diabollo 06.10.14, 08:11 www.youtube.com/watch?v=DTpBhBJvt54 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
podjadek57 Re: Karol Modzelewski 26.11.14, 12:21 Obejrzałem i innym rekomenduję. Warto jednym przypomnieć a drugim poznać - że PRL to nie był jeden punkt w historii a wiele się działo i tacy jak pan Karol Modzelewski mieli w tej historii ogromny, pozytywny udział. "Zajeździmy kobyłę historii" podarowałem ładnych wiele miesięcy w prezencie. Niedługo ją pożyczę i przeczytam. Niedosyt jaki mam - zbyt krótkie omówienie (może zaspokoi go książka) dotyczy okresu transformacji i możliwości przyjęcia rozwiązań socjaldemokratycznych. Z tego co powiedział pan Karol Modzelewski wtedy takiej możliwości nie było. Tak zresztą również uważam jak też, że tamten system zbankrutował i wywalił się sam z siebie przy udziale aktywnym pana Gorbaczowa a opowieści o tym że go obalił Lechu albo JPII można między bajki włożyć. A propos "oblalił", nie wiedziałem, że mały figiel a byłby NSZZ "Monopol" a nie "Solidarność" Odpowiedz Link
chickenshorts Re: Karol Modzelewski 27.11.14, 17:28 Jeden z niewielu onegdajszych idealistow, ktory nie stal sie cynikiem. Uczciwie - mowiac o Solidarnosci (gdzie idea rownosci byla jednym z fundamentow), jako rezultacie pedagogicznej obrobki PRL-owskiego systemu, mowi rzecz ciekawa i prawdziwa (- gdzies okolo 34 min.) z czym wiele osob ma chyba dzis problem, podejrzewam. Mnie zabraklo chocby jednego pytania o ‘wiodaca role KK’ w procesie transformacji i demokaratyzacji - czyzby strach? No czyba, ze folgi slowne o Walesie, papiezu, etc... to taka wysublimowana krytyka. Odpowiedz Link