Dodaj do ulubionych

Synder: Holokaust trwa

09.10.15, 19:44
www.krytykapolityczna.pl/artykuly/opinie/20151009/snyder-holokaust-trwa-rozmowa-sierakowskiego
Pozwolę sobie na uwagę, że zawsze byłem przekonany, że historia faszyzmu w Europie, nazizmu w Niemczech czy Holokaustu to historia uniwersalna o homo sapiens.
Nie wolno brać jej prostacko i narodowo.

Kłaniam się nisko.
Obserwuj wątek
    • podjadek57 Re: Synder: Holokaust trwa 13.10.15, 15:20
      Przykro mi ale niewiele z tego wywiadu zrozumiałem sad
      • diabollo Re: Synder: Holokaust trwa 13.10.15, 23:45
        OK, czcigodny Podjadku,
        tłumacząc najprościej, czas skończyć z nacjonalistycznymi bajeczkami historycznymi.
        A osłabianie czy niszczenie państw może kończyć się (i kończy) fatalnie: najgorszymi zbrodniami.

Kłaniam się nisko.
        • podjadek57 Re: Synder: Holokaust trwa 16.10.15, 13:12
          W ostatnim numerze Polityki, tym, w którym jest wywiad z panem Lederem, jest też artykuł o książce pana Snydera:

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/historia/1635393,1,przepowiednie-timothyego-snydera-czy-wielkie-zlo-powroci.read
          (niestety posiadam jedynie wersję papierową).
          Na blogach TokFM:
          www.tokfm.pl/blogi/kultura-liberalna/2015/10/nie_jestem_lekarzem_polskich_chorob/1
          jest też początek wywiadu.

Chyba zrozumiałem myśl przewodnią "Czarnej ziemi".
          No nie ma wyjścia, szanowni, trzeba tę pozycję przerobić smile
    • diabollo Re: Synder: Holokaust trwa 17.10.15, 00:15
      Gdybyś był rzecz kupił w epub, to czcigodny chętnie wymienił był się na jakiś mój przyszły zakup - mam ochotę na panią Tokarczuk i jej "Księgi Jakubowe".

A potem zrobimy prawdziwe jaja: podzielimy się tymi książkami że wszystkimi czcigodnymi forumowiczami tego forum (wszk ich kilkoro, miła, mlutka komuna).

Kłaniam się nisko.
      • podjadek57 Re: Synder: Holokaust trwa 21.10.15, 15:04
        Ok, dam cynk smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka