplu, za Twoje przepiękne i ludzkie życzenia ogromne podziękowania i wzajemnie- a przede wszystkim poczucia dogłębnej wolności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka